Οι κατευναστικές δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών είχαν ως αποτέλεσμα το ράλι έως 10% για τον Nikkei μετά το κραχ της Δευτέρας.
Είτε για προσωρινή, πυροσβεστικού χαρακτήρα, προσπάθεια με αποτέλεσμα την-κατ' αρχήν- καθαρά τεχνικής μορφής ανοδική διόρθωση μετά το τεράστιο ξεπούλημα, είτε για παρέμβαση με ουσιαστικότερο όφελος θα φανεί τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
Ωστόσο, κοινή είναι η εκτίμηση πως τα ουσιαστικά και χρόνια προβλήματα που δοκιμάζουν την διεθνή οικονομία, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το υπέρογκο χρέος κ.λ.π, κ.λ.π όχι μόνο είναι ενεργά αλλά με τον χρόνο μεγεθύνονται περισσότερο.
Για τους κεντρικούς τραπεζίτες η τεραστίων διαστάσεων "εξαέρωση" έχει ως αποτέλεσμα ότι δεν πέτυχαν με την πιο μακροπρόθεσμη άνοδο επιτοκίων στην σύγχρονη (οικονομική ) ιστορία.
"Κάψιμο" τρισ. - σε cryptos, εταιρείες techs, AIs, σύνθετα προϊόντα- που όσο ελέγχεται διευκολύνει τους τραπεζίτες. Συνεπώς εύλογο το ερώτημα κατά πόσον θα μπορούσε να ελεγχθεί σε διάρκεια μία κρίση- δεδομένου του παράγοντα του carry trade, μεταξύ άλλων- και ποιες θα μπορούσε να είναι οι απαντητικές ενέργειες από την πλευρά κυρίως της Fed συνακόλουθα της ΕΚΤ.
Με το Bloomberg να προεξοφλεί πως η Fed δεν θα παρέμβει έκτακτα, με την πρώτη προγραμματισμένη συνεδρίαση των μελών της στις 17-18 Σεπτεμβρίου και της ΕΚΤ μία εβδομάδα νωρίτερα στις 12 Σεπτεμβρίου.