Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 2 2024

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Σαφής για ακόμη μία φορά ο Γιάννης Στουρνάρας, καθώς αναφέρθηκε στα νέα σημάδια αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας και το υψηλό σημείο αβεβαιότητας.

Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος σημείωσε πως η ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη από αυτήν που ανέμενε η κεντρική τράπεζα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη συνέχεια. Εύλογο το ερώτημα για τις αντοχές της ευρωπαϊκής οικονομίας/επιχειρηματικότητας -πρακτικά εάν θα ήταν δυνατή η αναχρηματοδότηση χρέους (κρατών, επιχειρήσεων) ακόμη και στην περίπτωση που επιβεβαιωνόταν ο Ελληνας τραπεζίτης και το 3,75% μειωνόταν στο 3,25% τέλος του 2024.

Από τη μία, η μη δυνατότητα ευελιξίας από την πλευρά της ΕΚΤ -που συνεχίζει να τραβά ρευστότητα από το ευρωσύστημα (όλο και λιγότερο -όλο και ακριβότερο το χρήμα). Από την άλλη, η ακατανόητη επιμονή της νέας (;) ηγεσίας της Κομισιόν με τη Γερμανίδα επικεφαλής στην υποχρεωτική εφαρμογή σκληρών δημοσιονομικών κανόνων και ενός επικαιροποιημένου Συμφώνου Σταθερότητας (για χρέος/ελλείμματα) που, για παράδειγμα, το Παρίσι επ' ουδενί δύναται να εφαρμόσει χωρίς να επιβαρυνθεί έτι περισσότερο το φορτισμένο πολιτικό κλίμα.

Ομολογουμένως ακατανόητη η τακτική των Βρυξελλών-Φρανκφούρτης -σαν να λέμε μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Το πού θα βγάλει; Θα δείξει από την επομένη κιόλας της λήξης των Ολυμπιακών.

Σε ό,τι μας αφορά, στην κυβέρνηση προφανώς και γνωρίζουν πως η κατάσταση έχει «ψιλοξεφύγει». Η χθεσινή έκθεση του ΙΟΒΕ έρχεται να προστεθεί στις πολλές προειδοποιήσεις έγκριτων φορέων. Σε χαμηλά 5μήνου ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο, στα ύψη η ακρίβεια -ο πληθωρισμός απληστίας σε πολλούς κλάδους-, με την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 3% (από 2,5%), σκέτη ψυχρολουσία για το οικονομικό επιτελείο.

Που θα πρέπει να μαζέψει ό,τι μπορεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, και ο νοών νοείτω...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v