Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 30 2024

ΕΧΑΕ-ΣΕΒ: Θα πάρουν θέση;

«Κλείδωσε» ο φόρος και στους ηλεκτροπαραγωγούς, με τον Γιώργο Φιντικάκη να έχει το σχετικό ρεπορτάζ.

Φόρο που έμμεσα αλλά με σαφήνεια έσπευσε να δικαιολογήσει ο πρωθυπουργός (στη διάρκεια της συνάντησής του με την ΠτΔ).

Είναι η δεύτερη επιβολή έκτακτης (;) φορολογικής επιβάρυνσης, μετά τους ομίλους διύλισης, θέμα που άμεσα άπτεται και της επενδυτικής/χρηματιστηριακής εικόνας που διαμορφώνεται προς τους «έξω».

Δεδομένου ότι οι όμιλοι τους οποίους αφορούν αυτές οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι της «πρώτης γραμμής» της εγχώριας επιχειρηματικότητας, με διεθνή παρουσία/προσανατολισμό και ισχυρή συμμετοχή ξένων funds στο μ.κ., θα περίμενε κάποιος μία -έστω τύποις- τοποθέτηση φορέων που άμεσα/έμμεσα είναι ενδιαφέροντός τους.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν εχθές πως κυρίως η «αφωνία» της διοίκησης της ΕΧΑΕ αλλά και του ΣΕΒ θα πρέπει να αποδοθεί στη θερινή ραστώνη και τη διάθεση για διακοπές.

Γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί, όταν η μεν EΧΑΕ ευαγγελίζεται την προσέλκυση νέων εισαγωγών, την εμβάθυνση της αγοράς, την υποστήριξη της προοπτικής αναβάθμισης, ο δε ΣΕΒ, πέραν των προεκλογικών λαμπρών εκδηλώσεων κ.λπ. για ένα ζήτημα που αφορά σημαίνοντα στελέχη του, περί άλλων...

(*) ΣΗΜ. τους παλαιότερους θα τους πάω λίγο πίσω στον χρόνο: Ήταν μεσημέρι της 11ης Σεπτεμβρίου 2011, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίαζε στη Θεσσαλονίκη έναν έκτακτο, όπως είχε χαρακτηριστικά τονίσει, φόρο ακινήτων.

Το όνομα αυτού «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων», εν συντομία ΕΕΤΗΔΕ.

Ο φόρος αυτός τελικά μόνο έκτακτος δεν ήταν. Έχει αλλάξει κατά καιρούς όνομα, μορφή, τρόπο υπολογισμού και καταβολής, αλλά παραμένει παρών, έκτοτε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v