Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 9 2024

Wall Street: Πως βλέπουν το... ποτήρι

Ράλι στην Wall Street με το βλέμμα στην αγορά εργασίας. Διαβάζω σχετικά "...μετά τα καλά στοιχεία ανεργίας που καθησύχασαν- έστω προσωρινά- τις ανησυχίες για πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας κατέγραψε μεγάλη πτώση από τα υψηλά έτους στα οποία είχε σκαρφαλώσει την περασμένη εβδομάδα..."

Με εκτίναξη ελατηρίου το συν 2,30% για τον S&P 500 στις 5.319,31 μονάδες. Ο.Κ "μισογεμάτο" το...ποτήρι, ράλι για τους long.

Ωστόσο, μία εβδομάδα πριν, για την ακριβώς ίδια οικονομία "...Πτώση στη Wall Street καθώς τα αδύναμα στοιχεία απασχόλησης εντείνουν τις ανησυχίες για επερχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών τον Ιούλιο, ενώ νέα άνοδο σημείωσε το ποσοστό ανεργίας.." Ο.Κ "μισοάδειο" το...ποτήρι, ράλι για τους short.

Σοβαρά τώρα, η ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανέφερε ότι τον Ιούλιο δημιουργήθηκαν 114.000 νέες θέσεις εργασίας από 179.000 τον Ιούνιο και 216.000 το Μάϊο. Ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν την δημιουργία 175.000 θέσεων, δηλαδή διαφορά 61.000 σε μία οικονομία 25,44 τρισ. δολαρίων (2022).

Οι άνθρωποι είναι...μάστορες, όπως το θέλουν το βλέπουν, άλλοτε έτσι-άλλοτε αλλιώς. Τις αφορμές εννοώ.
Αλλωστε, κοινή εκτίμηση ορισμένων αναλυτών πως, πέραν των ουσιαστικών/δεδομένων προβλημάτων στις αγορές, στην Wall Street η πρωτοφανής "εξαέρωση" τρισεκατομμυρίων δολαρίων διευκόλυνε την Fed.

Σε αυτή την φάση, πετυχαίνοντας κάτι που ο Τζερόμ Πάουελ με πολύ κόπο και χρόνο θα διαμόρφωνε μέσω των επιτοκίων. Εκτίμηση των ιδίων είναι ότι, στον δρόμο προς τις κάλπες (5 Νοεμβρίου) traders και επενδυτές θα έχουν πολλά και θαυμαστά να δουν. Πρώτο ορόσημο η ανακοίνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ, που θα καθορίσει το αν η τακτική της Fed θα είναι λιγότερο ή περισσότερο επιθετική.

Η Fed και η Ουάσιγκτον δείχνουν πως, ακόμη έχουν τα εργαλεία/μηχανισμούς για να διαχειριστούν τις κρίσεις (που πυροδοτούνται και εξ' αιτίας τους), το ερώτημα είναι εάν Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη διαθέτουν ανάλογα. Ειδικότερα, η αφωνία της ΕΚΤ όλες αυτές τις ημέρες είναι εκκωφαντική, πρόδηλη αμηχανίας; απόδειξη έλλειψης στρατηγικής;

Επειδή μας αφορά, η αναφορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v