Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 12 2024

Με το βλέμμα στο Jackson Hole

Σε ένα από τα μακροβιότερα συνέδρια των κεντρικών τραπεζιτών (θα διεξαχθεί στις 22-24 του μηνός) εστιάζεται το ενδιαφέρον, εύλογα αυξημένο μετά και την "Μαύρη Δευτέρα".

Ένα 0,25% από την Τράπεζα της Ιαπωνίας ήταν η αφορμή για το ντόμινο αναταράξεων στις αγορές, αναδεικνύοντας την επίπτωση που μπορεί να προκαλέσει η αλλαγή των μεταβλητών στο carry trade.

H μείωση των επιτοκίων που δεν έγινε από την FED συνδέεται και αυτή με την πρόσφατη κατάρρευση, καθώς η συζήτηση για τις πιθανότητες ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας δεν έχει κλείσει. Και η στάση της ΕΚΤ επίσης παραμένει μεγάλο ζητούμενο καθώς έχουμε από τη μία τον ανοικτό πόλεμο κατά του πληθωρισμού, αλλά και από την άλλη τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης (με πρώτη την Γερμανία) να είναι πλέον ανοικτά αντιμέτωπες με την ύφεση.

Θα μειώσει η FED τα επιτόκια για να αποφύγουν οι ΗΠΑ την ύφεση και πόσο; Θα κινηθεί η ΕΚΤ υπό τον ήχο φωνών (μεταξύ αυτών και του διοικητή της ΤτΕ) ότι πλέον υπάρχει και ο κίνδυνος χαμηλότερου του επιδιωκόμενου πληθωρισμού στην Ευρώπη (άρα και ύφεσης); Θα συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια η Τράπεζα της Ιαπωνίας παρά τις διαβεβαιώσεις των τελευταίων ημερών;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v