Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οι τράπεζες, τα ομόλογα και ο ρόλος του ΧΑ - Ο contrarian και οι πικρές αλήθειες - Ανοίγει τα χαρτιά του το σχήμα Nova-Wind

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Πρωταθλητής επιδόσεων αναδείχθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2022 ο κατασκευαστικός κλάδος, σύμφωνα με μελέτη της ΕΤΕ για την πορεία του επιχειρείν. 

Τη συγκεκριμένη περίοδο, οι κατασκευές σημείωσαν την υψηλότερη αύξηση όγκου δραστηριότητας (27% υψηλότερα έναντι του 2019). 

Το γεγονός αποδίδεται βέβαια και στη χαμηλή βάση σύγκρισης, καθώς τα χρόνια της πανδημίας η δραστηριότητα ήταν από ισχνή έως ανύπαρκτη. Ο κλάδος κατασκευών ξεχωρίζει ωστόσο θετικά και στους πρόδρομους δείκτες, με βελτιωμένες προσδοκίες ζήτησης και απασχόλησης έναντι του προηγούμενου 12μηνου. 

Ρεύμα: Ούτε η ΡΑΕ δεν βρίσκει τα τιμολόγια που θέλει! - Το timing του ΤΧΣ για τις τράπεζες - Η Mikel ποντάρει στην Τουρκία

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: Αυξάνονται και πληθύνονται οι επενδύσεις σε νέες μονάδες. Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε η υπαγωγή στον Αναπτυξιακό Νόμο του 2016 τριών ακόμη επενδύσεων. Η πρώτη, επιλέξιμου κόστους 31,275 εκατ. ευρώ, αφορά στην ίδρυση πεντάστερης μονάδας 235 δωματίων στην Αρχαία Ήλιδα. Την προωθεί η ETI Global Projects Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Μια μικρή σημείωση, βέβαια, ότι η τελευταία ανάρτηση της εταιρείας στο ΓΕΜΗ είναι στις 31 Μαΐου του 2019.

Η δεύτερη επένδυση είναι της υπό σύσταση Pistachio Vines και αφορά ίδρυση ξενοδοχείου 5 αστέρων και 80 δωματίων στη Θήρα. Η επένδυση είναι επιλέξιμου κόστους 10,357 εκατ. ευρώ.

Ξεκλείδωσε επένδυση 120 εκατ. στα logistics - Προγράμματα έρευνας στο περίμενε για... χρήμα - Silver alert για ληστές τραπεζών

ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ: Στον Αναπτυξιακό Νόμο εντάχθηκε, λίγο πριν εκπνεύσει το 2022, και η νέα επένδυση της ηπειρώτικης εταιρείας. Είναι ύψους 8,25 εκατ. ευρώ και αναφέρεται στον εκσυγχρονισμό και επέκταση υφιστάμενης μονάδας εκκόλαψης.

Οι πωλήσεις της εταιρείας, που είναι από τους βασικούς παίκτες του κλάδου με έντονη δραστηριότητα και στο κομμάτι των ζωοτροφών, κινούνται πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ και τα κέρδη πάνω από τα 3 εκατ. ευρώ.

 

ΔΑΝΙΑ: Ξεφορτώθηκαν τα μετρητά οι κάτοικοι της χώρας κάνοντας συναλλαγές με πιστωτικές και εφαρμογές πληρωμών στα smartphones, ξεφορτώθηκαν και τους ληστές τραπεζών.

Χρυσά μερίσματα για CVC από Εθνική Ασφαλιστική - Real estate ντυμένα στο… χακί - Τροχοδρομεί επέκταση του μετρό

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Αυστραλία, Καναδάς και Ρωσία ήταν τελικά οι τρεις αγορές από τις οποίες καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο εισπράξεων το 9μηνο του 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αν και ο ελληνικός τουρισμός στο peak της σεζόν κατάφερε να φτάσει μία ανάσα από τα έσοδα του «χρυσού» 2019, με την απόκλιση να περιορίζεται σε μόλις 502 εκατ. ευρώ, ωστόσο, οι απώλειες από την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Ρωσία ήταν, αν μη τι άλλο, αξιοσημείωτες…

Και μπορεί η απουσία των Ρώσων τουριστών να ήταν αναμενόμενη, λόγω των κυρώσεων, ωστόσο, μεγαλύτερη εντύπωση έκανε η απουσία των ταξιδιωτών από την Αυστραλία και τον Καναδά. Και αυτό γιατί παρότι «μακρινές» αγορές για την Ελλάδα, έχουν αμφότερες έντονο ελληνικό στοιχείο.

Κινήσεις fast track από ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Κοπελούζο - Ρεύμα: Η χρονιά άλλαξε, η πρωτιά σε ακρίβεια μένει - Οι μνηστήρες για XAK

ΧΑΚ: Όπως όλα δείχνουν, η ΕΧΑΕ θα συγκαταλέγεται σε εκείνους που θα επιδείξουν αρχικό ενδιαφέρον για την εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου μέσα στο 2023, ενώ όπως φαίνεται με τον ίδιο στόχο θα κινηθούν τουλάχιστον άλλοι δύο «παίκτες» από το εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά τώρα το ίδιο το ΧΑΚ, το 2022 έκλεισε με συνολική αξία συναλλαγών στις μετοχές τα 148,6 εκατ. ευρώ (78,58 εκατ. χωρίς τα πακέτα), ενώ άλλα 4,24 εκατ. ευρώ ήταν η αξία συναλλαγών στα ομόλογα.

Από πλευράς μεριδίων αγοράς, πρώτη κατατάχθηκε η CISCO (θυγατρικής της Τράπεζας Κύπρου) με 25,53% και ακολούθησαν η Eurobank με 19,58%, η Prochoice με 15,78%, η Argus με 12,37%, η Mega με 8,90%, ενώ οι άλλες ΕΠΕΥ σημείωσαν χαμηλότερες επιδόσεις.

v