Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 15 2024

Κρυφές υπεραξίες έως €500 εκατ. σε ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ -Ο Κυριάκος και οι... σειρήνες -Νέα αποχώρηση από Εθν. Ασφαλιστική

Κρυφές υπεραξίες έως €500 εκατ. σε ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ -Ο Κυριάκος και οι... σειρήνες -Νέα αποχώρηση από Εθν. Ασφαλιστική

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η φημολογία για αλλαγή του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση έχει επανέλθει στον δημόσιο διάλογο. Με δεδομένα το μειωμένο ποσοστό της ΝΔ, όπως προέκυψε στις πρόσφατες ευρωεκλογές και κατ’ επέκταση την πολύ μεγάλη απόσταση από την επίτευξη αυτοδυναμίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να δέχεται μπαράζ εισηγήσεων από συνεργάτες του για να προχωρήσει τώρα, σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, στη σχετική τροποποίηση της νομοθεσίας, μειώνοντας το ποσοστό που χρειάζεται ένα κόμμα ώστε να εκλεγεί αυτοδύναμο.

Ο ίδιος, προσώρας και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις του, το αρνείται. Κατ’ επανάληψη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι στις σκέψεις του, όπως δεν ήταν και κατά την πρώτη θητεία της κυβέρνησής του, όταν και πάλι τα σχετικά σενάρια έδιναν και έπαιρναν.

Μένει να φανεί ότι και τώρα δεν θα ενδώσει στις… σειρήνες.

 

ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Τους αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων ενημερώνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σχετικά με θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Λίγα 24ωρα πριν, άλλωστε, βρέθηκε στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, οπότε θα έχει πολλά να πει στις εν λόγω συναντήσεις.

Στην κυβέρνηση δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ελληνική συμμετοχή στη Σύνοδο, η οποία -όπως λένε- αποτέλεσε το βήμα για να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών γύρω από το Κυπριακό δίνουν νέα δυναμική στις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου, λίγες μέρες πριν τη θλιβερή επέτειο εισβολής του Αττίλα στο νησί.

 

ΜΠΕΛΕΡΗΣ: Λίγο μετά το μεσημέρι αναμένεται να φτάσει από τα Τίρανα ο Φρέντι Μπελέρης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, απ’ όπου στη συνέχεια θα μεταβεί στο Στρασβούργο.

Ο νέος ευρωβουλευτής της ΝΔ, μετά… κόπων και βασάνων, εξασφάλισε τελικά πενθήμερη άδεια από τις αλβανικές αρχές, προκειμένου να ορκιστεί αύριο στο Ευρωκοινοβούλιο και να συμμετάσχει στις ψηφοφορίες ανάδειξης των μελών του Προεδρείου και της Επιτροπής.

«Πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική, αν και αυτονόητη εξέλιξη, που ήρθε ως αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς», σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο γαλάζιος ευρωβουλευτής θα επιστρέψει την Παρασκευή στη φυλακή του Φίερι για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, η οποία ολοκληρώνεται τον προσεχή Οκτώβριο.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Παρελθόν για την Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί πλέον η Ελίζα Βασιλείου (επικεφαλής των εταιρικών πωλήσεων), διευρύνοντας έτσι περαιτέρω τη λίστα των ικανών -όπως λέγεται- υψηλόβαθμων στελεχών που έχουν αποχωρήσει από την εταιρεία κατά τους τελευταίους 18 μήνες (π.χ. Μιχάλης Τάτσης και Γιάννης Σηφάκης), δηλαδή από τότε που οι Αμερικανοί της CVC πήραν το τιμόνι στα χέρια τους.

Αν και όλες οι αποχωρήσεις δεν θα πρέπει να μπουν «στο ίδιο τσουβάλι», το ζήτημα είναι ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής Δημήτρης Μαζαράκης καλείται να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», παραλαμβάνοντας μια εταιρεία που βρίσκεται στη μέση της υλοποίησης ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης και που το 2023 υποχρεώθηκε σε έντονα ζημιογόνο αποτέλεσμα.

 

AVIS: Αύξηση τζίρου στις μακροχρόνιες μισθώσεις κατά 22,4% εμφάνισε το 2023 η Avis, με τον όγκο των συμβολαίων να αυξάνεται μόλις κατά 6,2%. Η παραπάνω επίδοση συνέβαλε καθοριστικά στην ενίσχυση της λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας της. Αντίθετα, χαμηλότερη ήταν η συμβολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ο τζίρος του τομέα αυξήθηκε κατά 10,8%, η αυξημένη, όμως, προσφορά διαθέσιμων αυτοκινήτων πίεσε τις τιμές.

Η παραπάνω εξέλιξη αποτυπώθηκε στην ελαφρά μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους της Avis (28,1% από 28,5% το 2022). Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 308,3 εκατ. ευρώ (+31,25%), τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης σε 59,8 εκατ. ευρώ (+32%) και τα κέρδη προ φόρων σε 37,2 εκατ. ευρώ (+5,7%).

Ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης των προ φόρων κερδών οφείλεται στην εκτίναξη των χρηματοοικονομικών εξόδων (22,6 εκατ. ευρώ +123,6%), λόγω υψηλών επιτοκίων και αύξησης δανεισμού. Ο καθαρός δανεισμός στις 31/12/2023 άγγιξε τα 670 εκατ. ευρώ.

 

AVIS II: Για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του αυξανόμενου πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων, η Avis υλοποιεί, φέτος, στοχευμένο πρόγραμμα συγκράτησης του λειτουργικού κόστους. Μεταξύ άλλων, παρέχει τη δυνατότητα σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης, εξ ολοκλήρου ψηφιακά.

Οι ανεκτέλεστες παραγγελίες του τομέα μακροχρόνιων συμβάσεων περιορίστηκαν στα επίπεδα των 2.000, στο τέλος του περασμένου Μαρτίου. Η επιβράδυνση οφείλεται στην κόπωση της ζήτησης από ιδιώτες.

Αντίθετα, η ζήτηση για εταιρικές μισθώσεις παραμένει, σύμφωνα με την εταιρεία, υγιής. Το Α' τρίμηνο τα έσοδα των μακροχρόνιων μισθώσεων αυξήθηκαν, σε ετήσια βάση, κατά 15%. Με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης «έτρεξαν» και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

 

ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΟ: Ολοκληρώθηκε η κεφαλαιοποίηση χρέους, ύψους 115,6 εκατ. ευρώ της ΑΕΠ Ελαιώνα από τις πιστώτριες τράπεζες της Alpha και Πειραιώς, που είναι οι δύο μέτοχοί της.

Μαζί με κάποια μετρητά που μπήκαν για τη στρογγυλοποίηση, το μετοχικό κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 116 εκατ. ευρώ

Πλέον η εταιρεία μπορεί να συνάψει δανεισμό προς εκπλήρωση των υποχρεώσεων, που έχει αναλάβει για το project «γήπεδο ΠΑΟ»

 

EΥΔΑΠ-EΥΑΘ: Λίγοι πρόσεξαν ότι στο σχέδιο νόμου για το Υπερταμείο αποκαλύπτεται ότι το Δημόσιο θα καταβάλει τίμημα 602 εκατ. ευρώ για το 50%+1 μετοχή της κάθε εταιρείας, που πήρε πίσω από το Ταμείο.

Που σημαίνει ότι η αποτίμηση του 100% αγγίζει τo 1,2 δισ. ευρώ, όταν η χρηματιστηριακή αποτίμηση με τιμές της Παρασκευής ήταν 614,5 εκατ. για την ΕΥΔΑΠ και 117,25 εκατ. για την ΕΥΑΠΣ, δηλαδή αθροιστικά 731 εκατ. και κάτι… ψιλά.

Οι πληροφορίες λένε ότι για να δοθούν τα χρήματα, έγινε αποτίμηση από συμβούλους (κατά τη συνήθη πρακτική αδιαφάνειας, καμία αναφορά δεν έγινε στο θέμα από επίσημες πηγές) και το Δημόσιο σίγουρα δεν είχε λόγο να τη… φουσκώσει αφού το 50% των χρημάτων που θα δώσει, το λαμβάνουν οι εταίροι μας για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

 

EΥΔΑΠ-EΥΑΘ ΙΙ: Προφανώς το 50%+1 μετοχή έχει ιδιαίτερη αξία, τουλάχιστον θεωρητικά, αφού αποτελεί μεταβίβαση του controlling interest των εταιρειών. Η διαφορά όμως με τις τρέχουσες χρηματιστηριακές αποτιμήσεις είναι χαώδης.

Πού σκοντάφτει χρηματιστηριακά η αποτίμηση, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, στις οποίες έχουμε δει πόσο διαφέρουν οι αποτιμήσεις εξαγοράς από τις εκάστοτε τρέχουσες;

Κατά ένα μέρος, στις συνθήκες του ελληνικού χρηματιστηρίου και στην πολύ περιορισμένη διασπορά και εμπορευσιμότητα των δύο εταιρειών. Και κατά ένα μέρος στο ότι τα τιμολόγιά τους παραμένουν καθηλωμένα, με απόφαση της κυβέρνησης, παρότι τα κόστη έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Τέτοιου είδους εταιρείες κοινής ωφέλειας θεωρητικά πρέπει να λειτουργούν κάπως σαν ομόλογα προσφέροντας μια γενναία απόδοση (σαφώς υψηλότερη από εκείνη ενός κανονικού ομολόγου) και χωρίς εξάρσεις.

Εδώ όμως φαίνεται ότι έχουμε σημαντικό «gap» στην υποκείμενη αξία των εταιρειών σε σχέση με τη χρηματιστηριακή. Για να κλείσει, θα πρέπει να μπουν στη μετοχή σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια, που όμως στις τρέχουσες συνθήκες απέχουν, διότι κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν, όπως έχει ήδη συμβεί στους υπάρχοντες επενδυτές.

Η λύση ενός ικανού placement, ιδίως εφόσον αυξηθούν λίγο και τα τιμολόγια, θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v