Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 13 2024

Επιδοτήσεις ρεύματος: Πώς η κυβέρνηση πνίγηκε σε μια… κουταλιά νερό

Επιδοτήσεις ρεύματος: Πώς η κυβέρνηση πνίγηκε σε μια… κουταλιά νερό

ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: To οικονομικό είναι η μια διάσταση στο θέμα με τον επανυπολογισμό των επιδοτήσεων στο ρεύμα που έλαβαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη καρδιά της ενεργειακής κρίσης.

Δεν είναι λίγο, κάπου 2.500 επιχειρηματίες, και μάλιστα σε περιβάλλον αυξητικών τιμών, να βρίσκονται αντιμέτωποι με επιπλέον χρεώσεις εκατοντάδων ευρώ, και δίχως το κράτος να τους έχει ενημερώσει έγκαιρα ότι τα ποσά που έλαβαν τη προηγούμενη διετία ως επιδοτήσεις δεν ήταν τα σωστά.

Το λιγότερο που όφειλε να κάνει η κυβέρνηση για κάτι που γνώριζε εδώ και μήνες, ήταν να εξηγήσει στους πολίτες αυτούς, ότι μέρος από τα ποσά θα γίνουν απαιτητά. Το ότι θα ωφεληθούν περισσότεροι (η κυβέρνηση λέει ότι είναι 100.000) δεν ακυρώνει το προφανές αλαλούμ.

Η ιστορία αυτή όμως αναδεικνύει και κάτι πιο βαθύ. Το βαθμό ικανότητας του κρατικού μηχανισμού να επιλύει εσωτερικά ένα θέμα ρουτίνας, ένα ζήτημα αμιγώς λογιστικό, όπως ο επανυπολογισμός των επιδοτήσεων που πήρε μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού, μακριά από πρωτοσέλιδα, δηλώσεις υπουργών σε ραδιόφωνα, καταγγελίες από την αντιπολίτευση, κ.ό.κ.

Ιδού τι συνέβη. Στη καρδιά της ενεργειακής κρίσης, το 2022, μπροστά στην εκτόξευση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, η τότε ηγεσία του ΥΠΕΝ (Κώστας Σκρέκας), προφανώς σε συνεννόηση με την τότε ηγεσία του υπ. Οικονομικών, έδωσε επιδοτήσεις περίπου 800 εκατ. ευρώ σε περίπου 1,2 εκατ. επιχειρήσεις, χωρίς η κυβέρνηση να έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες κοινοτικές εγκρίσεις. Αν περίμενε να πάρει το πράσινο φως, μπορεί αυτό να ερχόταν μετά το τέλος της κρίσης, οπότε ας πούμε ότι ορθώς έπραξε ο κ. Σκρέκας.

Το Δεκέμβριο του 2023, με το τέλος των επιδοτήσεων, και τον Θ. Σκυλακάκη στο τιμόνι του ΥΠΕΝ, ξεκίνησε η πρώτη μεγάλη εκκαθάριση των ποσών που είχαν δοθεί, με το υπουργείο να ζητά μάλιστα συνδρομή από τους παρόχους, να ψάξουν οι ίδιοι ποιοι από τους πελάτες τους οφείλουν να επιστρέψουν χρήματα ή δικαιούνται επιπλέον ποσά.

Αφού οι τελευταίοι αντέδρασαν, απαντώντας ότι αυτό δεν είναι δική τους δουλειά, τελικά το υπουργείο βρήκε ποιος δικαιούται και τι, έδωσε τις λίστες στους προμηθευτές και εκείνοι ξεκίνησαν να αποστέλλουν τους σχετικούς χρεωστικούς ή πιστωτικούς λογαριασμούς.

Καλά, θα πείτε, και τότε γιατί συζητάμε σήμερα για ένα θέμα που έχει κλείσει από τον περασμένο Δεκέμβριο; Διότι πολύ απλά, δεν έκλεισε ποτέ. Το ΥΠΕΝ ή το Οικονομικών ή και τα δύο μαζί, έκαναν λάθος στην άσκηση. Απέτυχαν να υπολογίσουν σωστά τα νούμερα, κάπου στα τέλη του 2023, και συνειδητοποίησαν ότι η αριθμητική έπρεπε να ξαναγίνει από την αρχή.

Το θέμα έμεινε να σέρνεται, οι μήνες περνούσαν, οι Ευρωεκλογές πλησίαζαν και η κυβέρνηση το άφησε για μετά τις κάλπες. Μ' άλλα λόγια, η τωρινή άσκηση, η ΚΥΑ της 10ης Ιουνίου 2024 (ΦΕΚ 3268/24), είναι η διόρθωση του αρχικού λάθους.

Στην πράξη, η κυβέρνηση πνίγηκε σε μια κουταλιά νερό και κατάφερε να «σηκώσει» μόνη της ένα απλό θέμα που θα έπρεπε να έχει λυθεί εγκαίρως σε υπηρεσιακό επίπεδο. Το καλύτερο ήταν αυτό που είπε χθες ο κ. Σκυλακάκης, ότι η έκδοση της ΚΥΑ καθυστέρησε εξαιτίας της μνημειώδους ελληνικής γραφειοκρατίας, λες και ο ίδιος δεν είναι υπουργός της κυβέρνησης που έχει την ευθύνη να την καταπολεμά.

Για το πούμε αλλιώς. Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι σχεδιάζουμε την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, ότι βάζουμε τις βάσεις για επενδύσεις δισεκατομμυρίων, αγωγούς και διεθνείς διασυνδέσεις, χαράσσουμε στρατηγικές και άλλες σύνθετες πολιτικές, αλλά να μη μπορούμε τόσους μήνες να βρούμε αν αυτοί που πήραν τις επιδοτήσεις στο ρεύμα τις δικαιούνταν και σε τι βαθμό...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v