Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 12 2024

Το «φαινόμενο» Σπίρτζης-Κληρονομιά Τράγκα: Πριγκιπική ήττα της Μ. Καρρά-Ντεσού για τον 5ο πόλο-Ηλεκτροσόκ Νο 2

Το «φαινόμενο» Σπίρτζης-Κληρονομιά Τράγκα: Πριγκιπική ήττα της Μ. Καρρά-Ντεσού για τον 5ο πόλο-Ηλεκτροσόκ Νο 2

ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το ότι ο Χρήστος ο Σπίρτζης δεν χωνεύει τον Κασσελάκη ούτε με… γκαζόζες το έχει καταλάβει πλέον και η κουτσή Μαρία. Το γιατί μένει στον ΣΥΡΙΖΑ (που δεν έχει πλέον ιδιαίτερη σχέση με τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ) είναι το δυσεξήγητο του θέματος, αφού είναι προφανές ότι το μόνο που κάνει είναι να τα «χώνει» συστηματικά στον αρχηγό Στέφανο, κατά κανόνα από τον… ΣΚΑΪ.

Η μία εξήγηση είναι ότι στην ουσία «προκαλεί» να τον διαγράψουν, αντί να φύγει μόνος του, αφού έτσι κι αλλιώς δεν έχει κάπου να πάει σ' αυτή τη φάση. Η άλλη ότι παίζει παιχνίδι στην κόψη του ξυραφιού της διαγραφής.

Διότι, λένε πρόσωπα που είναι θεωρητικά σε θέση να γνωρίζουν, από τη μια, θέλει να μείνει, ώστε να «παίξει ρόλο» από τα μέσα σε τυχόν επαφές για τη δημιουργία του περιθρύλητου «φορέα της κεντροαριστεράς» (συνηθισμένος πολιτικός μικρομακιαβελισμός ιδίως για παλιούς ΠΑΣΟΚους), από την άλλη όμως, έχει φάει τέτοιο… κόλλημα με τον Κασσελάκη, που δεν μπορεί ο καημένος να κρατήσει κλειστό το στόμα του, ιδίως όταν ξέρει ότι υπάρχουν κάμερες να τον προβάλουν.

Για ένα πρόσωπο, όμως, με την πολιτική διαδρομή του Χρήστου Σπίρτζη, το αποτέλεσμα του «φαινομένου» που έχει δημιουργήσει γύρω από το όνομά του είναι έως και αξιοθρήνητο.

Ακόμη και στον προσωπικό του λογαριασμό στο «Χ» τα περιφρονητικά σχόλια οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μα πολύ περισσότερα από τις… καρδούλες που βάζουν κυριολεκτικά ελάχιστοι από τους 18.000-19.000 ακολούθους του.

Οι πιο σκληροί από τους σχολιαστές τον θεωρούν «πέμπτη φάλαγγα» και οι πιο χαλαροί εμμονικό, που πρέπει να πάει… σπίτι του. Είναι δε τόσοι πολλοί αυτοί που καλούν τον Κασσελάκη να τον διαγράψει και να ξεμπερδεύει, που σε λίγο θα είναι απορίας άξιο γιατί… δεν το κάνει. Ενδεικτικό είναι ότι χθες αργά το βράδυ δημοσιοποιήθηκε επιστολή 70 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν τη διαγραφή του.

ΥΓ: Οι υπόλοιποι πασοκογενείς που το παίζουν «εντός, εκτός και επί τα αυτά» στον ΣΥΡΙΖΑ κινούνται πιο διακριτικά, ακριβώς για να διατηρήσουν κάποια λιγότερο ή περισσότερο ουσιαστική παρέμβαση μέσα στο κόμμα. Ο Σπίρτζης τα 'χει κάψει τα χαρτιά του.

 

ΠΑΣΟΚ: Το κόμμα σκέφτηκε πριν από 20 χρόνια την απευθείας εκλογή του προέδρου του από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος.

Όπως θυμούνται όλοι, την εγκαινίασε το 2004, όταν εξελέγη ο Γιώργος Παπανδρέου πανηγυρίζοντας για «το ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους» που προσήλθαν στις «πράσινες» κάλπες. Ασχέτως εάν αυτή η προσέλευση-μαμούθ αμφισβητήθηκε έντονα στη συνέχεια και ουδέποτε επιβεβαιώθηκε. Ποιος μπορούσε άλλωστε να έχει πρόσβαση στην εφορευτική επιτροπή, πλην των κεντρικών στελεχών;

Επειδή η ιδέα άρεσε στον ΣΥΡΙΖΑ, τα αντίστοιχα εκλογικά εγκαίνια έγιναν το 2022, όταν εξελέγη «από μέλη και φίλους που γράφτηκαν επιτόπου μέλη» ο Αλέξης Τσίπρας. Η συνέχεια δόθηκε πέρυσι, με το ίδιο concept, που «έβγαλε» πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ε, τώρα, κάποιοι ψύχραιμοι στη Χ. Τρικούπη σκέφτονται μια σημαντική προσαρμογή: να ψηφίζουν μεν και οι φίλοι, αλλά ο κατάλογος να «κλείσει» αρκετά πριν τις 6 Οκτωβρίου, που είναι ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών, ώστε να γίνει η αναγκαία διασταύρωση στοιχείων των «φίλων». Αυτό δηλαδή που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης το 2022, αλλά μόνο για την απευθείας εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής, με δικαίωμα ψήφου σε όσους είχαν εγγραφεί κάνα μήνα πριν.

Προς τι αυτή η σκέψη; Διότι κάποιες κακές γλώσσες μιλούν για το ενδεχόμενο αθρόας προσέλευσης «γαλάζιων» οπαδών προκειμένου να ψηφίσουν πρόσωπα που θεωρούν πιο κοντά στο κόμμα τους και, άρα, εάν εκλεγούν και… εάν χρειαστεί, θα μπορούν να συνεργαστούν «με τη ΝΔ του Μητσοτάκη», μετέχοντας ή στηρίζοντας μια κυβέρνηση στο άμεσο μέλλον…

Οι εν λόγω «γλώσσες» αναφέρουν και συγκεκριμένες υποψηφιότητες, που ανακοινώθηκαν ή θα ανακοινωθούν οσονούπω, οπότε μένει να υπάρξουν και δημόσιες αναφορές για… να ανάψουν τα αίματα και να ληφθούν αποφάσεις.

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το κάλεσμα του Στέφανου Κασσελάκη στους πολίτες «ελάτε στο γραφείο μου να τα πούμε κατ' ιδίαν» είχε πολύ μεγάλη απήχηση, όπως ήταν αναμενόμενο.

Παρά τον καύσωνα, συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος στην πλατεία Κουμουνδούρου -πάνω από εκατό άτομα. Όταν άνοιξε η πόρτα, έδωσαν τα στοιχεία τους στην είσοδο και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο κυλικείο του κτηρίου και σε άλλες αίθουσες, για να κατευθυνθούν ένας ένας στον 7ο όροφο για τη συνάντηση με τον πρόεδρο.

Το τρίωρο που είχε διατεθεί συνολικά δεν αποδείχθηκε αρκετό, φυσικά, οπότε το τετ α τετ έγινε με λίγο περισσότερα από 40 άτομα.

Στη συνέχεια, ο κ. Κασσελάκης πήγε στους ορόφους όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι υπόλοιποι πολίτες και συνομίλησε μαζί τους, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι τα όσα αποκόμισε από τις επαφές θα ενσωματωθούν στις θέσεις και στον προγραμματισμό του κόμματος.

Όσοι μάλιστα δεν πρόλαβαν να συνομιλήσουν με τον κ. Κασσελάκη κατ’ ιδίαν, άφησαν τα στοιχεία τους προκειμένου να τους συναντήσει προσωπικά την ερχόμενη εβδομάδα.

 

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΡΑΓΚΑ: Πριγκιπική… ήττα υπέστη η σύζυγος του δημοσιογράφου στην εκδίκαση της αγωγής που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο του Πριγκιπάτου του Μονακό, σε μια προσπάθεια να μεταφέρει την υπόθεση της πολύκροτης κληρονομιάς εκτός ελληνικών δικαστηρίων.

Η αγωγή της Μαρίας Καρρά συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο του Πριγκιπάτου του Μονακό την 11η.07.2024. Πρακτικά είχε στόχο να μεταφερθεί η υπόθεση της κληρονομικής διαδοχής του αποβιώσαντος Γεωργίου Τράγκα από τα ελληνικά δικαστήρια στα δικαστήρια του Μονακό.

Στη δίκη ήταν καταλυτική η παρέμβαση του ελληνικού δημοσίου υπέρ του Ιωάννη Τράγκα (γιου του δημοσιογράφου). Υποστήριξε όλες τις θέσεις του Ιωάννη Τράγκα, με κυρίαρχη τη θέση ότι δεν υπάρχει διεθνής δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων ούτε υλική αρμοδιότητά τους. Να σημειωθεί ότι το Δημόσιο έχει βασικά συμφέροντα ως πιστωτής της κληρονομιάς.

Πρόεδρος και εισαγγελέας έδωσαν, όπως ακούμε, προθεσμία στην πλευρά της κας Καρρά να προσκομίσει στοιχεία τα οποία θα πιστοποιούν τη διεθνή δικαιοδοσία, εκφράζοντας όμως παράλληλα προφορικά τη θέση ότι δεν μπορούν να αντιληφθούν για ποιο λόγο η εν λόγω υπόθεση έχει αχθεί στα δικαστήρια του Μονακό.

Κατόπιν τούτου όλα τα αιτήματα της κας Καρρά (επίσπευση της διαδικασίας, για άμεση έκδοση απόφασης, για προσωρινή εκτέλεση κ.λπ.) έχουν απορριφθεί από το Δικαστήριο του Πριγκιπάτου.

Η υπόθεση θα συνεχιστεί στις αίθουσες των ελληνικών δικαστηρίων…

 

ΠΕΜΠΤΟΣ ΠΟΛΟΣ: Συμφωνία επί ενός κοινώς αποδεκτού κειμένου, υπό τον τίτλο «Merger and Investment Agreement-M&IA», έχουν προς το παρόν υπογράψει Thrivest και ΤΧΣ. Αυτό προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της Παγκρήτιας, με βάση την ενημέρωση που είχε η τράπεζα από τον βασικό της μέτοχο Thrivest.

Σήμερα 12 Ιουλίου λήγει η προθεσμία, εντός της οποίας πρέπει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει τη σύναψη συμφωνίας M&IA.

 

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ: Η τράπεζα υπέβαλε στο υπουργείο Οικονομικών αίτημα-ενημέρωση, προκειμένου να καταστήσει γνωστό το ενδιαφέρον της για ένταξη χαρτοφυλακίου της με μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙΙ.

 

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΙΙ: Το βασικό επιχειρηματικό σχέδιο της τράπεζας προβλέπει ως γνωστόν την προοπτική συγχώνευσης με την Attica Bank.

Υπάρχει όμως και το αναγκαίο Plan B. Όπως διαβάζουμε στις οικονομικές καταστάσεις, η τράπεζα έχει καταρτίσει εναλλακτικό επιχειρηματικό σχέδιο, που δεν προβλέπει ένταξη στον Ηρακλή ΙΙΙ και αύξηση κεφαλαίου με μετρητά. Σ' αυτό το σενάριο (επιχειρηματικής συνέχειας) διατηρείται σταθερή κερδοφορία και καλύπτονται οι εποπτικοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

 

ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ: Ούτε ένας στους τέσσερις Ελληνες δεν εμπιστεύεται τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το Digital News Report 2024.

H έρευνα του Reuters Institute δείχνει ότι το ποσοστό όσων δηλώνουν εμπιστοσύνη είναι μόλις 23%, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην τελευταία θέση (47η) της σχετικής κατάταξης. Η εμπιστοσύνη είναι χαμηλή σε όλες τις ομάδες, αλλά ακόμη χαμηλότερη μεταξύ των νεαρών ηλικιών και όσων δηλώνουν αριστερών πεποιθήσεων.

Στα ενδιαφέροντα της έκθεσης είναι το ότι το διαδίκτυο παραμένει κυρίαρχο μέσο ενημέρωσης. Με βάση τα στοιχεία του 2024, είναι πηγή ειδήσεων για το 81% των πολιτών (90% το 2022%), ενώ ακολουθούν τα social media με 61% (71% το 2022).

Λιγότεροι από τους μισούς (49%) καλύπτονται από την τηλεόραση (60% το 2022), ενώ η έντυπη ενημέρωση βρίσκεται στο ναδίρ: με μόλις 13% έναντι 22% προ διετίας.

 

ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ: Τιμές καύσωνα για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στις χονδρεμπορικές τιμές. Η αγορά της επόμενης ημέρας (Day Ahead Market) δείχνει μέση τιμή χονδρικής στα 190 ευρώ/Mwh, με τη μέγιστη τιμή να εκτοξεύεται στα 550 ευρώ -στη ζώνη ώρας 20:00-21:00-, ξυπνώντας μνήμες από την ενεργειακή κρίση.

Η έκρηξη των τιμών οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες, με τη ζήτηση σήμερα το μεσημέρι να ξεπερνάει ξανά τις 10 GWh, στη χαμηλή παραγωγή ΑΠΕ (33,4% μόλις συμμετοχή στο μείγμα) και στις πολύ αυξημένες τιμές που διαμορφώνονται στα Βαλκάνια και στην Ουγγαρία.

Τα τελευταία 24ωρα, η μείωση των εμπορικών ροών από την Κεντρική Ευρώπη προς την Ουγγαρία, με την παράλληλη υποχώρηση της καθαρής μεταφορικής ικανότητας στις διασυνδέσεις Σερβίας-Ουγγαρίας και Βουλγαρίας-Ρουμανίας, τινάζει στα ύψη τις τιμές σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Η αγορά της Ουγγαρίας έχει μέση χονδρική τιμή για σήμερα 230 ευρώ/MWh (από 263,99 ευρώ χθες), η Ρουμανία 212,06 ευρώ, η Σερβία 183,59, η Αλβανία 230,46 ευρώ και η Ελλάδα 190 ευρώ.

Μ' αυτά και μ' αυτά, η μέση τιμή χονδρικής στην Ελλάδα για τις πρώτες 12 μέρες του Ιουλίου διαμορφώνεται σε 120,28 ευρώ/MWh, έναντι μέσης τιμής για Ιούνιο στα 98,3 ευρώ. Δηλαδή είναι 22% υψηλότερη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα τιμολόγια του Αυγούστου.

Αν θυμηθούμε ότι τον Μάιο η μέση χονδρική ήταν στα 81 ευρώ, μιλάμε για αύξηση 48% στον τελευταίο ενάμιση μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v