Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 10 2024

Επενδύσεις με ραντεβού στα... τυφλά-Εκρηκτικό «χαρμάνι» στον καφέ-Sunlight: «Ψήνει» εξαγορά-Tips για ΑΒΑΞ, Vivartia

Επενδύσεις με ραντεβού στα... τυφλά-Εκρηκτικό «χαρμάνι» στον καφέ-Sunlight: «Ψήνει» εξαγορά-Tips για ΑΒΑΞ, Vivartia

 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Η στήλη έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι σε πολλές περιπτώσεις η χώρα έχει απλώς «ψηφιοποιήσει» τη γραφειοκρατία.

Επανέρχεται με αφορμή καταγγελία που αλίευσε στα social media και η οποία αφορά προσπάθεια κατοίκου εξωτερικού να επενδύσει πάνω από ένα εκατομμύριο στην Ελλάδα, κάτι που απαιτεί αλλαγή φορολογικής κατοικίας. Εξι μήνες βρίσκεται στο… περίμενε.

Τα σχετικά δικαιολογητικά στάλθηκαν ηλεκτρονικά (εδώ κολλά η ψηφιοποίηση) τον Δεκέμβριο του 2023. Πέρασαν εβδομάδες, αλλά ουδεμία απάντηση. Ετσι, χρειάστηκε να κλειστεί (ηλεκτρονικά) ραντεβού.

Η συνέχεια με τον… παραδοσιακό τρόπο. Ζητήθηκαν επιπλέον χαρτιά, παρότι δεν φαίνεται να χρειάζονταν. Κατατέθηκαν έναν μήνα πριν το Πάσχα, αλλά για την απάντηση χρειάζεται υπομονή για μετά το Πάσχα.

Φτάσαμε Ιούνιο και λευκός καπνός δεν βγήκε, γιατί εν τω μεταξύ προέκυψε και η μετακόμιση της ΔΟΥ!

Όπως καταγγέλλεται, με τη μέθοδο των υποχρεωτικών ραντεβού που επέβαλε η ΑΑΔΕ (φωτ. ο Γιώργος Πιτσιλής) η κατάσταση… αγρίεψε.

Και κάπως έτσι οι επενδύσεις γίνονται… ραντεβού στα τυφλά.

 

 

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι… της τύχης της γραφτό να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο σχεδιασμός ήταν για σήμερα και, μάλιστα, προέβλεπε πολύωρη συνεδρίαση ώστε να πάρουν τον λόγο όλοι οι βουλευτές. Πλην όμως, φρόντισε ο κορωνοϊός να επισκεφτεί τον πρόεδρο της Ομάδας Σωκράτη Φάμελλο, οπότε θα ήταν τουλάχιστον άκομψη μία τέτοια εφ' όλης της ύλης συζήτηση (σ.σ. και για το ευρω-αποτέλεσμα) χωρίς τον επικεφαλής της.

Πλην άλλου απροόπτου, η Κ.Ο. θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα. Αύριο πάντως θα συνεδριάσει κανονικά η Πολιτική Γραμματεία, με τη συμμετοχή της οικονομικής επιτροπής του κόμματος, προκειμένου να ληφθεί η επίσημη -και τελική- απόφαση για τα κομματικά μέσα ενημέρωσης.

Δηλαδή για την αναστολή έκδοσης της καθημερινής «Αυγής», την αναβάθμιση του κυριακάτικου φύλλου και την ενίσχυση του site avgi.gr. 

 

ΚΑΦΕΣ: Ολο και πιο βαθιά θα μπαίνει το χέρι στην τσέπη για να πιει κανείς το καφεδάκι του. Τα futures της ποικιλίας robusta στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, παγκόσμιο σημείο αναφοράς, έφθασαν στο υψηλό των 4.844 δολαρίων ανά τόνο την Τρίτη, έχοντας εκτοξευθεί 70% από τον περασμένο χρόνο.

Ολα δείχνουν ότι είμαστε μόνο στην αρχή. Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει την παραγωγή στις πιο σημαντικές χώρες, κυρίως στο Βιετνάμ και στην Ινδονησία, και οι προβλέψεις δείχνουν ότι η επόμενη συγκομιδή θα είναι ακόμα μικρότερη. Σ' αυτό προσθέστε τα κόστη μεταφοράς που ανεβαίνουν λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και ρυθμίσεις που υιοθέτησε η ΕΕ (απαγορεύει εισαγωγές καφέ από χώρες που αποψιλώνουν δάση).

Μια ακόμα κρίσιμη παράμετρος, δε, είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο καφές αρέσει πολύ στους Κινέζους, που έως τώρα προτιμούσαν το τσάι.

Κάπως έτσι έχετε το τέλειο χαρμάνι... ακρίβειας.

Υ.Γ. Ακόμη πιο πικρός θα είναι στην ελληνική καφετέρια, όπου η κυβέρνηση επανέφερε τον ΦΠΑ στο 24%, εξαιρουμένου του take away. Και επειδή τα νεύρα είναι «τσιτωμένα», στην κόντρα Κασσελάκη - Νέας Δημοκρατίας για τον ΦΠΑ παρενέβησαν εστιάτορες καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση «υποσχέθηκε μείωση φόρων και τους τελευταίους έξι μήνες έχει αυξήσει δύο φορές τον ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα αναψυκτικά και τα μη αλκοολούχα ροφήματα».

 

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Το αν ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μηδενίσει, όπως διατείνεται ο υπουργός Ανάπτυξης, δεν το γνωρίζουμε. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η ακρίβεια έχει αλλάξει τον τρόπο που καταναλώνουμε. Όχι μόνο στην Ελλάδα, όπου το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι στο 25%, αλλά και διεθνώς.

Παραδείγματος χάριν στην Ισπανία. Εξι στους 10 καταναλωτές λένε ότι αγοράζουν περισσότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι μισοί από τους ερωτηθέντες είπαν ότι η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται από τις αγορές ιδιωτικών ετικετών είναι μεταξύ 10% και 25% του μηνιαίου λογαριασμού αγορών.

 

ΕΣΤΙΑΣΗ: Η στήλη δεν μπορεί να γνωρίζει, επίσης, πώς θα κινηθούν οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών εν μέσω θέρους, για ένα, όμως, είναι σίγουρη: για την τουριστική και την επισιτιστική «βιομηχανία».

Τα λεφτά που «πέφτουν» στη νέα αγορά που εξαπλώνεται στην κάλυψη επισιτιστικών αναγκών εταιρειών, βιομηχανικών μονάδων, χώρων μαζικής εστίασης, νοσοκομείων, καντινών, σχολείων κ.λπ. αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια μικρή οικονομική οντότητα, τη «Χρυσή Χήνα». Η εταιρεία που συνδέεται με δεσμούς αίματος με την εταιρεία «Γευσήνους», από τους μεγαλύτερους παίκτες του χώρου, αύξησε πέρυσι τον τζίρο της κατά 22% στα 3,832 εκατ. ευρώ.

Τα EBITDA αυξήθηκαν στα 493.464 ευρώ, από 446.348 ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 371.812 ευρώ έναντι 334.484 ευρώ το 2022.

 

ΕΣΤΙΑΣΗ ΙΙ: Στους κερδισμένους, εκτός από τη Χρυσή Χήνα, και η εταιρεία Αφοί Κομπατσιάρη. Για να αντιληφθούμε πόσο κερδισμένη ήταν η εταιρεία πέρυσι, αρκεί να αναφέρουμε ότι το καθαρό περιθώριο κέρδους της ως ποσοστό επί των πωλήσεων ανήλθε στο 7,71%, από μόλις 0,05% το 2022.

Σ' αυτό βοήθησε, όπως αναφέρει στη στήλη πηγή της αγοράς, το γεγονός ότι η εταιρεία προχώρησε σε ανατιμήσεις. Η πρώτη έγινε τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν αύξησε το ημερήσιο σιτηρέσιο για τους φοιτητές, ενώ πέρυσι πραγματοποιήθηκαν ανατιμήσεις και στα υπόλοιπα έργα σίτισης.

Επιπρόσθετα, αυξήθηκαν οι εισροές μεταναστών και οι συνεργασίες ιδιωτικού τομέα, συμβάλλοντας θετικά στην αύξηση του κύκλου εργασιών της εταιρείας από 43 εκατ. ευρώ το 2022 σε 55,57 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όσο για τα καθαρά κέρδη, εκτοξεύτηκαν στα 3,217 εκατ. ευρώ, από 20.038 ευρώ το 2022.

Φέτος, με βάση τα υπάρχοντα συμβόλαια, η εταιρεία αναμένει τζίρο 56,7 εκατ. ευρώ. Ήδη στο πρώτο τετράμηνο του έτους είχε «πιάσει» το 37% του εκτιμώμενου ετήσιου κύκλου εργασιών.

 

METLEN-ΕΦΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Κύκλο εργασιών 17 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 1 εκατ. ευρώ εμφάνισε στη χρήση 2022 (σ.σ. τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία) η εδρεύουσα στη Θεσσαλονίκη ΕΦΑ Ενεργειακή Εταιρεία Φυσικού Αερίου (EFAEnergy), την οποία εξαγόρασε η Metlen.

 

SUNLIGHT: Νέα εξαγορά εταιρείας που δραστηριοποιείται σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας ετοιμάζει ο όμιλος Sunlight, όπως ακούει η στήλη. Η υποψήφια εταιρεία, με επωνυμία που παραπέμπει σε παλαιό αστέρα του τένις, εδρεύει σε χώρα της Κεντρικής Ευρώπης και ενδεχόμενη απόκτησή της ολοκληρώνει τις βασικές κινήσεις δημιουργίας ενός καθετοποιημένου ομίλου.

 

ΑΒΑΞ-ΑΝΑΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: Σε συζητήσεις με τις τράπεζες για αναχρηματοδότηση του μακροπρόθεσμου δανεισμού της και χορήγηση πρόσθετης ρευστότητας βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΒΑΞ, για λογαριασμό της θυγατρικής ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις.

Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος του (περί τα 220 εκατ. ευρώ) αποτελεί αναχρηματοδότηση ενδοομιλικού δανείου που είχε παράσχει η ΑΒΑΞ στη θυγατρική της, έχοντας λάβει δανεισμό από τις τράπεζες.

Πρακτικά, ο τραπεζικός δανεισμός μεταφέρεται από την κατασκευαστική, στην εταιρεία που ελέγχει ποσοστά στις παραχωρήσεις (23,61% της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», 19,1% της «Ολυμπία Οδός» και της «Ολυμπία Οδός Λειτουργία ΑΕ»).

 

ΕΘΝΙΚΗ-VIVARTIA: Σε αναχρηματοδότηση δανεισμού προχωρούν Δέλτα Τρόφιμα και Μπάρμπα Στάθης, οι δύο θυγατρικές της Vivartia Συμμετοχών που ανέλαβαν τον δανεισμό της στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταβίβασης του ομίλου στη CVC.

Ως αποτέλεσμα, θα αποπληρωθεί και θα αποχωρήσει από το σχήμα των πιστωτριών τραπεζών η Εθνική Τράπεζα.

Η εξέλιξη θα αποφέρει μικρό όφελος στον ισολογισμό της ΕΤΕ, καθώς θα υπάρξει αντιστροφή προβλέψεων που έχουν σχηματιστεί στο παρελθόν για τα παραπάνω δάνεια.

Alpha, Eurobank και Πειραιώς θα καλύψουν το κενό της Εθνικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v