Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 8 2024

Μπελέρης: Από τους πανηγυρισμούς στο… φιάσκο-Attica: Πώς μοιράζεται η ΑΜΚ-Η «εξίσωση» για τον Παύλο Μυλωνά

Μπελέρης: Από τους πανηγυρισμούς στο… φιάσκο-Attica: Πώς μοιράζεται η ΑΜΚ-Η «εξίσωση» για τον Παύλο Μυλωνά

ΜΠΕΛΕΡΗΣ: Ετεροχρονισμένους πονοκεφάλους προκαλεί στη κυβέρνηση η απόφαση του Μαξίμου (παρά τις αντίθετες απόψεις στο Υπουργείο Εξωτερικών) να κατεβάσει ευρωβουλευτή τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη.

Με την κίνηση αυτή, που αποσκοπούσε (γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε) να προσελκύσει «εθνοπατριωτικές ψήφους», η κόντρα με την κυβέρνηση Ράμα στην Αλβανία κλιμακώθηκε.

Η κυβέρνηση πανηγύρισε την εκλογή, λησμονώντας ότι σε αυτά τα παιχνίδια έχει λόγο και ο αντίπαλος. Ο Ράμα έκανε «ρελάνς», καθαίρεσε τον Μπελέρη από τη δημαρχία της Χειμάρρας και προς το παρόν αρνείται να του δώσει άδεια από τη φυλακή, για να πάει στις Βρυξέλλες να ορκιστεί.

Η κυβέρνηση ποντάρει ότι στη διένεξη θα υποχρεωθεί να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μέχρι τώρα γενικώς θεωρούσε την υπόθεση «διμερές ζήτημα» κι όχι ευρωπαϊκό, πιέζοντας τη γειτονική χώρα που είναι υποψήφια για ένταξη.

Μέχρι στιγμής ωστόσο, καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν έχει υπάρξει από την πλευρά της Ευρώπης, ενώ η κυβέρνηση στην Αθήνα πιέζεται από σχεδόν το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Οι πιθανότητες να εξελιχθεί σε πολιτικό φιάσκο η υπόθεση δεν είναι λίγες. Εν γνώσει της η κυβέρνηση κατέβασε ευρωβουλευτή πρόσωπο δικαστικά καταδικασμένο, από χώρα που ναι μεν θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ αλλά δεν ανήκει σε αυτή και άρα δεν έχει νομικά καμία υποχρέωση να τηρήσει την νεοαποκτηθείσα βουλευτική ασυλία του.

Το γεγονός δε ότι με τα γεγονότα στη Γαλλία επικρατεί σφοδρή αναταραχή στα ηγετικά κλιμάκια της ΕΕ, δεν βοηθάει καθόλου.

Φίλη μεν η Ούρσουλα, αλλά τι να πρωτοκάνει κι αυτή… 

 

ΤΣΙΑΡΑΣ: Αιχμές για τον προκάτοχό του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη άφησε με συνέντευξή του (στον ΣΚΑΪ) ο Κώστας Τσιάρας, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό που οδήγησε τον βουλευτή εκτός Κ.Ο. της ΝΔ.

«Με την απόφασή του ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε της αρχές και τις αξίες της παράταξης, η οποία δεν ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι στο θέμα των αποζημιώσεων των συμπατριωτών του, αγροτών της Θεσσαλίας, παρά τα πολλά που έγιναν, «υπάρχουν κάποιοι φάκελοι που δεν έχουν διεκπεραιωθεί».

Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Ηρακλείου, στην πρώτη του ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram μετά τη διαγραφή του, κάτω από μια φωτογραφία με την ανατολή του ήλιου, σημείωσε: «Μια νέα ημέρα ξεκίνησε..! Καλημέρα».

Και η ζωή… συνεχίζεται!

 

ΣΧΟΙΝΑΣ: «Αν η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης σε δύο εβδομάδες, η Ευρώπη θα μπει σε περιδίνηση», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στους Διαλόγους της Νισύρου, που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Γεώργιος Μ. Μίχαλος», υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Σχοινάς διατηρεί εξαίρετες σχέσεις με τη Γερμανίδα πολιτικό, η οποία -λέγεται- θα καλοέβλεπε το σενάριο επέκτασης -με κάποιον τρόπο- της συνεργασίας τους, εφόσον βεβαίως και η ίδια συνεχίσει το έργο της.

Το αν θα συμβεί ή όχι, θα διαπιστωθεί εμπράκτως σε λίγες μέρες, όταν και θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό σε ό,τι αφορά τις καρέκλες ενόψει της επόμενης πενταετίας στις Βρυξέλλες.

 

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να ζητά από τον πρωθυπουργό «να αναθεωρήσει πλήρως τη... φιλία με την Τουρκία» και ο Κώστας Καραμανλής να διαμηνύει πως «η όποια συγκυριακή ύφεση δεν πρέπει να συσκοτίζει την αλήθεια» στις σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση συνεχίζουν να διατηρούν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη γείτονα.

Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα και στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών, όπως έγινε γνωστό, σήμερα και αύριο ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης θα υποδεχθεί και θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αντιναύαρχο Καντίρ Γιλντίζ.

Παράλληλα, ο Τούρκος Αρχηγός Στόλου θα γίνει εθιμοτυπικά δεκτός και από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα.

Και αυτό, λίγα 24ωρα πριν από την κοινή παρουσία Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

 

ATTICA BANK: Τα επόμενα 24ωρα, άντε μέχρι την Τετάρτη, θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για να δώσει το πράσινο φως της κεφαλαιακής ενίσχυσης του υπό διαμόρφωση 5ου τραπεζικού πόλου, ο οποίος θα προκύψει από τη συγχώνευση των Attica Bank και Παγκρήτια.

Η νομική συμφωνία των μετόχων ΤΧΣ και Thrivest (συμφερόντων Δ. Μπάκου, Ι. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου) έχει επιτευχθεί, όπως και η οικονομική, αλλά επισήμως πρέπει να προηγηθεί το Δ.Σ. του Ταμείου.

Μετά και από αυτό ανοίγει ο δρόμος για την εξυγίανση των δύο τραπεζών μέσω της ένταξης των NPE στον Ηρακλή ΙΙΙ, της συγχώνευσής τους και εντέλει κάπου το φθινόπωρο με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το ύψος της οποίας σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης θα κινείται στην περιοχή των 600 εκατ. ευρώ.

Το Ταμείο, ως πυλώνας σταθερότητας και με δεδομένο ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της Attica Βank, εκτιμάται (σ.σ. πρόκειται για πληροφορίες) ότι θα βάλει στην ΑΜΚ περί τα 400 εκατ. ευρώ (πάνω-κάτω). Όσο για τον e-ΕΦΚΑ, οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα τοποθετήσει πέριξ των 50-60 εκατ. ευρώ. Η Thrivest, σύμφωνα πάντα με ό,τι ακούγεται, θα εισφέρει 150-180 εκατ. ευρώ.

 

ΑTTICA BANK-ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ: Διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εταιρειών, συμφερόντων της οικογένειας Παναγάκου, ξεκίνησε η Attica Βank, με χρηματοοικονομικό σύμβουλο τη Deloitte.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δάνεια μικτής λογιστικής αξίας ή ονομαστικής απαίτησης 228 εκατ. ευρώ έχουν ως εξασφαλίσεις αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα σε λειτουργία (σ.σ. τουλάχιστον 80 MW), άδειες για ΑΠΕ, καθώς και προσωπικές εξασφαλίσεις.

Έχουν σταλεί NDAs και υποβάλλονται σχόλια…

 

EUROBANK: Η πρόταση του Δ.Σ της Eurobank Holdings για μικτό μέρισμα 0,09 ευρώ ανά μετοχή και ακύρωση των 52.080.673 ιδίων μετοχών συνεπάγεται cash return της τάξης του 4,4%, το οποίο προοδευτικά θα αυξηθεί τη διετία 2025-26, εφόσον ο SSM επιτρέψει να φθάσει το payout σε 50% επί των καθαρών κερδών.

 

ΕΘΝΙΚΗ-ΠΑΥΛΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ: Στις 590 χιλ. ευρώ αναπροσαρμόστηκαν από 1/1/2023 οι μικτές ετήσιες αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Παύλου Μυλωνά, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες της στήλης περί αναπροσαρμογής μισθού στις… παρυφές των 600 χιλ. ευρώ.

Οι σταθερές μικτές αποδοχές του CEO Εθνικής έφθασαν, μετά την αναπροσαρμογή, στα επίπεδα αυτών που λαμβάνουν οι ομόλογοί του στις τρεις άλλες συστημικές τράπεζες (548-600 χιλ. ευρώ).

Στο σκέλος των μεταβλητών αποδοχών ο κ. Μυλωνάς πήρε πέρυσι δωρεάν 53.435 μετοχές, ενώ κατοχύρωσε να λάβει άλλες 80.150 την επόμενη πενταετία, κατ’ εφαρμογή του προγράμματος κινήτρων μέσω δωρεάν διάθεσης μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v