Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 4 2024

Αριστερά: Τα αρχηγιλίκια και ο «ενιαίος φορέας»-Κουτσοί στραβοί στο... ΠΑΣΟΚ- Η ΚΟΥΑΛ και η «λευκή επιταγή»

Αριστερά: Τα αρχηγιλίκια και ο «ενιαίος φορέας»-Κουτσοί στραβοί στο... ΠΑΣΟΚ- Η ΚΟΥΑΛ και η «λευκή επιταγή»

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ: Το επόμενο διάστημα μην περιμένετε να ακούσετε πολλά για τον περίφημο «ενιαίο φορέα» στην Κεντροαριστερά, ιδίως σε ό,τι αφορά απόψεις που προβλέπουν «ενσωμάτωση» των κομμάτων του χώρου.

Κι αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι το ΠΑΣΟΚ μπαίνει σε διαδικασία εκλογών, ο Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι παρέλαβε κόμμα και δεν θα το κάνει συνιστώσα, ενώ και οι υπόλοιποι επίδοξοι αρχηγοί, που είναι πολυάριθμοι, όπως εύκολα αντιλαμβάνεστε, δεν θα επιχειρηματολογήσουν για το… αντίθετο.

Τι θα πουν στις οπαδούς του ΠΑΣΟΚ; «Ελάτε να με ψηφίσετε να κάνω το κόμμα συνιστώσα»;

Οι τόνοι, όμως, θα καταλαγιάσουν κι από την πλευρά των διαφόρων εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν μια ενιαία παράταξη, ώστε είτε να βρουν μελλοντική στέγη είτε να βρουν πιο ευρύχωρη στέγη από εκείνη που έφτιαξαν μόνοι τους, γιατί αποδείχτηκε… γκαρσονιέρα.

Διότι οι ίδιοι έχουν συγκεκριμένη προτίμηση για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, οπότε θα του κάνουν τη… χάρη να μην εκδηλώνονται και τον φέρνουν σε δύσκολη θέση. Θα περιμένουν να τελειώσει το ΠΑΣΟΚ με τα αρχηγιλίκια.

ΥΓ: Από την πλευρά της ΝΔ, όπου παρατηρούν πόσο γρήγορα στήθηκε ο συνασπισμός της Αριστεράς στη Γαλλία, ενάντια στη Λεπέν βέβαια, αλλά με συνέπεια να πάθει «κλακάζ» η παράταξη Μακρόν, η ιδέα της ενιαίας Κεντροαριστεράς δεν αρέσει καθόλου.

Περιττό ίσως να το αναφέρουμε.

 

ΠΑΣΟΚ: Μετά από μια 10ωρη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή, το ΠΑΣΟΚ «κοιμήθηκε» με τρεις υποψηφίους για την προεδρία του: Νίκο Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα, Παύλο Γερουλάνο.

Το πρωί της Δευτέρας «ξύπνησε» με την 4η υποψήφια, τη Μιλένα Αποστολάκη, και πριν μεσημεριάσει απέκτησε τον 5ο, τον Μιχάλη Κατρίνη.

Τις επόμενες ώρες άρχισαν τα «ίσως, θα σκεφτώ» άλλων δύο, για να φτάσουμε χθες στην 6η υποψηφιότητα της Νάντιας Γιαννακοπούλου, με την Άννα Διαμαντοπούλου να εξακολουθεί να το σκέφτεται (και να μαζεύει υπογραφές). Αλλά τη χάρη της 7ης υποψηφιότητας τη διεκδίκησε ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης, ο οποίος τη γνωστοποίησε αιφνιδίως χθες, ασχέτως εάν θα φτάσει μέχρι το τέλος.

Αν σας φαίνονται πολλοί οι 6-7 (και βλέπουμε…) υποψήφιοι για το τιμόνι της Χ. Τρικούπη, να σας θυμίσουμε ότι στις εσωκομματικές κάλπες του 2017 οι υποψήφιοι ήταν εννέα. Μόνο που τότε οι αντίπαλοι διεκδικούσαν την προεδρία του «ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς», που ονομάστηκε Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), προς αντικατάσταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗ.ΣΥ.) που ίδρυσε η Φώφη Γεννηματά το 2015… προς αντικατάσταση του ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ των υποψηφίων, πλην της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη, ήταν ο Γιώργος Καμίνης, ο Σταύρος Θεοδωράκης (ως επικεφαλής του «Ποταμιού»), ο Γιάννης Μανιάτης και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Στις αντίστοιχες διαδικασίες του 2021 ξεκίνησαν επτά υποψήφιοι, αλλά η απώλεια της Φώφης Γεννηματά οδήγησε στις κάλπες τους έξι: Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Παπανδρέου, Παύλο Γερουλάνο, Ανδρέα Λοβέρδο, Παύλο Χρηστίδη και Χάρη Καστανίδη.

Τη συνέχεια την ξέρετε, με το κόμμα να ξαναγίνεται ΠΑΣΟΚ αλλά με προσθήκη στον τίτλο «ΚΙΝΑΛ» -άλλοι λένε για να δείξει τη συνέχεια κι άλλοι για τις ανάγκες νέου ΑΦΜ (αφού το σκέτο ΠΑΣΟΚ έχει κάπου 400 εκατ. ευρώ χρέος).

 

ΠΑΣΟΚ ΙΙ: Πώς αντιμετωπίζεται από το σημερινό στελεχικό δυναμικό ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων; «Καλοδεχούμενοι», λένε όλοι δημοσίως, διότι, κατά την άποψή τους, «θα μεγαλώσει και ο αριθμός των μελών-φίλων που θα προσέλθουν στις κάλπες». Το στοίχημα μάλιστα είναι «να ξεπεράσουν τις 300.000».

Ανεπισήμως, όλοι παραπέμπουν στη «στρατηγική δεύτερου γύρου» την οποία σας έχουμε ήδη παρουσιάσει: όλοι να συλλέξουν όσο γίνεται περισσότερους ψηφοφόρους και στη συνέχεια να τους κατευθύνουν σ' έναν από τους δύο μονομάχους του δεύτερου γύρου -αφού θα έχουν εξασφαλίσει τον δικό τους ρόλο «μετά».

Κάπως έτσι το… κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα αποκτά κομματικο-προσωπικό πρόσημο.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς τον Διονύση Τεμπονέρα, για πρώτη φορά, θα συνεδριάσει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία και την Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θα μετείχε ακόμα κι αν δεν είχε παραιτηθεί από τα όργανα του κόμματος, διότι θα είναι ομιλητής στους τετραήμερους «Διαλόγους της Νισύρου», στο ομώνυμο νησί, με ατζέντα από τις αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη και την ενεργειακή ασφάλεια, μέχρι τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη νησιωτικότητα. 

Κεντρικός ομιλητής επρόκειτο να ήταν, κατά τον αρχικό συνδυασμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τελικά όμως θα παρέμβει μέσω «χαιρετισμού» που θα στείλει σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπήσει η υποψήφια για την προεδρία του Νάντια Γιαννακοπούλου.

Λεπτομέρεια: Οταν «κλείστηκε» η συμμετοχή του κ. Τεμπονέρα, στην ιδιότητα μπήκε το «μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ». Επειδή όμως στο μεταξύ παραιτήθηκε, θα μιλήσει ως εργατολόγος, πρώην ΓΓ του υπουργείου Ναυτιλίας και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΕΒΕΑ: Συνεδρίασε χθες το ΔΣ του ΕΒΕΑ για να ψηφίσει το νέο Γενικό Γραμματέα στη θέση του εκλιπόντος Μπάμπη Μωραΐτη.

Υποψήφιοι ήταν ο κομματικός της Ν.Δ. Αντώνης Παναγόπουλος, προσωπική επιλογή του Γιάννη Μπρατάκου, και ο βιομήχανος Ευριπίδης Δοντάς, υποστηριζόμενος από τον Νίκο Σοφιανό, πρώτο σε ψήφους μέλος του ΔΣ και υποψήφιο πρόεδρο του ΕΒΕΑ.

Η μάχη έληξε… άδοξα για τον Γιάννη Μπρατάκο καθώς ο κ. Δοντάς επικράτησε του κ. Παναγόπουλου με ψήφους 28 έναντι 23.

Στα πηγαδάκια ακούσαμε ότι δικαιώνεται η πολιτική του Νίκου Σοφιανού που πρεσβεύει μόνο την «ιδεολογία της επιχειρηματικότητας» και δεν θέλει ανάμειξη κανενός κόμματος στο ΕΒΕΑ, παρότι ο ίδιος υπήρξε υποστηρικτής του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν διεκδικούσε την προεδρία της ΝΔ.

Η συνέχεια στην προεκλογική περίοδο του ΕΒΕΑ αναμένεται ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα…

 

AUTOHELLAS: Αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές αναμένεται να εμφανίσει φέτος η εισηγμένη, σύμφωνα με την NBG Securities.

Ο λόγος είναι οι κεφαλαιακές δαπάνες ύψους 151 εκατ. ευρώ που αναμένονται, αλλά και το κόστος του hedging στα επιτόκια. Οι ταμειακές ροές εκτιμάται πως θα ανακάμψουν και θα διαμορφωθούν στα 52 εκατ. ευρώ το 2026.

Ωστόσο, η εταιρεία αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική των γενναιόδωρων μερισμάτων, με διανομή ύψους 0,74-0,88 ευρώ ανά μετοχή την τριετία 2024-26 από 0,70 ευρώ το 2023, υποδηλώνοντας μια διόλου ευκαταφρόνητη μερισματική απόδοση 6,5-7,7%.

Μέρισμα όμως έχει λαμβάνειν και η ίδια η εταιρεία, αυξημένο μάλιστα, από τις συμμετοχές της στην Aegean και την Trade Estates.

Υπενθυμίζεται ότι η εισηγμένη ελέγχει το 11,8% της Αegean, το 10,4% της Trade Estates, ενώ έχει μερίδια 50% στη Sportsland, 45% στην Crete Golf Club, 33% στην Instacar, 25% στην Election Energy και 51% στην Ornos

 

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Περαιτέρω διεύρυνση των περιθωρίων EBITDA τα επόμενα χρόνια βλέπει η Euroxx σε έκθεσή της για τη μετοχή, στην οποία δίνει στόχο στα 3,6 ευρώ, 46% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η χρηματιστηριακή βλέπει μέση ετήσια άνοδο των εσόδων κατά 15% την επόμενη τριετία. Όπως εκτιμά, με τα σχέδιά της για αύξηση παραγωγής, η εισηγμένη μπορεί να πετύχει σημαντική εξοικονόμηση κόστους, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της.  

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένει βελτίωση των περιθωρίων στα λειτουργικά κέρδη, από 15% στην παρούσα φάση σε επίπεδα κοντά στο 19% το 2026.

Η Euroxx τοποθετείται και στο θέμα του μερίσματος, τονίζοντας ότι, λόγω επέκτασης, η εταιρεία δεν έχει δώσει υψηλά μερίσματα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, πλέον αναμένει υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις, που θα κυμαίνονται μεταξύ 2,8% και 3,2% έως το 2026, λαμβάνοντας υπόψη και τις προσδοκίες για βελτιωμένα κέρδη.

 

ΥΠΕΝ: Το κουβάρι της αγοράς CO2 επιχειρεί να ξεμπλέξει η κυβέρνηση ενώ ο χρόνος πιέζει, καθώς επείγει να αποστείλει στις Βρυξέλλες τον σχετικό Κανονισμό.

Σε χθεσινή σύσκεψη υπό τον Θ. Σκυλακάκη, με τη συμμετοχή των ΕΔΕΥΕΠ, Energean και των τεσσάρων ενδιαφερόμενων «emitters» για να αποθηκεύουν CO2 στον Πρίνο, δηλαδή Τιτάνα, ΑΓΕΤ, Motor Oil και Helleniq Energy, επιχειρήθηκε μια προσέγγιση του τρόπου λειτουργίας της νέας αγοράς.

Σε πολύ αδρές γραμμές, από τη σύσκεψη προκύπτει ότι ο Κανονισμός θα είναι έτοιμος τον Σεπτέμβριο, καθώς και ότι το ΥΠΕΝ πατάει «γκάζι» για να τρέξει η πρώτη φάση του market test, όπου ο κάθε emitter θα δεσμεύσει χωρητικότητα στον Πρίνο.

Επίσης, το επόμενο βήμα της ελληνικής κυβέρνησης αφορά την επίσημη κοινοποίηση (notification) του αιτήματος για έγκριση της κρατικής ενίσχυσης του project της Energean, ώστε να προχωρήσει η χρηματοδότησή του, όπως έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το βασικό πρόβλημα του έργου, βέβαια, δεν είναι οι ταρίφες, αλλά το πώς θα επιλεγούν οι emitters. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα ικανοποιηθεί όλη αυτή η τεράστια ζήτηση, ανεξαρτήτως εσόδου, αφού η επένδυση του Πρίνου θα έχει χωρητικότητα 1 εκατ. τόνους CO2, όταν όλοι μαζί οι ενδιαφερόμενοι emitters εκπέμπουν 5 εκατ. τόνους CO2.

Ακόμη και τζάμπα δηλαδή να τους δοθεί πρόσβαση, ο Πρίνος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους πάντες... 

 

ΚΟΥΑΛ: Στη χθεσινή ΓΣ, ο κίνδυνος του dilution για τους παλαιούς μετόχους απομακρύνθηκε κατά περίπου δύο χρόνια, μαζί και η ανάγκη να εισφέρουν σημαντικά νέα κεφάλαια, προκειμένου να προχωρήσει σε αναπτυξιακές κινήσεις η εταιρεία.

Σε αντάλλαγμα, οι μέτοχοι που είτε δεν μετέχουν στο ΔΣ είτε δεν έχουν την πλειοψηφία έδωσαν στην πλειοψηφία του ΔΣ «λευκή επιταγή» για τους όρους της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ή της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού που θα αντικαταστήσει, μετά την πάροδο 18 έως 24 μηνών, το κοινό ομολογιακό, το οποίο αναλαμβάνει η μέτοχος Σοφία Σωτηράκου-Τριάντη.

Η τελευταία, προς το παρόν, εμφανίζεται άκρως γενναιόδωρη, προσφέροντας το δάνειο με απλό επιτόκιο Euribor, ενώ άγνωστο παρέμεινε στη Συνέλευση τι εξασφαλίσεις θα έχει.

Το εντυπωσιακό είναι ότι, σύμφωνα με παριστάμενους, κανένας μέτοχος δεν έθεσε ερώτημα σχετικά με τις εξασφαλίσεις του δανείου ή τους όρους της μελλοντικής αντικατάστασής του με ΑΜΚ ή ΜΟΔ.

Προσώρας, όλοι προσβλέπουν στις μελλοντικές προοπτικές της εταιρείας, μέσω των νέων ισχυρών μετόχων. Υπάρχει βέβαια και η παροιμία που λέει «τα παιδιά του Ζεβεδαίου πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», αλλά αυτή συχνότατα λησμονείται, κατά τα εγχώρια χρηματιστηριακά ειωθότα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v