Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 3 2024

Διαμαντοπούλου όπως... Λοβέρδος-Τελειώνει το ντιλ για Famar-Η ΕΠΣΙΛ και οι σταγόνες-Tips για Revoil, ΑΒΑΞ, Μαθιό

Διαμαντοπούλου όπως... Λοβέρδος-Τελειώνει το ντιλ για Famar-Η ΕΠΣΙΛ και οι σταγόνες-Tips για Revoil, ΑΒΑΞ, Μαθιό

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ένας «πολύ καλός αριθμός» υπογραφών θα κλειδώσει την απόφαση της Άννας Διαμαντοπούλου να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και οι δημοσκοπήσεις, βεβαίως, καθώς δεν θα ήθελε να βγει στην «ουρά» της κούρσας.

Δεδομένου ότι η ίδια απουσιάζει από τη «ζωή» του κόμματος τα τελευταία δέκα χρόνια και το όνομά της εμφανίζεται συνεχώς στους κεντρώους που στήριξαν τον κ. Μητσοτάκη, τα ερωτήματα «πού το πάει η Άννα» κυριαρχούν. 

Κατά τις αναλύσεις, η κ. Διαμαντοπούλου ποντάρει στη στήριξη των κεντρώων που απομακρύνονται από τον σημερινό πρωθυπουργό, αλλά δεν θέλουν να στηρίξουν «το παλιό ΠΑΣΟΚ».

Οι κακές γλώσσες, πάντως, επιμένουν ότι τη «λύση Διαμαντοπούλου» την επιθυμεί διακαώς ο κ. Μητσοτάκης, ώστε να έχει «συνομιλητή» -εάν βεβαίως η ίδια καταφέρει να βρεθεί στο τιμόνι του κόμματος. Κάτι σαν την περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου δηλαδή.

Θα έχει ενδιαφέρον πόσοι -και ποιοι- θα υπογράψουν υπέρ της υποψηφιότητας.

Εάν τελικά κατατεθεί…

 

ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ: Παράγοντας των πολιτικών εξελίξεων θεωρούν κάποιοι ότι μπορεί να καταστεί στο μέλλον η πρόεδρος του κόμματος «Φωνή Λογικής» Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Μετά την επιτυχία της να εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η όμορφη Βορειοελλαδίτισσα δήλωσε «παρούσα» στην προχθεσινή εκδήλωση με ομιλητές τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και πολλοί στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία αναρωτιούνται αν είναι ένα «πυροτέχνημα» ή ήρθε για να μείνει.

H ίδια, σε χθεσινή της τηλεοπτική συνέντευξη (στο Οpen), χαρακτήρισε «σωστές» και «λογικές» τις απόψεις των Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, αποκλείοντας ταυτόχρονα κάθε συνεργασία με τη ΝΔ ακόμα και στο σενάριο που στις επόμενες εθνικές εκλογές απαιτείται συμπόρευση για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Έχουμε χαοτικές διαφορές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εδώ Καμμένους δεν θα βρείτε», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

ΘΑΝΟΥ: Ακόμα μια παρουσία που συζητήθηκε πολύ στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη ήταν αυτή της Βασιλικής Θάνου, πρώην υπηρεσιακής πρωθυπουργού, προέδρου του Αρείου Πάγου και συνεργάτιδας του Αλέξη Τσίπρα.

Το μυαλό πολλών πήγε στην υπόθεση Novartis, «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα», κατά την ίδια, μια «σκευωρία», κατά τον Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε και ενώπιόν της, στην ομιλία του, ότι τους «κουκουλοφόρους ψευδομάρτυρες» θα «τους πάει μέχρι τέλους».

Η αλήθεια είναι ότι η παρουσία της 74χρονης δικαστικού ξένισε, κάτι που παραδέχτηκαν χθες τόσο η Ντόρα Μπακογιάννημου έκανε εντύπωση που η κυρία Θάνου χειροκροτούσε με ενθουσιασμό τον κύριο Σαμαρά») όσο και ο Μάκης Βορίδης: «Θα αισθανόμουν λίγο άβολα να κάθομαι δίπλα με την κυρία Θάνου... (Η παρουσία της) είναι μέσα σ' αυτούς τους ενδιαφέροντες συσχετισμούς, αλλά φαντάζομαι κι αυτή είναι βιβλιόφιλος», σχολίασε δηκτικά.

 

FAMAR: Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση της εταιρείας, που έχει περάσει τα τελευταία επτά χρόνια από πολλά κύματα και ακόμη περισσότερα «χέρια». Η short list έχει κλειδώσει ήδη από τα μέσα Ιουνίου και μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής.

Τη διαδικασία πώλησης «τρέχει» η Jefferies, ενώ τον φάκελο είχαν λάβει 20 ενδιαφερόμενοι επενδυτές.
Η πώληση της φαρμακοβιομηχανίας «έρχεται» επτά χρόνια από την ημέρα που πέρασε από τα χέρια της οικογένειας Μαρινόπουλου στις τράπεζες και τέσσερα από τη στιγμή που τον έλεγχό της ανέλαβε η ECM Partners.

Από την οικογένεια Μαρινόπουλου στις τράπεζες και από κει στην ECM Partners, μεσολάβησαν η Pillarstone και η KKR. Εντέλει, ο «νότιος τομέας» της Famar -σ.σ. περιλαμβάνει τις δραστηριότητες σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία- πέρασε τον Μάρτιο του 2020 στο επενδυτικό fund York Capital Management (York) και στην Elements Capital Management (ECM).

H York Capital Management εξήλθε από τη Famar τον Αύγουστο του 2021, έχοντας βγάλει πέντε φορές τα λεφτά που είχε τοποθετήσει αρχικά.

Με την έξοδο της York, η ECM κατέστη πλειοψηφών μέτοχος, ενώ μειοψηφικό πακέτο απέκτησε η Metric Capital Partners (Metric).

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: Σε προκήρυξη για την πλήρωση 34 θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού προχώρησε η ΕΚ. Πρόκειται για συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διετούς διάρκειας, οι οποίες μετά τη λήξη τους μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.

Οι θέσεις που θα καλυφθούν αφορούν σε νομικούς, οικονομολόγους και στελέχη πληροφορικής.

 

REGGEBORGH: Μερικώς άσκησε ο ολλανδικός όμιλος το call option για την αγορά μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τη Motor Oil.

Όπως έκανε χθες γνωστό, θα αγοράσει 10,4 εκατομμύρια μετοχές αντί των 26 εκατομμυρίων που είχε δικαίωμα στην προβλεπόμενη τιμή του 1,75 ευρώ ανά μετοχή (τρέχουσα 2,49 ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μεταξύ MOH και Reggeborgh αφορούσε σε αγορά 26.000.000 μετοχών (7,4671% του μετοχικού κεφαλαίου) είτε εφάπαξ είτε σε περισσότερες από μία δόσεις.

Με την κίνηση αυτή θα ανεβάσει το ποσοστό της στο 48,155% και θα διατηρεί δικαίωμα προαίρεσης για 15.600.000 μετοχές (4,48%).

 

EPSILON NET: Φτάσαμε Ιούλιο για να ξεκινήσει και επίσημα η δημόσια πρόταση από τις General Atlantic, Εθνική και Ιωάννη Μίχο για την εξαγορά των μετοχών της εισηγμένης.

Η διαδικασία θα τρέξει μέχρι τις 2 Αυγούστου, οπότε θα φανεί το εάν συγκεντρώθηκε το 90%, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία του squeeze out και της διαγραφής από το ταμπλό.

Στα τέλη Απριλίου, όταν ανακοινώθηκε η δημόσια πρόταση, οι μέτοχοι που κίνησαν τη διαδικασία κατείχαν αθροιστικά το 62,92% της εισηγμένης. Μπαίνοντας στον Μάιο, το ποσοστό τους είχε φτάσει το 69,54% και στα μέσα του ίδιου μήνα, με συνεχείς αγορές, το 76,08%.

Εκτοτε οι μετοχές που προσφέρονται κάθε μέρα προς αγορά έναντι 12 ευρώ είναι ελάχιστες. Ετσι, με βάση την τελευταία ανακοίνωση (στοιχεία 2 Ιουλίου), το σχήμα έχει καταφέρει να φτάσει μόλις και μετά βίας στο 78,47%.

Μαρτύριο της σταγόνας. Μένει να φανεί η συνέχεια…



REVOIL: Για τις πωλήσεις των βασικών μετόχων αλλά και ιδίων μετοχών, καθώς και για τις πληροφορίες για τους επενδυτές που μπαίνουν (η αγορά βοά για τον Μάριο Ηλιόπουλο) ενημερώσαμε χθες.

Επανερχόμαστε καθώς, όπως έγινε γνωστό, η Revoil προχώρησε τη Δευτέρα σε πώληση και των τελευταίων ιδίων μετοχών, συνολικά 208.902, για ακόμα μια φορά στην τιμή του 1,7 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, βέβαια, το ράλι για τη μετοχή συνεχίζεται. Σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις μετρά απόδοση 24,6%, καθώς χθες στρογγυλοκάθισε στα 2 ευρώ.

Οσο για τους αγοραστές, στο 1,7 ευρώ μετρούν ήδη (θεωρητικές) υπεραξίες 17,6%.

 

ΜΙΝΕΡΒΑ: Δίπλωσε την ανοδική κίνηση η μετοχή, που έκλεισε στο 0,66 ευρώ (+14,78%). Σε συνδυασμό με την άνοδο της Δευτέρας, τα κέρδη ανεβαίνουν στο 27%.

Η κίνηση γίνεται με ελάχιστο τζίρο. Χθες, για παράδειγμα, άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας μόλις 13 χιλιάδων ευρώ. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν ήταν εξαίρεση τους προηγούμενους μήνες συνεδριάσεις που ο τζίρος δεν ξεπερνούσε το χιλιάρικο

 

ΑΒΑΞ: Βάλσαμο για τη μετοχή η είδηση ότι η εταιρεία ανέλαβε νέο σημαντικό έργο στο Ιράκ. Κόντρα στο αρνητικό κλίμα, ο τίτλος έκλεισε στο 1,4 ευρώ με κέρδη 4,3% και συναλλαγές 262 χιλιάδες ευρώ.

Βέβαια από τις 15 Μαΐου, οπότε έπιασε τοπική κορυφή στο 1,656 ευρώ, οι συνολικές απώλειες παραμένουν υψηλότερες του 15%.

 

ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ: Όπως αναμενόταν, ο Γιώργος Μιχαηλίδης (ελέγχει πάνω από το 6% των μετοχών) δεν ψήφισε, στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Μαθιός Πυρίμαχα, τις οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης για τη χρήση 2023. Άλλωστε, ήταν ο ίδιος που είχε προκαλέσει την αναβολή της πρώτης ΓΣ, η οποία είχε οριστεί για τη 13η Ιουνίου.

Το κυρίως ζητούμενο βέβαια δεν είναι οι αντιρρήσεις κάποιου ή κάποιων μετόχων μειοψηφίας, αλλά το κατά πόσο η εισηγμένη θα μπορέσει να ανακάμψει έγκαιρα και να επιστρέψει σε κερδοφόρο πορεία.

Γιατί μπορεί, όπως ειπώθηκε, τα πράγματα να πηγαίνουν φέτος κάπως καλύτερα σε σχέση με πέρυσι (το 2023 η Μαθιός είχε υποχρεωθεί σε μείωση πωλήσεων -λιγότερες εξαγωγές στην Ευρώπη-, σε αρνητικό EBITDA 382 χιλ. ευρώ και σε ζημία 1,7 εκατ. ευρώ), μπορεί επίσης να καταστρώνονται πολιτικές περιορισμού του κόστους, πλην όμως, όταν το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα (πέρυσι προσέγγισε τις 900 χιλιάδες ευρώ), τότε το στοίχημα δυσκολεύει.

Η φετινή πώληση ακινήτου στον Ασπρόπυργο έναντι 400 χιλ. ευρώ μπορεί να έδωσε κάποιο κεφάλαιο κίνησης στην εισηγμένη, αλλά σε μια εταιρεία με κύκλο εργασιών 13,2 εκατ. και με καθαρό δανεισμό κοντά στα 9 εκατ. ευρώ, το… σταυρόλεξο χρειάζεται δυνατούς λύτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v