Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 3 2024

Η μίνι… βόμβα της Ντόρας στην εξωτερική πολιτική-Moνά κερδίζει η Λεπέν, ζυγά το... ίδιο-Η ΓΣ Viva & το τρίο Avramar

Η μίνι… βόμβα της Ντόρας στην εξωτερική πολιτική-Moνά κερδίζει η Λεπέν, ζυγά το... ίδιο-Η ΓΣ Viva & το τρίο Avramar

ΝΤΟΡΑ: Μια δήλωση-μίνι βόμβα, παρότι κομψά διατυπωμένη, πέταξε χθες η μεγάλη κυρία της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σε πάνελ γεωπολιτικής, στο συνέδριο του Economist.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις τυχόν εκλογής Τραμπ, αναπόφευκτα αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας. Πρώτα είπε αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, αν όχι όλοι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον Τραμπ. Δεν πιστεύω πως θα ρέει το χρήμα προς την Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει με κάποιον τρόπο να υποκύψει. Αν αυτό θα έχει κάποια πολιτική κάλυψη, δεν μπορώ να το ξέρω».

Το δεύτερο μέρος της τοποθέτησής της όμως, πάει κόντρα στην κρατούσα άποψη της Δύσης και του ΝΑΤΟ, την οποία ακολουθεί και η κυβέρνηση, μια άποψη που ρίχνει την αποκλειστική ευθύνη για τις εξελίξεις, στον ιμπεριαλισμό της Ρωσίας:

«Συμφωνώ με τον πρόεδρο Γκιουλ» (σ.σ. πρώην πρόεδρος της Τουρκίας), σημείωσε, «ότι δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ (στον πόλεμο), εάν είχαμε λάβει υπόψη μας με πολύ περισσότερη σοβαρότητα τις συμφωνίες του Μινσκ. Αν είχαμε εργαστεί σοβαρά πάνω σε αυτές τις συμφωνίες. Αλλά αυτά ανήκουν πλέον στην ιστορία».

Θυμίζουμε ότι οι συμφωνίες του Μινσκ ήταν μια διεθνής προσπάθεια το 2014-2015, να λήξει με διπλωματικά μέσα ο πόλεμος στο Ντονμπάς, προσφέροντας αναγνωρισμένο «ειδικό καθεστώς» στις συγκεκριμένες περιοχές. Ήταν συμφωνίες που ουδέποτε τηρήθηκαν, ενώ η τότε καγκελάριος Μέρκελ υποστήριξε χρόνια αργότερα (το 2022) ότι συνάφθηκαν «σε μια προσπάθεια να αγοράσουν χρόνο για την Ουκρανία», προφανώς προκειμένου να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της.

ΥΓ: Εάν πάντως ερωτηθεί σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ξέρουμε από πριν τι θα πει. Αυτά που είπε και για την τοποθέτηση της κας Μπακογιάννη, στην υπόθεση με το Κόσοβο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ότι «η Ελλάδα εκφράζεται από την κυβέρνησή της».

 

ΣΑΜΑΡΑΣ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Πιο προωθημένοι πάντως από την Ντόρα αποδείχθηκαν ήδη από προχθές οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαρας δήλωσε σχετικά: «Η Ευρώπη συμμετέχει σήμερα σε μια ιδιόμορφη πολεμική αναμέτρηση Ρωσίας-Δύσης. Οι ευρωπαίοι πολίτες όμως δεν έχουν την αίσθηση ότι η έκβαση αυτής της αναμέτρησης θα καθορίσει το μέλλον τους. Αντιθέτως αυξάνεται καθημερινά ο προβληματισμός των λαών της Ευρώπης, κατά πόσο δηλαδή τα δισεκατομμύρια που ξοδεύονται για την πολεμική ενίσχυση της Ουκρανίας αξίζουν τον κόπο. Οταν μάλιστα όλο και λιγοστεύουν οι διπλωματικές προσπάθειες των ηγετών τους για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης. Κι ας γίνεται ο πόλεμος αυτός στην αυλή μας».

Ενώ ακόμη πιο καυστικός ήταν ο Κώστας Καραμανλής: «Η κατηγορηματική και ομόθυμη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν επαρκεί ως δικαιολογία για την υιοθέτηση όλο και πιο επιθετικής και άκαμπτης στάσης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και τη διαιώνιση του πολέμου.

Αντί η Ευρώπη να πρωταγωνιστεί σε πρωτοβουλίες για κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση λύσης στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ, συχνά υπερθεματίζει σε φιλοπόλεμη συμπεριφορά. Αυτό όμως θα οδηγήσει πιθανότατα είτε σε διαρκή και επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης είτε σε αναζήτηση διεξόδου σε μεταγενέστερο χρόνο, όμως υπό ακόμα δυσμενέστερες συνθήκες.

Με κύριο θύμα την ίδια την Ουκρανία και τον λαό της, αλλά και την Ευρώπη που βλέπει μετά από ογδόντα χρόνια την απειλή ενός γενικευμένου πολέμου στο έδαφός της να πλησιάζει».

 

ATTICA BANK: Ο καιρός περνά, η κρίσιμη στιγμή για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου και την επίλυση των προβλημάτων που έχουν απομείνει στον χρηματοπιστωτικό τομέα όλο και πλησιάζει, με ισχυρή πολιτική, εποπτική και επενδυτική βούληση.

Ωστόσο οι πληροφορίες της στήλης λένε ότι κάποιες γραφειοκρατικές αντιλήψεις εξακολουθούν να παίζουν «κατενάτσιο». Ίσως δεν έχουν αντιληφθεί ότι σε τέτοια θέματα παίζει ρόλο και το επενδυτικό timing. Ιδίως στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.

Εκτός πια κι αν περιμένουν τον… Αϊ-Βασίλη να ανοίξει το πουγκί του.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Μία κοινή επιστολή όλων των σωματείων των εργοληπτικών εταιρειών της χώρας προς τον Χρήστο Σταϊκούρα και μία εκ μέρους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) προς τον Κωστή Χατζηδάκη επαναφέρουν στο προσκήνιο τα χρέη του Δημοσίου προς τους κατασκευαστές.

Εδώ και μήνες, μικροί και μεγάλοι εργολάβοι δημοσίων έργων αγανακτούν για τη συσσώρευση χρεών -που ξεπερνούν τον έναν χρόνο- για εργασίες που εκτελούνται ή έχουν ολοκληρωθεί. Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται -όπως αναφέρεται στις επιστολές, αλλά καταγγέλλουν και κατ’ ιδίαν οι εργολήπτες- στις πληρωμές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (κοινώς από το δημόσιο ταμείο). Λίγο καλύτερες είναι οι εκταμιεύσεις για έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Το ζήτημα είναι ότι η καθυστέρηση πληρωμών «χτυπάει» τις μικρές και μεσαίες εταιρείες απευθείας στη ρευστότητα και το κεφάλαιο κίνησης, καθώς η δυνατότητά τους να δανειστούν (ακόμη και με δυσμενείς όρους) είναι περιορισμένη.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΙΙ: Οι εργολάβοι, όμως, θίγουν και δύο ζητήματα ακόμη, τα οποία δεν είναι άγνωστα ούτε στο ΥΠΟΜΕ ούτε στο ΥΠΕΘΟ. Κατ’ αρχάς την «ξεχασμένη» ανακοστολόγηση έργων (θεσπισμένη με νόμο), που έχει να γίνει από το α’ τρίμηνο του 2022.

Δεύτερον, το ζήτημα της απένταξης ώριμων έργων (δηλαδή εκείνων που έχουν αναδόχους και πρόκειται να συμβασιοποιηθούν) από διάφορες χρηματοδοτικές πηγές. Αν έως πρότινος το ζήτημα αφορούσε ανακατανομές από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, φαίνεται πως σήμερα η κατάσταση είναι γενικευμένη.

Η αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία (κόστους 1,5 δισ. ευρώ περίπου) αποτελεί επιχείρημα της πολιτείας για το «ανακάτεμα» της τράπουλας και των χρηματοδοτήσεων. Από την άλλη, όμως, συντηρείται η εντύπωση πως τα προκηρυγμένα έργα θα προχωρήσουν, ενώ θα σχεδιαστούν και νέα…

Να θυμίσουμε πως εκτός από περιφερειακά έργα που μένουν χωρίς χρηματοδότηση, στον αέρα βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την επέκταση της Αττικής Οδού από τη Λ. Κύμης έως την Εθνική Οδό.

Το έργο έχει ανάδοχο την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-Ακτωρ-Iντρακάτ και εξαιρέθηκε από το ΠΔΕ για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2021-2027, αλλά ακόμη περιμένει…

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μια χαρά… καρφί πέταξε ο Στέφανος για τον Αλέξη, ερωτηθείς για τον θυμό του προκατόχου του από το γεγονός ότι αγνοήθηκε η απουσία του στο εξωτερικό (σ.σ. στην Τουρκία) και γι’ αυτό δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στην ανάγκη οικονομικής στήριξης, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ και στα μέσα ενημέρωσής του.

«Κι εγώ στο εξωτερικό ήμουν, δύο λεπτά μου πήρε να καταθέσω τα 20.000 ευρώ μέσω e-banking», απάντησε.

Δεν μοιάζει πως θα τραβήξει μακριά αυτή η συνύπαρξη...

 

ΛΕΠΕΝ: Η αψυχολόγητη και «αυτοκρατορική» απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές μετά την άνετη νίκη της Λεπέν στις ευρωεκλογές, κάτι που μπορούσε κάλλιστα να αποφύγει, έχει διαμορφώσει το τοπίο με τέτοιο τρόπο που η αντίπαλη ηγέτιδα έχει μόνο να… κερδίζει, όπως σημειώνουν αναλυτές.

Εάν επιτύχουν οι προσπάθειες όλων των υπολοίπων να μην πάρει αυτοδυναμία στον δεύτερο γύρο, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον συνασπισμό της Aριστεράς κι ό,τι έχει απομείνει από το κόμμα Μακρόν. Που έχουν όμως τόσα κοινά όσα ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Στη χειρότερη δε περίπτωση, θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση τεχνοκρατών με πρωθυπουργό τύπου Ντράγκι, κάτι που είναι έξω από τη γαλλική πολιτική κουλτούρα.

Καλό δε είναι να θυμόμαστε ότι η κυβέρνηση Ντράγκι ήταν στην πράξη μια από τις αιτίες που στις ιταλικές εκλογές επικράτησε ο συνασπισμός της Μελόνι.

Για να επιστρέψουμε όμως στη Γαλλία, κατά την πολιτική αναταραχή και την αδυναμία επίλυσης προβλημάτων, που είναι πιθανό να ακολουθήσει τον σχηματισμό μιας αδύναμης κυβέρνησης, όχι απλώς θα ενισχυθεί η παράταξη της Λεπέν, αλλά θα υποχρεωθεί ίσως και σε παραίτηση ο ήδη απομονωμένος και αποδυναμωμένος Μακρόν, φέρνοντας τις προεδρικές εκλογές εγγύτερα του 2027, με τη Λεπέν να περιμένει άφθαρτη.

Εάν πάλι δεν πιάσουν τόπο οι προσπάθειες για κοινό μέτωπο, τότε το κόμμα της Λεπέν θα βρεθεί σε μερικές μέρες να κυβερνά τη Γαλλία, το ένα από τα δύο πιο κεντρικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τα σημερινά δεδομένα λοιπόν, μονά κερδίζει η Λεπέν, ζυγά κερδίζει πάλι η Λεπέν! Μιλάμε για πολιτικό κατόρθωμα από πλευράς Μακρόν...

 

ΔΑΑ: Αναμενόμενη η απόφαση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών να διατηρήσει αμετάβλητα φέτος τα τέλη αεροδρομίου, με εξαίρεση την αύξηση της χρέωσης εξυπηρέτησης επιβατών που είχε τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2023.

Από τις παρουσιάσεις που είχαν διενεργηθεί πριν το IPO οι επενδυτές είχαν αντιληφθεί τη σχετική πρόθεση. Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης ανακοινώθηκε και επίσημα.

 

DOVALUE: Σε αναδιαρθρώσεις δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που αφορούσαν 50 χιλ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προχώρησε κατά την περσινή χρονιά η εταιρεία.

Το 70% των αναδιαρθρώσεων περιλάμβαναν άφεση χρέους. Ως προς το χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων της Eurobank που διαχειρίζεται η εταιρεία, υλοποιήθηκαν 24 χιλιάδες εξατομικευμένες ρυθμίσεις δανεισμού με αποτέλεσμα τη «θεραπεία», όπως αναφέρει στις οικονομικές καταστάσεις, δανείων ύψους 290 εκατ. ευρώ.

Δάνεια που μετατράπηκαν σε ενήμερα.

 

EUROBANK: Σημαντικές διακρίσεις στα βραβεία της Focus Economics πέτυχε η μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας της τράπεζας.

Τα βραβεία απονέμονται στις ομάδες που πετυχαίνουν τις ακριβέστερες προβλέψεις σε μια σειρά κρίσιμων μακροοικονομικών δεικτών και η Eurobank Research αναδείχθηκε στην τριάδα των καλύτερων forecasters σε όλες τις επιμέρους μεταβλητές.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αναδείχθηκε ως ο καλύτερος forecaster μεταξύ όλων των εγχώριων και διεθνών οίκων που συμμετέχουν στην έρευνα για το σύνολο των προβλέψεών τους.

Σημειώστε ότι αναμετρήθηκε με ονόματα όπως οι UBS, HSBC, Unicredit, Allianz, με οίκους αξιολόγησης όπως οι Moody’s Analytics, Fitch, Scope, αλλά και με think tanks όπως το Oxford Εconomics και το Economist Intelligence Unit.

 

AVRAMAR: Σήμερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, πρόκειται να ανακοινωθεί η short list των διεκδικητών του προβληματικού ομίλου ιχθυοκαλλιεργειών της χώρας.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες που έχει η στήλη, στον δεύτερο γύρο προκρίθηκαν οι Ισπανοί της Atitlan, η Aqua Bridge Group από τα Εμιράτα και στο νήμα η Diorasis (σ.σ. η μητρική της Philosofish).

Στην υπόθεση ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Όπως στο «κούρεμα» που θα δεχτούν να υποστούν οι τράπεζες, στο άνοιγμα των 400 εκατ. ευρώ, ώστε το νέο σχήμα να είναι βιώσιμο.

Μια άλλη παράμετρος είναι πόσα κεφάλαια θα απαιτηθούν. Με βάση εκτιμήσεις στελεχών την αγοράς, κατ’ ελάχιστο 100 εκατ. ευρώ.

Ερώτημα είναι, βέβαια, αν θα υπάρξει ρόλος την επόμενη ημέρα για τους σημερινούς μετόχους της Avramar, που πέταξαν λευκή πετσέτα

 

VIVA WALLET: Νέα έκτακτη γενική συνέλευση συγκάλεσε στις 17 Ιουλίου η Viva Wallet με θέματα, μεταξύ άλλων, την έγκριση χρηματοδότησης (;) καθώς και την έγκριση από τους μετόχους για την εκκίνηση συγχώνευσης των Viva Wallet, Viva Payments και Viva Bank.

Η συγχώνευση όλων των δραστηριοτήτων υπό μια ενοποιημένη τραπεζική άδεια αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της διοίκησης, προκειμένου να διευρύνει τις προσφερόμενες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της στις 24 ευρωπαϊκές αγορές που ήδη δραστηριοποιείται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v