Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 5 2024

Αννα Διαμαντοπούλου: Ο Κυριάκος και η Νάντια του ΠΑΣΟΚ-Φθηνότερα δάνεια για... λίγους-Tips για Σ. Κόκκαλη, Profile

Αννα Διαμαντοπούλου: Ο Κυριάκος και η Νάντια του ΠΑΣΟΚ-Φθηνότερα δάνεια για... λίγους-Tips για Σ. Κόκκαλη, Profile

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η είδηση ότι ενδέχεται να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο πρακτικά δεν ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια, προκάλεσε ιαχές ενθουσιασμού σε ένα μέρος των κεντρώων της... νέας Νέας Δημοκρατίας.

Η (εν δυνάμει) υποψηφιότητά της προμοτάρεται εντόνως από συγκεκριμένα «φιλελεύθερα» ΜΜΕ που εδώ και πολύ καιρό θεωρούνται άμεσου κλίματος Μαξίμου, μέχρι και ως ιδανική επόμενη πρωθυπουργός.

Αυτός ο ενθουσιασμός, λένε πηγές της στήλης, φαίνεται να έχει ήδη παρεξηγηθεί από έτερους πιστούς του Κυριάκου. Ότι κάποιοι έχουν αρχίσει να ψάχνουν για… ρεζέρβες, είτε για την περίπτωση που ο ίδιος μετακινηθεί πιο δεξιά είτε εάν συνεχίσει η δημοσκοπική πτώση της κυβέρνησης.

Τα πράγματα, όμως, ίσως δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται.

Η Άννα Διαμαντοπούλου τού σήμερα έχει αναμφίβολα «πέραση» στα υψηλά κλιμάκια της Αθήνας. Στους κύκλους των ΜΜΕ, κάποιων επιχειρήσεων και -με την ευρωπαϊκή έννοια- της «liberal» πολιτικής διανόησης.

Προτάθηκε άλλωστε, θυμίζουμε, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θέση της γενικής γραμματείας του ΟΟΣΑ, φτάνοντας μέχρι και στην τριάδα πριν αποσύρει την υποψηφιότητά της για να διευκολύνει, όπως δήλωσε, μια συναινετική εκλογή στο διεθνές όργανο.

Δεν είναι καθόλου σίγουρο, όμως, ότι έχει αντίστοιχη εμβέλεια στη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων και μελών του ΠΑΣΟΚ. Κάτι σαν τον Ανδρέα Λοβέρδο δηλαδή, πριν φύγει από το ΠΑΣΟΚ κι αρχίσει να ξεχειλίζει… πατριωτισμό με τους «Δημοκράτες».

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΙΙ: Για να κατέβει υποψήφια για το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει πρώτα να συγκεντρώσει 5.000 υπογραφές, όχι από… φίλους αλλά από μέλη του κόμματος.

Ακόμη κι αν το επιτύχει, λένε γνωρίζοντες τα εσωτερικά του σημερινού ΠΑΣΟΚ, πολύ δύσκολα θα επιστρέψει τώρα από την κομματική ναφθαλίνη για να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία. Ακόμη περισσότερο, όταν γίνεται εμφανές ότι την προμοτάρουν φιλικά προς τη ΝΔ Μέσα Ενημέρωσης, ένα ολέθριο λάθος που έγινε κι όταν υποψήφιος -και δήθεν φαβορί- ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Επειδή όμως αυτό το λάθος είναι «φρέσκο», οπότε δύσκολο να έχει ξεχαστεί, δεν λείπουν και οι πιο «πονηροί» μέσα στο κίνημα, που υποστηρίζουν ότι ο θόρυβος για τη Διαμαντοπούλου ίσως αποτελεί… σκρινάρισμα, κατά την μπασκετική ορολογία, για τη Γιαννακοπούλου.

Διότι η συμπαθής Νάντια που βγήκε πρώτη πρώτη στην ΤV να… καταχεριάσει τον Νίκο Ανδρουλάκη μετά τις ευρωεκλογές, όχι μόνο θεωρείται ότι φέρει την «πολιτική κληρονομιά» του Λοβέρδου στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ήταν και εκείνη που συντάχθηκε δυναμικά υπέρ της ρύθμισης του Κυριάκου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, μαζί με τον Λοβέρδο και τη Διαμαντοπούλου.

 

ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: «Χλωμό» φαίνεται το πολιτικό μέλλον του υπερφίαλου, άρτι διαγραφέντος βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς, πέραν της διαγραφής του από την Κ.Ο. της ΝΔ και της κατ’ επέκταση απαγόρευσης συμμετοχής του στα κομματικά όργανα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τού κόβει την… όρεξη και για επιστροφή και εκ νέου υποψηφιότητα στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο κατά τις επόμενες εθνικές εκλογές.

«Συνολικά συμπεριφορές του "ξέρεις ποιος είμαι εγώ" είναι η πρώτη και η κυριότερη αντένδειξη για να είναι κάποιος μέλος μιας κοινοβουλευτικής ομάδας ή εκ νέου υποψήφιος για να είναι μέλος αυτής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ενώ εντείνονται οι πιέσεις προς τον βουλευτή Ηρακλείου να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα.

«Η άποψή μου για την έδρα -και την έχω αποδείξει- είναι ότι όταν εκλέγεσαι με μια παράταξη, η έδρα δεν είναι δική σου, είναι εξ αδιαιρέτου», τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής Β’ Πειραιά Δημήτρης Μαρκόπουλος: «Στη θέση του Αυγενάκη, θα παρέδιδα την έδρα μου. Από εκεί και πέρα, βάσει του Συντάγματος, ο κάθε βουλευτής κρίνει ο ίδιος πώς θα αντιδράσει», σχολίασε σχετικά.

Η κυβέρνηση, βλέπετε, άργησε να αντιδράσει. Το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή, ενώ η «κινητοποίηση» ξεκίνησε μόνο αφότου έγινε viral το σχετικό βίντεο, το βράδυ της Δευτέρας.

Ετσι, τα περιθώρια ελιγμών απλά… εξαϋλώθηκαν.

 

ΔΑΝΕΙΑ: Στα μεγάλα… ψάρια έχει επικεντρωθεί ο ανταγωνισμός σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις νέων δανείων, με ζητούμενο για τον κλάδο την πιστωτική επέκταση.

Το συμπέρασμα προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδoς για τα επιτόκια στις νέες χορηγήσεις, που κινούνται, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, σε πτωτική τροχιά.

Όπως φαίνεται από την ανάλυση της κεντρικής τράπεζας, όμως, η μείωση στο κόστος χρήματος εστιάζεται στα δάνεια που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Το μέσο επιτόκιο υποχώρησε 69 μονάδες βάσης τον Μάιο, στο 5,25%, ενώ είχε υποχωρήσει επιπλέον 30 μονάδες βάσης τον Απρίλιο.

Αντίθετα, σε δάνεια κάτω των 250.000 ευρώ τον Μάιο καταγράφηκε αύξηση επιτοκίων, κατά μέσο όρο 5 μονάδες βάσης, παρότι τον Απρίλιο είχε προηγηθεί νέα άνοδος του κόστους χρήματος κατά 49 μονάδες βάσης!

Το μέγεθος… μετράει και στο κόστος χρηματοδότησης!

 

ΧΑΚ-EUROBANK: Στα 193,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο η αξία των μετοχικών συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με άλλα 2,2 εκατ. ευρώ να αφορούν αγοραπωλησίες ομολόγων.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις μετοχές, το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς καρπώθηκε η CISCO (23,58%, θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου), ενώ ακολούθησαν η Eurobank Equities (14,74%, πολύ πιθανόν να επηρέασε η εμπλοκή του μητρικού ομίλου στην υπόθεση της Ελληνικής Τράπεζας), η Prochoice (13,86%) και η Atlantic (11,46%).

 

PROFILE: Συνεχίζεται η αντίδραση στη μετοχή, που μετρά τέσσερις ανοδικές στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.

Ο τίτλος κατά τη διάρκεια της ημέρας απέκτησε μομέντουμ και εντέλει έκλεισε στο υψηλό ημέρας, τα 4,865 ευρώ (+4,74%), με συναλλαγές στις 181 χιλιάδες ευρώ.

Η απόδοση το τελευταίο πενθήμερο φτάνει το 10%. Το υψηλό έτους, πάντως, βρίσκεται στα 5,37 ευρώ και η απόσταση πλέον περιορίστηκε στο 9,4%.


REVOIL: Εν μέσω κινήσεων για την ενίσχυση της διασποράς, στις οποίες απέδωσε η διοίκηση τις πωλήσεις ιδίων μετοχών αλλά και τίτλων που κατείχαν βασικοί μέτοχοι, συνεχίστηκε χθες το ράλι για τη μετοχή.

Ο τίτλος ανέβηκε στα 2,09 ευρώ (+4,5%), με τις συναλλαγές ωστόσο να περιορίζονται στις 162 χιλιάδες ευρώ.

Σε έξι συνεδριάσεις μετρά απόδοση 30%...


ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Από τους τίτλους που ξεχώρισαν στη χθεσινή συνεδρίαση. Κλείσιμο στα 3,45 ευρώ (+3,76%) και ουσιαστική ενίσχυση του όγκου συναλλαγών σε μια ημέρα με περιορισμένο τζίρο, λόγω κλειστής Wall Street.
Μένει να φανεί αν η κίνηση θα έχει συνέχεια, καθώς το τελευταίο διάστημα η πορεία ήταν πλαγιοκαθοδική.

Από τις αρχές Ιουνίου μετρά πτώση 9%, ενώ το υψηλό έτους βρίσκεται στα 4,315 ευρώ (19 Φεβρουαρίου) ή 20% υψηλότερα.

 

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Ανοδική κίνηση και για την έτερη μετοχή του Σωκράτη Κόκκαλη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, ο τίτλος βρίσκεται κοντά στα υψηλά έτους (1,25 ευρώ από τις 29 Φεβρουαρίου), τα οποία μάλιστα ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά.

Η μετοχή άνοιξε στο 1,2 ευρώ, κινήθηκε έως το 1,26 ευρώ (+5%) και τελικά έκλεισε στο 1,232 ευρώ (+2,67%).

Οι συναλλαγές στα 3,3 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v