Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 4 2024

Απ. Δοξιάδης: Tο «γαλάζιο Ποτάμι»... λούζει τους δύο πρώην-To τέλος του Μπάιντεν-Tips για Alpha, Attica, Κρι Κρι

Απ. Δοξιάδης: Tο «γαλάζιο Ποτάμι»... λούζει τους δύο πρώην-To τέλος του Μπάιντεν-Tips για Alpha, Attica, Κρι Κρι

ΜΠΑΪΝΤΕΝ: Όλα τα σημάδια στον ορίζοντα δείχνουν ότι ο πρόεδρος θα (υποχρεωθεί να) αποσυρθεί σύντομα, μετά την έλλειψη διαύγειας και σφρίγους που έδειξε στο καταστροφικό ντιμπέιτ με τον Τραμπ.

Από τα συνεχιζόμενα πρωτοσέλιδα υπέρ της απόσυρσής του στα πιο μεγάλα ΜΜΕ της Δύσης και τις πληροφορίες που διαρρέονται ότι μόνο η οικογένειά του και η στενή κλίκα των συμβούλων του τον επηρεάζουν να παραμείνει (!) έως τα γκάλοπ, όλα δείχνουν ότι είναι αδύναμος υποψήφιος.

Στην περίπτωση αυτή, θα γίνει μεγάλη μάχη για το ποιος θα τον αντικαταστήσει. Θα είναι η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, που όμως δεν θεωρείται ικανή αντικαταστάτρια, κάποιος κυβερνήτης πολιτείας όπως ο Γκάβιν Νιούσομ, ή μήπως η σύζυγος του Μπάρακ Ομπάμα, η Μισέλ;

Η τελευταία δεν κατείχε ούτε κατέχει κάποιο δημόσιο αξίωμα, πολύ σοβαρό μειονέκτημα στη διεκδίκηση της προεδρίας, ωστόσο θεωρείται από πολλούς Δημοκρατικούς ως το μόνο πρόσωπο που μπορεί να νικήσει τον Τραμπ.

Ο χρόνος στο μεταξύ, έως ότου λυθεί το πρόβλημα, δουλεύει καθαρά υπέρ του Τραμπ.

 

ΔΟΞΙΑΔΗΣ: Θα ήταν απλώς ένα (πρωτοσέλιδο) άρθρο γνώμης στο protagon.gr, αν δεν περιλάμβανε ίσως τα πλέον απαξιωτικά και προσβλητικά σχόλια που έχουμε διαβάσει για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή, προερχόμενα ενυπογράφως από πρόσωπο το οποίο όλες οι πληροφορίες λένε ότι κινείται στον στενό κύκλο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά τις ίδιες πηγές μάλιστα, ο Απόστολος Δοξιάδης δεν κινείται... ασκόπως, αλλά παίζει ρόλο σε τοποθετήσεις σημαντικών υπουργών, εντός και εκτός Μαξίμου, μεταξύ αυτών προσφάτως και του επονομαζόμενου και «Ταλιμπάν» Γιώργου Φλωρίδη.

Είναι ο «δήθεν ευπατρίδης», λένε οι κακές γλώσσες του κόμματος, πίσω από τα πρόσωπα που κάνουν τους βέρους δεξιούς της ΝΔ να μιλούν για άλωση της πολιτικής της παράταξης από το «γαλάζιο Ποτάμι» και το «σημιτικό ΠΑΣΟΚ».

 

ΔΟΞΙΑΔΗΣ ΙΙ: Η πένα του συγγραφέα πέρασε γενεές δεκατέσσερις τους δύο πρώην πρωθυπουργούς. Αφού πρώτα έκανε λόγο για την «αθλιότητα της εμφάνισής τους», δεν παρέλειψε να τους χαρακτηρίσει ως… πολιτικά πτώματα, που έχουν αναγάγει την ιδιότητα του «πρώην» σε επάγγελμα, ενώ για την ίδια την εκδήλωση σημείωσε ότι είχε και ψυχαγωγικό μέρος, ως «αντι-gay καρναβάλι».

Βαριές κουβέντες…

Προφανώς ως «ευπατρίδης» και μη έχων επίσημη σχέση με τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση, ο κ. Δοξιάδης δεν δεσμεύεται από τη γνωστή θέση… κουβέρτα «δεν σχολιάζουμε τις απόψεις των δύο πρωθυπουργών». Οπότε, εικάζουμε, είχε την ευκαιρία να εκφράσει τι πιστεύει αυτή η «πτέρυγα» της νέας Νέας Δημοκρατίας για εκείνους που κρατούσαν παλιότερα τον πυρσό στα χέρια τους.

Γιατί έχουν σημασία όλα τα παραπάνω; Διότι, μαζί με τον ορυμαγδό άρθρων ενάντια στους δύο πρώην σε διάφορα ακραιφνώς φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, δείχνουν το εύρος της ενόχλησης αλλά και της αναταραχής που έχει ξεσπάσει μέσα στην παράταξη και Στο Μαξίμου, μετά την κοινή εμφάνισή τους.

Αν ήταν όντως ασήμαντοι πολιτικά, απλώς θα τους αγνοούσαν. Αλλά δεν είναι. Κι επειδή μιλάμε για πολιτική, πέρα από τις «ιδέες», η αντιπαράθεση αφορά κι έναν πόλεμο ενδοπαραταξιακής εξουσίας που έχει ήδη ξεκινήσει.

 

ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Από νωρίς χθες το πρωί το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Λευτέρη Αυγενάκη ήταν πολύ βαρύ. Οι καταγγελίες αλλά και το βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, με το επεισόδιο σε βάρος υπαλλήλου του αεροδρομίου, προκάλεσαν την έντονη δυσφορία του πρωθυπουργού.

Η προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη ήταν να αποτυπώσει εξαρχής -μέσω προγραμματισμένων συνεντεύξεών του- την πρωθυπουργική ενόχληση και να προαναγγείλει ουσιαστικά το επικείμενο «διαζύγιο».

Η διαγραφή του ήταν μονόδρομος, δεδομένης της πάγιας κυβερνητικής ρητορικής περί ανάρμοστων συμπεριφορών υπουργών και βουλευτών. Η εντολή που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης ήταν να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τον κ. Αυγενάκη, ο οποίος -μεταξύ άλλων- τα… άκουσε από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργο Μυλωνάκη και τον γραμματέα της Κ.Ο. Σταύρο Καλαφάτη.

 

ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ: Ο Λευτέρης Αυγενάκης, πάντως, δεν είναι ο πρώτος γαλάζιος βουλευτής ή στέλεχος που βλέπει την πόρτα της εξόδου της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά την προηγούμενη πενταετία, με διάφορες αφορμές απομακρύνθηκαν κι άλλα -γνωστά ή λιγότερο γνωστά- πρόσωπα από την κυβερνώσα παράταξη. Έτσι, έχουν διαγραφεί ή αναγκαστεί σε παραίτηση οι βουλευτές Κωνσταντίνος Μπογδάνος και Ανδρέας Πάτσης, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, οι πρώην βουλευτές Μιχάλης Ταμήλος και Γιώργος Αμανατίδης (επανήλθε πρόσφατα), ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος (επέστρεψε στη συνέχεια), καθώς και η τότε πολιτεύτρια της ΝΔ και νυν ευρωβουλευτής Αφροδίτη Λατινοπούλου

 

ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ: Πώς τα φέρνει η ζωή… Ο Λευτέρης Αυγενάκης ήταν ο βουλευτής που έβγαλε…στη φόρα το υπέρογκο τραπεζικό χρέος της ΝΔ.

Το έκανε όταν αποχώρησε από τη ΝΔ, το 2010, και ακολούθησε την Ντόρα Μπακογιάννη στην ίδρυση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, οπότε η αποκάλυψη, εν είδει ερώτησης στη Βουλή, έγινε με την ιδιότητα του βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ.

Η κίνηση αποσκοπούσε στο να στριμώξει τη «ΝΔ του Σαμαρά», που ήταν τότε ο πρόεδρος του κόμματος, αλλά μετά την εκλογική αποτυχία του κόμματος της κ. Μπακογιάννη στις εκλογές του Μαΐου 2012 επέστρεψαν όλοι στα πάτρια εδάφη.

Αργότερα, επί σημερινού προέδρου και πρωθυπουργού, ο κ. Αυγενάκης έγινε… γραμματέας του κόμματος για τα χρέη του οποίου ρωτούσε στη Βουλή πριν.

Τα υπόλοιπα γνωστά...

 

ATTICA GROUP: Εκτινάχθηκε σε υψηλό επταμήνου χθες η μετοχή, κλείνοντας στα 2,59 ευρώ ή 7,92% υψηλότερα, με συναλλαγές που έφτασαν σε αξία τις 567 χιλιάδες ευρώ. 

Αφήνει, έτσι, πίσω μια περίοδο στασιμότητας, η οποία οδηγεί στο πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου. 

Την περασμένη εβδομάδα, θυμίζουμε, ανακοίνωσε μια δυνατή κίνηση με τη ναυπήγηση και μακροπρόθεσμη ναύλωση δύο μεγάλων πλοίων. Παράλληλα, προχωρά την εισφορά του ακτοπλοϊκού κλάδου στην 100% θυγατρική Blue Star. 

Στα υπόψη και ότι δρομολογείται placement

 

ΑΔΜΗΕ: Η κατάσταση γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου είναι κρίσιμη. Ενδεικτική για το πόσο οριακά είναι τα πράγματα, μετά και την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Κύπρου, είναι η χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον ΥΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μάνο Μανουσάκη.

Η συνάντηση μαθαίνουμε ότι πήγε καλά. Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει 100% το έργο και πολλά από δω και πέρα θα εξαρτηθούν από τα τηλέφωνα που θα γίνουν προς τη Λευκωσία και από την αντίδραση της άλλης πλευράς.

Το νέο πρόβλημα προέκυψε μετά το «όχι» της Ρυθμιστικής Αρχής Κύπρου (ΡΑΕΚ) στην ανάκτηση δαπανών από τον promoter του έργου, δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ, κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου. Αυτό που ζητά ο Ελληνας Διαχειριστής, δηλαδή η σταδιακή ανάκτηση των δαπανών κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου, δεν είναι κάποια ελληνική πρωτοτυπία αλλά ισχύει διεθνώς σε πάρα πολλά μεγάλα έργα.

Αν δεν μετακυλιστεί κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου μέρος της δαπάνης στα τέλη χρήσης συστήματος που επωμίζονται οι καταναλωτές, τότε αυτό δεν βγαίνει, όπως εξηγούν πηγές του ΑΔΜΗΕ. Αλλά η ΡΑΕΚ επιμένει ότι η ανάκτηση δαπανών από τον promoter, δηλαδή η αύξηση των χρεώσεων χρήσης συστήματος, πρέπει να ξεκινήσει μόνο μετά την εμπορική λειτουργία του έργου, δηλαδή το 2030.

Τις επόμενες μέρες θα ξέρουμε αν τελικά πείστηκε η κυπριακή πλευρά και θα ανακρούσει πρύμναν ή όχι…

 

ΚΡΙ ΚΡΙ: Πρόγραμμα αγοράς έως 1.653.256 μετοχών ή έως 5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου ενέκριναν χθες οι μέτοχοι της εισηγμένης.

Το πρόγραμμα είναι διετές και ξεκίνησε χθες 2 Ιουλίου, με στόχο να μοιραστεί έως 2% του μετοχικού κεφαλαίου στο προσωπικό της εταιρείας. Με το εναπομείναν ποσοστό θα γίνει η αναλογούσα μείωση του μετοχικού κεφαλαίου.  

Κατώτατη τιμή αγορών τα 3 ευρώ και ανώτατη τα 17 ευρώ, με τον τίτλο να κάνει πράξεις στο ταμπλό στα 11,4-11,5 ευρώ. Το μέγιστο ποσό που αναμένεται να διατεθεί για το πρόγραμμα ανέρχεται στα 28,1 εκατ. ευρώ

 

ΡΕΥΜΑ: Κατά 15% έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τα αιτήματα των παρόχων για αποκοπές κακοπληρωτών. 

Παίρνουν τα μέτρα τους φοβούμενοι έξαρση του «ενεργειακού τουρισμού», δηλαδή της μετακίνησης από πάροχο σε πάροχο χωρίς να έχει εξοφληθεί ο προηγούμενος. Κι αυτό καθώς εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, από τότε που ο αρμόδιος Θόδωρος Σκυλακάκης άνοιξε το θέμα λέγοντας ότι θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο και θα τροποποιηθεί το σχετικό άρθρο 42 του Κώδικα Προμήθειας, δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα. 

Το συμπέρασμα προέκυψε και από χθεσινή συνάντηση της ΡΑΕΕΥ με εκπροσώπους παρόχων και τον σύνδεσμο των προμηθευτών (ΕΣΠΕΝ). 

Σύμφωνα με τη «γραμμή» του υπουργού, όταν ένας οικιακός καταναλωτής αποκτά σήμανση κακοπληρωτή τρεις φορές (debt flagging), δεν θα μπορεί να πάει σε τέταρτο προμηθευτή, αν δεν κάνει διακανονισμό πληρωμής με τον τρίτο. 

Η ΡΑΕΕΥ έχει βγάλει σε διαβούλευση καιρό τώρα την πρόταση αυτή, οι πάροχοι έχουν κάνει τα σχόλιά τους, ενώ κατά τη χθεσινή σύσκεψη κατατέθηκαν βελτιωτικές προτάσεις. Τώρα αναμένουμε να επιστρέψει η πρόταση στον υπουργό για να την υπογράψει. 

Μέχρι να βγει λευκός καπνός, όμως, οι πάροχοι θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα αιτήματα αποκοπής.

 

ALPHA-ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΜΕΤΟΧΩΝ: Τη διανομή μεικτού ποσού 61,1 εκατ. ευρώ (0,026 ευρώ ανά μετοχή), ως μέρισμα χρήσης 2023, καθώς και τη διάθεση 61,1 εκατ. ευρώ για αγορά ιδίων μετοχών, που θα ακυρωθούν προτείνει, όπως αναμενόταν, στους μετόχους της Alpha Holdings το ΔΣ της εταιρείας.

Συνολικά, για ανταμοιβή μετόχων διατίθεται το ποσό των 122 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 20% των ενοποιημένων καθαρών κερδών 2023. Η τυπική έγκριση της EKT έφθασε στις 5 Ιουνίου.

 

ALPHA-BUYBACK: Σε συνέχεια της παραπάνω απόφασης, οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν την τροποποίηση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, που είχε αποφασισθεί στην περσινή τακτική γενική συνέλευση.

Βάσει του τροποποιημένου προγράμματος, η Alpha Holdings θα μπορεί να αγοράσει ως 70 εκατoμμύρια ίδιες μετοχές (σ.σ. 3% του μετοχικού κεφαλαίου).

Το εύρος τιμών αγοράς ιδίων μετοχών παραμένει ίδιο (0,29 ευρώ η ελάχιστη τιμή, 3 ευρώ η ανώτατη).

 

ALPHA-BONUS: Το ΔΣ προτείνει στους μετόχους να διανεμηθεί ποσό ως 12,6 εκατ. ευρώ από τα καθαρά κέρδη του 2023 ή από προαιρετικά αποθεματικά σε επιλέξιμους εργαζόμενους του ομίλου, ως ανταμοιβή επίτευξης στόχων. Ταυτόχρονα, εισηγείται τη διανομή τμήματος των ενδοομιλικών αποθεματικών μερισμάτων συνολικού ποσού 55.919 ευρώ σε εργαζόμενους της εισηγμένης μητρικής (Alpha Holdings).

Τέλος, για τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, το ΔΣ εισηγείται να αυξηθεί το ποσό των μεταβλητών αποδοχών (bonuses) ως το 150% των σταθερών. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή τουλάχιστον του 60% των μεταβλητών αποδοχών για τα μέλη εκτελεστικής επιτροπής αναβάλλεται για περίοδο 5 ετών, ενώ τουλάχιστον το 50% των bonuses καταβάλλεται σε μετοχές ή/και σε χρηματοοικονομικά μέσα συνδεόμενα με μετοχές, με υποχρέωση διακράτησης 1 έτους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v