ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η τοποθέτηση της διευθύντριας του ιδιαίτερου γραφείου του υπουργού Οικονομίας, Χριστίνας Μπουσουλέγκα, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ προχθές, οφείλεται στο ότι το Δημόσιο εξακολουθεί να έχει δικαίωμα ορισμού μελών, παρότι κατέχει κάτι παραπάνω από το 1% του οργανισμού.
Η ίδια η κα Μπουσουλέγκα εμφανίζεται να κάνει «μίνι περιοδεία» σε Δ.Σ. καθώς είχε τοποθετηθεί στη (θυγατρική πλέον της ΔΕΗ) Κωτσόβολος, από την οποία όμως έπρεπε να… φύγει για να μπορέσει να μπει στο Δ.Σ. του ΟΤΕ, αφού προηγουμένως εμφανίστηκαν δημοσιεύματα για το ανακύπτον «conflict of interest», λόγω ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων μεταξύ των εταιρειών.
Αν δεν κάνουμε μεγάλο λάθος δε, είναι και στο Δ.Σ. του Μεγάρου Μουσικής. Προφανώς είναι πολυτάλαντη.
Αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ έκαναν ήδη λόγο για «βολέματα» από την πλευρά του Κωστή Χατζηδάκη. Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε υποθέτουμε η τελευταία, που η εκάστοτε αντιπολίτευση κατηγορεί σε τέτοια θέματα την εκάστοτε κυβέρνηση, από την εποχή ακόμη που υπήρχαν δύο παρατάξεις εξουσίας, οι οποίες εναλλάσσονταν συστηματικά στο τιμόνι, άρα έκαναν... ακριβώς το ίδιο όταν την κατείχαν.
Εμείς, για να μην παρεξηγηθούμε, σημειώνουμε ότι η κα Μπουσουλέγκα μπορεί να είναι όντως ιδιαιτέρως ικανή. Δεν την ξέρουμε και δεν το ξέρουμε. Όσο καλοπροαίρετα και να το δει κάποιος όμως, δεν μπορούν να αγνοηθούν δύο ευρύτερες διαστάσεις που συζητούνται εδώ και πολλά χρόνια σε σχέση με τον δημόσιο τομέα.
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΙΙ: Η πρώτη αφορά την εκ του αποτελέσματος διαφαινόμενη έλλειψη στελεχών. Σε τέτοιες θέσεις Δ.Σ. μεγάλων εταιρειών του ιδιωτικού τομέα είναι μάλλον άκομψο να μπαίνουν πρόσωπα τα οποία έχουν τόσο ξεκάθαρα άμεσα εξαρτώμενη επαγγελματική σχέση, αλλά και προσωπική σύνδεση, με τον υπουργό που ενίοτε καθορίζει θέματα τα οποία τις καίνε. Αν δεν γίνεται αλλιώς, τότε υπάρχει σοβαρό έλλειμμα προσώπων.
Το πιθανότερο όμως είναι ότι ισχύει και η δεύτερη διάσταση, που συνδέεται με την πρώτη: Οι αμοιβές στον δημόσιο τομέα, είτε πρόκειται για πιο πολιτικές θέσεις (όπως οι σύμβουλοι υπουργών) είτε για πρόσωπα που γενικότερα έχουν σοβαρά καθήκοντα τα οποία απαιτούν ιδιαίτερα προσόντα, υπολείπονται κατά πολύ αυτών σε θέσεις αντίστοιχης «ευθύνης» του ιδιωτικού τομέα. Οι τοποθετήσεις σε αμειβόμενες θέσεις διοικητικών συμβουλίων είναι ένας τρόπος ενίσχυσης αυτών των εισοδημάτων, αν μη τι άλλο, πάνω από το… τραπέζι.
Κάποιοι θα πουν πάλι, «ε, ναι, βόλεμα». Δεν θα τους αδικήσουμε, αλλά να μην κοροϊδευόμαστε ότι μπορούμε να έχουμε αποτελεσματικούς (και έντιμους) συμβούλους και υψηλούς δημόσιους υπαλλήλους, όταν τους λέμε ότι ή θα πρέπει να το παίζουν «ευπατρίδηδες» με προσωπικό κομπόδεμα, ή να ψάχνουν τι θα βγάλουν, άμεσα ή στο μέλλον, μέσα από τις «σχέσεις» και τις χάρες. Κάποια στιγμή πρέπει να φύγουμε και από αυτόν τον φαύλο κύκλο της μεταπολίτευσης.
Ισχύει βλέπετε παντού η αγγλοσαξονική παροιμία «If you pay peanuts, you get monkeys».
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Φωτιές» άναψε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Βελόπουλος, καταγγέλλοντας ότι ο μέχρι πρότινος βουλευτής της Ελληνικής Λύσης -και πλέον ανεξάρτητος- Παύλος Σαράκης πήρε για την υπόθεση Νοβάρτις 30 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τους προστατευόμενους μάρτυρες.
«Για ποια δικαιοσύνη μιλάμε; Για τη Νοβάρτις; Οι Αμερικανοί πήραν ήδη 350 εκατ., η Ελλάδα τι πήρε; Ο δικηγόρος (στη συνέχεια τον ονομάτισε) που ήταν εκεί πήρε τα 30 εκατ. μαζί με τους προστατευόμενους μάρτυρες, η Αμερική πήρε 350 εκατ. ευρώ. Και η Ελλάς τίποτα;», διερωτήθηκε, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των Γιώργου Φλωρίδη, Γιάννη Μπούγα και Θάνου Πλεύρη, που ζήτησαν διευκρινίσεις.
Ο κ. Σαράκης ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού, σημειώνοντας ότι «η αμοιβή που έλαβα για τις νομικές μου υπηρεσίες για την πολύκροτη υπόθεση Νοβάρτις είναι εκείνη και αντιστοιχεί στο ύψος της αποζημίωσης που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση από την πολυεθνική εταιρεία Νοβάρτις για αθέμιτες πρακτικές. Θα πρέπει να γνωρίζουν και οι συνάδελφοί μου και η ελληνική κοινωνία ότι τα χρήματα αυτά έχουν δηλωθεί στις ελληνικές αρχές, φορολογούνται κανονικότατα και έχω αποδώσει και θα αποδώσω εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, δηλαδή επιστρέφω στους Έλληνες πολίτες εκατομμύρια ευρώ».
Και φρόντισε να πετάξει τη σπόντα του κατά του πρώην αρχηγού του: «Είμαι υπερήφανος που εισέρχομαι στην πολιτική οικονομικά αυτοδύναμος. Λυπάμαι, αν εξαιτίας αυτού του λόγου πικραίνεται ο κ. Βελόπουλος ή οποιοσδήποτε άλλος», τόνισε.
ΒΟΥΛΗ: Αν είχαν συγκροτηθεί σε κοινοβουλευτική ομάδα, θα κέρδιζαν την πέμπτη θέση στη Βουλή.
Ο λόγος για τους ανεξάρτητους βουλευτές, που ανήλθαν στους 12 μετά τη διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη από την Κ.Ο. της ΝΔ.
Μπροστά πλέον από την Ελληνική Λύση και τη Νέα Αριστερά (διαθέτουν από 11 βουλευτές), τη Νίκη (10), την Πλεύση Ελευθερίας (6) και τους Σπαρτιάτες (5).
Εάν μάλιστα φύγει ένας ακόμα από τους Σπαρτιάτες, τότε η δική τους Κ.Ο. θα διαλυθεί αυτομάτως και όλοι μαζί θα προστεθούν στους ανεξάρτητους. Που θα γίνουν αισίως… 17.
Σκεφτείτε ότι αυτή είναι η εικόνα στον μόλις πρώτο χρόνο ζωής της παρούσας Βουλής.
ΓΕΚ-ΗΡΩΝ: Εντυπωσιακή μείωση δανεισμού εμφάνισε πέρσι η Ήρων Ενεργειακών Υπηρεσιών, μέλος του ομίλου ΓΕΚ (σ.σ. ελέγχεται κατά 86,18% από τη ΓΕΚ και κατά 13,82% από την ΤΕΡΝΑ), λόγω της απορρόφησης της Ήρων ΙΙ, αλλά και των ισχυρών ταμειακών της ροών.
Ειδικότερα, η συγχώνευση Ήρων Ενεργειακών Υπηρεσιών και Ήρων ΙΙ οδήγησε σε απάλειψη της υποχρέωσης δανείου 100 εκατ. ευρώ που είχε λάβει το 2022 η Ήρων Ενεργειακών Υπηρεσιών από την Ήρων ΙΙ, για να χρηματοδοτήσει τις αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης που είχε πυροδοτήσει η ξέφρενη άνοδος της τιμής φυσικού αερίου.
Επιπρόσθετα, η Ήρων αποπλήρωσε ενδοομιλικά δάνεια ύψους 110 εκατ. ευρώ, που είχε λάβει από άλλες εταιρείες του ομίλου ΓΕΚ, ενώ απέδωσε και 40 εκατ. ευρώ μέσω επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους της.
Η εταιρεία είχε 60 εκατ. ευρώ καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, ενώ έκανε χρήση και 41 εκατ. ευρώ από τα υψηλά ταμειακά της διαθέσιμα για να χρηματοδοτήσει τις παραπάνω ενέργειες. Στο τέλος του 2023 είχε στο ταμείο 61 εκατ. ευρώ, μηδενικό μακροπρόθεσμο δανεισμό και βραχυπρόθεσμο ύψους 69 εκατ. ευρώ.
Η Ήρων, του ομίλου του Γιώργου Περιστέρη, έκλεισε τη χρήση 2023 με EBITDA 110,6 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 82,6 εκατ. ευρώ.
ΓΕΚ-ΜΟΗ: Δεκαετή σύμβαση αγοράς ενέργειας (VPPA) υπέγραψε η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής με τις Ήρων και MORE, εταιρείες που ανήκουν στους μετόχους της (ΓΕΚ και Motor Oil αντίστοιχα).
Βάσει της σύμβασης, οι όμιλοι ΓΕΚ και MOH θα απορροφούν κατά 50%-50% την παραγόμενη ενέργεια από τη μονάδα της Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής, ισχύος 876,6 MW, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία κατά το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.
DOVALUE: Η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις έκλεισε την περσινή χρήση με έσοδα 194,2 εκατ. ευρώ, EBITDA 121 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 79 εκατ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς, διαμεσολάβησε, για λογαριασμό των SPVs τιτλοποιήσεων Cairo I και ΙΙ, στην πώληση εξασφαλισμένων δανείων ύψους 200 εκατ. ευρώ που είχαν μείνει αδιάθετα από το χαρτοφυλάκιο Heliopolis (σ.σ. η βασική «φέτα» του χαρτοφυλακίου αγοράστηκε πέρσι από Fortress). Τον δε Μάιο ολοκληρώθηκε συναλλαγή πώλησης δανείων 425 εκατ. ευρώ (project Suez).
Οι δύο συναλλαγές διενεργήθηκαν στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων ανακτήσεων για τις τιτλοποιήσεις Cairo I και Cairo II.
DOVALUE II: Τον περασμένο Μάιο η doValue ανέλαβε τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων Amoeba και Como από την Bain. Τα δύο χαρτοφυλάκια περιλαμβάνουν εξασφαλισμένα επιχειρηματικά δάνεια συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ.
Η doValue Greece αποτελεί κατά 80% θυγατρική της εισηγμένης ιταλικής doValue SpA, μεγαλύτεροι μέτοχοι της οποίας είναι τα private equity funds Fortress και Bain, ενώ προστίθεται και η Elliott με την υλοποίηση της συμφωνίας εξαγοράς της Gardant από την doValue SpA, με αντάλλαγμα μετρητά και μετοχές έκδοσής της.
Η εταιρεία προτίθεται να βγάλει και φέτος πωλήσεις υποχαρτοφυλακίων απαιτήσεων από δάνεια, καθώς και πωλήσεις μεμονωμένων επιχειρηματικών δανείων για λογαριασμό SPVs τιτλοποιήσεων που διαχειρίζεται, αλλά και των υπολοίπων πελατών της.