Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 9 2024

Γαλλία: Ο Μακρόν, τα πανηγύρια και οι αγορές-Η Αφροδίτη, η Λεπέν και η παρέα τους-Tips για ΑΒΑΞ, Titan, EXAE, ΕΠΣΙΛ

Γαλλία: Ο Μακρόν, τα πανηγύρια και οι αγορές-Η Αφροδίτη, η Λεπέν και η παρέα τους-Tips για ΑΒΑΞ, Titan, EXAE, ΕΠΣΙΛ

ΓΑΛΛΙΑ: Οι αντιδράσεις ορισμένων εγχώριων οπαδών του Μακρόν, μετά τα απρόσμενα αποτελέσματα των εκλογών, θυμίζει το γνωστό ανέκδοτο με τον οδηγό που βγαίνει ζωντανός αλλά αιμόφυρτος και πολυτραυματίας από τρακάρισμα, ψιθυρίζοντας «ουφ, ευτυχώς δεν πάθαμε και τίποτα».

Πράγματι, όχι μόνο αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο να κυβερνήσει αυτοδύναμα η παράταξη της Λεπέν (το οποίο όμως δεν ήταν βασικό σενάριο εξαρχής), αλλά βγήκε και τρίτη σε έδρες, χάρη στον εκλογικό τακτικισμό των αντιπάλων της που συνεργάστηκαν και απέσυραν υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, ώστε να δημιουργήσουν ενιαίο μέτωπο κατά της Λεπέν σε εκατοντάδες περιφέρειες.

Όσοι όμως φωνάζουν τώρα «ζήτω» και στήνουν πανηγύρια (ορισμένοι συγχαίροντας τον Μακρόν για την… ευφυΐα του να προκαλέσει εκλογές) μάλλον έχουν ξεχάσει ότι, αν δεν είχαν γίνει οι εκλογές που ο ίδιος προκάλεσε, η παράταξή του θα είχε σήμερα 250 βουλευτές, κι όχι 156.

Και δεν θα υπήρχε το έντονο πρόβλημα κυβερνησιμότητας που προκύπτει σήμερα, με πρώτο σε έδρες το Μέτωπο της Αριστεράς και πρώτο κόμμα σε έδρες εντός του μετώπου, με 74 στις 182, τους ριζοσπάστες αριστερούς του Μελανσόν.

Που δεν θέλουν να βλέπουν τους μακρονικούς ούτε… ζωγραφιστούς.

 

ΓΑΛΛΙΑ ΙΙ: Νικητής της Κυριακής ήταν το Μέτωπο της Αριστεράς, αλλά η νίκη του είναι πύρρειος, καθώς δεν αποκλείεται να διασπαστεί προκειμένου ένα μέρος του να κυβερνήσει.

Θα βρεθεί κυβερνητική λύση; Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μάλλον θα βρεθεί, με βάση και τις ευχέρειες που δίνει το «προεδρικό» σύστημα της Γαλλίας. Το θέμα, όμως, όπως αναγνωρίζουν οι πάντες, είναι πόσο αποτελεσματική θα αποδειχθεί η νέα κυβέρνηση.

Στη Γερμανία, που έχει πολύ μεγαλύτερη κουλτούρα συνεργασιών από τη Γαλλία, η κυβέρνηση Σολτς έχει ήδη δείξει ότι οι ετερόκλιτες συμμαχίες δεν «τραβάνε». Κι αν κάτι είναι σίγουρο, με βάση την κατανομή των εδρών, είναι ότι το κυβερνητικό σχήμα θα είναι εντελώς ετερόκλητο.

Οπότε μάλλον ισχύει η λαϊκή ρήση «στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό»

 

ΓΑΛΛΙΑ ΙΙΙ: Η παράταξη της Λεπέν, έχοντας απέναντί της σχεδόν το σύνολο του πολιτικού συστήματος, πήρε 33,21% στον πρώτο γύρο, αύξησε κι άλλο το ποσοστό της στον δεύτερο γύρο (37,06%), ενίσχυσε τη δύναμή της στο κοινοβούλιο κατά 53 βουλευτές, από 90 σε 143, αλλά δεν βγήκε πρώτη και δεν ήπιε το… νερό της εξουσίας.

Ωστόσο η χρηματοδότηση της παράταξης θα αυξηθεί σημαντικά, με βάση την άνοδο που κατέγραψε στις εκλογές, ενώ έχει την πολυτέλεια να περιμένει την επόμενη φορά, ως πρώτο κόμμα σε ψήφους πλέον, είτε είναι βουλευτική είτε προεδρική η εκλογή που θα έρθει πρώτα.

Ο μόνος τρόπος να μειωθεί η επιρροή της είναι να καταγράψει η νέα κυβέρνηση σημαντικές επιτυχίες στην ικανοποίηση των πολιτών, ιδίως στα θέματα που τους ρίχνουν στην αγκαλιά της Λεπέν. Αξίζει σχετικά να διαβάσετε την ενδιαφέρουσα ανάλυση των Financial Times, που φιλοξενούμε στο Εuro2day.gr

 

ΑΓΟΡΕΣ: Οι επενδυτές που τα βλέπουν όλα αυτά με κρύο μάτι έδειξαν χθες ότι δεν έχουν λόγους να πανηγυρίσουν τη νέα κατάσταση υψηλής αβεβαιότητας στη Γαλλία (ο CAC-40 ανέβηκε αρχικά, για να κλείσει όμως με απώλειες 0,63%). Κάτι που δεν αποκλείεται να έχει ευρύτερη επίδραση στην Ευρώπη, εξαιτίας του κομβικού ρόλου της Γαλλίας στη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής. Λογικά δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες εξελίξεις μέχρι να ολοκληρωθεί η Ολυμπιάδα στο Παρίσι, λίγο πριν τα μέσα Αυγούστου.

Μετά όμως θα έχουμε το εξής πρωτόγνωρο: Μια αδύναμη και ετερόκλητη κυβέρνηση στη Γερμανία (θυμίζουμε ότι το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, οι σοσιαλδημοκράτες, βγήκαν τρίτο κόμμα με... 13,94% στις πρόσφατες ευρωεκλογές) και μια Γαλλία που είτε... ψάχνεται για κυβέρνηση είτε αποκτά μια λιγότερο ή περισσότερο ασταθή και αμφιλεγόμενη κυβέρνηση.

Και τον Νοέμβριο έχουμε τις αμερικανικές εκλογές. Τη λες και δύσκολη τη συγκυρία...

 

ΑΦΡΟΔΙΤΗ: Στην παρέα Όρμπαν, Λεπέν-Μπαρντελά και άλλων alt right κομμάτων της Ευρώπης, ανάμεσά τους Αυστριακοί, Τσέχοι, οι Ολλανδοί του Χερτ Βίλντερς, αλλά και ο κυβερνητικός εταίρος της Μελόνι, ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας, εντάχθηκε η «Φωνή Λογικής», με μόνη ευρωβουλευτή την πρόεδρο του κόμματος Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Αθροιστικά η ευρω-ομάδα αυτή, με την ονομασία «Πατριώτες για την Ευρώπη», είναι πλέον η τρίτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, πίσω από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά μπροστά από το Renew, τους Πράσινους, την Αριστερά και τα λοιπά μπλοκ της υπερδεξιάς πτέρυγας.

 

ΠΑΣΟΚ: Να συντάξει «κώδικα δεοντολογίας» για την προεκλογική εκστρατεία όσων διεκδικούν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ καλεί ο Χάρης Δούκας το αρμόδιο όργανο του κόμματος.

Δηλαδή την «Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης» (ΕΔΕΚΑΠ) στην οποία έστειλε χθες επιστολή, ζητώντας να ξεκινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την ισότιμη προβολή των υποψηφίων. Διατύπωσε δε και αίτημα για δύο debate.

Οι υποψήφιοι είναι -τυπικά- επτά και δεν αποκλείεται να γίνουν οκτώ, αφού η Άννα Διαμαντοπούλου φέρεται να εξακολουθεί να το σκέφτεται και να συλλέγει υπογραφές -εάν το αποφασίσει.

Οι επτά, για να μην… ξεχνιόμαστε, είναι οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης, Μιλένα Αποστολάκη, Νάντια Γιαννακοπούλου και Γιάννης Κανελλάκης.

 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Εν τω μεταξύ, μετά την έρευνα της GPO που έδωσε μεγάλο προβάδισμα στον νυν πρόεδρο, με μακράν δεύτερο τον Χάρη Δούκα και τρίτο τον Παύλο Γερουλάνο, εμφανίστηκε χθες κι άλλη μέτρηση, της Prorata.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων προηγείται ο κ. Δούκας, ωστόσο σε όσους ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις ευρωεκλογές (και δηλώνουν ότι σίγουρα θα προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες) η κατάταξη είναι διαφορετική: στο 29% ο Ανδρουλάκης, στο 18% οι Δούκας και Γερουλάνος, στο 13% η Αποστολάκη, στο 7% ο Κατρίνης (σ.σ. Γιαννακοπούλου και Κανελλάκης δεν πρόλαβαν να μετρηθούν).

Άπαντες πάντως κρατούν μικρό καλάθι, διότι δεν ξεχνούν ότι μέχρι και το παρά πέντε των αντίστοιχων εκλογών το 2021 εμφανιζόταν «φαβορί» ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος όμως δεν πέρασε καν στον β' γύρο.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Με την ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή κατέρρευσε ένα βασικό επιχείρημα των «προεδρικών αμφισβητιών», ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν συγκαλεί τα όργανα διότι έχει οριακές πλειοψηφίες σ' αυτά -ή και καθόλου.

Η έγκριση της εισήγησης έγινε με ανάταση των χεριών και η διαφορά των «ναι» από τα «όχι» ήταν τέτοια, που ουδείς ζήτησε καταμέτρηση.

Παρά ταύτα, κάποιοι από τη μειοψηφία έσπευδαν μετά να πουν ότι οι συσχετισμοί (στην ψηφοφορία) ήταν…60-40. Δεν απαντούσαν στο ερώτημα: τότε γιατί δεν ζητήσατε να μετρηθείτε, ώστε, αν μη τι άλλο, να εμφανιστείτε ότι εκπροσωπείτε το 40% της Κ.Ε.; Όσο για την Πολιτική Γραμματεία, που προηγήθηκε, τα «όχι» ήταν επτά σε σύνολο 19 μελών…

Το «θα σας ταράξω στη συλλογικότητα», του Στέφανου, συνεπώς δεν ήχησε και πολύ ευχάριστα στ' αυτιά των διαφωνούντων.

 

ΑΒΑΞ: Mε τέσσερις ανοδικές στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις ο τίτλος έτρεξε ένα σερί 10%. Μόνο χθες η άνοδος άγγιξε το 4%, με τη μετοχή να κλείνει στο 1,486 ευρώ και τις συναλλαγές στις 185 χιλιάδες ευρώ.

Το τοπικό υψηλό στο 1,656 ευρώ από τις 15 Μαΐου και η απόσταση λίγο πάνω από το 10%.

 

TITAN: Κίνηση έβγαλε και η μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας, η οποία μετά το ιστορικό ρεκόρ των 32,2 ευρώ στις 23 Μαΐου αντιμετωπίζει το, μάλλον φυσιολογικό, profit taking, παρότι οι αναλυτές έχουν βάλει τον πήχη πολύ παραπάνω. Η Euroxx στα 45 ευρώ και η Eurobank Equities στα 40,5 ευρώ.

Το χθεσινό κλείσιμο στα 29,95 ευρώ, το υψηλό ημέρας και τα κέρδη στο 3,81%. Σε βάθος εξαμήνου η απόδοση είναι 38%.

 

EPSILON NET: To Euro2day.gr αναφέρθηκε χθες εκτενώς στην πορεία της Δημόσιας Πρότασης και στα σενάρια, στη σκιά των ελάχιστων αγορών τις τελευταίες εβδομάδες.

Η εβδομάδα μάλλον μπήκε με το δεξί, καθώς έγινε ένα μεγάλο πακέτο για σχεδόν 1,4 εκατομμύρια τίτλους, αξίας 16,78 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το 2,58% των μετοχών, που εφόσον δόθηκε στους προτείνοντες οδηγεί το ποσοστό τους πάνω από το 80%.

Εγινε και ακόμα μια προσυμφωνημένη συναλλαγή για 62 χιλιάδες τεμάχια, με την αξία στις 751 χιλιάδες ευρώ.


ΕΧΑE: «Εποικοδομητική» στάση απέναντι στις ελληνικές μετοχές διατηρεί η Eurobank Equities, παρά την πτώση κατά 4% από τα μέσα Μαΐου.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο σύγκλισης με τις μεγάλες αγορές σε όρους κεφαλαιοποίησης/ΑΕΠ και αύξησης συναλλαγών. Ως εκ τούτου, εκτιμά ότι οι όγκοι συναλλαγών και η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών θα διατηρηθούν σε ανοδική τροχιά και θα ενισχυθούν περαιτέρω από την αυξανόμενη διάθεση για δημόσιες εγγραφές και εταιρικές κινήσεις.

Με τον μέσο ημερήσιο τζίρο να ενισχύεται κατά 28-30% το πρώτο εξάμηνο, η Eurobank Equities θέτει στόχο για μέσο τζίρο ύψους 143-180 εκατ. ευρώ ως το 2026, αναμένοντας άνοδο 28% φέτος και 12% περίπου τόσο το 2025 όσο και το 2026.

Η άνοδος των συναλλαγών μεταφράζεται και σε υψηλότερα κέρδη για την ΕΧΑΕκαθώς η χρηματιστηριακή αναμένει μέση ετήσια αύξηση των EBITDA κατά 19% και των κερδών ανά μετοχή κατά 23% ως το 2026.

Βέβαια, έως τώρα η μετοχή δεν έχει δικαιώσει τους οπαδούς της. Μετρά απώλειες 7% στο τρίμηνο, 11% στο εξάμηνο και 16% στο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v