Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 12 2024

Χτυπούν καμπάνες για την αισχροκέρδεια-Η νάρκη του Νίκου (Παναγιωτόπουλου)-Tips για Jumbo, Lamda, ΕΕΕ, Titan

Χτυπούν καμπάνες για την αισχροκέρδεια-Η νάρκη του Νίκου (Παναγιωτόπουλου)-Tips για Jumbo, Lamda, ΕΕΕ, Titan

PUSHBACKS: «Τραβούσαν τα μαλλιά τους» χθες το μεσημέρι στην κυβέρνηση, στο άκουσμα της είδησης ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε δημόσια παρέμβασή του, αναγνώρισε ότι επί των προκατόχων του γίνονταν επαναπροωθήσεις μεταναστών από το ελληνικό Λιμενικό!

Γκρεμίζοντας ουσιαστικά το μέχρι στιγμής κυβερνητικό αφήγημα, ο νέος υπουργός του αρμόδιου υπουργείου προκάλεσε σάλο με την τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον Real FM.

«Επαναπροωθήσεις ενδεχομένως να έχουν υπάρξει στο παρελθόν. Θεωρώ ότι η στάση αυτή του Λιμενικού το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει, δεν υπάρχουν δηλαδή επαναπροωθήσεις», σημείωσε. Στην υπενθύμιση της δημοσιογράφου ότι «το τελευταίο διάστημα κυβερνά η ΝΔ», ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε: «Δεν το αποκλείω να υπήρχαν επαναπροωθήσεις πριν».

Επιχειρηματολογία που ναρκοθετεί πλήρως την επίσημη κυβερνητική γραμμή, την οποία όμως αγνόησε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Με το ερώτημα «γιατί»...

 

ΧΕΙΜΑΡΡΑ: Βρέθηκε ο διάδοχος του Φρέντι Μπελέρη στη Χειμάρρα. Την υποψηφιότητά του για τον δήμο στις εκλογές της 4ης Αυγούστου ανακοίνωσε χθες ο ομογενής επιχειρηματίας Πέτρος Γκικουρίας, ο οποίος αναμένεται να υποστηριχθεί από τη δημοκρατική ένωση της ελληνικής εθνικής μειονότητας «Ομόνοια», αλλά και τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Γκικουρίας έχει καταγωγή από το χωριό Δρυμάδες, ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ και δηλώνει την αμέριστη στήριξή του στον αγώνα του Μπελέρη.

Όπως έγραψε στο Facebook, ο ευρωβουλευτής πλέον της ΝΔ «βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής με κατασκευασμένες κατηγορίες».

 

ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ: Το ότι η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για τους Έλληνες δεν είναι είδηση. Χθες ωστόσο, ο Δημήτρης Μαύρος της MRB αποκάλυψε στο πλαίσιο σχετικής δημοσκόπησης ότι το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι υπάρχει πρόβλημα αισχροκέρδειας στη χώρα μας έχει αγγίξει το… 85%.

Δικαίως ή αδίκως, οι καμπάνες έχουν αρχίσει να χτυπάνε. Οι διαρκείς αναφορές για την ύπαρξη ολιγοπωλίων και καρτέλ, αλλά και γενικότερα για την έλλειψη ανταγωνισμού στην Ελλάδα, από κόμματα, ενίοτε την ΤτE, ακόμη κι από την ίδια την κυβέρνηση, έχει υιοθετηθεί από πολύ υψηλά ποσοστά της κοινωνίας.
Και το φαινόμενο θα συνεχίσει να ανατροφοδοτείται από τη βάση προς την κορυφή και τούμπαλιν, όσο ο πολίτης/πελάτης δεν βλέπει βελτίωση.

Το πρόβλημα αφορά βεβαίως την κυβέρνηση, αφορά όμως και τις επιχειρήσεις που αργά ή (μάλλον) γρήγορα θα βρεθούν για τα καλά στη μέση. Ακριβώς σ' αυτές τις συνθήκες έρχεται το reputational risk να επιφέρει βαριές συνέπειες.

Όσοι έχουν αμφιβολίες, ας ρωτήσουν τις φαρμακοβιομηχανίες τι έχουν τραβήξει από το «κάρμα» του reputational risk.

 

MRB: Η ίδια έρευνα έχει και χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα. Τα κόμματα έχουν κολλήσει περίπου στα ίδια ποσοστά με τις ευρωεκλογές, παρότι έχει περάσει ένας μήνας. Εν ολίγοις, η «αριθμητική» κατανομής ποσοστών αρχίζει να δείχνει σημεία παγίωσης.

Η καταλληλότητα του Κυριάκου έχει πέσει 10 μονάδες σε σχέση με τον Δεκέμβριο και κινείται στα ίδια ποσοστά με τις ψήφους που πήρε η ΝΔ, δηλαδή στο 28,3%. Δεύτερος με 24,5% είναι ο Κανένας. Δεν έχει δηλαδή αντίπαλο ο Μητσοτάκης, αλλά αυτός είναι και ο μόνος λόγος για τον οποίο «κυριαρχεί».

Το κυριότερο όμως, σύμφωνα με την έρευνα, όπως την ανέλυσε ο Δημήτρης Μαύρος, είναι ότι η κυβέρνηση φαίνεται να έχει λάβει λάθος μήνυμα από τις εκλογές, το οποίο αφορούσε μόνο τους ήδη ψηφοφόρους της. Περίπου το 29% δηλώνει ότι θέλει καλύτερη εφαρμογή των ίδιων πολιτικών. Οι υπόλοιποι ζητούν... αλλαγές πολιτικής.

Στα υπόψη, ελπίζουμε, των αρμοδίων

 

ATTICA ΒΑΝΚ: Χθες ο Κασσελάκης έκανε τη δική του πρόταση. Να καλύψει το ελληνικό δημόσιο όλη την αύξηση κεφαλαίων και να κοιτάξει μετά για επενδυτές, αφού εξυγιανθεί η τράπεζα.

Αν έχει δίκιο, τότε εκεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, που έκαναν επί χρόνια μέχρι και… καντρίλιες, μπας και βρεθεί ιδιώτης επενδυτής (για να μη θεωρηθεί κρατική ενίσχυση το εγχείρημα), πρέπει να αλλάξουν δουλειά και να γίνουν… κομμωτές.

Κι όταν λέμε καντρίλιες, εννοούμε όλη την υπόθεση με την περίφημη Ellington, που όμως ήταν από τα… Lidl και παραλίγο θα τίναζε την υπόθεση στον αέρα. Μπορεί να υπέπεσαν στις παγίδες του δύσκολου εγχειρήματος οι αρχές, αλλά ότι είχαν τόσα χρόνια την εύκολη λύση μπροστά τους και προτίμησαν να παιδεύονται χωρίς λόγο, δεν κατεβαίνει έτσι… αμάσητο.

 

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΥΠΡΟΥ: Στα χέρια του Κύπριου υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου βρίσκεται από χθες η ολοκληρωμένη μελέτη κόστους-οφέλους για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας.

Την παρέδωσε ο ΑΔΜΗΕ, φορέας υλοποίησης του έργου, ο οποίος την ερχόμενη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τη ΡΑΕΚ. Είναι η πλέον κρίσιμη συνάντηση, καθώς απ’ αυτήν θα εξαρτηθεί αν ο Κύπριος ρυθμιστής θα αλλάξει ή όχι την απόφασή του, που απαγορεύει την ανάκτηση μέρους του κόστους του έργου από τον ΑΔΜΗΕ μέσω μιας μικρής αύξησης των χρεώσεων (0,6 σεντς ανά κιλοβατώρα) στους Κύπριους καταναλωτές.

Σαφή εικόνα από την τοποθέτηση του υπουργού δεν προκύπτει, καθώς αφενός δήλωσε ότι πράγματι το κόστος επιβάρυνσης του Κύπριου καταναλωτή θα είναι χαμηλό, κατά την κατασκευή του έργου, αφετέρου επανέλαβε τη γνωστή θέση της Λευκωσίας πως η μελέτη θα αξιολογηθεί από ανεξάρτητους οίκους.

Μάλιστα έδωσε κι έναν οδικό χάρτη, λέγοντας ότι στους επόμενους δύο μήνες πιθανώς να έχει υπάρξει μια προκαταρκτική τοποθέτηση, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να λάβει τις αποφάσεις της, δηλαδή μετέθεσε τις εξελίξεις κάπου προς το φθινόπωρο.

Το ενδιαφέρον φυσικά είναι το τι γίνεται στο παρασκήνιο, όπου οι πιέσεις αυξάνονται και το αποτέλεσμα των οποίων θα φανεί τις επόμενες μέρες…

 

ΟΠΑΠ: «Ταύρος» για τη μετοχή η JP Morgan, που βλέπει περιθώριο ανόδου 30%, δίνοντας τιμή-στόχο τα 20 ευρώ.

Ο οίκος επισημαίνει ότι οι προσδοκίες για φέτος κάνουν λόγο για έσοδα 2,15-2,2 δισ. ευρώ (η JPM περιμένει 2,193 δισ. ευρώ) και EBITDA μεταξύ 750 - 770 εκατ. ευρώ, με την εκτίμηση της JPM στα 778 εκατ. ευρώ.

Ο τίτλος χθες έκλεισε στα 15,58 ευρώ, με άνοδο 2,43%.

 

JUMBO: Βαριά έπεσε στους επενδυτές η ανακοίνωση της διοίκησης ότι η εταιρεία στην καλύτερη περίπτωση θα πιάσει το κάτω εύρος της καθοδήγησης σε ό,τι αφορά τα έσοδα της φετινής χρονιάς.

Ο τίτλος έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, τα 25,14 ευρώ ή 4,19% χαμηλότερα, με τις συναλλαγές να φτάνουν τα 7,4 εκατ. ευρώ, σε μια κατά τα άλλα υποτονική συνεδρίαση από πλευράς τζίρου.

Πλέον οι απώλειες σε επίπεδο επτά συνεδριάσεων προσεγγίζουν το 8%.

 

LAMDA: Κάλυψε και με το… παραπάνω την προχθεσινή χασούρα η μετοχή. Εκλεισε τη συνεδρίαση της Πέμπτης στα 7,3 ευρώ με κέρδη 4,58% και πλέον βρίσκεται σε υψηλό έτους.

Από τις 27 Ιουνίου, οπότε ξεκίνησε η τελευταία κίνηση, τα κέρδη για τον τίτλο φτάνουν το 11%. Μένει να φανεί αν έχει δυνάμεις για κάτι παραπάνω, καθώς μετά απ' αυτή την κίνηση τα κέρδη σε επίπεδο δωδεκαμήνου είναι απλά… μηδέν.

 

ΑΔΜΗΕ: Με τις υψηλότερες συναλλαγές (572 χιλιάδες τεμάχια) από τις 15 Ιουνίου επιτεύχθηκε η άνοδος του τίτλου στα 2,3 ευρώ ή 2,45% υψηλότερα.

Απέχει 5% από τα υψηλά έτους που πέτυχε στις 19 Φεβρουαρίου (2,42 ευρώ).

 

TITAN: Ενα βήμα πιο κοντά στο υψηλό έτους (32,2 ευρώ) βρέθηκε χθες η μετοχή, με κλείσιμο στα 30,7 ευρώ (+2,33%).

Η μετοχή καταγράφει συνολική απόδοση φέτος 43%. Μετά την ανακοίνωση ότι ο όμιλος προτίθεται να εισαγάγει σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ την αμερικανική του θυγατρική, οι τιμές-στόχοι έχουν ανέβει κατακόρυφα.

Η Eurobank Equities έθεσε στόχο τα 40,5 ευρώ. Η Euroxx βλέπει τα 45 ευρώ, τοποθετώντας τον τίτλο στα 45 ευρώ.

 

COCA COLA: Η πτώση της μετοχής με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο βάρυνε στη χθεσινή συνεδρίαση.

Η Coca Cola υποχώρησε 3,14% με περιορισμένες συναλλαγές, αξίας 314 χιλιάδων ευρώ. Στη μέτρηση 30 ημερών ο τίτλος χαρακτηρίζεται από στασιμότητα, αλλά κρατά κέρδη 13% σε βάθος τριμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v