Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 15 2024

H «πίστη» της Άννας (Διαμαντοπούλου) στη… ΝΔ -Metlen: Κίνηση στήριξης στις ΜμΕ -Eρχεται... τσουνάμι στο gaming;

H «πίστη» της Άννας (Διαμαντοπούλου) στη… ΝΔ -Metlen: Κίνηση στήριξης στις ΜμΕ -Eρχεται... τσουνάμι στο gaming;

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μια συνέντευξή της στο Πρώτο Θέμα κάνει τον γύρο διαφόρων πασοκικών κύκλων, να μη σας πούμε ότι έχει γίνει «φέιγ βολάν», που λέγανε οι παλαιότεροι, καθώς αναμένεται η κάθοδός της στην κούρσα των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Στην προβεβλημένη αυτή συνέντευξη, τον Μάρτιο του 2019, η Άννα εξομολογείτο στον Δημήτρη Δανίκα πως… «Πιστεύει στην αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας», μια αυτοδυναμία που, όπως έλεγε, δεν θα είναι «αλαζονική» και θα… ωφελούσε και το ΚΙΝΑΛ, στην ηγεσία του οποίου ήταν τότε η Φώφη Γεννηματά.

Στην ίδια συνέντευξη, απαντώντας σε ερώτηση αν θα δεχόταν να υπουργοποιηθεί στη κυβέρνηση Μητσοτάκη, η ίδια αρνήθηκε τότε να δεσμευτεί, λέγοντας στην αρχή ότι «η ερώτηση είναι υποθετική» και στη συνέχεια «πάντως η πρώτη απάντησή μου στο ερώτημά σου είναι όχι».

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΙΙ: Η επανακυκλοφορία αυτής της συνέντευξης δεν είναι τυχαία. Η όλη πολιτική συμπεριφορά της Άννας Διαμαντοπούλου τα προηγούμενα χρόνια έχει κάνει εκείνους που έμειναν ενεργοί στο ΠΑΣΟΚ (περιλαμβανομένων και σχεδόν όλων των υποψήφιων προέδρων) να θεωρούν την υποψηφιότητά τη ως φυτευτή… «ρεζέρβα» της Νέας Δημοκρατίας και ενός μέρος του «liberal συστήματος» που στηρίζει Μητσοτάκη, για τη (διόλου απίθανη πλέον) περίπτωση που δεν φτάσει ο τελευταίος την αυτοδυναμία, στις επόμενες εκλογές.

Κάτι σαν τον Ανδρέα Λοβέρδο δηλαδή, στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές. Άλλωστε το ίδιο λάθος που έγινε τότε με τον Λοβέρδο, της άοκνης προβολής από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, σε βαθμό… παρεξηγήσεως, γίνεται τώρα και με τη Διαμαντοπούλου.

Μεγάλο ρόλο στην αντίδραση εντός του ΠΑΣΟΚ, πέρα από πολλά άλλα (υποψηφιότητα για ΟΑΣΑ, στάση στο θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων κ.λπ., πάντα σε… ρυθμό με τη ΝΔ) έχει παίξει και η επίθεσή της στον Ευάγγελο Βενιζέλο για το θέμα των υποκλοπών, όταν εκείνος έλαβε μέρος σε μια διαπαραταξιακή συζήτηση μεταξύ συνταγματολόγων και άλλων ειδικών για το κράτος δίκαιου, επειδή, είπε, δεν της άρεσε ο… τίτλος της εκδήλωσης.

Επίθεση στην οποία συμμετείχαν τότε εκ παραλλήλου ο περίφημος πολιτευτής της ΝΔ, Γρηγόρης Ψαριανός (…) και ο πρώην ΠΑΣΟΚ και νυν υπουργός-ταλιμπάν της ΝΔ, Γιώργος Φλωρίδης.

Όχι, κανένας δεν το εξέλαβε ως… τυχαίο.

 

ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ξένο σώμα φαίνεται να αποτελεί πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Σπίρτζης. Μετά τη σκληρή, κατ’ επανάληψη κριτική του προς τον Στέφανο Κασσελάκη και την επιστολή 70 μελών του κόμματος που ζητούν τη διαγραφή του για «αντικαταστατική και αντικομματική συμπεριφορά», οι δύο πλευρές τράβηξαν ακόμα περισσότερο το σχοινί.

Έτσι, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε νέες αιχμές κατά του πρώην υπουργού, σημειώνοντας πως «οποιαδήποτε ομάδα μελών μπορεί να προβεί στην Επιτροπή δεοντολογίας για να καταγγείλει ό,τι θέλει και μετά η Επιτροπή να αποφασίσει. Θα σεβαστώ την απόφαση της Επιτροπής αλλά θα παρότρυνα τον κύριο Σπίρτζη να κάνει αντιπολίτευση με την ίδια θέρμη και στον κ. Μητσοτάκη, όχι μόνο στο κόμμα του».

Από την πλευρά του, ο κ. Σπίρτζης δεν άφησε αναπάντητη τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, λέγοντας: «Όποιος διαφωνεί, θα τον διαγράφει ο Κασσελάκης; Ας τον διαγράφει, κακό του κεφαλιού του. Εμένα καλό θα μου κάνει προσωπικά… Θα ήταν τιμή μου να διαγραφώ από ομάδες ανθρώπων που μιλούν με υβριστές του ΣΥΡΙΖΑ, από ανθρώπους που κατηγορούν και ρίχνουν λάσπη στον Αλέξη Τσίπρα για μαύρα χρήματα και μετά το αλλάζουνε», είπε, σε αναμονή του επόμενου επεισοδίου στο σίριαλ… 

 

ΡΕΥΜΑ: Το πόσο ευμετάβλητα και ρευστά είναι τα δεδομένα στα χρηματιστήρια ενέργειας φαίνεται απ’ αυτό που συμβαίνει εδώ και μια εβδομάδα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ο καύσωνας και η υψηλή ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια που εμφανίστηκε προ ημερών στην περιοχή και έγινε γρήγορα... καύσωνας τιμών στις χονδρεμπορικές αγορές, από έναν συνδυασμό μείωσης των ροών ηλεκτρικής ενέργειας προς Ουγγαρία και πτώσης της μεταφορικής ικανότητας στις διασυνδέσεις Σερβίας-Ουγγαρίας και Βουλγαρίας-Ρουμανίας, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Μια ματιά στον ευρωπαϊκό χάρτη δείχνει ότι σήμερα η μέση χονδρική τιμή στην Ελλάδα είναι 191,13 ευρώ / MWh, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην 6η θέση της λίστας, πανευρωπαϊκά.

Εκείνο που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι το βράδυ, η μέγιστη τιμή φτάνει σε επίπεδα ενεργειακής κρίσης, δηλαδή στα 600 ευρώ / MWh. Στις πέντε πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά βρίσκονται Αλβανία και Κόσοβο (272,78 ευρώ), Β. Μακεδονία (212,60 ευρώ), Ρουμανία (207,17 ευρώ) και Ουγγαρία (201,33 ευρώ).

Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο αυτή η κρίση στα χρηματιστήρια της Κεντρικής και Αν. Ευρώπης θα λήξει μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες. Αν διατηρηθεί, οι παρενέργειες μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες…
 

ΚΕΚΡΟΨ: Στο 1,5 ευρώ «πέταξε» η μετοχή την Παρασκευή, με κέρδη άνω του 6% αλλά και υψηλό τζίρο, για τα δεδομένα της. 

Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση για εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση του 4,6% της εταιρείας από την Intracom, στον CEO Πέτρο Σουρέτη, δίνοντας λαβή σε παλιά και… νέα σενάρια. 

 

GAMING: Στο στόχαστρο της ΑΔΑΕ μπήκε εδώ και αρκετό καιρό η αγορά παιγνίων. Ο… χορός άνοιξε με δύο στοιχηματικές εταιρείες που ανήκουν στον ίδιο όμιλο, με την ΑΑΔΕ να εντοπίζει φοροδιαφυγή 10,5 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ακολούθησε η απόφαση κατάσχεσης του λογαριασμού παικτών της Betshop, ουσιαστικά βάζοντας «λουκέτο» στην εταιρεία.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι οι εταιρείες παιγνίων... ξεσκονίζονται και αναμένονται και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις στην αγορά, που πέρυσι έφερε στο δημόσιο έσοδα από φόρους παικτών και δικαιώματα 893 εκατ. ευρώ, παρά τα προβλήματα που παρουσιάζονται, κυρίως στον χώρο των επίγειων παιγνίων.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η επόμενη κίνηση θα έρθει σύντομα, ενώ στο… παιχνίδι θα μπουν και τα καζίνο, πολλά από τα οποία είναι προβληματικά, με πολλά χρέη στο δημόσιο και στην εφορία.

Έρχεται... τσουνάμι;

  

METLEN: Το πώς η κυβέρνηση κατάφερε να πνιγεί σε μια κουταλιά νερό με την υπόθεση της επιστροφής των επιδοτήσεων από τους μικρομεσαίους είναι πλέον γνωστό.

Τώρα το θέμα είναι κατά πόσο οι πάροχοι θα κάνουν διευκολύνσεις στους 2.500 πελάτες τους που οφείλουν να επιστρέψουν χρήματα, αν αυτοί που δικαιούνται πίσω ποσά (υπολογίζονται σε 100.000) θα τα πάρουν σε μια δόση ή σε περισσότερες, πότε θα γίνουν όλα αυτά, κ.ο.κ.

Μαθαίνουμε ότι η Metlen, αντιλαμβανόμενη το τι θα σήμαινε για τις επιχειρήσεις-πελάτες της να τους αποστείλει, μαζί με τον επόμενο λογαριασμό, και μια αναδρομική «καμπάνα» μερικών εκατοντάδων ευρώ, και μάλιστα σε περιβάλλον αυξητικών τιμών στη χονδρική, αποφάσισε να απορροφήσει το κόστος.

Τα ποσά δεν είναι τεράστια, αθροιστικά αφορούν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, με βάση το μερίδιο που έχει η Protergia στην αγορά και εντέλει, το θέμα δεν είναι μόνο το οικονομικό. Αυτό που σκέφτηκε η εταιρεία και έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση ήταν ότι μια τέτοια κίνηση, να επιβαρύνει τους πελάτες της με ένα ποσό, για χρήματα που είχαν λάβει τη διετία 2022-2023 από το κράτος, και που οι ίδιοι αγνοούν ακόμη και σήμερα ότι είναι απαιτητά, θα είχε ευρύτερα αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και θα έστελνε συνολικότερα λανθασμένα μηνύματα, ειδικά στην παρούσα συγκυρία.

Μαθαίνουμε ότι για την απόφαση της Protergia έχει ενημερωθεί και ο αρμόδιος υπουργός Θ. Σκυλακάκης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v