XA: Περιμένοντας τη δόση...

Σε επαφή με τα υψηλά έτους η αγορά, καθώς κορυφώνονται οι πολιτικές διεργασίες με ορόσημο το eurogroup της Δευτέρας. Η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων και οι αμυντικές κινήσεις των παικτών.

 Για "καυτό weekend για την Ελλάδα" έκανε λόγο από εχθές η Αγγελική Παπαμιλτιάδου- σε ανταπόκριση της από τις Βρυξέλλες- με τις αγορές, το ΧΑ σε εναρμονισμένη στάση αναμονής.

Στο σχετικό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου αναφέρονται λεπτομερώς τεχνικά και άλλα στοιχεία για τη...μαρκέτα, τις εξελίξεις, τα τεχνικά σημεία και των όσων θα πρέπει να περιμένουμε.

Το γεγονός, πως στην χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαιώθηκαν οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις για τους βασικούς δείκτες (ΓΔ, ftse 20 και Δ.Τρ.) δίνει στην αγορά και κυρίως τους βραχυπρόθεσμους παίκτες έναν σχετικό αέρα στην περίπτωση, που την Δευτέρα δεν υπάρξει η συμφωνία που αναμένεται.

Η Αγγελική Παπαμιλτιάδου σημείωνε, πως "...πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο καυτό θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές και να υπάρξει οριστική απόφαση τη Δευτέρα, το μεσημέρι του Σαββάτου προγραμματίζεται έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών ώστε αν χρειαστεί να προχωρήσουν τα θέματα.

Παράλληλα, σε συνεχείς διαβουλεύσεις βρίσκεται το Euro Working Group με στόχο να έχει έτοιμη πρόταση για τους υπουργούς οικονομικών.

Όπως υποστηρίζει Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters, τα μεγέθη που έχουν πέσει στο τραπέζι προβλέπουν μείωση του ελληνικού χρέους κατά 10 δισ. ευρώ μέσω της επαναγοράς ομολόγων και της επέκτασης των ωριμάνσεών τους, επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχει η ΕΚΤ ύψους 9 δισ. (κατά ορισμένες πληροφορίες το 75% των συνολικών κερδών) και μείωση επιτοκίων με όφελος περίπου 8 δισ. ευρώ. Τις εκτιμήσεις μεταφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, την οποία επικαλείται το Reuters".

Αυτά την ώρα, που καταβάλλονταν και "...δεύτερη προσπάθεια συμφωνίας στα ευρωκονδύλια με ορατό και το νέο ναυάγιο" εξελίξεις, που κατά γενική εκτίμηση αφήνουν την σκιά τους και στο "ελληνικό πρόβλημα". Για αυτό η στάση των "ισχυρών χεριών" ειδικά στη συνεδρίαση της 23/11 θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προσέγγισης της αγοράς, συνεκτιμώντας όσο το δυνατόν περισσότερα ενδεχόμενα & σενάρια.

Εκτίμηση, που εκφράζουμε επίμονα από την προσυνεδρίαση της 23/11 εστιάζοντας παράλληλα στις κινήσεις συγκεκριμένων insiders. Πρακτικά στα υψηλά της συνεδρίασης της Παρασκευής φάνηκε να κατοχυρώνονται θέσεις που είχαν αποκτηθεί τις προηγούμενες συνεδριάσεις (από τις 16/11) υποδηλώνοντας την προσπάθεια τους να διαφυλάξουν κεκτημένα, δια παν ενδεχόμενο που λένε.

Στο σχόλιο μας "τα σενάρια για το χρέος αποτιμά η...Σοφοκλέους" θεωρούσαμε "...κρίσιμη για τη Σοφοκλέους είναι και η αναφορά του Reuters για το ενδεχόμενο επαναγοράς χρέους ακόμη και φέτος αν δοθεί το "Ο.Κ.". Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να τρέξει το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους και να το ολοκληρώσει ακόμα και φέτος, αν το eurogroup δώσει το πράσινο φως.

Ήδη όμως τα σενάρια που κυκλοφόρησαν για πρόταση επαναγοράς στο 30 - 35% της ονομαστικής αξίας έχουν οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές. Το 10ετές 16,49% με την τιμή του μια ανάσα από το 35%. Αυτή η εξέλιξη φέρνει δυσκολίες στη διαδικασία, ειδικά αν οι τιμές εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν. Θα λέγαμε πως οι εξελίξεις, οι ειδήσεις και οι διαρροές που έρχονται τόσο από τις ευρωπαϊκές αγορές όσο και από την Αθήνα δικαιολογούν την προσεκτική στάση που τηρούν πολλοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Έχοντας δε κατοχυρώσει σε καλές τιμές μέρος των θέσεών τους και ιδιαίτερα όσων αποκτήθηκαν στο διήμερο 20-21 Νοεμβρίου."

Το ότι τα 10ετή ελληνικά ομόλογα αποτιμώνται στο 35% της ονομαστικής αξίας τους είναι ένα "κλειδί", που προσμετράται και στην τακτική των παικτών και στην στάση των δανειστών.
Από την άλλη δύσκολα φανταζόμαστε το Βερολίνο να συμφωνεί σε μία ρηξικέλευθη, δραστική και οριστική λύση του προβλήματος και τουλάχιστον στους μήνες που μεσολαβούν μέχρι το φθινόιπωρο του ΄13 (γερμανικές εκλογές) και όσο η Bundesbank έχει άνοιγμα πάνω από 600 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ (σε κάθε είδους τίτλους, εγγυήσεις, καλύψεις κ.λ.π).

Κάτι, που πιθανότατα θα οδηγήσει σε μία ημίλυση και σε μετάθεση- στην καλύτερη περίπτωση- των προβλημάτων σε πιο εύθετο χρόνο. Ευθετότερο για τους δανειστές, το Βερολίνο και το παγκοσμιοποιημένο σύστημα, εννοείται...

Ολα αυτά επιχειρεί να τα αφομοιώσει, να τα προεξοφλήσει το ΧΑ προετοιμαζόμενο για ένα, για δύο αλλά και για περισσότερα ενδεχόμενα.

Από το θετικό- που θεωρητικά και λογικά- συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες μέχρι τα αρνητικά που έχουν επίσης πολλά πονταρίσματα.

Ψυλιασμένες οι αγορές, πονηρεμένοι οι insiders, σε ετοιμότητα τα επενδυτικά τμήματα των τραπεζών και με τις εισηγμένες να ανακοινώνουν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

Απογοητευτικά αποτιμά τα αποτελέσματα των Ελληνικών Πετρελαίων η Societe Generale, η Goldman Sachs σταθερή στη ΔΕΗ, η Citi ανεβάζει τον πήχη για την Μέτκα στα 8,5 ευρώ είναι μερικές ενδεικτικές αναφορές για αυτό το θέμα.

Από τεχνική πλευρά η Εμπορική σημειώνει, πως "...μετά από τέσσερις εβδομάδες παλινδρόμησης σε ένα εύρος 90 μονάδων, ο δείκτης προσπαθεί να ξεπεράσει την αντίσταση των 844 μονάδων με στόχο να προσεγγίσει τα υψηλά έτους, υπογραμμίζει η Εμπορική στην εβδομαδιαία τεχνική της ανάλυση.

Όπως αναφέρει, το προηγούμενο πενθήμερο, ο ΓΔ διαμόρφωσε ανοδικό βηματισμό, με στόχο τον τερματισμό της πολυήμερης παλινδρόμησης μεταξύ της στήριξης των 754μ και της αντίστασης των 844μ.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης σημειώθηκε οριακή ανοδική υπέρβαση της αντίστασης (σε τιμές κλεισίματος), αλλά η διάσπαση δεν συνδυάσθηκε με σημαντική αύξηση του όγκου των συναλλαγών, ώστε να «επιβεβαιωθεί» η ύπαρξη σχηματισμού διπλής βάσης τιμών στις 754μ (σε μια τέτοια εξέλιξη ο ελάχιστος ανοδικός στόχος θα προσδιοριζόταν στις 935μ).
 
Η βραχυπρόθεσμη τάση : από ουδέτερη μεταβλήθηκε σε ανοδική μετά την μετά την υπέρβαση, αρχικά των 814μ και στη συνέχεια των 844μ (οριακή προς το παρόν).
Σημεία κλειδιά : η στήριξη των 794μ και η ζώνη αντίστασης των 890-910μ."

σ.σ. την προηγούμενη εβδομάδα "ανεβάσαμε" ορισμένα διαγράμματα δεικτών, μετοχών για την καλύτερη παρακολούθηση της αγοράς. Ακόμη ένα θερμό ευχαριστώ σε όσους συνέδραμαν και βεβαίως στην Αννα Φαλτάιτς, που για ακόμη μία εβδομάδα...κέντησε.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 845,04 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 6,9%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 8,79%, ο Mid 30 με άνοδο 5,33% ενώ ο Small Cap 80 κινήθηκε υψηλότερα 11,26%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι: Υγείας (20,66%), Τράπεζες (19,63%) και Τεχνολογία (14,58%).

Αντίθετα εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν οι κλάδοι: Εμπορίου (-3,61%) και Προσωπικά- Οικιακά Προϊόντα (2,79%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Παπουτσάνης (60%), Χατζηιωάννου (37,14%), ΕΛΓΕΚΑ (36,70%), Alsinco (35,34%), Eurobank (34,56%), Μηχανική (ΠΟ) (32,69%), Ιλυδα (31,53%), Ντρουκφάρμπεν (30%), Προοδευτική (28,79%), Μάθιος (28,44%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Παίρης (-36,71%), Compucon (- 20%), ΝΕΛ (- 20%), Σέλμαν (-19,77%), Μοτοδυναμική (-18,51%), Hellas On Line (-18,13%), Euromedica (-16,08%), Γενική Τράπεζα (-15,29%) Μουζάκης (-10%) και Κυριακούλης (-9,98%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v