Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βαρύ το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης

Προβληματίζει το κόστος ανακεφαλαιοποίησης για τις τράπεζες και ο κλαδικός δείκτης υποχωρεί σε χαμηλά μηνών. «Παλεύει» τις 270 μονάδες ο FTSE 20. Σημαντικές πιέσεις σε ΕΤΕ, Eurobank, Περαιώς.

Για το 12 στα 12 πηγαίνουν οι τράπεζες, παρασύροντας τον Γενικό Δείκτη στο χείλος των 700 και τον FTSE 20 χαμηλότερα και των 270 μονάδων. Ένας από τους προφανείς λόγους αναφέρεται εκτενώς στο θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου, η οποία κάνει τον λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης για τους τέσσερις μεγάλους ομίλους του κλάδου.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως μέχρι την Παρασκευή οι τράπεζες θα πρέπει να καταθέσουν στην ΤτΕ ολοκληρωμένα τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης, μετά τις παρατηρήσεις της κεντρικής τράπεζας.

Σημειωτέον πως η αρχική προθεσμία ήταν μέχρι την περασμένη Παρασκευή, αλλά δόθηκε παράταση μιας εβδομάδας γιατί τη ζήτησαν κάποιες τράπεζες.

Σύμφωνα με το σχετικό θέμα της Αν. Παπαϊωάννου, οι ανάγκες που προκύπτουν αθροιστικά (από το PSI και την BlackRock) υπολογίζονται στα 7-8 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, στα 4-5 για τη Eurobank και στα 4 δισ. περίπου για την Alpha Bank και την Πειραιώς - για την κάθε μία.
 
Με αυτό το… μέτρημα εξηγούνται σε ικανό βαθμό η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία κι η απαξίωση των ομίλων. Σε όρους χρηματιστηριακής αξίας, η Εθνική περιορίζεται στο 1,61 δισ., η Alpha Bank στα 451 εκατ. ευρώ, η Eurobank στα 286,5 εκατ. κι η Τράπεζα Πειραιώς στα 280,2 εκατ. ευρώ.

Χαμηλότερες τιμές σημειώνονται στο ταμπλό και για τις υπόλοιπες του κλάδου: για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο 0,38, για τη Marfin Popular Bank στο 0,21, για την Τράπεζα Κύπρου στο 0,445 ευρώ.

Εμφανής η κλίση του τραπεζικού δείκτη, που παραπέμπει σε ταλαιπωρία προς τα πολυετή ελάχιστά του, καθώς η τεχνική εικόνα των τριών ισχυρότερων του κλάδου (Εθνική, Alpha Bank και Eurobank) χάνει σταθερά έδαφος.

Το πιθανότερο ενδεχόμενο πλέον είναι να προσεγγιστούν κι άλλο τα τελευταία ελάχιστα που σημειώθηκαν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Σημειώναμε και χθες, και επιμένουμε, πως για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο κλάδος κι η αγορά χρειάζονται κάτι περισσότερο από μία απλή και ξεκάθαρη επισημοποίηση των όρων και των προϋποθέσεων της επίμαχης διαδικασίας.

Κι αυτό γιατί στον ευρύτερο προβληματισμό πολλών παραγόντων της αγοράς έχουν υπεισέλθει κάθε λογής σενάρια για την επόμενη φάση, μετά τις εκλογές, κάθε λογής φημολογία που σχετίζεται με την πιθανή στάση των ξένων αλλά και των ίδιων των τραπεζιτών και των μεγαλομετόχων.

Από τεχνικής πλευράς, οι 270 μονάδες παραμένουν έσχατη άμυνα για τον 20άρη, ενώ για τον Γενικό Δείκτη το όριο των 700 έχει κάτι παραπάνω από ψυχολογική σημασία.

Μετά τα πρώτα 50΄ της συνεδρίασης οι συναλλαγές μόλις που ξεπερνούσαν τα 5 εκατ. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη με τζίρο πάνω από 1 εκατ. και συγκεκριμένα με 1,7 και συναλλαγές 1,1 εκατ. τεμαχίων. Έως το 1,64 ευρώ συνέχισε να γλιστρά η Εθνική Τράπεζα με τα πολυετή ελάχιστά της στο 1,29 ευρώ της 11ης Ιανουαρίου.

Για πολλοστή συνεδρίαση, η όποια προσπάθεια αντίδρασης περιορίζεται σε μη τραπεζικές μετοχές, και συγκεκριμένα σε , Ελλάκτωρ, Τιτάν, Folli Follie.

Από τη δε μεσαία κεφαλαιοποίηση, σε ΓΕΚ Τέρνα, Τράστορ, Τέρνα Ενεργειακή. Αξιοπρόσεκτη, κατά την εκτίμησή μας, η επιχειρούμενη διαφοροποίηση του Small Cap, που ενισχύεται οριακά πάνω από τις 170. Με αιχμή την ΕΤΕΜ και την Αλουμύλ, με ελάχιστα όμως κομμάτια και συναλλαγές συνολικά 1.600 ευρώ.

Στις διεθνείς αγορές, θα ξεχωρίζαμε περισσότερο την υποχώρηση του ευρώ, που νωρίτερα έκανε χαμηλό στο 1,3177 δολάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v