Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημειωτόν... και βλέπουμε

Καλό μήνα. Συσσώρευση και μικρή διόρθωση λόγω της κατοχύρωσης κερδών εκτιμούν οι αναλυτές. Τα αποτελέσματα 9μήνου και τα στοιχεία που αφορούν στην πορεία των μετοχών μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα εργαλεία εν όψει της επόμενης και τελευταίας αντίδρασης για φέτος.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Λόγοι συντήρησης της βραχυπρόθεσμης διόρθωσης συντρέχουν, λόγω ξένων αγορών και συγκυρίας στο εσωτερικό.

Όπως φάνηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση, η αγορά, δηλαδή οι τράπεζες, ”γύρισαν” μετά την επιτυχή διάθεση της συμμετοχής των ΕΧΑΕ σε Εθνική και Alpha, κάτι που ήταν και το επιδιωκόμενο.

Να μην διαφεύγει την προσοχή μας πως σε ανάλογη ”κορυφή” πραγματοποιήθηκε και η διάθεση του 7,4% της Εθνικής σε ξένους θεσμικούς.

Από τεχνικής πλευράς ο Γ.Δ. μπορεί να υποχωρήσει προς τις 2.635 μονάδες, σε πρώτη φάση, χωρίς αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο διολίσθησης, και χαμηλότερα προς τις 2.600 εάν δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο ασφαλιστικό.

Η Εγνατία ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά πως η δικαιολογημένη κατοχύρωση κερδών μπορεί να οδηγήσει τον FTSE-20, το Γ.Δ., χαμηλότερα, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλεται η φορά της αγοράς.

Σε συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα, σε εύρος 2.600-2.680, εκτιμούν στην πλειονότητά τους οι αναλυτές πως θα κινηθεί η αγορά τις επόμενες συνεδριάσεις.

Αναμένεται, κατά συνέπεια, μικρή διόρθωση και συσσώρευση προκειμένου να ”χωνευθούν” τα υψηλά επίπεδα τιμών τριετίας, για μετοχές του μεγέθους μίας Εθνικής, Eurobank, ΟΤΕ, τα ιστορικά υψηλά μετοχών, όπως ΟΠΑΠ, Μοtor Oil, αλλά και αρκετών μετοχών εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Θα πρέπει επίσης να προσεχθεί πως με την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 9μήνου χάνεται, βραχυπρόθεσμα, ένα κίνητρο για την αγορά, που θα μπορούσε να διαμορφώσει ανοδική τάση.

Με οδηγό τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο Μάνος Χατζιδάκης (Μagna Trust) διαπιστώνονται ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και στοιχεία που αφορούν στην πορεία των μετοχών τόσο από την αρχή του έτους όσο και κατά τον Νοέμβριο.

Σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα 9μήνου είναι δυνατή η εξαγωγή συμπερασμάτων για μετοχές εταιριών με αμυντικά χαρακτηριστικά, τιμή υψηλότερα του ΚΜΟ-200, με οργανική κερδοφορία, με χαμηλές υποχρεώσεις, με ρυθμό ανάπτυξης.

Το πιθανότερο είναι πως εκτός σοβαρού απροόπτου από λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών θα επιχειρηθεί ανασυγκρότηση δυνάμεων με επιδίωξη την κατοχύρωση υπεραστικών υπεραξιών προς το δεύτερο δεκαήμερο Δεκεμβρίου.

Εάν βοηθήσει διεθνώς η συγκυρία, το ”έξυπνο” χρήμα θα αναζητήσει στις μετοχές διέξοδο για ένα μικρό εορταστικό ράλι, προς το κλείσιμο της χρήσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v