Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ειδήσεις από το... Λουξεμβούργο αναμένει το XA

Ταχύτατα "τρέχουν" οι εξελίξεις και η προσπάθεια προεξόφλησης απαιτεί στενή παρακολούθηση. Ενθαρρυντική η διαφαινόμενη επιβεβαίωση των 550 για Ft 20 και των €4,2-4,4 για ΕΤΕ. Κρίσιμη συνάντηση ΓΑΠ - Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο.

Εδειξαν χαρακτήρα οι τράπεζες, σημειώνει στην αναφορά του ο Θανάσης Σταυρόπουλος και μένει να φανεί άμεσα εάν αυτό μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς βραχυπρόθεσμα.
Στις 1.277 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 572 ο Ftse 20 με ελάχιστη ημέρας στις 566,43 μονάδες.

Με την Εθνική Τράπεζα στα 4,87 ευρώ (ελάχιστη ημέρας στα 4,66 ευρώ σε μία συγκυρία που όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά και οι εξελίξεις τρέχουν από κάθε κατεύθυνση. Το γεγονός και μόνο, πως ο 20άρης δεν διόρθωσε έως το χαμηλό των 549 μονάδων και η ΕΤΕ κατάφερε τελικά να κρατήσει- και μάλιστα σε κλείσιμο- τα 4,80 ευρώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί κυρίως απ΄όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Με ορίζοντα τις εξελίξεις προς τις 10-20 Ιουνίου και με γνώμονα την χθεσινή δήλωση του προέδρου του Eurogroup, πως μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα κλείσει το πρόγραμμα βοήθειας (επαχθούς δανεισμού για να μην μπερδευόμαστε) με σκληρότερους όρους.

Με την προυπόθεση, πως συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις όσο πιο ανεπηρέαστα γίνεται (και με το θυμικό μας για τα όσα διαδραματίζονται, υπό έλεγχο) και λειτουργώντας ω ς π α ί κ τ ε ς θα λέγαμε, πως πλησιάζουμε στο σημείο που περιμένουμε εδώ και καιρό.

Από αυτή την άποψη κρατάμε την επισήμανση του συν-Παγκρατιώτη Θανάση, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού διεξάγεται στον τραπεζικό κλάδο. Εάν οι αποφάσεις και οι ενέργειες των δανειστών επενεργούν κατευναστικά στα προβλήματα του κλάδου τότε οι τρέχουσες αποτιμήσεις ενδέχεται να είναι από τις χαμηλότερες αυτού του μακροπρόθεσμου κύκλου διόρθωσης.

Ωστόσο από την προσυνεδρίαση της Τρίτης επιμέναμε, πως προέχει η επιβεβαίωση των βραχυ- στηρίξεων και όχι η συνέχεια της δευτεριάτικης αντίδρασης. Εάν όντως επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις πρακτικά η ευρύτερη ζώνη των 550 μονάδων (που έγκαιρα έχει αναφέρει η ομάδα ανάλυσης της eZMarket) και τα 4,2-4,4 ευρώ για την ΕΤΕ τότε πιθανότατα έχουμε δει τα ελάχιστα 12-15ετίας.

Ειδάλλως θα πρέπει να προετοιμαστούμε για ακόμη έναν πτωτικό γύρο- ίσως το δεύτερο διορθωτικό σκέλος του σχηματισμού W- που πιθανότατα θα οδηγήσει την αγορά σε νέα ελάχιστα. Όμως οι ημέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και πονηρές και απαιτούν ολοκληρωτική παρακολούθηση και προσοχή.

Στο ενδεχόμενο που επιβεβαιωθούν οι μακρο-στηρίξεις τότε ζητούμενη θα πρέπει να είναι η υπέρβαση των 5,20 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής και των 600-605 μονάδων για τον Ft 20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v