Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδική αντίδραση με "νηστίσιμο" τζίρο

Μετά το χθεσινό μίνι “sell off” και με την σχετική βοήθεια των Αγορών, ήταν περίπου αναμενόμενη η σημερινή αντίδραση, που επιτεύχθηκε κυρίως χάρις σε ΟΠΑΠ και Coca-Cola. Υπεραπόδοση για ΕΤΕ, ΜIG, ΑΤΕ. 

Μετά το χθεσινό μίνι “sell off” και με την σχετική βοήθεια των διεθνών Αγορών, ήταν περίπου αναμενόμενη η σημερινή ανοδική αντίδραση, που επιτεύχθηκε κυρίως χάρις στις πρωτοβουλίες των ΟΠΑΠ και Coca-Cola και λιγότερο από την διάθεση αντίδρασης των Τραπεζικών μετοχών.
 
Ευνόητο είναι ότι σε μία συνεδρίαση με τζίρο απελπισίας (ο δεύτερος χαμηλότερος για το 2011, με τον χαμηλότερο στην πρώτη συνεδρίαση του έτους), μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση να δείξουν σαφώς επιφυλακτικότερες, ενώ οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου που είχαν την υπομονή να παρακολουθήσουν και την σημερινή τελευταία συνεδρίαση, πριν τις αργίες του Πάσχα, τόνιζαν ότι θύμιζε περισσότερο ανακωχή πωλήσεων και αντίδραση υπό την “ανοχή” των εν δυνάμει πωλητών, αφού τίποτα το ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει, ενώ ο απογοητευτικός τζίρος ασφαλώς και επηρεάστηκε και από την εορταστική ραστώνη.

Άλλωστε και οι εν δυνάμει πωλητές δεν θέλουν μία Αγορά που κατρακυλάει επί καθημερινής βάσεως, καθώς τα ανοδικά διαλείμματα θα κάνουν πιο εύκολες τις όποιες ρευστοποιήσεις έχουν απομείνει.

Με το καθεστώς της πλήρους αβεβαιότητας να παραμένει, τα αρνητικά μηνύματα από την εγχώρια οικονομία να επιμένουν και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές να πιθανολογείται ότι θα επανέλθουν δριμύτερα μετά το Πάσχα, δεν διαφαίνεται κάποιος λόγος ανάληψης πρωτοβουλιών από τους αγοραστές και από όσους επιδεικτικά διατηρούν σημαντική ρευστότητα εκτός Αγοράς.

Απόλυτα ενδεικτική η ατάκα παλαιού χρηματιστή σύμφωνα με την οποία “η Αγορά δεν κινδυνεύει από ανόητα e-mails, αλλά από την αναποφασιστικότητα, την αναποτελεσματικότητα και την αναβλητικότητα της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση προβλημάτων που δεν παίρνουν άλλη αναβολή, είτε αυτά είναι ο περιορισμός των ελλειμμάτων, την συνεχούς αυξανόμενης ανεργίας και του Δημόσιου τομέα, είτε είναι οι πραγματικές αποκρατικοποιήσεις και όχι οι “imitation” μετοχοποιήσεις.

Με τα τρέχοντα δεδομένα ούτε οι επιφυλάξεις των Αγορών μπορούν να αρθούν, ούτε η επιστροφή της Χώρας σε αυτές μπορεί να εξασφαλιστεί.

Και βέβαια σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι μετά το Πάσχα η αποδυναμωμένη από ρευστότητα Χρηματιστηριακή Αγορά θα κληθεί και να χρηματοδοτήσει ουκ ολίγες αυξήσεις κεφαλαίου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι ειδικοί προειδοποιούν πως η Χώρα διέρχεται ένα μακρύ τούνελ ανεργίας, από το οποίο δεν θα βγει τουλάχιστον έως το 2025. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) για τις εγγραφές – διαγραφές επιχειρήσεων μελών, από τα Μητρώα του, που αποτυπώνουν την πορεία των Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων στην Αθήνα, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, δείχνουν πως ενώ άνοιξαν 463 επιχειρήσεις, έκλεισαν 864.

Εννοείται ότι η εκτίναξη της ανεργίας δεν μπορεί να αφήσει αλώβητα και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία βιώνουν πλέον, συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης.

Από την άλλη οι ξένοι οίκοι και ο ξένος τύπος συνεχίζουν την “δουλειά” τους.

Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους είναι απίθανο να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της Χώρας, διαπιστώνει ο Economist. Όπως επισημαίνει, η αναδιάρθρωση Κρατικού χρέους είναι συνηθισμένη στις Αναδυόμενες Αγορές, αλλά είναι άνευ προηγουμένου σε προηγμένες οικονομίες μετά από το β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, το παιχνίδι μοιάζει να τελειώνει. Οι Φινλανδικές εκλογές της 17ης Απριλίου, απέδειξαν ότι είναι πιθανός ο εκτροχιασμός της Πορτογαλικής διάσωσης. Αλλά το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται εκεί που άρχισε η κρίση. Στην Ελλάδα.

Τονίζει χαρακτηριστικά ότι οι Ελληνικές αρχές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνούνται κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιουδήποτε σχεδίου για αναδιάρθρωση του χρέους. Ωστόσο, πλέον φαίνεται ότι η ιδέα μιας αναδιάρθρωσης έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Γιατί αυτή η στροφή; Διότι το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε για τη διάσωση της Ελλάδας πέρυσι, περιλαμβάνει την επιστροφή στις Αγορές στο μέσον του 2013. Με τις αποδόσεις των ομολόγων να βρίσκονται εκεί που είναι τώρα, αυτό μοιάζει ακόμη πιο απίθανο. Όπως αδιανόητη θεωρείται μια επιπλέον ενίσχυση με κεφάλαια της Ελλάδας. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν αντέχουν στην ιδέα να διασώσουν για άλλη μια φορά τους “εξουθενωμένους” Έλληνες, επισημαίνει ο Economist.

Στην πραγματικότητα ωστόσο, οι επιλογές είναι πιο περιορισμένες, καθώς η Ελλάδα έχει ακόμη πρωτογενές έλλειμμα και θα χρειαστεί να δανειστεί χρήματα. Μεγάλες είναι και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις μιας αναδιάρθρωσης στους ισολογισμούς των Τραπεζών. Ακόμη, θεωρεί πως όσο μεγαλύτερη ευελιξία έχουν οι ομολογιούχοι, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να μειωθεί σημαντικά το χρέος της Ελλάδας. Και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η ιδέα της μείωσης του Ελληνικού χρέους μέσω επαναγοράς ομολόγων στις τρέχουσες τιμές θα αποτύχει, καθώς θα οδηγήσει τις τιμές ξανά στα ύψη, μην επιτυγχάνοντας το σκοπό.

Η Ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει κινδύνους καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει χαμηλά και τα υψηλά εργατικά κόστη εμποδίζουν την ανάκαμψη των εξαγορών, αναφέρει η Citigroup σε έκθεση που έριξε και ένα “hair cut” στις τιμές – στόχους των Ελληνικών Τραπεζών.

Θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ένα διατηρήσιμο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ είναι ο συνδυασμός μέτρων και "κουρέματος" 40%, τονίζει ο διεθνής οίκος. Η Citigroup θεωρεί πως, όταν οι κάτοχοι ομολόγων συνειδητοποιήσουν πως το "κούρεμα" δεν μπορεί να αποφευχθεί, θα πρέπει να το επιταχύνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα γιατί αν το αφήσουν για αργότερα θα χρειαστεί μεγαλύτερο.

Την επιδείνωση του κλίματος εναντίον της Ελλάδας στη διάρκεια των τελευταίων ημερών εξαιτίας της έντονης φημολογίας για την αναδιάρθρωση, επισημαίνει η JP Morgan.

Όπως εξηγεί η JP Morgan, ο στόχος του ΔΝΤ και της ΕΕ όταν χορήγησαν τα 110 δισ., ευρώ στην Ελλάδα ήταν διπλός. Πρώτα να δώσουν κάποια ανάσα στη Χώρα ώστε να αποδείξει ότι είναι σε δημοσιονομική τροχιά και συρρικνώνει το έλλειμμα της, και δεύτερον να προστατέψουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης και να περιορίσουν την μετάδοση. “Οι αρχές δεν είχαν επιτυχία σε κανένα από τα δύο μέτωπα”.

Πολλά στελέχη της Αγοράς θεωρούν τώρα ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της JP Morgan επισημαίνουν ότι υπάρχει ένας αξιόπιστος ισχυρισμός ότι η αναδιάρθρωση “δεν σε πάει πολύ μακριά και ότι όσο η Ελλάδα συνεχίζει να έχει ένα τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα, το χρέος της παραμένει σε εκρηκτικό μονοπάτι”.

Με την ίδια λογική, δεν θεωρεί πως ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα λαμβάνει βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της, μπορεί να συνεχίσει επ άπειρο, καθώς εκτός από τους ηθικούς κινδύνους, υπάρχουν ξεκάθαρες διαφωνίες στους κόλπους της ΕΕ για το πώς θα επιλυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας.

Για αυτό δεν θεωρεί και εντελώς μη-ρεαλιστικό ένα σενάριο στο οποίο περιλαμβάνεται και η ανάληψη χρέους από τους κατόχους ομολόγων.

Εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας πιθανότατα το 2012, προβλέπει η Goldman Sachs.

Όπως σχολιάζει, η εκτίναξη των ελληνικών CDS υψηλότερα των 1.300 μονάδων βάσης, που σηματοδοτεί υψηλό όλων των εποχών, αποτυπώνει την εκτίμηση της Αγοράς για την αυξημένη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους. Εκτιμά δε ότι ενδεχόμενο “hair cut” 20%-60% των Ελληνικών ομολόγων, αντιστοιχεί σε πλήγμα 13-41 δισ. ευρώ στα κεφάλαια των Ευρωπαϊκών Τραπεζών.

“Για τον Ευρωπαϊκό κλάδο, το ποσό είναι μικρό και αντιστοιχεί στο 1%-3% του συνολικού Tier 1. Αλλά για τις Ελληνικές Τράπεζες, η επίδραση θα ήταν της τάξης των 8-25 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 26%-80% του συνολικού κεφαλαίου Ελληνικών Τραπεζών και στο 50%-160% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης”. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι ελληνικές τράπεζες θα ζητήσουν επιπρόσθετα κεφάλαια για να καλύψουν πιθανές ζημιές από μια θεωρητική αναδιάρθρωση.

Επιστρέφοντας στα καθ΄ ημάς, ανήσυχη έδειξε και σήμερα η Αγορά ομολόγων. Το spread στο Ελληνικό 10ετές ξεπέρασε τις 1165 μονάδες βάσης και στο διετές τις 2140 μονάδες βάσης, ενώ νέα αύξηση παρουσίασαν και τα CDS 5ετίας.

Ακλόνητα πρώτη η Ελλάδα (1453), ακολουθούμενη από Βενεζουέλα (984), Πορτογαλία (659), Ιρλανδία (647) και Αργεντινή (572).

Όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που έληξε ήταν η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη με εβδομαδιαίες απώλειες 2,57%. Στο ίδιο διάστημα ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 7,26%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε σε κέρδη 1,23%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 14,74%.

Σαφώς περισσότεροι οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη, όπου ξεχώρισαν αρνητικά οι ΔΕΗ (-0,63%) και Ελ. Πετρέλαια (-0,83%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι Κύπρου και Πειραιώς.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη για ΟΠΑΠ (+6,55%), Αγροτική (+4,44%) και MIG (+5,88%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Εθνική και Coca-Cola, ενώ υποδεέστερες αλλά θετικές αποδόσεις σημείωσαν τα υπόλοιπα blue chips.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1433,17 μονάδες (16.50) και έκλεισε τελικά στις 1431,33 μονάδες με κέρδη 2,26%, ενώ ο χαμηλός τζίρος μόλις και ξεπέρασε τα 68 εκατ. από τα οποία τα 2,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ικανοποιητική, τηρουμένων των αναλογιών, η τελική εικόνα, με 104 ανοδικές μετοχές έναντι 38 πτωτικών και 22 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η αναζωπύρωση της φημολογίας για αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους είναι αποτέλεσμα της υστέρησης της οικονομικής πολιτικής σε τρία πεδία: στην πραγματοποίηση των δημοσιονομικών στόχων (υπέρβαση του στόχου ελλείμματος λόγω υστέρησης των εσόδων), της μη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και της μη μετάδοσης του μηνύματος της βούλησης για “λιγότερο και καλύτερο” κράτος (καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις), επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Επομένως, η βελτίωση των επιδόσεων και στους τρεις τομείς και η κατάστρωση αξιόπιστου μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού προγράμματος, θα απομακρύνει τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης από το προσκήνιο.

Αν ωστόσο δεν υπάρξει άμεσα αισθητή πρόοδος στις προαναφερόμενες επιδόσεις, είναι πιθανό οι κατέχοντες τα Ελληνικά ομόλογα (ξένοι κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα με καταλυτικό το ρόλο της ΕΚΤ που κατέχει τίτλους αξίας 50-60 δισ. ευρώ άμεσα και αρκετά ακόμη ως εξασφάλιση για τη χορήγηση ρευστότητας στις Ελληνικές Τράπεζες), να συναινέσουν σε μια μορφή αναδιάρθρωσης ανταποκρινόμενοι σε Ελληνικό αίτημα.

Η μορφή οφείλει να μην αποκλίνει της Αγγλοσαξωνικής φιλοσοφίας (ολοκληρωτική αποπληρωμή του χρέους σε βάθος χρόνου) και να περιλαμβάνει επιμήκυνση της αποπληρωμής (πολυετή περίοδο χάριτος για το κεφάλαιο) και χαμηλότερο επιτόκιο, ώστε από κοινού με τη δημοσιονομική βελτίωση (πρωτογενή πλεονάσματα) και την επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης να καταστεί δυνατή η επάνοδος στις διεθνείς Αγορές κεφαλαίου, καθώς θα έχουν μειωθεί δραστικά τα επιτόκια δανεισμού.

Με τον τρόπο αυτό οι κατέχοντες (Τράπεζες, θεσμικοί επενδυτές κοκ.) τα σημερινά ομόλογα τα ανταλλάσσουν με νέα μεγαλύτερης διάρκειας, ελαχιστοποιώντας έτσι τις κεφαλαιακές τους απώλειες που θα επιβεβαιώνονταν από τη εναλλακτική λύση του “κουρέματος”, λύση πολλαπλά βλαπτική για την διατήρηση της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμά ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank.

O πανικός και το εκτεταμένο ξεπούλημα των Τραπεζών έδωσαν την θέση τους σήμερα σε μια ανοδική διόρθωση, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης, καθώς η Αγορά “οφείλει” να επανατιμολογήσει τα δεδομένα υπό πιο ψύχραιμες συνθήκες.

Ωστόσο η έντονη πτώση των τελευταίων ημερών και η σφοδρή μείωση των αποτιμήσεων είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν συστημικές πωλήσεις σε μοχλευμένες θέσείς αυξάνοντας το βαθμό μεταβλητότητας της Αγοράς και στις επόμενες συνεδριάσεις.

Πέρα από τις “ειδικές” συνθήκες που διανύει το Ελληνικό Χρηματιστήριο η χθεσινή συνεδρίαση έδωσε κάποια ξεκάθαρα συμπεράσματα.

Είναι ενδεικτικό πλέον του πόσο ευαίσθητη είναι πλέον η Αγορά σε νέα που αφορούν την έκπτωση του Κρατικού χρέους και η βαρύτητα που έχει η εξέλιξη στην χρηματιστηριακή πορεία των Τραπεζών.

Επίσης η Αγορά βρίσκεται σε ένα δρόμο αυτονόμησης όπου ο παράγοντας ξένες Αγορές έχει μηδενική συσχέτιση.

Τέλος η πίεση έχει συστημικό χαρακτήρα που δεν μπορεί να προστατεύσει ένα χαρτοφυλάκιο ακόμα και με αμυντικές επιλογές που δεν έχουν άμεση σχέση με το γεγονός της αναδιάρθρωσης.

Τα παραπάνω είναι κάποιες διαπιστώσεις οι οποίες δείχνουν το βαθμό της ψυχολογικής επιβάρυνσης της εγχώριας Αγοράς και του “αφανούς” ρίσκου που ενσωματώνει μια μετοχή με καλά θεμελιώδη απλά και μόνο επειδή συμμετέχει στο Ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, εκτιμά ότι ίσως η επιφυλακτικότητα δώσει σταδιακά την θέση της σε στάση αναμονής για τοποθετήσεις.
“Ωστόσο ακόμα υπάρχει κάποιο καθοδικό περιθώριο στο οποίο θα μοιράσουμε το ρίσκο της διαμόρφωσης των μέσων τιμών κτήσης καθώς η Αγορά εξακολουθεί να κινείται σπασμωδικά μειώνοντας το βαθμό πρόβλεψης του τοπικού πυθμένα από τον οποίο θα ξεκινήσει μια δυνατή αντίδραση.

Έχοντας διατηρήσει τουλάχιστον το 50% των θέσεων θα εξετάζαμε την αύξηση των τοποθετήσεων από την περιοχή των 1.350 - 1.380 μονάδων μειώνοντας κατά 25% το ποσοστό διαθεσίμων”, λέει ο κ. Χατζηδάκης.

Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι η αδιάκοπη φημολογία και φιλολογία για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους μονοπωλεί σχεδόν καθημερινά τις πρώτες γραμμές της οικονομικής ειδησεογραφίας βάζοντας σε δεύτερη μοίρα οποιαδήποτε μίκρο ή μάκρο εξέλιξη.

Ακόμα και από μια καλοπροαίρετη προσέγγιση δεν μπορεί να αγνοηθεί η εμμονή κάποιων κύκλων στην διατήρηση και αναμόχλευσης του θέματος όταν έχουν αναλυθεί και εξετασθεί σχεδόν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και οι προεκτάσεις που συνεπάγεται μια τέτοια ενέργεια.

Πέρα από το πόσο κοντά ή μακριά είναι το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης η συντήρηση της συζήτησης επιτείνει την αρνητική ψυχολογία στην αγορά και ειδικά στις Τράπεζες, οι οποίες δέχονται και το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων, χωρίς να ενεργοποιούνται κάποια αντανακλαστικά που θα περιόριζαν την δυναμική της πτώσης ή την ένταση της προσφοράς.

Όπως και να έχει η Αγορά έχει επιβαρυμένη ψυχολογία, ανασφάλειες για μια σειρά θεμάτων που κατά καιρούς έχουν αποδειχθεί αρνητικοί καταλύτες (αυξήσεις κεφαλαίου, υποβαθμίσεις, αποτελέσματα) και μικρή πίστη στο κοντινό μέλλον, κατάσταση που θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να αποφορτίσει τα φοβικά σύνδρομα.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη εξακολουθεί να μην εμπνέει αισιοδοξία και το κομβικό ζητούμενο παραμένει η επέκταση της κίνησης προς τις 1.500 μονάδες για να θεωρηθεί ότι έστω και βραχυπρόθεσμα μπορεί να αλλάξει κάτι ως προς το θετικότερο στην πλάγιοκαθοδική κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η Αγορά συμπληρώνει ένα χρόνο “σκληρής” συσσώρευσης σε ένα εύρος 300 μονάδων όπου η ανάγνωση “αναμονής” από τα περισσότερα διαγράμματα είναι εμφανής.

Προς το παρόν διατηρείται η επιφυλακτικότητα σε ότι αφορά την αύξηση της έκθεσης μας στην Αγορά εκτιμώντας ότι η προσέγγιση των φετινών χαμηλών (1350 μονάδες) είναι το επικρατέστερο σενάριο για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη.

Σε αυτά τα επίπεδα οι υποτιμήσεις θα αγγίζουν τις ζώνες υπερβολής όπου τα εν δυνάμει περιθώρια μονάδων και χρόνου θα είναι σαφώς μεγαλύτερα από την κλασική διήμερη ανοδική εκτόνωση του 3% - 4% που ακολουθείται μετά από κάθε νέα επέκταση του πτωτικού κύματος που ξεκίνησε από τα επίπεδα των 1.640 μονάδων. Υπό αυτό το πρίσμα η επιστροφή από την Πασχαλινή διακοπή απαιτεί αυξημένα αντανακλαστικά, πειθαρχία και κοντινή επαφή με το Χρηματιστηριακό ταμπλό.

Στα πιο σκοτεινά σημεία της τάσης κρύβονται μεγάλες ευκαιρίες ή κίνδυνοι και η Αγορά βρίσκεται ήδη πολύ κοντά σε ένα από αυτά, επισημαίνει ο αναλυτής της Πήγασος.

ΥΓ: Χαρούμενη Ανάσταση με υγεία για όλους (!)

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδική αντίδραση ιδιαίτερα υποτονικού χαρακτήρα.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν την κίνηση του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, με καλύτερες διαθέσεις, κλείνοντας κοντά στην θεωρητική τους τιμή (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα), ενώ μετά τις 17.00 έγιναν και λίγες πράξεις με σχετικό premium.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4274, τιμή εκκαθάρισης 640,54) κινήθηκαν μεταξύ 631 και 644,25 μονάδων.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (10000 Eurobank, 474200 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2260), Alpha Bank (1430), Πειραιώς (1595), Eurobank (418), ΟΤΕ (270), Ταχ. Ταμιευτήριο (420), ΔΕΗ (244), Αγροτική (143), ΟΠΑΠ (139), ΓΕΚ (160), Κύπρου (230), MPB (259), Μυτιληναίος (394), Ελ. Πετρέλαια (233), Βιοχάλκο (159).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 21/4 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (50000 τεμ.), Coca-Cola (25500 τεμ.), MPB (100000 τεμ.), ΟΠΑΠ (25000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (196895 τεμ.).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10320327 τεμ.), Eurobank (13680903 τεμ.), Εθνική (13716913 τεμ.), Πειραιώς (8326675 τεμ.), Κύπρου (4712808 τεμ.), MIG (7181254 τεμ.), Αγροτική (4628420 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 21/04/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ: Επενδυτής: CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED. Εκδότης: ΑΕΤ Τιτάν. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (114.834) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,15%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 20 Απριλίου 2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v