Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Ζητούμενο η ψυχραιμία

Εντοπισμό των ενόχων και απόδοση ευθυνών μετά το χθεσινό… χτύπημα σε ΧΑ, τράπεζες, ζητά η αγορά. Αποτιμήσεις, που προκαλούν στις τράπεζες, με την ΕΤΕ να κινδυνεύει να χάσει και τα 5 δισ. ευρώ.

Σε ρόλο… οβελία οι Τραπεζικοί τίτλοι, σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο με το κατακόκκινο… ταμπλό και τις εξαϋλωμένες αποτιμήσεις να αποτυπώνουν ακόμη μία υπερβολή. Από τις πολλές και περίεργες-πονηρές, που εκτυλίσσονται εδώ και εβδομάδες στην ελληνική οικονομία, αγορά.

Οριακά κάτω και από τις 1.400 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 632,4 ο FTSE 20 με το ΧΑ έρμαιο στις βουλές ενός… ηλεκτρονικού μηνύματος (*).

Οι αποτιμήσεις των τραπεζικών ομίλων, μετά και την χθεσινή εκποίηση, σε επίπεδα που θα «ζήλευαν» επίδοξοι επιθετικοί αγοραστές, μεγαλομέτοχοι (που θα μπορούσαν να επαναγοράσουν σε ευτελείς τιμές τα μερίδια που είχαν πωλήσει πολύ υψηλότερα), ξένα χαρτοφυλάκια.

Στα 5,01 (!) δισ. ευρώ ολόκληρος ο όμιλος της Εθνικής συμπεριλαμβανόμενης της Finansbank, στα 1,91 δισ. ευρώ της Alpha Bank, στα 1,81 της Eurobank, στα 1,27 δισ. της Πειραιώς, ενώ η Αγροτική αποτιμάται πλέον στα 407 εκατ. ευρώ και το ΤΤ στα 820 εκατ. ευρώ.

Επειδή από εχθές το μεσημέρι και μέχρι πριν από λίγο- το πρωί- πολλά ακούστηκαν και περισσότερα φημολογήθηκαν μεταφέρουμε απλά και μόνο το εύλογο ερώτημα ενός φίλου (του Κυριάκου από τον Εκηβόλο της 20/4) ο οποίος επισημαίνει το…αυτονόητο «…μιας και είναι γνωστή η προέλευση του email για τη δήθεν επικείμενη αναδιάρθρωση - σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας του Βήματος- ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημερινό, καθώς και το αυριανό κλείσιμο short θέσεων δηλαδή ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ , ΠΟΣΑ ΤΕΜΑΧΙΑ κ΄ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ». Ο.Κ αρμόδιοι για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, την πιστή τήρηση των συνταγματικών κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του φορολογούμενου-επενδυτή;

Ο.Κ υπεύθυνοι για την απρόσκοπτη λειτουργία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς; Σύγχρονοι… γραμματείς και φαρισαίοι, καλοπληρωμένοι… εισαγγελείς και κυβερνώντες πράξτε-επιτέλους- τα αυτονόητα και προστατέψτε αυτόν τον ρημαδότοπο.

Και αυτή τη φορά πέρα από τις πομφόλυγες του υπουργού Οικονομικών περί εισαγγελικής έρευνας και άλλων καινοφανών, επιτέλους αρμόδια και ξεκάθαρη στάση και θέση από τους λειτουργούς του ΧΑ, από τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ονόματα, διευθύνσεις… τηλέφωνα, τεκμηριωμένες αγωγές κατά παντός υπευθύνου και επιβολή βαρύτατων προστίμων, που θα εισπραχθούν από το αρμόδιο υπουργείο. Αντε μέρες, που είναι…

Γιατί πως αλλιώς να δεις την αγορά- έτσι όπως την καταντούν όλοι τους- τη στιγμή που στα ξένα χρηματιστήρια ο Dow Jones γράφει υψηλό 3 ετών, οι κυριότεροι ευρωδείκτες επιστρέφουν στα υψηλά 2εταίας και εμείς εδώ στο ΧΑ βιώνουμε καθημερινά πρωτοφανείς καταστάσεις.

Μέσα στον γενικότερο χθεσινό χαμό θα σταθούμε στην αξιοπρεπέστατη στάση των υπευθύνων εταιρειών (Τιτάν, Μυτιληναίος, Jumbo, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ αλλά και Motor Oil, ΔΕΗ,TT κ.α. ) που προστάτεψαν τα χαρτιά τους, τις εισηγμένες τους. Και το λέμε αυτό γιατί μέσα στην γενικότερη «επίθεση» κατά των τραπεζών άνετα θα μπορούσαν να ενδώσουν στην ευκολία της υποτιμητικής κερδοσκοπίας και να ξαναμαζέψουν τις μετοχές τους χαμηλότερα.

Με την χθεσινή κίνηση τους δικαιώνουν σε μέγιστο βαθμό όλους όσους εδώ και εβδομάδες, μήνες επικεντρώνονται στην διαφοροποίηση των εισηγμένων, τον διαχωρισμό τραπεζικών από μη τραπεζικές, την ανάκαμψη που καταγράφεται ήδη για μετοχές εισηγμένων που ανήκουν σε άλλους κλάδους πέραν του τραπεζικού.

(*) αν έχουμε φθάσει ως τραπεζικό σύστημα, ως οικονομία, ως αγορά, ως χρηματιστήριο να… καταρρέουμε με αφορμή ένα… καλοστημένο φοβικό ηλεκτρονικό μήνυμα (που στερούνταν καν της στοιχειώδους λογικής ) ε ! τότε η κατάσταση είναι πιο σοβαρή απ΄ότι εκτιμούσαμε. Όμως εάν έχουμε φθάσει στο σημείο μετά ΚΑΙ τα χθεσινά να μην μπορέσουμε ως ευνομούμενη και συντεταγμένη πολιτεία να βρούμε τους… προβοκάτορες, να στοιχειοθετήσουμε κατηγορίες σε βάρος τους και να τους επιβάλουμε τα εκ του νόμου προβλεπόμενα ε ! τότε η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή. Για να μην κρίνουμε τα έργα και τις ημέρες των συναρμόδιων υπουργών (Γ. Παπακωνσταντίνου & Τ. Μπιρμπίλη) για το επίμαχο θέμα της «…περαίωσης τα αυθαίρετα».

Ε! δεν παιζόμαστε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v