Ή αλλάζει (o FTSE 20) ή… βουλιάζει

Ως σημείο αντίδρασης λειτουργούν, προς ώρας, οι 640 μονάδες για τον FTSE-20 που με βοήθειες από τις τράπεζες φτάνει έως τις 658 μονάδες. Ή αλλάζει τάση, άμεσα, ο 20άρης ή… βουλιάζει σε νέα χαμηλότερα.

Ή αντιδράει η αγορά από την περιοχή των 640 μονάδων ή πάμε άμεσα για νέα χαμηλά.

Αυτό ήταν το… σύνθημα για αρκετούς διορατικούς παίχτες, αλλά και ορισμένους θεσμικούς παράγοντες, οι οποίοι από την αρχή της συνεδρίασης επιχείρησαν να «τραβήξουν» υψηλότερα τις τράπεζες, τον FTSE-20.

Πριν από λίγο ο 20άρης αντιδρούσε έως 1,8% προς τις 657 μονάδες.

Σχεδόν 1,3% ο Γ.Δ. οριακά πάνω από τις 1.445 μονάδες.

Με αιχμή τις τράπεζες και οδηγό αυτής της φάσης τη Eurobank και δευτερευόντως τις Εθνική, Alpha Bank.

Με αυξανόμενες συναλλαγές, λίγο μετά τις 13:15-13:20 τότε δηλαδή που ο Γ.Δ. πέρασε τις 1.435 και ο FTSE-20 τις 650 μονάδες.

Η συνεδρίαση βέβαια έχει ακόμη πολύ δρόμο. Είναι όμως, εμφανής η προσπάθεια αρκετών ισχυρών κύκλων και επενδυτικών ομάδων να ενεργοποιήσουν τις 640 μονάδες ως σημείο ανάσχεσης της διόρθωσης και σημείο αναφοράς για τη συνέχεια.

Πριν από λίγο οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 46,2 εκατ. ευρώ, στις 14:08 από τα οποία 14,8 στη μετοχή της Εθνικής.

Σχεδόν 3,4 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Alpha Bank και περίπου 2 εκατ. ευρώ για τη μετοχή της Eurobank.

Σημειωτέον πως η μετοχή της τελευταίας, έχοντας υποχωρήσει 25,2% σε διάστημα μηνός, αντιδρά από τα 3,6 ευρώ με την αποτίμηση του ομίλου να διαμορφώνεται πριν από λίγο στα 2,03 δισ. ευρώ.

Υψηλότερες τιμές για τις 18 από τις μετοχές του 20άρη με υπεραπόδοση επίσης για Τιτάν, MIG, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, ΟΤΕ από τις μη τραπεζικές.

Υπέρ του ΟΤΕ λειτουργεί και η τελευταία προσέγγιση της UBS που βλέπει ένα premium της τάξης του 15% από την πλευρά της Deutsche Telekom για την απόκτηση ενός επιπλέον 10% από το μερίδιο του Δημοσίου.

Από τεχνικής πλευράς, τα πράγματα είναι πολύ απλά για το ΧΑ.

Ή σηματοδοτείται από σήμερα ένας ανοδικός κύκλος – και όχι απλά μία τεχνικής μορφής αντίδραση – ή… φεύγουμε για κάτω από τις 620 μονάδες.

Ή σηματοδοτείται άμεσα μία μεταβολή της τάξης που θα μπορούσε να οδηγήσει τον 20άρη πάνω από τις 720-740 μονάδες ή πάμε για νέα χαμηλά.

Και τα δύο ενδεχόμενα δείχνουν ανοιχτά στο… ταμπλό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v