Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Ανάσταση" ή κίνηση σε νέα χαμηλά;

Δεν δείχνει να τελειώνει η "ταλαιπωρία" των τραπεζών και της τραπεζοβαρούς ελληνικής αγοράς όσο συνεχίζεται το σίριαλ περί αναδιάρθρωσης. Δεν "έπεισε" η αντίδραση της Μ. Πέμπτης. Ζητούμενο, η αύξηση του τζίρου.

Υπό την… σκιά των όσων διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση της 20/4 και με την αμφιβολία, που διακατείχε κυρίως τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές την επομένη το ΧΑ παρέμεινε εγκλωβισμένο σε κλοιό υποτιμητικής-απαξιωτικής κερδοσκοπίας.

Η υποχώρηση των βασικών δεικτών σε χαμηλά 12-14 ετών, η «βύθιση» του Ftse20 πολύ κοντά στον «πυθμένα» των 623,9 μονάδων, η άτακτη διόρθωση των τραπεζών σε ελάχιστα 14 ετών έρχεται σε μία περίοδο που στα ξένα χρηματιστήρια κορυφώνεται ακόμη ένας ανοδικός γύρος.

Ωστόσο οι συναλλαγές παραμένουν χαμηλότερα των 100-120 εκατομμυρίων ευρώ, που με βάση την τρέχουσα αποτίμηση του ΧΑ (στα 39 δισ. ευρώ πλέον οι μετοχές του Ftse20) δεν παραπέμπουν- ακόμη- σε συνθήκες γενικευμένης εκποίησης (sell off). Κάτι, που σύμφωνα με την εκτίμηση ορισμένων αναλυτών δεν σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του μακροχρόνιου πτωτικού κύκλου αφήνοντας πρακτικά ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας «δοκιμασίας» των χαμηλών των 1.351,97 μονάδων (Γ.Δ) και των 623,9 για τον Ftse20.

Άλλωστε η αντίδραση που ακολούθησε στη συνεδρίαση της 21/4 ελάχιστα έπεισε για την βιωσιμότητα της, καθώς οι βασικοί δείκτες δεν προσέγγισαν καν τις πρώτες αντιστάσεις στις δε τραπεζικές μετοχές οι αγοραστές παρέμειναν επιφυλακτικοί μέχρι και το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Η αντίδραση μετοχών (όπως Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank ή Πειραιώς ) μπορεί να διευκόλυνε σε σχετικό βαθμό παίκτες της αγοράς Παραγώγων, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες είχαν αυξήσει τις θέσεις «πώλησης» τους ωστόσο δεν μετάβαλλε την βραχυπρόθεσμη τάση, που παραμένει πτωτική.

Για να υπάρξει συνέχεια στην προσπάθεια αντίδρασης της Πέμπτης θα πρέπει κατ΄αρχήν να αυξηθούν οι συναλλαγές (αγορές) σε τραπεζικές μετοχές, να αρθούν οι επιφυλάξεις των πωλητών και να επανακάμψει υψηλότερα των 655 μονάδων ο Ftse20.

Επιφυλακτικοί όμως παραμένουν οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι με ενδεικτική την περίπτωση της Citigroup που με έκθεση της προτείνει «κούρεμα» 40% και γρήγορα, ενώ κατεβάζει τον πήχη για μετοχές του κλάδου.

Όμως κατά την εκτίμηση νουνεχών αναλυτών ο κίνδυνος, που αναδύεται είναι η αυξανόμενη δυσαρέσκεια στις τάξεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ κατά του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης που αποφασίσθηκε τον Μάρτιο.

Ακόμη δεν απειλείται μεν αυτή καθεαυτή η έγκρισή του (που αναμένεται το φθινόπωρο) ωστόσο η κατάσταση δυσχεραίνει διαπραγματευτικά. Κάτι, που αποτυπώνεται και στις κινήσεις της ΕΚΤ, που επιχειρεί να απεμπλακεί από την διαδικασία στήριξης των τραπεζών των αδύναμων κρατών με πρώτες τους ελληνικούς ομίλους.

Σκλήρυνση, που υποχρεώνει την ΤτΕ και τους έλληνες τραπεζίτες να επισπεύσουν τις ενέργειας τους. Κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν κάποιες κατ΄ αρχήν κινήσεις αμέσως μετά τις εορτές, καθώς τα stress tests του Ιουνίου και η…εικοτολογία που έχει ανοίξει για την χορήγηση της επόμενης δόσης προοιωνίζονται ενδιαφέρουσες εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι.

Όμως την ίδια περίοδο στο χρηματιστηριακό… ταμπλώ σημειώνονται ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις, που σχετίζονται κυρίως με την αυτονόμηση μη τραπεζικών επιχειρήσεων.

Ξεκινώντας από τον ΟΤΕ (αποδίδει 27,4% από την αρχή του έτους), τη Motor Oil (που εχθές αντέδρασε έως τα 9,01 ευρώ με υψηλό 52 εβδομάδων τα 9,99 ευρώ), τον Μυτιληναίο, τον Τιτάνα, τα Ελληνικά Πετρέλαια μέχρι την ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ(και ΟΛΠ, ΟΛΘ) αλλά και τις Σιδενόρ, Frigoglass, Μέτκα, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντη και αρκετές ακόμη εισηγμένες αναδεικνύεται όλο και περισσότερο το…διαφοροποιούμενο μέρος της αγοράς.

Μάλιστα από τεχνικής πλευράς η περίπτωση μετοχών όπως ΟΤΕ, ΜΟΗ κ.α. που ανακάμπτουν προς τα υψηλά 52 εβδομάδων παραπέμπει σε ολοκλήρωση ενός κύκλου (ετήσιου) που οδηγεί σε μεταβολή τάσης μακροπρόθεσμα πλέον.

Ενδεικτικά για τη μετοχή του ΟΤΕ υψηλή τιμή 52 εβδομάδων σημειώθηκε στις 21/4 του 2010 (ακριβώς ένα χρόνο πριν) στα 8,70 ευρώ. Όμως μετά την καταγραφή ιστορικά χαμηλής τιμής στα 5,16 ευρώ (στις 29/9/2010) για τη μετοχή διαγράφεται μία σταθερά ανοδική φορά ενισχύοντας την εκτίμηση, πως οι «σχηματισμοί πυθμένων» είναι πια πίσω.

Βέβαια στο τραπεζοβαρές ΧΑ οποιαδήποτε σκέψη για συνολικότερη μεταβολή τάσης περνά μέσα από την ολοκλήρωση του διορθωτικού κύκλου των τραπεζών. Και από τα μέχρι τώρα στοιχεία η «ταλαιπωρία» του κλάδου δεν δείχνει να έχει τελειώσει. Μένει να φανεί εάν ο τελευταίος (και κατά την εκτίμηση πολλών αναλυτών-παικτών τελειωτικός ) πτωτικός κύκλος των τραπεζών θα οδηγήσει στην καταγραφή «νέων ελάχιστων» .

ΥΓ: Καλή Ανάσταση, με υγεία...

------

Όπως επισημαίνει και ο Μ. Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Σε καθεστώς μεταβλητότητας παρέμεινε και την Μ. Εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης καθώς κάθε άλλο παρά ήπιες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι διακυμάνσεις στην «παραδοσιακά ήσυχη» περίοδο πριν και μετά την Μ. Εβδομάδα.

Η αδιάκοπη φημολογία και φιλολογία για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μονοπωλεί σχεδόν καθημερινά τις πρώτες γραμμές της οικονομικής ειδησεογραφίας βάζοντας σε δεύτερη μοίρα οποιαδήποτε μίκρο ή μάκρο εξέλιξη.

Ακόμα και από μια καλοπροαίρετη προσέγγιση δεν μπορεί να αγνοηθεί η εμμονή κάποιων κύκλων στην διατήρηση και αναμόχλευσης του θέματος όταν έχουν αναλυθεί και εξετασθεί σχεδόν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και οι προεκτάσεις που συνεπάγεται μια τέτοια ενέργεια.

Πέρα από το πόσο κοντά ή μακριά είναι το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης η συντήρηση της συζήτησης επιτείνει την αρνητική ψυχολογία στην αγορά και ειδικά στις τράπεζες, οι οποίες δέχονται και το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός της υποχώρησης των τιμών των περισσότερων τραπεζών σε χαμηλά 12ετίας με σχετικά υψηλή προσφορά τίτλων που παραπέμπει σε πανικό χωρίς να ενεργοποιούνται κάποια αντανακλαστικά που θα περιόριζαν την δυναμική της πτώσης ή την ένταση της προσφοράς.

Η αδυναμία των τραπεζών ήταν ακόμα πιο εμφανής στην συνεδρίαση της Μ. Τετάρτης όπου η αγορά έδειξε να αδιαφορεί για τις ισχυρές ανοδικές τάσεις που εκδηλώθηκαν στο εξωτερικό προκαλώντας σκεπτικισμό για το πώς αυτή η εικόνα φθοράς θα μπορούσε να αντιστραφεί.

Όπως και να έχει η αγορά έχει επιβαρημένη ψυχολογία, ανασφάλειες για μια σειρά θεμάτων που κατά καιρούς έχουν αποδειχθεί αρνητικοί καταλύτες (αυξήσεις κεφαλαίου, υποβαθμίσεις, αποτελέσματα) και μικρή πίστη στο κοντινό μέλλον, κατάσταση που χρειαστεί αρκετό καιρό για να αποφορτίσει τα φοβικά σύνδρομα.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ανοδικά σε μια λογική διόρθωσης μετά από μια απότομη πτώση 120 μονάδων. Οι ανοδικές αποκλίσεις στους ταλαντωτές σύντομα επιβεβαίωσαν τις αυξημένες πιθανότητες της ανοδικής αντίδρασης η οποία ως δευτερεύουσα κίνηση εκτονώνεται κοντά στις 1.480 μονάδες.

Η εικόνα του Γενικού Δείκτη εξακολουθεί να μην εμπνέει αισιοδοξία και το κομβικό ζητούμενο παραμένει η επέκταση της κίνησης προς τις 1.500 μονάδες για να θεωρηθεί ότι έστω και βραχυπρόθεσμα μπορεί να αλλάξει κάτι ως προς το θετικότερο στην πλάγιοκαθοδική κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επισημαίνουμε ωστόσο ότι η αγορά συμπληρώνει ένα χρόνο «σκληρής» συσσώρευσης σε ένα εύρος 300 μονάδων όπου η ανάγνωση «αναμονής» από τα περισσότερα διαγράμματα είναι εμφανής. Προς το παρόν διατηρούμε την επιφυλακτικότητα μας σε ότι αφορά την αύξηση της έκθεσης μας στην αγορά εκτιμώντας ότι η προσέγγιση των φετινών χαμηλών (1.350) είναι το επικρατέστερο σενάριο για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη.

Σε αυτά τα επίπεδα οι υποτιμήσεις θα αγγίζουν τις ζώνες υπερβολής όπου τα εν δυνάμει περιθώρια μονάδων και χρόνου θα είναι σαφώς μεγαλύτερα από την κλασική διήμερη ανοδική εκτόνωση του 3% - 4% που ακολουθείται μετά από κάθε νέα επέκταση του πτωτικού κύματος που ξεκίνησε από τα επίπεδα των 1.640 μονάδων.

Υπό αυτό το πρίσμα η επιστροφή από την Πασχαλινή διακοπή απαιτεί αυξημένα αντανακλαστικά, πειθαρχία και κοντινή επαφή με το χρηματιστηριακό ταμπλό. Στα πιο σκοτεινά σημεία της τάσης κρύβονται μεγάλες ευκαιρίες ή κίνδυνοι και η αγορά βρίσκεται ήδη πολύ κοντά σε ένα από αυτά.

Καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά".
 
---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.431,33 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 2,57% και ετήσια κέρδη 1,23%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 3,57%, ο Mid 30 με πτώση 0,85% και ο Small Cap 80 σημείωσε απώλειες 2,43%.

Από τους επιμέρους κλάδους τις σημαντικότερες απώλειες σημείωσαν: 7,26% οι Τράπεζες, 4,63% οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες και 4,35% τα Χημικά.

Σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν: Το Εμπόριο 4,98%, ο κλάδος της Υγείας 2,63% και 1,86% τα Βιομηχανικά Προϊόντα & Υπηρεσίες.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Μουζάκης (26,09%), Τεγόπουλος (23,53%), Κυριακούλης (19,05%), Εuromedica (14,29%), Alapis (13,33%), Μedicon Hellas (12,44%), Reds (11.25%), Tυλέτυπος (11,11%), Moda Bagno(10%) και ΣΙΔΜΑ (9,59%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΔΟΛ (-25%), Μπήτρος (-22,22%), Αττι-κατ (-20%), Κεραμεία Αλλατίνη (-20%), Ντρουκφάρμπεν (-18,37%), Γαλαξίδι (-15,79%), Δίας Ιχθ/γειες (-14,12%), Κορδέλλου (-13,89%), Δίας ΑΕΕΧ (-12,50%) και Nutriart ( -11,76%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v