Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούμενο η επιβεβαίωση των 1.550 μ.

Χοντραίνει το παιχνίδι στα «νομίσματα» εν μέσω προεξόφλησης αύξησης των ευρωεπιτοκίων. Κρίσιμες συνεδριάσεις- λόγω Λιβύης- και για το ΧΑ. Ζητούμενη η επιβεβαίωση των 1.550 μ. για τον ΓΔ, κλειδί για FT20 οι 745 μονάδες.

ΟΤΕ, Κύπρου, Alpha Bank κράτησαν τη ζώνη στήριξης, σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καθώς ο μεν Γενικός Δείκτης διαμορφώνονταν στις 1.580,6 ο δε FTSE 20 στις 733,06 μονάδες.

Με την αξία των συναλλαγών στα 99 εκατ. ευρώ από τα οποία 22 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής, που έκλεισε στα 6,65 ευρώ.

Κράτησαν και εχθές οι στηρίξεις ωστόσο δεν διασπάσθηκαν ανοδικά εξίσου σημαντικές αντιστάσεις με τον FTSE 20 ακριβώς στην τεχνική γραμμή και σε άμεση επαφή με τις 745 μονάδες. Κρίσιμο-κομβικό σημείο ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση του οποίου θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά προς τις 770-780 μονάδες.

Ωστόσο προσώρας προέχουν η για ακόμη μία φορά επιβεβαίωση του απλού ΚΜΟ 200 για τον ΓΔ (πέριξ των 1.550 μονάδων) η ολοκλήρωση των πωλήσεων από την πλευρά μεγάλου ξένου χαρτοφυλακίου (λογικά θα πρέπει να τελειώνει άμεσα…) τα μηνύματα σε ότι αφορά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που θα αρχίσει να πραγματοποιείται από το τελευταίο τρίμηνο του 2011 (σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΔΝΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το Εθνος, βασίζονται σε στοιχεία που διαθέτουν σε ότι αφορά τις νέες παραγγελίες και τον κύκλο εργασιών στον βιομηχανικό τομέα, την αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές, την αύξηση των κρατήσεων στα ελληνικά ξενοδοχεία και του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Την ίδια περίοδο ο «κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης, Ζ Τρισέ, αναβάθμισε, όπως αναμενόταν, τους κινδύνους του πληθωρισμού, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολουθεί την τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Ανοιχτό και… επίσημα το ενδεχόμενο αύξησης των ευρωεπιτοκίων με τον τραπεζίτη να πετά (επί της ουσίας ) το… μπαλάκι στην πλευρά των πολιτικών της ΕΕ και περισσότερο προς την πλευρά της γερμανίδας καγκελαρίου.

Πρακτικά ο Ζ. Τρισέ περνά το μήνυμα προς τους πολιτικούς της ΕΕ πως η ΕΚΤ, ό τι είχε να δώσει, να στηρίξει το έκανε και πως η ευθύνη για μία λύση-διέξοδο περνά πλέον στην ευθύνη τους.

Μήνυμα με συγκεκριμένους αποδέκτες που κατά την εκτίμηση μας θα επαναλαμβάνεται, θα υπενθυμίζεται όσο πλησιάζουμε προς την Σ.Κ της 24-25/3.

Ο τραπεζίτης προφανώς γνωρίζει πολύ καλά και το… σπρώξιμο των γερμανών για ένταξη και της Πορτογαλίας στον Μηχανισμό και πως εάν η ΕΕ δεν βοηθήσει εν τέλει (και ) την Ελλάδα το ΔΝΤ θα επιχειρήσει να καλύψει ενεργότερα το κενό. Με ό τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την μορφή και συνοχή της ευρωζώνης.

Βραχυπρόθεσμα και από τεχνικής πλευράς οι βασικοί δείκτες θα επηρεασθούν από την αντίδραση των ευρωαγορών ( στα 1,397 $ το ευρώ…) με ζητούμενη την επιβεβαίωση των γνωστών στηρίξεων.

Παρ΄ όλα αυτά το κλίμα, που έχει διαμορφωθεί σε αυτή τη φάση της αγοράς αφήνει… χώρο στην καλούμενη περιφέρεια να κινηθεί ενεργότερα.

Κατατοπιστικό το σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκηδίνει λεφτά η περιφέρεια, καταγράφοντας μία τάση που- κατά την εκτίμηση μας- έχει απόλυτη ανάγκη η αγορά των μικρομεσαίων και των εγχώριων επενδυτικών σχημάτων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v