“Αγιασμός των υδάτων” στη Σοφοκλέους!

Περιορίζεται σημαντικά ο τζίρος στο ΧΑ, ενώ με σχετικά φθίνουσες διαθέσεις κινείται και ο αριθμός των ημερήσιων πρωταγωνιστών. Εντονο ενδιαφέρον στα “υδάτινα πονταρίσματα” των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΛΠ.  Πτώση για Εθνική.

Περιορίζεται σημαντικά ο τζίρος (σήμερα ο χαμηλότερος των τελευταίων 30 συνεδριάσεων) στην εγχώρια χρηματιστηριακή Αγορά, ενώ με σχετικά φθίνουσες διαθέσεις κινείται και ο αριθμός των ημερήσιων πρωταγωνιστών.

Εκτός από την σημαντική συρρίκνωση του τζίρου, στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η απόλυτη επιφυλακτικότητα στην συντριπτική πλειονότητα των Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων και η “δυσκίνητη” εικόνα στις περισσότερες από τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Με αυτά τα δεδομένα ήταν απόλυτα φυσιολογικό το ενδιαφέρον να περιοριστεί στα “υδάτινα πονταρίσματα” των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ (τεχνική εικόνα και συμπεριφορά μετοχής για σεμινάριο) και ΟΛΠ, ενώ από τους υπόλοιπους τίτλους προσπάθησαν να ξεχωρίσουν Ικτίνος, Επίλεκτος, Ιλυδα, Δίας Ιχθ., Intrakat, Τεχν. Ολυμπιακή, Fourlis κ.λ.π.

Ωστόσο, ελαφρώς περισσότερες οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισε η MIG (+3,53%).

Κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας για Κύπρου, ΔΕΗ και Τιτάνα, απλά θετική μεταβολή για Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Motor Oil και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ταχ. Ταμιευτηρίου και MPB.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Αγροτική και Ελλάκτωρα, του 2% για Βιοχάλκο και του 1% για Ελ. Πετρέλαια και Eurobank. Μικρότερες απώλειες για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης αλλάζοντας συνεχώς πρόσημα, κινήθηκε σε ένα μάλλον μικρό εύρος περίπου 17 μονάδων με υψηλό τις 1631,91 (11.10) και χαμηλό τις 1614,78 μονάδες (16.35) για να κλείσει τελικά στις 1618,98 μονάδες με απώλειες 0,10%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 74 εκατ. από τα οποία τα 1,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 85 ανοδικές μετοχές έναντι 69 πτωτικών και 25 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 18,6%.

Καθίσταται πασιφανές ότι στην παρούσα φάση η Αγορά προσπαθεί να ενσωματώσει στις τιμές τις προσδοκίες για σημαντικές αποκρατικοποιήσεις (παρά τις διαψεύσεις, προς δημιουργία εντυπώσεων, των Κυβερνητικών παραγόντων), τα αποτελέσματα 2010 των εισηγμένων που αργά αλλά σταθερά η ροή τους θα πυκνώσει, τις πιθανότητες να μην επαληθευτεί το σύνολο των προσδοκιών στις συνόδους Κορυφής του Μαρτίου και την αυξανόμενη εκλογολογία.

Σε κάθε περίπτωση η ισορροπία του Δείκτη λίγο ψηλότερα από την “διακεκαυμένη ζώνη” 1610 – 1600 ασφαλώς και κρατά σε εγρήγορση του traders που διαπιστώνουν ότι οι Τραπεζικοί τίτλοι δεν δίνουν πλέον τις “απαιτούμενες” ημερήσιες διακυμάνσεις και αποδόσεις και αναζητούν τις επόμενες “επενδυτικές ευκαιρίες” (!)

Ασφαλώς και οι επικοινωνιακοί χειρισμοί της Κυβέρνησης για την άντληση 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας (που και η ίδια η Κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποια και πόση είναι) είχαν αρνητικό αντίκτυπο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και τον πρώτο ενθουσιασμό τον διαδέχθηκε η νευρικότητα και ίσως και η απογοήτευση, έστω και αν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις της τρόικας είναι περίπου μονόδρομος.

Η κακή διαχείριση του αυτονόητου (κατά πολλούς) έδωσε τροφή στην αυξανόμενη εκλογολογία, απρά τις διαβεβαιώσεις, ακόμα και του ίδιου του Πρωθυπουργού, περί του αντιθέτου.

Η Αγορά αναμένει ότι το Μάρτιο θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα καταγραφούν οι διαθέσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του χρέους των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, όμως μέχρι τότε ο χρόνος θεωρείται χρηματιστηριακά μακρύς και έτσι αρκετά συντηρητικά χαρτοφυλάκια και όχι μόνο, επέλεξαν να τηρήσουν στάση αναμονής και στενής παρακολούθησης.

Η Ελλάδα χρειάζεται πραγματική ηγεσία”, τιτλοφορείται άρθρο του συντάκτη της Wall Street Journal, Nick Skrekas που δημοσιεύεται στο blog της εφημερίδας “The Source”.

Περιγράφοντας τις παλινωδίες που ακολούθησαν την ανακοίνωση της τρόικας περί αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ, την περασμένη Παρασκευή, η WSJ καταλήγει: “Για να αποφύγουν μια κοινωνική έκρηξη, οι σοσιαλιστές πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα σχέδιά τους, να τα εξηγήσουν με σαφήνεια και να προσφέρουν πραγματική ηγεσία”.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η τρόικα απλά είπε φωναχτά και ξεκάθαρα κάτι που επρόκειτο να είναι μια συμφωνία κυρίων ανάμεσα στους αντιπροσώπους της, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Πρωθυπουργό, κ. Γ. Παπανδρέου.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τρόικα επέβαλε αυτούς τους εντελώς μη ρεαλιστικούς στόχους, και επιπλέον μία ακόμα δόση αβάστακτου ‘φαρμάκου’ λιτότητας για να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει την τέταρτη δόση των δανείων, ύψους 15 δισ. ευρώ”, γράφει η WSJ.

“Και ακόμα και εάν από θαύμα η στριμωγμένη οικονομικά Χώρα συγκεντρώσει τα 50 δισ. ευρώ, αυτά θα είναι μια σταγόνα στον ωκεανό με δεδομένο το αστρονομικό εθνικό χρέος των 330,1 δισ. ευρώ”, τονίζει.

“Οι ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση της στήριξης της Κυβέρνησης από τις μάζες, που δεν καταλαβαίνουν το πιθανό όφελος. Κανείς δεν τους εξήγησε ότι αυτές θα προσελκύσουν επενδύσεις, ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας που χρειάζονται απελπισμένα”, καταλήγει το δημοσίευμα.

Το συνολικό πακέτο μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους κινδυνεύει να είναι πολύ λίγο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα με τίτλο “Χάνονται οι ευκαιρίες για δράση στην Ευρωζώνη” αναφέρει ότι μόνο για δύο από τα μέχρι πρόσφατα θεωρούμενα πιθανά μέτρα του πακέτου φαίνεται ότι υπάρχει συναίνεση: Την ενίσχυση της πραγματικής δυνατότητας δανεισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) στο ύψος των 440 δισ. ευρώ και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της Ελλάδας.

Όλα σχεδόν τα άλλα μέτρα που είχαν πέσει στο τραπέζι, προσθέτει το δημοσίευμα, γίνονται περισσότερο απίθανα.

Συνεχίζουν να κινούνται με επιφυλακτικά βήματα τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, όμως από την άλλη δείχνουν να αρνούνται να “παραδώσουν” μέρος των σημαντικών κερδών που έχουν κατακτηθεί.

Ασφαλώς και προβληματίζουν οι εξελίξεις στους κόλπους της Ε.Ε., οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιρλανδία και η ανοδική διάθεση των spreads για τις Χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Σήμερα η Πορτογαλία βρέθηκε στο προσκήνιο με τα spreads να ακουμπάνε τις 420 μονάδες βάσης.
Αντίθετα σε θετικό έδαφος ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, εν μέσω μικτών μηνυμάτων.

Οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 14,6% τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου της Χώρας, όταν οι αναλυτές περίμεναν πολύ μικρότερη αύξηση, της τάξης του 1,9%.

Από την άλλη, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν τον Ιανουάριο μειώθηκε κάθετα 10,41% όπως αναμενόταν, μετά την αύξηση 16,7% του Δεκεμβρίου.

Απροσδόκητη πτώση εμφάνισε τον Ιανουάριο η Βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ που υποχώρησε 0,1%, ενώ η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας μειώθηκε στο 76,1% από 76,2% τον προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της παραγωγής κατά 0,5%, ενώ τοποθετούσαν την παραγωγική δυναμικότητα στο 76,3%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ο αποπληθωρισμός είναι ορατός στο μέλλον, εκτιμά ο Πάνος Δάντης.

Ο μακροπρόθεσμος κύκλος Kondratieff που είναι γνωστός και σαν ΚΥΜΑ – Κ, βασίζεται στην μελέτη συμπεριφοράς μισθών, επιτοκίων, τιμών πρώτων υλών, Τραπεζικών καταθέσεων, πολέμων, τεχνολογικών ανακαλύψεων, διεθνούς εμπορίου, καιρικών συνθηκών και άλλων διαθέσιμων στοιχείων. Στην βάση αυτής της μελέτης μπορούμε να δούμε κατά πόσο μπορούν να επηρεαστούν οι τιμές των εμπορευμάτων και η ίδια η παγκόσμια οικονομία τους επόμενους μήνες ή ακόμα και χρόνια.

Ο Nikolai Kondratieff (1892-1938) ήταν ένας Ρώσος οικονομολόγος που πίστευε πως τα γεγονότα της τρέχουσας καθημερινότητας αλληλεπιδρούν και παράγουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε μια μακρά περίοδο του χρόνου. Έδινε μεγάλη σημασία στις αντιδράσεις της κοινής γνώμης η οποία θεωρούσε ότι επηρεαζόταν άμεσα από την οικονομική ευημερία και συνεπώς ήταν καθοριστικής σημασίας για την ίδια την οικονομία.

Για τον Nikolai Kondratieff οι κοινωνικές αντιδράσεις ήταν το δομικό στοιχείο των αλλαγών που μελέτησε και μέτρησε καθώς και των επιδράσεων που έχουν στο μέλλον και θεώρησε ότι οι οικονομικές τάσεις επαναλαμβάνονται κάθε 54 χρόνια περίπου όπου η ευημερία εναλλάσσεται με την ύφεση. Αυτή η μεταβολή από την ευημερία στην ύφεση εμπεριέχει συντομότερους κύκλους και δημιουργεί μια οικονομική τάση που αν μελετηθεί επαρκώς είναι προβλέψιμη.

Η θεωρία του έγινε γνωστή στις αρχές της δεκαετίας του ’30, όπου προέβλεψε με ακρίβεια όχι μόνο την Μεγάλη Ύφεση αλλά και την μεγάλη ανοδική κίνηση του χρηματιστηρίου την δεκαετία του 1920, η οποία προηγήθηκε. Όπως και ο R. Elliot με την “θεωρία των κυμάτων” έτσι και ο Kondratieff είχε πεισθεί πώς οι μελέτες του σχετικά με την οικονομία, την κοινωνία και την κουλτούρα αποδεικνύουν ξεκάθαρα υπάρχει μια μακροπρόθεσμη “τάξη” στην οικονομική συμπεριφορά που αν αποκωδικοποιηθεί σωστά μπορεί να χρησιμεύσει για την πρόβλεψη της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης.

Κατά τον Kondratieff ο πιο πρόσφατος οικονομικός κύκλος ξεκίνησε όταν η παγκόσμια οικονομία εξήλθε της Μεγάλης ύφεσης του ’30. Οι τιμές των εμπορευμάτων άρχισαν να ανεβαίνουν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έφτασαν στην κορυφή τους το 1980 .
Από τότε και ειδικά από την διετία 1990 – 91 η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε αυτό που αποκάλεσε “δευτερεύον πλατώ”, όπου καταναλωτές και επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι ο πληθωρισμός δεν αυξάνεται και ένας αποπληθωρισμός είναι ορατός στο μέλλον.

Οι πόλεμοι κοντά στους πυθμένες των κύκλων Kondratieff συνήθως συμβαίνουν ή προκαλούνται σε μια χρονική στιγμή που η οικονομία προσπαθεί να αναρρώσει και έχουν σαν αποτέλεσμα την οικονομική ανάπτυξη και την άνοδο των τιμών…

Όσον αφορά το Χ.Α. και την βραχυπρόθεσμη πορεία του ο υπεύθυνος Αγορών της Sarros ΑΕΠΕΥ, εκτιμά ότι δύσκολα ο Γενικός Δείκτης θα εξέλθει από το κανάλι 1550 – 1700.
Αναλόγως των ειδήσεων που θα προκύψουν από τις συνόδους Κορυφής της Ε.Ε. ή ο Δείκτης θα δώσει νέα χαμηλά (χαμηλότερα από αυτά της 10ης Ιανουαρίου) ή αν υπάρξουν θετικές εκπλήξεις θα κινηθεί απαιτητικά ψηλότερα.

Μπορεί να είναι και θετική ένδειξη η συρρίκνωση του τζίρου και η σημαντική μείωση του εύρους διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Από την άλλη θα πρέπει να τονιστεί ότι με τέτοιους τζίρους και με τις ενδείξεις κόπωσης να επιμένουν για τους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους, δύσκολα ο Δείκτης θα απομακρυνθεί από τις 1620 μονάδες, προκειμένου να δώσει “ανάσες” στους αγοραστές. Η ανακωχή πωλήσεων στην περιοχή των 1.620 μονάδων διατηρεί την εύθραυστη ισορροπία σε τεχνικό επίπεδο καθώς από στην εν λόγω ζώνη έχει οριστεί το επίπεδο περικοπής ζημιών ή δραστικής μείωσης θέσεων.

Ωστόσο η διαρκής δοκιμή κάποιων χαμηλότερων επιπέδων ενδεχομένως να αδυνατίζει καθημερινά την ισχύ της στήριξης αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια διάσπαση με αυξημένο όγκο.

“Σε επιβεβαιωμένα κλεισίματα κάτω από τις 1620 μονάδες θα μειώναμε θέσεις αναμένοντας την προσέγγιση των 1550 – 1560 μονάδων για να εξετάσουμε το ενδεχόμενο τοποθετήσεων αφού η Αγορά θα έχει καλύψει σε διόρθωση το ήμισυ της ανοδικής κίνησης.

Αν και η στάση μας παραμένει συντηρητική σε ότι αφορά την συνολική έκθεση μας στην Αγορά (50% – 60%) θα αυξάναμε προοδευτικά θέσεις σε ενδεχόμενη αδυναμία σε επιμέρους μετοχές με κύριες επιλογές τον ΟΠΑΠ, την Motor Oil, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Ελλάκτωρ καθώς εκτιμούμε ότι η Αγορά θα αρχίσει να διαφοροποιεί την στάση της απέναντι σε περιπτώσεις που έχουν ειδικό περιεχόμενο λόγω θεμελιωδών στοιχείων και επιχειρηματικών ειδήσεων”, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, που δεν αποκλείει η σχετική αποδυνάμωση της Αγοράς να είναι και συσσώρευση με ανοδικές διαθέσεις αν βρεθεί η είδηση που θα “πατήσουν” οι αγοραστές.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση μικρών διακυμάνσεων και εξαιρετικά περιορισμένου όγκου συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,56%

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4580, τιμή εκκαθάρισης 750,27) κινήθηκαν μεταξύ 743 και 759 μονάδων.

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (42600 Eurobank, 150000 Πειραιώς, 100000 Κύπρου, 100000 Ταχ. Ταμιευτήριο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3570), Alpha Bank (1008), Πειραιώς (1590), Eurobank (740), ΟΤΕ (1018), MIG (1295), Κύπρου (105), Ταχ. Ταμιευτήριο (315), ΔΕΗ (165), Μυτιληναίος (135), MPB (894), ΕΧΑΕ (109), Αγροτική (295), Ελλάκτωρ (161).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 16/2 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (86300 τεμ.), Eurobank (214003 τεμ.), Πειραιώς (470000 τεμ.), MPB (100000 τεμ.), Εθνική (96500 τεμ.), Κύπρου (80000 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (20000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (80000 τεμ.), ΟΠΑΠ (41810 τεμ.), MPB (500000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (19700299 τεμ.), Eurobank (14189212 τεμ.), Εθνική (7993824 τεμ.), Πειραιώς (19547771 τεμ.), MPB (16854254 τεμ.), Κύπρου (4965608 τεμ.), MIG (4276455 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v