Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικροί - μεγάλοι εν δράσει στη Σοφοκλέους!

Πάνω από τις 1.500 μετά από 13 συνεδριάσεις η αγορά, με την Εθνική να επιστρέφει πάνω από τα 7 ευρώ. Συνεχίζεται η κινητικότητα στην περιφέρεια. Πιθανό ένα "year end rally", βοηθούντος του διεθνούς κλίματος.

Οι Δεικτοβαρείς τίτλοι “ζήλεψαν” την κινητικότητα που εμφανίζουν αρκετές μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης και αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο “year end rally”, με αποτέλεσμα μετά από 13 συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί εκ νέου υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι αν δεν σημειωθεί κάποια σημαντική “υποτροπή” στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, η προσπάθεια “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων θα συνεχιστεί, τουλάχιστον όπου υπάρχουν “ενδιαφερόμενες δυνάμεις”.

Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερα θετικές ενδείξεις αποτελούν η διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μεγάλη γκάμα μετοχών όλων των κατηγοριών κεφαλαιοποίησης.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι παραδοσιακά ο Δεκέμβριος είναι θετικός μήνας χρηματιστηριακά (οι δύο τελευταίοι Δεκέμβριοι στο Χ.Α. αποδείχθηκαν αρνητικοί) αλλά και το γεγονός ότι αρκετά ξένα “short” χαρτοφυλάκια μπορεί να κλείσουν τις κερδοφόρες θέσεις τους ενόψει τέλος χρόνου, δεν αποκλείεται η ανοδική κίνηση του Δείκτη να συνεχιστεί, κάτι που θα “εξυπηρετούσε” ιδιαίτερα τις Τράπεζες που έχουν μπροστά τους αυξήσεις κεφαλαίου.

Εννοείται ότι μία τέτοια εξέλιξη πρέπει να έχει σαν “σύμμαχο” τον αυξημένο τζίρο. Επίσης η καλυτέρευση των αποτιμήσεων στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη χαρτοφυλακίων που μπορεί να επιδιώξουν τοποθετήσεις στην λογική της βραχυπρόθεσμης πίστωσης (Τ+3).

Αν σε όλα αυτά προστεθούν και κάποιες θετικές ειδήσεις, δεν αποκλείεται η ανοδική αντίδραση να πάρει παράταση και ενδιαφέρον εκτός Τραπεζικού ταμπλό.

Παραδείγματος χάρην η σημερινή ανακοίνωση από την Τρ. Πειραιώς για χρηματοδότηση της κατασκευής του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού σταθμού της Χώρας, ισχύος 9,99 MW. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία Selected Volt Α.Ε. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία την εν λόγω επένδυσης είναι αρκετή για να ηλεκτροδοτήσει μια πόλη με πληθυσμό 10.800 κατοίκων ή ισοδύναμα 3.730 νοικοκυριά. Για να παραχθεί η ίδια ηλεκτρική ενέργεια με πετρέλαιο, θα απαιτούνταν 24.450 βαρέλια πετρελαίου ετησίως.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Selected Volt Α.Ε. ανήκει στην Επίλεκτος Ενεργειακή (!)

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και δεν έχει αλλάξει κάτι και τα νέα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, δεν μπορούν να θεωρηθούν υποστηρικτικά για την ψυχολογία των αγοραστών.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, η μέχρι τώρα αδυναμία της Κυβέρνησης να υλοποιήσει τα αναγκαία μέτρα στις απαραίτητες προθεσμίες είναι φυσιολογικό να κρατάει επιφυλακτικούς τους επενδυτές, εγχώριους και ξένους που συνεχίζουν να περιμένουν απτά δείγματα πολιτικής προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, η Χώρα μπαίνει στο πιο κρίσιμο διάστημα της Ελληνικής οικονομίας, όπου θα κριθούν πολλά.

"Τέτοια ποσοστά χρέους μόνο σε πολεμικές περιόδους συναντώνται. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε πως είμαστε σε κατάσταση πολέμου. Και χρειάζεται μάχη - δύσκολη μάχη, επίπονη, διαρκείας", ανέφερε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της Βουλής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος, στο πλαίσιο συζήτησης επί της ενδιάμεσης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική του 2010

Απομένουν πολλά να γίνουν, τώρα όμως πρέπει να αποκατασταθεί η ανάπτυξη, διότι χωρίς ανάπτυξη δεν θα υπάρξει λύση στο πρόβλημα της Χώρας, τόνισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, στην κοινή συνέντευξή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012.

Βέβαια υπάρχει και η πιο αισιόδοξη άποψη που υποστηρίζει ότι και τα πιο “ακραία” σενάρια έχουν “ενσωματωθεί” στις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α., όμως ακόμα και η αισιόδοξη σχολή σκέψης δεν αποκλείει περαιτέρω “κραδασμούς” (αν δείξουν διαθέσεις σοβαρής διόρθωσης οι ξένες Αγορές) και για αυτό προτείνονται σταδιακές τοποθετήσεις και με ορίζοντα τουλάχιστον διετίας.

Από εκεί και πέρα τα “εισαγόμενα” μηνύματα παραμένουν διττά, αν όχι αρνητικά.

“Η συζήτηση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου αναβάλλεται για τις αρχές του 2011”, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δεν έδωσε διευκρινίσεις για την αναβολή, αν και πριν από 10 μόλις μέρες οι 16 της Ευρωζώνης είχαν εκδώσει κοινό ανακοινωθέν, σύμφωνα με το οποίο “το συμβούλιο πρέπει να εξετάσει τάχιστα την ευθυγράμμιση του Ελληνικού δανείου με το Ιρλανδικό”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν ενστάσεις για οποιαδήποτε απόφαση που αφορούσε στην Ελλάδα από τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστρία που ζητούν να δουν πρώτα την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων και διαρθρωτικών αλλαγών, πριν δώσουν το πράσινο φως στην επιμήκυνση.

Επίσης ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διέψευσε τις προσδοκίες των Αγορών, όταν δήλωσε πως “δεν έγινε καμία συζήτηση για το ευρωομόλογο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εurogroup”.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να διαδραματίζει περιορισμένο μόνο ρόλο στην τρέχουσα κρίση της Ευρωζώνης, δήλωσε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Nout Wellink (και επικεφαλής της Ολλανδικής Κεντρικής Τράπεζας), καθώς υποστηρίζει πως “δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να σώζει τις Χώρες που βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης”.

Η Ε.Ε. θα προχωρήσει σε νέο κύκλο τεστ κοπώσεως σε όλες τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες τον Φεβρουάριο του 2011, δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν. Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στο περιθώριο της συνεδρίασης του Εcofin, ο κ. Ρεν είπε ότι "τα κριτήρια για τα τεστ θα είναι αναπροσαρμοσμένα στα νέα δεδομένα αντιμετώπισης κρίσεως που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2011". Είπε επίσης ότι η ρευστότητα θα είναι ένα από τα κριτήρια που θα ισχύσουν και ότι οι λεπτομέρειες της δέσμης των κριτηρίων είναι προς συζήτηση και θα αποφασιστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Επίσης ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Olli Rhen επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι σύντομα θα εγκριθεί η επιμήκυνση του χρόνου απόσβεσης των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, γεγονός που θα βοηθήσει τη Χώρα να ξεπεράσει τις δυσκολίες αναχρηματοδότησης του χρέους της.

Αναγκαία χαρακτηρίζει τη χρεοκοπία αρκετών Δυτικών Ευρωπαϊκών Κρατών ο γνωστός επενδυτής Jim Rogers, που μιλώντας στο CNBC δήλωσε ότι αρκετές Χώρες στη Δυτική Ευρώπη είναι χρεοκοπημένες ή έχουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, και θα πρέπει να τις αφήσουν να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους.

“Πρέπει να αφήσετε την Ιρλανδία να χρεοκοπήσει. Είναι χρεοκοπημένοι. Γιατί θα πρέπει οι “αθώοι” Γερμανοί, Πολωνοί ή οποιοσδήποτε άλλος να πληρώσει για τα λάθη που έγιναν από τους Ιρλανδούς πολιτικούς”, σχολίασε ο Rogers. ”Και η Ελλάδα είναι επίσης χρεοκοπημένη, η Πορτογαλία έχει πρόβλημα ρευστότητας και Χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία ακόμη και η Βρετανία, έχουν διάφορα προβλήματα”, πρόσθεσε.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην θετική εικόνα των διεθνών Αγορών, έπαιξε ρόλο και η είδηση σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος, κ. Barack Obama, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με την αντιπολίτευση για διετή παράταση των φορολογικών ελαφρύνσεων στο μεγάλο εισόδημα, της Κυβέρνησης Bush, εξασφαλίζοντας παράλληλα επέκταση των επιδομάτων ανεργίας και μείωση του μισθοδοτικού φόρου επιχειρήσεων κατά 120 εκατ. δολ. για ένα έτος.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι η σημερινή έντονα ανοδική συνεδρίαση έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, έστω και αν οι συναλλαγές της πρώτης ώρας (ξεπερνούσαν τα 30 εκατ. ευρώ), δημιουργούσαν όλες τις προϋποθέσεις για κάτι ακόμα καλύτερο (!)

Σαρωτική η επικράτηση των τίτλων με θετικό πρόσημο πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη, όπου με αρνητικό πρόσημο έκλεισε μόνο ο τίτλος της Jumbo (-0,57%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΠΑΠ και Αγροτικής.

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Εθνική, Πειραιώς, Coca-Cola, Alpha Bank, Eurobank, του 3% για ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Κύπρου, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό “gap”, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και υψηλότερα των 1500 μονάδων, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1540,16 μονάδες (12.20) και έκλεισε τελικά στις 1533,76 μονάδες με κέρδη 2,74%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 110 εκατ. από τα οποία τα 2,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Σαφώς καλύτερη η τελική εικόνα με 140 ανοδικές μετοχές έναντι 36 πτωτικών και 26 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 6 έως 17,87%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Θετικά τεχνικά μηνύματα, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών, διαπιστώνει ο Απόστολος Μάνθος.

Σύμφωνα με την άποψη του μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, εντυπωσιακή κρίνεται η κίνηση του DAX που ξεπέρασε με σχετική άνεση το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 7000 μονάδων, κινείται σε υψηλά 30 μηνών και δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 7150 μονάδες.

Όσον αφορά το Χ.Α. και τον Γενικό Δείκτη, επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 1550 μονάδων, μπορούν να δώσουν “καύσιμο” κίνησης προς την ζώνη 1679 – 1692, ενώ όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, βρίσκεται μπροστά στην αποφασιστική ζώνη 730 – 735, ανοδική διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει τον εν λόγω δείκτη προς τις 750 μονάδες.

Οι επιμέρους –θετικές- διαφοροποιήσεις είναι εντός προγράμματος και σε αυτές επισημαίνουμε την κινητικότητα που παρατηρείται στις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο οι οποίες είθισται να ενεργοποιούν αγοραστικά αντανακλαστικά σε μεγαλύτερο μέρος τίτλων της μεσαίας - μικρής κεφαλαιοποίησης”, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης, που θεωρεί σαν θετική εξέλιξη την διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και τα τεχνικά μηνύματα που έδωσε η σημερινή συνεδρίαση δείχνουν θετικά, καθώς ο Γενικός Δείκτης διέσπασε ανοδικά τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών (1498 μονάδες) και αν συνεχιστεί η ανοδική διαφυγή, δημιουργείται ένα αξιοπρόσεκτο περιθώριο ανόδου μέχρι την ζώνη 1630 – 1650 μονάδες.

Βελτιώνεται η βραχυχρόνια τεχνική εικόνα της Αγοράς και δημιουργούνται προϋποθέσεις κίνησης προς τις 1550 – 1600 μονάδες, εκτιμά ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust, η μακροχρόνια τάση για το Χ.Α. παραμένει πτωτική.

Η απόφαση για την εισαγωγή της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης είχε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ανέμεναν οι Αγορές. Η αύξηση των ανησυχιών για εξάπλωση της κρίσης των Κρατικών χρεών και στις υπόλοιπες Χώρες της Περιφέρειας της Ευρωζώνης υπερίσχυσε του γεγονότος ότι οι υπόλοιπες Χώρες του ευρώ φαίνονται αποφασισμένες να στηρίζουν το ενιαίο νόμισμα.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στο Eurogroup αποτελούν μία σημαντική ένδειξη για την πορεία των πραγμάτων, εν όψει και της συνόδου κορυφής την επόμενη εβδομάδα 16 και 17 τρέχοντος.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να κινείται με διακυμάνσεις, ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα 9μήνου που δημοσιεύθηκαν δε βοήθησαν, το κλίμα, αλλά αντιθέτως το επιδείνωσαν.

Οι ξένοι αναλυτές παραμένουν αρνητικοί για το Ελληνικό χρέος και τις Ελληνικές Τράπεζες. Μάλιστα, απομακρύνουν τη δυνατότητα επανόδου στις Αγορές για νέες εκδόσεις Κρατικών και Τραπεζικών ομολόγων για μετά το 2013. Οι ίδιοι αναβαθμίζουν τις πιθανότητες χρεοκοπίας (“haircut”) των Ελληνικών ομολόγων, κάτι που σημαίνει ότι τα Ελληνικά χρεόγραφα παραμένουν πολύ υψηλού κινδύνου.

Στο ίδιο πλαίσιο ο οίκος αξιολόγησης χρέους Standard & Poor ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι θέτει την Χώρα υπό αναθεώρηση (credit watch negative) λόγω της πιθανής αρνητικής επίδρασης που θα έχει στους ιδιώτες επενδυτές απόφαση της Ευρωζώνης για τη χρήση του όρου “ρήτρας συλλογικής δράσης” από το β΄ εξάμηνο του 2013. Πιθανόν αυτό να αποτελέσει μια επιπλέον δυσκολία για τη Χώρα μας, που πρέπει να βγει στις Αγορές το συντομότερο δυνατό.

Την περασμένη Πέμπτη η Eurostat ανακοίνωσε ότι η ύφεση στην Ελληνική οικονομία το γ΄ τρίμηνο του 2010 διαμορφώθηκε στο -4,5%, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος της περασμένης χρονιάς.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια στο 1% και την πιστωτική διευκόλυνση των Τραπεζών της Ευρωζώνης με απεριόριστα ποσά, με επιτόκιο 1%, για διάστημα έως τρεις μήνες, μέχρι τον Απρίλιο του 2011, έδωσε “φιλί ζωής” στο Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα, καθώς αποτελεί τη μόνη διέξοδο ρευστότητας του συστήματος προς το παρόν.

Παράλληλα, η Ελλάδα καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για επίτευξη της χρονικής επιμήκυνσης της εξόφλησης του δανείου των 110 δισ. ευρώ στα πρότυπα της Ιρλανδικής σύμβασης.

Οι παγκόσμιες Αγορές επηρεάστηκαν την περασμένη εβδομάδα κυρίως από τα αποτελέσματα των δεικτών μεταποίησης της Κίνας (55,2) και της Ευρωζώνης (55,3), που δείχνουν ότι η ανάπτυξη συνεχίζεται.

Λόγω της ανόδου των τιμών των μετοχών και των εμπορευμάτων οι τιμές των ομολόγων υποχώρησαν ελαφρώς την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα Εμπορεύματα συγκρατούν την ανοδική τους τάση, τονίζει ο κ. Σωτηρόπουλος.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου που συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,55%.

Αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 21195, τιμή εκκαθάρισης 724,51) κινήθηκαν μεταξύ 710 και 731,75 μονάδων.

Χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (30000 Eurobank, 20000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5549), Alpha Bank (2011), Πειραιώς (3849), Eurobank (1000), ΟΤΕ (1628), MIG (5759), Αγροτική (442), Κύπρου (327), Ταχ. Ταμιευτήριο (524), ΔΕΗ (310), MPB (1040), Ιντρακόμ (1465), Ελλάκτωρ (2054), ΟΠΑΠ (101), ΓΕΚ (138), Coca-Cola (213), Intralot (199), Τιτάν (165), Μυτιληναίος (217), ΕΧΑΕ (262), Μέτκα (397).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 7/12 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εurobank (12255 τεμ.), Εθνική (7505 τεμ.), Πειραιώς (452484 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: ΟΤΕ (68381 τεμ.), Eurobank (140000 τεμ.), ΟΠΑΠ (40000 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (8000 τεμ.), Τέρνα Ενεργειακή (3000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8118929 τεμ.), Eurobank (14421951 τεμ.), Εθνική (7762894 τεμ.), Κύπρου (5097721 τεμ.), Πειραιώς (20479195 τεμ.), MPB (11889363 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v