Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσβλέπουν σε αντίδραση από τη στήριξη των 1.460

Στην ανθεκτικότητα της μακροχρόνιας στήριξης των 1.460 μονάδων προσβλέπουν όσοι ποντάρουν σε τεχνική αντίδραση. Σε καίριες στηρίξεις η Εθνική αλλά και Eurobank, Alpha. Αναδιάταξη δυνάμεων σε τραπεζικά - επιλεγμένα "χαρτιά".

Οι αυξήσεις κεφαλαίου δίνουν τον τόνο, σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να υποχωρεί στα χαμηλά 18 μηνών και οι Αγροτική, ΟΤΕ να διορθώνουν σε ιστορικά ελάχιστα επίπεδα.

Στις 1.472,5 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 707,6 ο FTSE 20 καθώς συνεχίζονται οι πιέσεις στη μετοχή της Εθνικής, τις λοιπές τράπεζες, με την Κύπρου να έχει τα δικά της…προβληματάκια εχθές.

Το αξιοσημείωτο είναι, πως το ΧΑ υποχωρεί προς τα δύο χαμηλά των 1.414 και 1.383 μονάδων σε μεγάλη απόκλιση έναντι του χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης και σε ακόμη μεγαλύτερη από τους βασικούς δείκτες της Wall δηλαδή τον DJIA και κυρίως τον S&P 500.

Πρακτικά μία συγκριτική παρακολούθηση (2-3ετίας) αυτών των δεικτών επιβεβαιώνει την αρνητική προεξόφληση που έχει σημειωθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο συμπεριλαμβανόμενων ακραίων ενδεχόμενων με την…απειλή της αναδιάρθρωσης του χρέους να επικρέμαται για περισσότερο από ένα 6μηνο. Πρακτικά στο ΧΑ έχει προεξοφληθεί πολύ μεγάλο μέρος των όσων αρνητικών συμβαίνουν για την ελληνική οικονομία και πολλών όσων προβλέπονται για την δύσκολη συνέχεια.

Παρατηρούμε επίσης, πως παρά την επαναφορά αρνητικών ειδήσεων και αναφορών για την "κρίση χρέους" όλο και περισσότερων ευρω-κρατών οι βασικοί δείκτες ακολουθούν τον DAX, ο οποίος "αρνείται να διορθώσει". Σε πολύμηνη συσσώρευση ο DAX, σε φάση αναστροφής οι FTSE, CAC, ATX σαν να περιμένουν κάτι.

Παρά το ότι ο χρυσός έφτασε μέχρι τα 1.300$, παρά την στροφή προς το ελβετικό φράγκο και την ενδυνάμωση του δολαρίου Αυστραλίας, η Φραγκφούρτη αλλά και η Wall παραμένουν σε συσσώρευση.

Οι διέξοδοι μόλις δύο ή διορθώνουν τα ξένα χρηματιστήρια παρασύροντας προφανώς και το ΧΑ, που ωστόσο έχει ήδη μεγάλη αρνητική απόκλιση ή…προκύπτει απρόβλεπτος παράγοντας που ωθεί υψηλότερα την Φραγκφούρτη, την Wall ωθώντας και τις ευρωαγορές, της ελληνικής συμπεριλαμβανόμενης.

Από την χθεσινή συνεδρίαση κρατάμε το γεγονός, της "μάχης", που δόθηκε για να μην χαθούν οι 1.460 μονάδες, με τον Γενικό Δείκτη να "ακουμπά" με ακρίβεια…μοιρογνωμόνιου στις 1.460,5 μονάδες. Τυχαίο ή όχι θα φανεί άμεσα.

Σύμφωνα με τον φίλο Στέφανο (deiktes.com) η μάχη για την προάσπιση της περιοχής στήριξης, που…έρχεται από το 2003 θα συνεχιστεί μέχρι να χαθεί ή κερδηθεί και η τελευταία πιθανότητα.

Ειδάλλως θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για χαμηλότερα και συγκεκριμένα για τις 1.414 και 1.383 μονάδες, όπου πολλά αλλάζουν προς το δραματικότερο. Όμως οι πιο παρατηρητικοί πρόσεξαν το μεθοδικό "μάζεμα", που επιχειρήθηκε στη μετοχή της Εθνικής, με το "κλείσιμο" της συνεδρίασης, με τις συναλλαγές στον τραπεζικό τίτλο να ξεπερνούν καθημερινά πλέον το μισό (και πλέον) του συνολικού τζίρου.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η μεθοδευμένη (κατά την δική μας εκτίμηση) απαξίωση του ΟΤΕ, σε επίπεδα αποτίμησης που βολεύουν κυρίως τον γερμανό μεγαλομέτοχο. Και παρά το, ό τι έχουμε καταντήσει κουραστικοί και…γραφικοί θα επιμείνουμε πως αυτό, που συντελείται στον Οργανισμό αποτελεί τουλάχιστον αντικείμενο εξέτασης των καθ΄ύλην αρμόδιων αρχών.

Σε αυτή την κομβική φάση (και) του ΧΑ επιβεβαιώνεται η στάση συγκεκριμένων παικτών, η αδυναμία ενεργοποίησης εγχώριων δυνάμεων και η έλλειψη φυσικού ηγέτη να πάρει πάνω του την αγορά.

Κρατάμε επίσης, πως όλους αυτούς τους μήνες οι ξένοι (και οι…ξένοι) έχουν μειώσει συστηματικά τις θέσεις τους θεωρώντας ενδεικτική την περίπτωση της Εθνικής. Στο 54% έφτανε πριν από δύο χρόνια η συμμετοχή ξένων και "ξένων" στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής, στο περίπου 34% υπολογίζεται σήμερα. Όμως είναι εμφανές, πως το σχεδόν 9-10% που "αλλάζει χέρια" τις τελευταίες δύο εβδομάδες από κάποιους προσφέρεται και από κάποιους μαζεύεται.

Σε μεγάλο βαθμό η αντίστροφη διαδικασία από αυτήν που ακολουθείται από "διανομές χαρτιών στα υψηλά της αγοράς". Το αν πράγματι σημαίνει κάτι αυτό, που δεν περιορίζεται βέβαια στην Εθνική θα φανεί σε ορίζοντα ενός-δύο μηνών. Και σε άλλες τραπεζικές μετοχές (υψηλές οι συναλλαγές λ.χ και στην Κύπρου ή την Πειραιώς) αλλά και τίτλους εταιρειών του 20άρη παρατηρούνται αναδιατάξεις μετοχικών δυνάμεων, που κατά πάσα βεβαιότητα έχουν τον σκοπό τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v