Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα δικαιώματα της Εθνικής… συμφέρουν

Εντείνονται οι πιέσεις στη μετοχή της Εθνικής, αλλά και στα δικαιώματα με την τιμή συμμετοχής στην ΑΜΚ σχεδόν 10 λεπτά συμφερότερη από την τρέχουσα στο… ταμπλό. Αντίρροπα λειτουργούν ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, αλλά και ΑΤΕ, 3E, ΤΤ.

Σημαντικά χαμηλότερα διαμορφώνεται η μετοχή της Εθνικής, αντίρροπα επιχειρείται να λειτουργήσουν η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, η 3E και άλλες δυνάμεις του "20άρη".

Προς τις 1.500 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες της τάξεως του 0,7%, προς τις 729 ο "20άρης", καθώς η Εθνική διορθώνει μέχρι τα 7,66 ευρώ, περίπου 4,2%, με συναλλαγές 30 εκατ. ευρώ, πριν από λίγο.

Πρακτικά, στις 14:05 η τρέχουσα τιμή της μετοχής της Εθνικής κυμαινόταν στα 7,66 ευρώ, το δικαίωμα (… επί της μετοχής) στο 0,47 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα έως 16%.

Το αντίστοιχο… δικαίωμα στις ομολογίες υποχωρούσε επίσης κατά 16% στο 0,88 ευρώ.

Πρακτικά, και για να μην μπερδευόμαστε με… δικαιώματα και… τρέχουσες τιμές τη στιγμή όπου η μετοχή της Εθνικής κυμαίνεται στα 7,66 ευρώ, η μέσω δικαιώματος και ομολογίας υπολογίζεται αντίστοιχα στα 7,56 ευρώ.

Και για τις δύο περιπτώσεις (τόσο ως προς το δικαίωμα όσο και ως προς την ομολογία).

Πρακτικά δημιουργείται ένα μικρό περιθώριο της τάξης του 0,10 ευρώ και εύλογο το ερώτημα εάν θα συντηρηθεί αυτή η απόκλιση μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε και σταματάει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων.

Καθαρά τεχνικής μορφής κινήσεις αλλά και αντιστάθμιση θέσεων, προκειμένου να συντηρείται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη συμμετοχή των επενδυτών στην αύξηση κεφαλαίου, που θα αναφέρουμε εμπεριστατωμένα σε κάθε προσέγγισή μας.

Θα δίνουμε πρακτικά με βάση την τρέχουσα τιμή στην υποκείμενη αγορά και την πορεία των δικαιωμάτων, την τυχόν απόκλιση (είτε discount είτε premium) προκειμένου ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης-επενδυτής να έχει πληρέστερη εικόνα και για το τι παίζεται στο ταμπλό και κυρίως, για τα συμφέροντά του.

Όσον αφορά σε εύλογα ερωτήματα φίλων για το πώς το ευρύτερο εννοούμενα Δημόσιο είτε άμεσα είτε έμμεσα θα μπορεί να ελέγχει μετά την αύξηση συνολικό μερίδιο της τάξης του 25%, θα επανέλθουμε με συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοστά μόλις ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων.

Η προσέγγιση έχει γίνει με την προϋπόθεση πως υφιστάμενοι μέτοχοι αλλά και… άλλοι παίκτες θα συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία μέχρις… ευρώ.

Οι συναλλαγές στα 71 εκατ. ευρώ, με σχεδόν τα μισά, δηλαδή 31,5, να έχουν συναλλαγεί στη μετοχή της Εθνικής, ενώ στα 5,2 εκατ. ευρώ φτάνει ο τζίρος στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Σημειωτέον πως η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύεται στα 11,66 ευρώ και αποτελεί αντίρροπη δύναμη στην πίεση που δικαιολογημένα δέχεται η μετοχή της Εθνικής.

Αλλά και η ΔΕΗ στα 11,50 ευρώ (1,7%), η 3E στα 19,29 ευρώ (1,05%) και δευτερευόντως ο ΟΤΕ (5,45 ευρώ) και η Eurobank (4,46 ευρώ) αντιδρούν υψηλότερα.

Την ίδια ώρα, μικρή διόρθωση σημειώνεται για το ευρώ στο 1,35 δολάριο, ο DΑΧ επανέρχεται πάνω από τις 6.300 μονάδες, οριακά υψηλότερα διαμορφώνεται ο CAC 40 στις 3.784 μονάδες και χαμηλότερα των 5.600 μονάδων ο FTSE 100.

Από τις μετοχές του FT-40M ο ΔΟΛ υποχωρεί 4,4% στο 0,87 ευρώ, η Frigoglass στα 8,70 ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή στα 2,91 ευρώ, η Σιδενόρ στα 2,35 ευρώ, η Intracom στο 0,57 ευρώ και η Alapis στο 1,69 ευρώ.

Από τις λιγοστές μετοχές που αντιδρούν, ο Τσουκαρίδης φτάνει το 0,37 ευρώ, ο Δρομέας το 0,33 ευρώ, η ΑΝΕΚ το 0,24 ευρώ, η Αvenir το 0,36 ευρώ και λιγοστές ακόμη από την ίδια κατηγορία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v