Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορά ...μιας μετοχής η Σοφοκλέους

Η Σοφοκλέους συνεχίζει να κινείται στον “αστερισμό” της Εθνικής, εντείνοντας την αποκαρδιωτική εικόνα σε τζίρο και χρηματιστηριακή συμπεριφορά. Νέα ιστορικά χαμηλά για Αγροτική, Γενική, Τέρνα Ενεργειακή.

Η Σοφοκλέους συνεχίζει να κινείται στον “αστερισμό” της Εθνικής, εντείνοντας την αποκαρδιωτική εικόνα τόσο από πλευράς συναλλαγών (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 8 συνεδριάσεων), όσο και από την χρηματιστηριακή συμπεριφορά της συντριπτικής πλειονότητας των εισηγμένων τίτλων.

Ακόμα και μέσα στα στενά όρια του 20αρη, οι περισσότερες μετοχές δίνουν την εικόνα της απόλυτης εγκατάλειψης (ο τίτλος της Αγροτικής έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό), καθώς συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις για συγκέντρωση ρευστότητας και συμμετοχή στην αύξηση της Εθνικής.

Έτσι οι όποιες προσπάθειες από πλευράς αγοραστών δείχνουν να περιορίζονται στο να διατηρήσει μία ευπρεπή αποτίμηση ο τίτλος της Εθνικής και ο Γενικός Δείκτης να τριγυρνάει γύρω από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Εθνικής ήταν η μοναδική που ξεπέρασε σε όγκο τα 2 εκατ. τεμάχια, αποσπώντας το 29% της μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ έστω και με την βοήθεια των δημοπρασιών ο Γενικός Δείκτης εξασφάλισε κλείσιμο οριακά υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων και ο τίτλος της Εθνικής υψηλότερα των 8,00 ευρώ.

Και το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι με αυτή την εικόνα της Αγοράς, κάποιοι σκέπτονται ακόμα τον φόρο υπεραξίας που θα ισχύσει από το νέο έτος (!)

Εννοείται ότι εκτός FTSE η εικόνα είναι σαφώς χειρότερη, καθώς οι λίγες εντολές πώλησης δεν “αντικρίζουν” παρά ελάχιστες (και σε μερικές περιπτώσεις μηδενικές) εντολές αγοράς, με αποτέλεσμα επί καθημερινής βάσεως δεκάδες τίτλοι να σημειώνουν δυσανάλογες σε σχέση με τον όγκο συναλλαγών απώλειες και αρκετοί να πλησιάζουν ή και να καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά (!), μεταξύ αυτών ο τίτλος της Τέρνας Ενεργειακή και της Γενικής Τράπεζας.

Από το ταμπλό του 20αρη με “αξιοπρεπή” κέρδη μόνο η Coca-Cola (+1,24%). Απλά θετική ημερήσια μεταβολή για ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Εθνική και Ταχ. Ταμιευτήριο (μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Πειραιώς και Ελλάκτωρα.

Αντίθετα κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας και με τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες ο τίτλος της Alpha Bank (-4,39%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολούθησαν οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, Αγροτική, MPB, MIG.

Απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας για Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, Κύπρου, Jumbo και αρνητικό τελικό πρόσημο για Ελ. Πετρέλαια και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 1526,38 μονάδες (10.40) για να ακολουθήσουν διακυμάνσεις και αλλαγές προσήμων. Όμως μετά τις 15.23 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1493,25 μονάδες (16.34), στις 17.00 βρέθηκε στις 1498,61 και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1501,87 μονάδες με απώλειες 0,7%, ενώ ο τζίρος στα 70 εκατ. από τα οποία τα 3,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακών εμφανίσεων συνέχεια για την τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές έναντι 107 πτωτικών και 27 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 19,85%.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι αν διατηρηθεί αυτή η εικόνα ειδησεογραφικής άπνοιας και μηδενικής επενδυτικής διάθεσης, το Χ.Α. θα αναζητήσει ισορροπία σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, ιδιαίτερα αν αρχίσει να επιδεινώνεται το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά το άμεσο μέλλον το ενδιαφέρον μοιραία θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στον τίτλο της Εθνικής, για την οποία όμως θα πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση της μετοχής στο ταμπλό μόλις ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων.

Αναφορικά με τις μελλοντικές προοπτικές του Χ.Α. και σύμφωνα με απόψεις παραγόντων της Αγοράς, η προσοχή θα είναι εστιασμένη στα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση καθώς και η αντιμετώπιση των κοινωνικών ομάδων που θίγονται από αυτά, ενώ στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011.

Αντίθετα όσον αφορά τις διεθνείς Αγορές, η συμπεριφορά των οποίων θα συνεχίσει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις και στην Σοφοκλέους, αργά αλλά σταθερά επιστρέφει η αβεβαιότητα των αναλυτών για το τι μέλλει γενέσθαι σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με την αρνητική εικόνα να δίνει σήμερα το παρόν καθώς αναζωπυρώνεται η κινδυνολογία περί τα δημοσιονομικά των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου με τα spreads και τα CDS να εκτοξεύονται πάλι στα ύψη.

Προς επιμήκυνση της αποπληρωμής των τοξικών ομολόγων της Anglo Irish Bank κινείται η Κυβέρνηση της Ιρλανδίας, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Brian Lenihan. H έκθεση της Κρατικοποιημένης Τράπεζας σε τοξικά ομόλογα υψηλού ρίσκου υπολογίζεται σε πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Lenihan τόνισε πως σκοπός του Ιρλανδικού Κράτους είναι να επιμηκύνει το χρονικό διάστημα αποπληρωμής των ομολόγων που λήγουν στα τέλη Σεπτέμβρη. Ωστόσο, δημοσιεύματα του Ιρλανδικού Τύπου κάνουν λόγο για πρόθεση της Κυβέρνησης να προβεί σε “haircut” στην αποπληρωμή των ομολόγων.

Ευνόητο είναι ότι οι φήμες και δημοσιεύματα έφεραν άνοδο-ρεκόρ σημειώνουν στα CDS Ιρλανδίας και σε συνδυασμό με την δημοσιονομική πορεία της Πορτογαλίας να επαναφέρουν τις ανησυχίες στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Όμως οι σημερινοί πωλητές στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές είχαν και άλλα “άλλοθι”.

Ο σύνθετος δείκτης της Ευρωζώνης, που καταγράφει την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, κατέρρευσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών, εξαιτίας της απότομης πτώσης στη Γερμανία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης υποχώρησε στις 53,8 μονάδες το Σεπτέμβριο από τις 56,2 μονάδες τον Αύγουστο, υποχωρώντας τα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2008, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για μικρή διολίσθηση του δείκτη. Ο δείκτης του μεταποιητικού τομέα υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών στις 53,6 από τις 55,1 μονάδες, ενώ ο PMI του τομέα των υπηρεσιών στις 53,6 μονάδες το Σεπτέμβριο από τις 55,9 μονάδες του προηγούμενου μήνα, στα χαμηλά 7μηνου.

Χτύπημα στην ψυχολογία των αγοραστών και τα νέα από το μέτωπο της ανεργίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν περισσότερο απ' όσο αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα στην Αμερικανική Αγορά εργασίας. Το μέγεθος, που αντιπροσωπεύει τον αριθμό των νέων ανέργων, αυξήθηκε κατά 12.000 στις 465.000. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 450.00 αιτήσεις νέων ανέργων.

Ευνόητο είναι ότι με αυτά τα δεδομένα και με την σημαντική άνοδο που είχε προηγηθεί, η Wall Street άνοιξε με αξιοπρόσεκτες απώλειες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην Αγορά Παραγώγων, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκεί εμπλεκόμενοι για μία ακόμα συνεδρίαση έδειξαν επιδεικτικά επιφυλακτικοί, με αποτέλεσμα τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη να ακολουθούν την κίνηση του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη με σαφώς αρνητικότερες διαθέσεις.


Τι εκτιμούν για τη συνέχεια οι αναλυτές

Η Αγορά παραμένει ιδιαίτερα ρηχή, ενώ όλοι συνεχίζουν να εκτιμούν ότι ο Τραπεζικός κλάδος και πιθανόν η Εθνικής θα προηγηθούν των εξελίξεων, εκτιμά ο Αντώνης Χριστοφίδης.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec. ακόμα δεν έχουν έλθει οι εξελίξεις που εδώ και καιρό περιμένει η Σοφοκλέους και οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά την πτωτική τάση.

Η είσοδος των δικαιωμάτων της Εθνικής σίγουρα θα εντείνει την μεταβλητότητα και θα δυσκολέψει την πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Επίσης ο κ. Χριστοφίδης επισημαίνει την εξαιρετικά κακή και προβληματική εικόνα που παρουσιάζει το χρηματιστηριακό ταμπλό εκτός 20αρη, ενώ όσον αφορά τις διεθνείς Αγορές εκτιμά ότι επιστρέφουν οι ανησυχίες για τα χρέη των “αδύναμων” Κρατών και ότι χαλάει ελαφρώς η τεχνική εικόνα των διεθνών Αγορών, έστω και αν η μέχρι στιγμής διόρθωση δείχνει να κινείται μέσα σε ελεγχόμενα πλαίσια.

Εξαιρετικά προβληματισμένος για την τεχνική εικόνα των περισσότερων δεικτών δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ), καθώς ο Γενικός Δείκτης επιμένει να μην δίνει πειστική ανοδική αντίδραση υψηλότερα των 1557 μονάδων και ο 20αρης υψηλότερα των 743 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 764 μονάδων.

Σε αυτές της περιπτώσεις οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 1457 και 709-700 μονάδες αντίστοιχα.

Κάκιστη η εικόνα του πάλαι ποτέ “κραταιού” FTSE που κινείται στην επικίνδυνη ζώνη στήριξης 1665 – 1624 και αν την διασπάσει καθοδικά με συνεχόμενα κλεισίματα η αμέσως επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 1481 μονάδες (χαμηλά Μαρτίου 2003).

Κινήσεις πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 1500 μονάδων “βλέπει” ο Μάνος Χατζηδάκης εκτιμώντας ότι η συρρίκνωση του συναλλακτικού όγκου και η διαμόρφωση ήπιων τάσεων στις κυριότερες Ταπεζικές μετοχές ενδεχομένως να αποτελούν ένδειξη αποφόρτισης της τάσης.

Η αντίδραση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τα χαμηλά των 1490 μονάδων προσομοιάζει αρκετά με την πρόσφατη κίνηση που παρατηρήθηκε στο τέλος Αυγούστου και η οποία είχε σχεδόν παρόμοια χαρακτηριστικά στο ξεκίνημα της.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ παραμένει εξαιρετικά συγκρατημένος και τονίζει ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο κάποιων προσεκτικών αγορών στην περιοχή των 1.490 μονάδων όπου η Αγορά έδειξε ότι έχει κάποια προσωρινή ανθεκτικότητα και η προσφορά τίτλων είναι ελεγχόμενη.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης που συνδυάστηκε με βελτιωμένους όγκους συναλλαγών όσον αφορά τα συμβόλαια του FTSE.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη έγραψαν μεγαλύτερες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και αύξησαν τις υποτιμήσεις του πρώτου μήνα στο 2,7%.

Μικτές κινήσεις με περισσότερες πωλήσεις, τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8451, τιμή εκκαθάρισης 708,22) κινήθηκαν μεταξύ 705 και 732 μονάδων.

Σχετικά χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (72900 MPB, 30600 Αγροτική, 300000 Alpha Bank, 35000 ΟΠΑΠ, 140000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1450), Alpha Bank (1159), Πειραιώς (331), Eurobank (620), ΟΤΕ (564), MIG (663), Ταχ. Ταμιευτήριο (789), MPB (281), ΓΕΚ (125), ΔΕΗ (279), Κύπρου (497), Μυτιληναίος (213), Αγροτική (285).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 23/9 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική (114033 τεμ.), Αγροτική (17000 τεμ.), ΔΕΗ (28711 τεμ.), Πειραιώς (15000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (235000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7479601 τεμ.), Eurobank (15423027 τεμ.), Εθνική (35464732 τεμ.), Κύπρου (7496743 τεμ.), Πειραιώς (11818118 τεμ.), MIG (4585314 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία GLG PARTNERS LP γνωστοποιεί με την από 22/9/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι μετά από ανοικτή πώληση 12.574 μετοχών (-0,0020% του μετοχικού κεφαλαίου) της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ η οποία έλαβε χώρα την 22η Σεπτεμβρίου 2010 κατέχει καθαρή ανοικτή θέση -782.574 μετοχών της ανωτέρω εκδότριας εταιρείας ή ισοδύναμο ποσοστό -0,1289% του μετοχικού της κεφαλαίου (σε σύνολο εισηγμένων 607.042.000 μετοχών).

Η διαχειρίστρια εταιρεία JANE STREET GROUP γνωστοποιεί με την από 23/9/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Ταυτότητα Διαχειριστή: Jane Street Group. Ονομασία Εκδότη: Εθνική Τράπεζα ΑΕ. ISIN GRS003013000. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 1.045.862 μετοχές. Η ανοικτή θέση αυξήθηκε κατά 15.684 μετοχές σε σχέση με την προηγούμενη γνωστοποίηση. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,17%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v