Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κινδυνεύουν οι 1.475 μονάδες για τον ΓΔ

Προς τις 1.475 μονάδες «κινδυνεύει» με υποχώρηση ο Γενικός Δείκτης, καθώς συνεχίζεται η διόρθωση της ΕΤΕ (7,62€). Αντιστάθμιση με δικαιώματα σε μία αγορά που δείχνει να κινείται σχεδόν αποκλειστικά για την ΑΜΚ της Εθνικής.

Συνεχίζεται η διόρθωση στο Χ.Α., και για να είμαστε ακριβείς η υποχώρηση του FTSE 20, καθώς το υπόλοιπο του… ταμπλό έχει πιεστεί σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα των αντίστοιχων του 20άρη ή επί μέρους μετοχών του δείκτη.

Στις 1.496,3 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 725,2 ο FTSE 20, με την Εθνική Τράπεζα στα 7,62 ευρώ και το 61,5% του χθεσινού τζίρου στην Εθνική και τα δικαιώματά της, όπως εύστοχα αναδεικνύει ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Σε κλίση οι κυριότερες μετοχές του κλάδου, αλλά με την κεφαλαιοποίηση συγκεκριμένων ομίλων (Eurobank, Alpha Bank αλλά και Τράπεζα Πειραιώς) να αφήνει ανοιχτά όλα τα λίγο ως πολύ γνωστά ενδεχόμενα.

Οι ελληνικές τράπεζες, που βρίσκονται ούτως ή άλλως σε αμυντική θέση και πτωτική τροχιά, παραμένουν σε αμφισβήτηση από ξένους οίκους, όπως η Moody’s, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αποτίμησή τους σε εύθετο χρόνο και τις επιδιώξεις των ξένων, που αργά ή γρήγορα θα κληθούν να συνεισφέρουν στην κεφαλαιακή ενίσχυση του εγχώριου συστήματος.

Το ερώτημα είναι σε ποια επίπεδα αποτίμησης και με ποιους όρους θα ενεργοποιηθούν οι ξένοι οίκοι, καθώς το Χ.Α. πλησιάζει και πάλι την «πονηρή» περιοχή των 1.475 και (σε αμέσως επόμενη φάση) των 1.460 μονάδων.

Η υποχώρηση της Wall χθες δεν αλλάζει και πολλά από τη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση του αμερικανικού χρηματιστηρίου και κατ' επέκταση του γερμανικού.

Ωστόσο, σε αυτήν την καμπή των αγορών οι αναλυτές προχωρούν στην εκτίμηση τριών σεναρίων για την παγκόσμια οικονομία, τη στιγμή όπου η κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένη να καταστήσει ακόμη πιο ευέλικτη την πιστωτική επέκταση, να «κόψει» και άλλα δολάρια, να χρηματοδοτήσει και με άλλη ρευστότητα το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Υποχρέωση και προοπτική που διορατικοί παίκτες περιμένουν να αρχίσει να φαίνεται και χρηματιστηριακά, αρχής γενομένης από τη Wall.

Για να δούμε το σύνθετο και συνάμα ριψοκίνδυνο στοίχημα που παίζουν οι Αμερικανοί στην προσπάθειά τους να κερδίσουν χρόνο και… χρήμα.

Δεν είναι τυχαίο πως την ίδια περίοδο αναπτύσσεται όλο και πιο έντονα η εκτίμηση, η λογική για «μαλακή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», που (σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των «Financial Times») θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκριμα για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Πρακτικά οι αγορές είναι σε εμφανή φάση συσσωρεύσεων (έπειτα από επιτυχείς διανομές χαρτιών στα υψηλά), ενώ στο Χ.Α. προφανής είναι η αναδιάταξη δυνάμεων σε τράπεζες και ακόμη 2 - 3 κλάδους, που ελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σε μετοχές εταιριών όπως είναι η Ελλάκτωρ, ο Φουρλής, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΔΕΗ και μερικών ακόμη είναι φανερό πως επιχειρείται κάτι περισσότερο από μία απλή προεξόφληση χρηματιστηριακού και μόνο χαρακτήρα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v