Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κοντά στις πρώτες αντιστάσεις…

Κοντά στις πρώτες αντιστάσεις φέρνει το ΧΑ η τελευταία αντίδραση. Αιχμή τράπεζες αλλά και μη-τραπεζικές μετοχές με ζητούμενη την επιβεβαίωση της τεχνικότητας των βασικών δεικτών, μετοχών.

Με νέες φήμες, αναφορές και σενάρια «πήραν μπροστά» εχθές οι τράπεζες. Αιχμή της αντίδρασης ο κλάδος, που φέρνει και πάλι τους βασικούς δείκτες σε βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις κάτι, που απαιτεί αυξημένη προσοχή σήμερα. Στις 1.678 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με το «υψηλό ημέρας» δέκα μονάδες πιο πάνω και τον FTSE 20 ξανά υψηλότερα των 820 μονάδων.

Δεδομένης της συγκυρίας και της σχετικής κινητικότητας, που παρατηρείται στις συμπληρωματικές αγορές αυτές οι 2-3 συνεδριάσεις χρειάζονται περισσότερη προσοχή.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο υπέρβασης σε «κλείσιμο» αυτή την φορά των 1.688 μονάδων κάτι που θα ισχυροποιούσε την βραχυπρόθεσμη τάση προς την επόμενη ζώνη αντίστασης.

Υπό προϋποθέσεις στόχος αυτής της κίνησης παραμένει η επαναπροσέγγιση των τελευταίων «κορυφών» είχαν σημειωθεί στις 4-5 Αυγούστου, δηλαδή προς τις 1.800 μονάδες.

Βέβαια για να επιβεβαιωθεί αυτό το ενδεχόμενο χρειάζονται η… έξωθεν βοήθεια, η τεχνική επιβεβαίωση της κίνησης που εξελίσσεται από τα προχθεσινά χαμηλά και η ένταση της κινητικότητας στο τραπεζικό παρασκήνιο.

Για τις ξένες αγορές λίγο ως πολύ οι Financial Times αναφέρονται σε… δυσαρέσκεια της Fed με τις αγορές με την ευρύτερη περιοχή των 10.280 μονάδων να αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για τον DJIA.

Από τεχνικής πλευράς εάν διασπασθούν σήμερα- αύριο δευτερεύουσες αντιστάσεις τότε η προοπτική ενός ανοδικού κύκλου είναι ανοιχτή. Αναφερόμαστε πάντα σε βραχυπρόθεσμη κίνηση και τίποτε περισσότερο.

Ωστόσο εάν οι αντιστάσεις αποδειχθούν… ισχυρές δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις ικανές να πιέσουν τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.640 και τον FTSE 20 προς τις 799 μονάδες.

Θα φανεί όμως ίσως και σήμερα, πιθανότατα αύριο εάν θα πρέπει να προσβλέπουμε και να ποντάρουμε σε έναν ισχυρότερο ανοδικό κυματισμό τις επόμενες ημέρες.

Οσον αφορά στο τραπεζικό παρασκήνιο τα νέα στοιχεία που παραπέμπουν σε νέο ιστορικά υψηλό δανεισμό από την ΕΚΤ δεν χωρούν… δεύτερης ερμηνείας. Κατ΄ επέκταση και το τι θα πρέπει να περιμένουμε από τις δρομολογημένες διεργασίες στον κλάδο.

Στο προσκήνιο από εχθές και αρκετές ακόμη μετοχές εταιρειών του 20άρη, της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και των μικρομεσαίων που θα μπορούσαν να έχουν συνέχεια στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το ανοδικό σενάριο. Αυτό πάντα βραχυπρόθεσμα γιατί εάν κρίνουμε από τις προθέσεις των Moody’s, από φθινόπωρο κάποια στιγμή θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για νέο γύρο υποβαθμίσεων και μεγαλύτερων φόβων για το «άγος των κρατικών χρεών».

Προσώρας όμως ακολουθούμε την βραχυπρόθεσμη τάση, ενώ όσον αφορά στα στοιχεία που «χρωστάμε» από εχθές σε… στατιστικολόγους φίλους θα τα έχουμε αναλυτικά στην αμέσως επόμενη αναφορά μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v