Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προεξοφλώντας (εκ νέου) εξελίξεις στις τράπεζες…

Με αιχμή τις τράπεζες το ΧΑ περνά τις πρώτες αντιστάσεις και υπεραποδίδει έναντι των κυριότερων ευρωαγορών. Προεξοφλούν επιτάχυνση των εξελίξεων σε τράπεζες και ποντάρουν ανάλογα. Υπεραπόδοση για Eurobank, Alpha Bank, Εθνική.

Ανεβάζει «στροφές» το ΧΑ, με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να αντιδρούν υψηλότερα. Προς τις 1.675 ο Γενικός Δείκτης και έως τις 819,5 μονάδες ο FTSE 20 με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά (στις 13:10) στα 38,5 εκατ. ευρώ.

Από αυτά σχεδόν 12 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής, περίπου 7,2 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, 4,8 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και 3 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Eurobank.

Εμφανές από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης πως η αγορά θα «παιζόταν» με αιχμή τις τράπεζες και… καύσιμο την… επόμενη φάση των λίγο ως πολύ γνωστών σεναρίων στον τραπεζικό κλάδο. Από κοντά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με τζίρο 1,2 εκατ. ευρώ, χωρίς να υστερούν οι υπόλοιποι του κλάδου.

Βέβαια η διάχυση της ανοδικής αντίδρασης είναι… καθολική για τον 20άρη, καθώς πριν από λίγο το σύνολο των μετοχών ήταν στο «πράσινο» .

Το ενδιαφέρον είναι πως η αντίδραση στο ΧΑ επιχειρείται κυρίως μέσω εγχώριων δυνάμεων και όχι με την συνδρομή των ξένων χρηματιστηρίων. Είναι ενδεικτικό, πως οι κυριότερες αγορές αντιδρούν έως και 0,9% (κυρίως ο DAX) τη στιγμή που για το ΧΑ οι βασικοί δείκτες, μετοχές υπεραποδίδουν.

Στα 10,7 ευρώ η μετοχή της Εθνικής που από τη στιγμή που υπερέβη τα 10,5 ευρώ αποκτά και πάλι ενδιαφέρον και τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να ποντάρουν σε επαναπροσέγγιση της πρώτης αντίστασης στα 10,8 ευρώ. Μεγαλύτερη απόδοση, κατά 6,8% για τη μετοχή της Eurobank στα 5,73 ευρώ, με την Alpha Bank να ακολουθεί στα 5,82 ευρώ. Το ΤΤ στα 4,57 ευρώ, η Κύπρου στα 4,17 ευρώ, η Πειραιώς στα 4,17 ευρώ.

Από κοντά το μεγαλύτερο μέρος του FTSEM40 αλλά και του 80άρη απ΄ όπου φαίνεται πως… ανταποκρίνονται όλο και περισσότερες μετοχές. Σταθερά στα 0,77 ευρώ η Ιντρακόμ, στα 0,94 ευρώ η Χαλκόρ, στα 1,31 ευρώ η Proton Bank.

Για τη συνέχεια θα πρέπει να διαφυλαχθούν οι πρώτες δύο… στηριξούλες για τον Γενικό Δείκτη (που έχουν δημιουργηθεί στην διάρκεια της συνεδρίασης) και συγκεκριμένα στις 1.664 και 1.659 μονάδες με την χαμηλότερη να δείχνει ικανή να αποτελέσει βάση για τη συνέχεια.

Στα συν της βραχυπρόθεσμης τάσης και η στάση συγκεκριμένων παικτών της αγοράς Παραγώγων, οι οποίοι μετά τη μετακύληση θέσεων «πώλησης» στα χαμηλά των 780 μονάδων ενισχύουν θέσεις «αγοράς» προς τις 828 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v