Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μένει να επιβεβαιωθούν οι 1.600 μονάδες

Για να επιβεβαιωθεί η ισχύς των 1.600 μονάδων χρειάζονται ακόμη τουλάχιστον δύο συνεδριάσεις. Κλειδιά για τον FTSE 20 οι μη τραπεζικές μετοχές αλλά και τραπεζικοί τίτλοι σηματωροί των δρομολογημένων εξελίξεων.

Εσπασε το πτωτικό σερί στη… Σοφοκλέους. Με μικρή μεν αντίδραση του Γενικού Δείκτη προς τις 1.644,7 (ενδοσυνεδριακό υψηλό) του FTSE 20 έως τις 799,7 μονάδες, με τις τράπεζες κατά 0,9% υψηλότερα. Αλλά με επιβεβαίωση- τουλάχιστον μέχρι και εχθές- της σημασίας της περιοχής των 1.600 μονάδων και των 780 για τον 20άρη, που σύμφωνα με μερίδα αναλυτών-παικτών θεωρείται κομβική.

Σημειώνουν, πως πρόκειται για την περιοχή όπου η διόρθωση από τα τελευταία υψηλά φθάνει στο 50%, ένα ικανό ποσοστό υποχώρησης τουλάχιστον κατά την εκτίμηση όσων επιμένουν να παρακολουθούν (και) τεχνικά την αγορά.

Τραπεζα Κυπρου, Ελλλάκτωρ και Coca Cola είχαν τη μεγαλύτερη απόδοση από τις μετοχές του FTSE 20, ενδεικτικό της ενεργοποίησης φίλιων δυνάμεων αλλά και της ανθεκτικότητας που δείχνει εδώ και 52 εβδομάδες η μετοχή της Κύπρου.

Ανάλογη ανθεκτικότητα (συγκριτικά πάντα με τον κλάδο) δείχνει και η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που… ήρθε για να μείνει στο τραπεζικό παιχνίδι, όπως χαρακτηριστικά μας έλεγε εχθές παράγοντας του κλάδου.

Από τεχνικής πλευράς μένει να επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει τις 1.600 μονάδες ως σημείο αναφοράς και για αυτό εμμένουμε-μέχρι νεοτέρας- στο σχετικό διάγραμμα του ΓΔ (από τον φίλο Στέφανο-deiktes.com).

Στα ξένα χρηματιστήρια…deals και οικονομία δίχασαν την Wall, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day σε μία συγκυρία που το ΧΑ μπορεί να "τρέξει" και λόγω εγχώριων παραμέτρων.

Από τη μέχρι τώρα πληροφόρηση μας στον κλάδο-αιχμής τις τράπεζες δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει και πολλά σε σχέση με όσα περιγράφονται στις… πιέσεις νέου τύπου στις τράπεζες να τα βρουν.

Η μόνη παράμετρος, που φαίνεται να ενδυναμώνεται αφορά στην άμεση παρέμβαση της τρόικας στις όποιες εξελίξεις αρχής γενόμενης από την επιλογή των συμβούλων στην διαδικασία πώλησης (ή όχι) της συμμετοχής του Δημοσίου (σε ΤΤ και ΑΤΕ).

Όπως παρατηρούσε φίλος της στήλης "…θα ήταν παράλογο σε όλο αυτό το πλαίσιο θεσμικών-συστημικών αλλαγών στις τράπεζες να μην έχουν κύριο λόγο οι δανειστές της χώρας, αυτοί που έχουν συμβάλλει με κάθε είδους χορηγήσεις- σχεδόν 98 δισ. ευρώ- στην συντήρηση του κλάδου".

Από αυτή την /άποψη θα είχε ενδιαφέρον να…αναζητηθούν εκείνοι οι ξένοι τραπεζικοί όμιλοι, που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα, ελληνικό χρέος και επενδεδυμένα συμφέροντα σε ελληνικές τράπεζες. Φερ΄ειπείν θα ήταν μη λογικό να θέλει να έχει λόγο (σε οποιοδήποτε μέτωπο ή φάση των εξελίξεων ) η Credit Agricole όταν έχει "ρίξει" άμεσα περισσότερα από 5 δις. ευρώ στην ελληνική αγορά και σχεδόν διπλάσια έμμεσα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αλλωστε γαλλικά και γερμανικά συμφέροντα έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην ελληνική οικονομία (ενώ και η ιταλική πλευρά έχει…αξιώσεις) κάτι που δεν μπορεί να μην αποτυπωθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις εξελίξεις.

Θεωρώντας κρίσιμες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας (και λόγω Παραγώγων) μένει να φανεί κατά πόσον οι 1.600 μονάδες θα μπορούσαν πράγματι να αποτελέσουν μία τεχνική περιοχή-σημείο αναφοράς για τις επόμενες συνεδριάσεις προς την ΔΕΘ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες πολλά από αυτά που θα καθορίσουν ευρύτερα τις εξελίξεις θα δρομολογηθούν ή θα συμβούν μέσα σε αυτή την περίοδο.

Από αυτή την άποψη εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο της αντίδρασης θα έχουν νόημα οι πρώτες-διερευνητικές- κινήσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες. Είτε σε μετοχές όπως CCH, ΤΤ και Μέτκα, Μυτιληναίος, είτε σε…μικρομεσαίες όπως Παρνασσός, ΕΒΖ, Αττικάτ, Βωβός, Χαλκόρ, MLS κ.α. τίτλους σηματωρούς στην κατηγορία τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v