Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πτωτικό "σπιράλ" η Σοφοκλέους

Με το ισοζύγιο πωλητών-αγοραστών στις τράπεζες να μην μειώνεται από το 3 ή 4 προς 1, το πιθανότερο είναι να δούμε ακόμη χαμηλότερες τιμές. Ανοιχτό το ενδεχόμενο τεχνικής αντίδρασης. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.  

Το διαφαινόμενο σκάσιμο της «φούσκας του χρέους», που προφανώς δεν αποτελεί «ελληνικό παράδοξο» ή ευρωπαϊκό φαινόμενο μόνο, φαίνεται πως φέρνει τις πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες πιο κοντά.

Απέναντι οι πανίσχυρες «αγορές», που μέχρι τώρα επιβάλλουν τους όρους τους στο παιχνίδι θα πρέπει να αισθάνονται δικαιωμένες καθώς «στο στόχαστρο της Γαλλίας τίθενται οι κερδοσκόποι» ή στην χθεσινή άτυπη σύνοδο των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης, κύρια θέματα τους είναι πέραν του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, το ενδεχόμενο λήψης μέτρων προστασίας του ευρώ.

Αλήθεια τι να… αισθάνονται οι κάθε λογής… Paulson, κάθε είδους… Soros, όταν βλέπουν τους πολιτικούς ηγέτες της Ε.Ε και της Ευρωζώνης να πασχίζουν να συνεννοηθούν, να λάβουν μία κοινή απόφαση, να περιορίσουν τις φυγόκεντρες τάσεις.

Την ίδια στιγμή, που (όπως σημειώνει η ομάδα της eZMarket) το χρέος «δεν αποτελεί μόνο ευρωπαϊκό «προνόμιο». Οι ΗΠΑ έχουν επίσης ένα πολύ υψηλό ποσοστό χρέους, το οποίο επιβάρυνε η πολιτική που ακολούθησαν τον τελευταίο χρόνο με τις αγορές χρεογράφων ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων (!!!).»

Η εκτίναξη των spreads στις αγορές των ομολόγων της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ήταν λογικό να επιβαρύνει τις αγορές μετοχών των τριών χωρών, να επιτείνει τις ανησυχίες στις Βρυξέλλες και να οδηγήσει σε νέες πιέσεις την Wall.

Στις αγορές πάντως είναι εμφανής η προσπάθεια του «πλεονάζοντος κεφαλαίου» να βρει επιλογές να τοποθετηθεί, να ρισκάρει και να πάρει υψηλές αποδόσεις. Οι μετοχές υποχωρούν, τα ομόλογα «αδύναμων χωρών» είναι αποτρεπτικά και μέρος της ρευστότητας εισρέει σε αξίες χωρών (που είναι ή θεωρούνται ) ασφαλέστερα καταφύγια.

Στην Νορβηγία οι διαχειριστές συνταξιοδοτικών ταμείων παρακολουθούν με εύλογο ενδιαφέρον και αρκετή αγωνία τις εξελίξεις στον Νότο, καθώς σύμφωνα με σχετικό θέμα, «η έκθεση των ταμείων υπερέβαινε τα 55 δισ. κορώνες ή 7 δισ. ευρώ στον όμιλο των χωρών «PIGS» τα χρέη των οποίων η νορβηγική κεντρική τράπεζα χαρακτήρισε ανησυχητικά. Και μέσα σε όλα αυτά η Citigroup βλέπει χρηματιστηριακή διόρθωση 10 έως 20% άμεσα.

Θα «φύγουν» οι αγορές άμεσα χαμηλότερα ή μήπως θα επιχειρηθεί μία προσπάθεια διάσωσης, καθώς στις αγορές επικρατεί πλέον ο κανόνας του….πετάγματος της πεταλούδας. Θα δείξει, καθώς οι επόμενες ημέρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες με τις χρηματιστηριακές αγορές να ξεπερνούν τα όρια τους.

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες, μετοχές υποχώρησαν για πολλοστή φορά με αδύναμες τις τράπεζες.
Ωστόσο η βραχυπρόθεσμη διακύμανση του Γενικού Δείκτη, του Ftse20 και του Τραπεζικού αφήνει ανοιχτό ένα…μικρό παράθυρο στο ενδεχόμενο ανατροπής. Καθαρά τεχνικής και μόνο μορφής, καθαρά για να εγγραφούν υπεραξίες πριν τον επόμενο καθοδικό κύκλο.

Ευδιάκριτη η κλίση, που έχουν λάβει βασικοί δείκτες και μετοχές με τον 20άρη να βρίσκει «ανάχωμα» στην περιοχή των 790 μονάδων στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Κάτι, που σε συνδυασμό με τον χαμηλό τζίρο που πραγματοποιήθηκε στις 7/5 και την επιβεβαίωση βραχυπρόθεσμων στηρίξεων της Εθνικής (10,4 ευρώ) δίνει κάποιους πόντους σε ένα «αντιθετικό σενάριο» .

Σύμφωνα με μερίδα αναλυτών η καθοδική φορά τραπεζικών μετοχών και ορισμένων εταιρειών του FT20 και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα μπορούσε- υπό προϋποθέσεις- να οδηγήσει στην ανάσχεση της διόρθωσης και της άμεσης υποχώρησης του ΧΑ χαμηλότερα.

Με τους ξένους να παραμένουν σταθερά πωλητές, το ισοζύγιο πωλητών-αγοραστών σε μετοχές των Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank να μην μειώνεται από το 3 ή 4 προς 1 και τους εγχώριους παίκτες να έχουν όλο και λιγότερα «πολεμοφόδια», το πιθανότερο είναι πως η αγορά θα «δει ακόμη πιο χαμηλές τιμές.

Το ερώτημα είναι εάν αυτή η αναπόφευκτη- όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές- θα μπορούσε να ανακοπεί από ενδιάμεσες εξάρσεις αντίδρασης. Ωστόσο η μία μετά την άλλη οι μετοχές του Ftse20 είτε χάνουν μεσοπρόθεσμες στηρίξεις (ενδεικτική η περίπτωση του ΟΠΑΠ) είτε παραμένουν «έγκλωβισμένες» στα χαμηλά τους (Εθνική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ελλάκτωρ, Marfin Investment, Alpha Bank, Eurobank, Αγροτική), τάση που επιβαρύνει την εικόνα του ΧΑ.

Την ίδια περίοδο για τις 9 στις 10 μετοχές η τρέχουσα τιμή έχει υποχωρήσει χαμηλότερα των ελάχιστων τιμών του Μαρτίου 2003. Γεγονός που αναδεικνύει την μεγεθυνόμενη απαξίωση (χρηματιστηριακή και επιχειρηματική) εισηγμένων εταιρειών και ενισχύει την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς πως η κρίση θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη «κρησάρα» για τις επιχειρήσεις που εντέλει θα επιβιώσουν.

Στην χθεσινή αναφορά του ο Θανάσης Σταυρόπουλος κάνει λόγο για «νευρική κρίση στις αγορές» και δεν έχει άδικο. Η νέα προειδοποίηση του ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν πως «χρεοκοπία της Ελλάδας θα παρέλυε το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και θα προκαλούσε παγκόσμια ύφεση ανάλογη αυτής που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008….» αποτυπώνει την σοβαρότητα της κατάστασης.

Σε αυτόν τον γενικότερο χαμό, μετά και την πρώτη αρνητική-πτωτική εβδομάδα του Μαίου προκύπτει- τουλάχιστον- κάτι θετικό. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη, που αντιμετωπίζει τέτοιας έκτασης προβλήματα και κατά την εκτίμηση μας λόγω μεγέθους δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί η πιθανή…Lehman της Ευρωζώνης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί μία οικονομία της τάξης και της σύνθεσης για παράδειγμα της Ισπανίας ή της Ιταλίας. Για αυτό και η Moodys «ζητά συγγνώμη» από την Ιταλία για αναφορά της στα ομόλογα της χώρας.


---Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Έχοντας πλέον πάρει δύσκολες αποφάσεις η Ελληνική οικονομία καλείται να εκπονήσει το πιο φιλόδοξο σχέδιο σταθεροποίησης στην ιστορία της. Η αγορά έχει προεξοφλήσει μεγάλο μέρος από τις δυσμενείς και άμεσες συνέπειες του προγράμματος (φορολογία, ύφεση, επισφάλειες κ.α.) οδηγώντας μέσα σε μια καλή σχετικά χρονιά για τις ξένες αγορές τις αποτιμήσεις 25% χαμηλότερα σε επίπεδο δείκτη, ενσωματώνοντας ακόμα και οριακά σενάρια για την λειτουργία σημαντικών επιχειρήσεων.

Η αρνητική αυτονόμηση των τελευταίων έξι μηνών είχε πολλά επιχειρήματα που δικαιολογούσαν και με το παραπάνω την εικόνα της αγοράς. Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την εκταμίευση της πρώτης βοήθειας η οποία θα αποπληρώσει το ομόλογο της 19ης Μαΐου, η επόμενη μέρα για το Χρηματιστήριο εκτιμούμε ότι θα είναι διαφορετική.

Πλέον η χώρα θα παίξει το στοίχημα της αναδιάρθρωσης όχι μόνο σε επίπεδο μακροοικονομικών μεγεθών αλλά και σε μίκρο επίπεδο καθώς οι παράγοντες κόστους και οι συνθήκες της αγοράς φαίνεται ότι θα επιβάλλουν την συγκέντρωση ακόμα και σε κλάδους ταμπού όπως ο τραπεζικός κλάδος.

Και με βάση αυτή την παράμετρο μπορεί να γίνει η μεγάλη ανατροπή αφού σε ένα πρόγραμμα εκτεταμένων αποκρατικοποιήσεων και τραπεζικών συγκεντρώσεων η προσέλκυση ενδιαφέροντος από το εξωτερικό μπορεί να επανεκκινήσει την αγορά και να δώσει στο ΧΑ τον εσωτερικό καταλύτη που θα κάνει την διαφορά.

Σε αυτό το σημείο επικεντρώνεται το νέο «στόρι» της ελληνικής αγοράς σε αποτιμήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τις υπερβολές του παρελθόντος και κυρίως από επίπεδα τιμών που ενσωματώνουν πολλή αξία ακόμα και με μηδενική ανάπτυξη.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να δημιουργήσει κάποια βάση πάνω από το προηγούμενο χαμηλό των 1.664 μονάδων με αποτέλεσμα την σταθεροποίηση του σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Η φύση και δομή της πτώσης δίνουν την εντύπωση ενός παρατεταμένου ξεπουλήματος (sell off), χαρακτηριστικό του τελευταίων σταδίων τερματισμού των τάσεων.

Χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί το που θα ολοκληρωθεί η εκτόνωση της πτώσης η αγορά έχει μπει στην τελική ευθεία για το χαμηλό έτους το οποίο τουλάχιστον χρονικά βρίσκεται πλέον πολύ κοντά. Επίπεδα αναφοράς αποτελούν πλέον τα προηγούμενα χαμηλά (1450 μονάδες) στα οποία η αγορά έχει δώσει στην δεκαετία δύο μακροπρόθεσμους πυθμένες από τους οποίους ξεκίνησαν μεγάλα και δυνατά ράλι τιμών.

Οι ταλαντωτές βρίσκονται σε υποτιμημένες περιοχές ακόμα και στα εβδομαδιαία διαγράμματα δημιουργώντας προϋποθέσεις για κινήσεις μεγαλύτερης διάρκειας. Αν και ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποιο σινιάλο εισόδου από τους κλασικούς τεχνικούς δείκτες (MACD, κινητοί μέσοι) η αντίδραση που ωριμάζει θα έχει αρκετή ένταση με πρώτο στόχο τις 1.950 μονάδες και δεύτερο επίπεδο την περιοχή των 2.100 μονάδων όπου και θα κριθεί για την επιτυχία του το εγχείρημα αντιστροφής της τάσης η θα παραμείνει άλλη μια σημαντική αντίδραση.

Το μεγάλο ανοδικό περιθώριο ωστόσο που υπάρχει από τα τρέχοντα επίπεδα θεωρούμε ότι υποσκελίζει σαν αμοιβή ρίσκου το περιθώριο πτώσης δίνοντας μεγάλο προβάδισμα σρο ανοδικό σενάριο. Στα μακροπρόθεσμα μοντέλα που παρακολουθούμε η σχέση ΑΕΠ/Κεφαλαιοποίηση έχει προσεγγίσει (27%) εκ νέου το κομβικό σημείο του 25%. Ακόμα και αν υποτεθεί ότι το ΑΕΠ φέτος θα μειωθεί κατά 4% η σχέση αυτή δεν μεταβάλλει ιδιαίτερα τα θεωρητικά επίπεδα τερματισμού της πτώσης η οποία με βάση το μοντέλο μας εξαντλείται πλήρως 10% - 15% κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών (~ 1.500 - 1.430 μονάδες).

Ως εκ τούτου μεταβάλλουμε πλέον την στρατηγική μας αυξάνοντας προοδευτικά τις τοποθετήσεις ανά 100 μονάδες πτώσης (+25%) με όριο τις 1400 μονάδες όπου και θα εξαντλούσαμε πλήρως την ρευστότητα μας. Η επιλογή των τίτλων που μας αρέσουν περιλαμβάνει πλέον και κυκλικές μετοχές ειδικά από τον τραπεζικό κλάδο με έμφαση σε Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank ενώ σε ότι αφορά άλλες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις επισημαίνουμε τις Jumbo, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Motor Oil και ΟΠΑΠ οι οποίες εκτιμούμε ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο στο ξεκίνημα της προσπάθειας ανάκαμψης της αγοράς.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.630,47 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 12,81% διευρύνοντας τις απώλειες έτους στο 25,76%. Ο FTSE 20 σημείωσε πτώση 13,52%, ο Mid 40 υποχώρησε 12,47%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 8,3% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, μόνο ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας ενισχύθηκε, εμφανίζοντας άνοδο 3,13%.

Στον αντίποδα, τις ισχυρότερες απώλειες εμφάνισε ο κλάδος της Υγείας με πτώση 20,21%, ο κλάδος των Τραπεζών με υποχώρηση 16,32%, ο κλάδος των Ταξιδιών Αναψυχής με πτώση 16,28% και ο κλάδος των Πρώτων Υλών με πτώση 15,07%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΣΙΔΜΑ (25,32%), Vell Group (23,33%), Mermeren (21,69%), Καραμολέγκος (18,97%), Paperpack (17,65%), Ιλυδα (12,96%), Compucon (12,5%), Οπτοηλεκτρονικές Τεχν. (10%), ΔΕΗ (6,5%) και Εικόνα Ήχος (5,88%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι Audiovisual (-35%), Quality & Reliability (-29,41%), Alapis (-25,81%), ΠΕΡΣΕΥΣ (-25,71%), Κρέκα (-23,44%), Epsilon Net (-22,22%), Δούρος (-22,12%), Κυριακούλης (-21,95%), FG Europe (-21,74%) και Eurobank (-21,15%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v