Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθειες για ανάχωμα στις 790 για τον 20άρη

Μετά την προσέγγιση της γραμμής άμυνας στις 760 μονάδες για τον FTSE 20, περιορίζονται οι απώλειες στις τράπεζες, στο -2,3% για την ΕΤΕ, στο -1% για την Πειραιώς, στο -0,6% για την Alpha. Κέρδη για 3E, ΟΠΑΠ, ΑΤΕ.

Από τα χαμηλά της 5ης Μαίου ξεκίνησαν οι πρώτες εντολές για τον FTSE 20. Εως και 3,2% αρχικά χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης, με τις τράπεζες να διορθώνουν 2,7% χάνοντας- προσώρας- και τις 1.680 μονάδες. Όλα αυτά με συναλλαγές 16 εκατ. ευρώ, από τα οποία 5 και κάτι στη μετοχή της Εθνικής και άλλα 2,6 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank.

Από τις πρώτες εντολές φάνηκε η πρόθεση των παικτών να κρατήσουν τους βασικούς δείκτες, μετοχές στα όρια της διόρθωσης της 5/5 εάν αυτό καταστεί εφικτό. Ο σχηματισμός «διπλού πυθμένα» που διαμορφώνεται σε αυτό το 3ήμερο μένει να δοκιμασθεί στη συνέχεια εάν μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς.

Ενδεχομένως μίας πρόσκαιρης έστω στάσης για τον 20άρη και την αγορά γενικότερα πριν πιεστεί χαμηλότερα. Ενδεχομένως οι πληροφορίες για το «αναπτυξιακό σχέδιο, που ετοιμάζει η Κομισιόν για την Ελλάδα» (σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου) να μπορούσαν να αποτελέσουν «μαξιλάρι» για την ελληνική αγορά ομολόγων ίσως και μετοχών καθώς το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι η απορρόφηση των πιέσεων που ασκούνται κυρίως στις τράπεζες.

Η μετοχή της Εθνικής στα 10,66 ευρώ υποχωρεί έως 3,6%, ενώ ανάλογη φορά ακολουθούν η Eurobank στα 4,84 ευρώ, η Alpha Bank στα 4,87 ευρώ και οι λοιπές του κλάδου. Συνεχίζεται όμως η πίεση στη μετοχή του ΟΠΑΠ, που με απώλειες 0,86% οδηγείται έως τα 12,66 ευρώ ενώ και η ΔΕΗ διορθώνει στα 12,50 ευρώ. Απώλειες έως 7,2% για τη μετοχή της Alapis στα 0,24 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές στα 530 χιλιάδες ευρώ.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών συντριπτική με μόλις επτά μετοχές να αντιδρούν και περισσότερες από 70 να υποχωρούν και μάλιστα με σημαντικές απώλειες.

Χαρακτηριστικό της μέχρι τώρα εικόνας της αγοράς η απουσία αγοραστικής διάθεσης με τις όποιες εντολές μπαίνουν στο σύστημα να δίνονται χαμηλότερα από τις τρέχουσες. Ενδεικτικό της διάθεσης που υπάρχει μεταξύ πολλών παικτών για «άμεσο άδειασμα» των θέσεων τους και αποφυγής των χειρότερων.

Προσώρας παρακολουθούμε προσεκτικά την συνεδρίαση, την προσπάθεια ισχυρών κύκλων να δημιουργήσουν μία «γραμμή άμυνας» πέριξ των 790 μονάδων για τον 20άρη και αναχώματα σε τραπεζικές μετοχές, με πρώτη και καλύτερη την Εθνική.

Σύμμαχος τους σε αυτήν την προσπάθεια θα μπορούσε να ήταν μία…μικρή καθυστέρηση στην διαφαινόμενη υποχώρηση των ξένων χρηματιστηρίων, μία στοιχειώδη συγκράτηση των πωλητικών θέσεων και η προοπτική μίας τεχνικής έστω αντίδρασης στην Wall.

Ωστόσο είτε έτσι είτε αλλιώς οι αγορές έχουν εισέλθει στον καθοδικό σχηματισμό τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v