Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μεγαλύτερη "βουτιά" της 20ετίας στις τράπεζες!

Εικόνα καταστροφής στο ΧΑ, με τον ΓΔ να καταγράφει την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 17 μηνών και τις τράπεζες να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες απώλειες της τελευταίας 20ετίας. Στο -12,7% η ΕΤΕ (10,8€).

Κατέβασαν ρολά οι αγοραστές και δεν είναι λίγοι οι παρατηρητές της Αγοράς που τονίζουν το “εδώ ήλθαμε, πάμε να φύγουμε” (!)

Αυτό σε συνδυασμό με την δυναμική επανεμφάνιση των πωλητών έδωσε εικόνα καταστροφής στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 17 μηνών (η αμέσως προηγούμενα μεγαλύτερη στην συνεδρίαση της 6/11/2008) και τον Τραπεζικό δείκτη (-10,3%) να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες της τελευταίας εικοσαετίας και πλέον, καθώς η αμέσως μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στις 6/11/1989 όταν ο Τραπεζικός δείκτης είχε κλείσει στις 314,23 μονάδες με απώλειες 10,68% (σκεφτείτε βάθος στην τότε Αγορά).

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη, 29/4, καταγράφηκε η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 20 ετών για τις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται κατά 13,08%, και για την Εθνική, με άνοδο 17,65%.

Επίσης και παρά την συντριβή των αποτιμήσεων που έχει προηγηθεί, 47 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 8%.

Στον 20αρη που “απασχόλησε” το 92% του τζίρου, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Coca-Cola, Αγροτική, Εθνική και πολύ κοντά σε αυτό οι Intralot, MPB, Βιοχάλκο, ενώ η Coca-Cola ξαναπέρασε στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. αφήνοντας την Εθνική στην δεύτερη θέση.

Από το ταμπλό του FTSE διασώθηκε μόνο ο Τιτάνας (+1,95%).

Αντίθετα στις πρώτες θέσεις των ημερήσιων “ηττημένων” οι Εθνική (-12,71%) και Alpha Bank (-11,17%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 10% για Μυτιληναίο, Αγροτική, Πειραιώς και Eurobank, του 7% για Βιοχάλκο και Ελλάκτωρα και του 6% για Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Κύπρου. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλο του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1724,78 μονάδες (16.46) και έκλεισε τελικά στις 1729,68 μονάδες με απώλειες 6,68%, ενώ ο τζίρος σαφώς ενισχυμένος (σε σχέση με χθες) έφθασε τα 215 εκατ. από τα οποία τα 15,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Η τελική εικόνα με 23 ανοδικές μετοχές έναντι 169 πτωτικών, απαγορεύει περαιτέρω σχόλια (!)

Τα σενάρια των ανησυχιών ασφαλώς και δείχνουν πολλά, όπως η
αναμενόμενη “καραμπινάτη” ύφεση
, οι πιθανότητες παρατεταμένου στασιμοπληθωρισμού και τα έκτακτα μέτρα καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, οι τελευταίες “πινελιές” των οποίων συνεχίζουν να ανακοινώνονται από την Κυβέρνηση.

Και σαν να μην έφτανε αυτό ήλθε και η είδηση σύμφωνα με την οποία ο αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθεί από τον Σεπτέμβριο και … βλέπουμε (!)

Σε αυτά ας προστεθούν και οι αναμενόμενες κοινωνικές αναταράξεις, αλλά πολύ περισσότερο οι όλο και αυξανόμενοι φόβοι της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τα χρέη των Κρατών (πολύ περισσότερο των αναπτυγμένων).

Εν τω μεταξύ νευρική κρίση δείχνει να φέρνει στις Αγορές, η φήμη σύμφωνα με την οποία η Ισπανία δεν θα έλεγε όχι σε ένταξή της σε μηχανισμό στήριξης (το Χρηματιστήριο της Ισπανίας την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν το 4%), ενώ με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Αρκετοί διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι δεν είναι πολύ μακριά η ώρα που η διεθνής επενδυτική κοινότητα μπορεί να χάσει την ψυχραιμία της, αν η κρίση αρχίσει να πλησιάζει την “καρδιά” του προβλήματος. Πολλοί φροντίζουν να υπενθυμίσουν το τεράστιο χρέος των ΗΠΑ που συνεχίζουν να τυπώνουν χαρτονόμισμα, τις δανειακές υποχρεώσεις της Βρετανίας που ακολουθεί κατά πόδας την στρατηγική εκτύπωσης νομίσματος των ΗΠΑ, ενώ ανησυχία αρχίζει να εκφράζεται ακόμα και για τις δανειακές ανάγκες της Ιαπωνίας.

Μάλιστα κάποια “προχωρημένα” σενάρια αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις να τυπωθεί χρήμα και από την ΕΚΤ, μία κίνηση που θα αποδυναμώσει το ευρώ, θα κάνει φθηνότερα τα Ευρωπαϊκά προϊόντα, “εξάγοντας” ύφεση σε ΗΠΑ και υπόλοιπο πλανήτη.

Μάλιστα αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι υπό το βάρος αυτών των πιθανολογούμενων εξελίξεων, η Κίνα διστάζει να προχωρήσει σε ανατίμηση του γουάν, παρά το γεγονός ότι αυτό κινείται σε χαμηλά πενταετίας.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους και στην κάκιστη σημερινή εικόνα, γίνεται περισσότερο από επιτακτικό η Κυβέρνηση να θέσει σε ισχύ από αύριο τον φόρο υπεραξίας για να εισπράξει όσα περίπου θα εισπράξει και από την έκτακτη εισφορά που επέβαλε στις επιχειρήσεις για τα κέρδη του 2010.

Η αποτίμηση της νέας κατάστασης θα πάρει καιρό και θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων και την πρόοδο του ΠΣΑ. Σε αυτό το επίπεδο φαίνεται να προσεγγίζουν και όσα ξένα χαρτοφυλάκια δεν έχουν πάρει την οριστική απόφαση σημαντικής μείωσης, ή μηδενισμού θέσεων στο Χ.Α.

Δεν υπάρχει ούτε ένας καταλύτης που να συνηγορεί έστω και για συγκρατημένη αισιοδοξία, είναι η πάποψη των περισσότερων επαγγελματιών του χώρου που επισημαίνουν ότι το κλίμα επιβαρύνεται από άστοχες Κυβερνητικές αποφάσεις και μάλιστα όταν η εγχώρια χρηματιστηριακή Αγορά δείχνει να περνά μία εξαιρετικά δύσκολη φάση και ο Τραπεζικός κλάδος παρά τις συνεχιζόμενες “βοήθειες” να παραμένει υπό έντονη αμφισβήτηση.

Σύγχυση, δυσπιστία, μεγάλη ανασφάλεια και μηδενική διάθεση διοχέτευσης ρευστότητας στην εγχώρια Αγορά, δείχνουν ότι διαθέτουν την απαραίτητη δυναμική να ταλανίσουν το Χ.Α. για αρκετό διάστημα ακόμα και αποψιλώνοντας έτι περισσότερο τις αποτιμήσεις και γεμίζοντας από τίτλους μικρής κεφαλαιοποίησης της κατηγορία “ειδικών χαρακτηριστικών”.

Ειδικά στην μικρή κεφαλαιοποίηση, το νέο “σχέδιο άμυνας” (για πολλούς τίτλους) “υπαγορεύει” τις μηδενικές εντολές αγοράς, ακόμα και στο -10%, έτσι ώστε οι εν δυνάμει πωλητές να μην βρίσκουν αγοραστές και να παραμένουν εγκλωβισμένοι (!!!).

Οι πρόσφατες εξελίξεις σύμφωνα με αρκετούς παράγοντες της Αγοράς, μπορεί να γλύτωσαν την Χώρα από την χρεοκοπία (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα), όμως ούτε αποκλείουν την λήψη και άλλων φοροεισπρακτικών μέτρων και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτούν την είσοδο της Ελλάδας σε δρόμο ανάπτυξης και προόδου.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η κατάργηση του “short selling” δεν μπόρεσε να σταθεί ικανή να αναστρέψει την κυρίαρχη πτωτική τάση της Αγοράς, παρά τον σχετικά χαμηλό όγκο συναλλαγών, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η “πολτοποίηση” των αποτιμήσεων αποκτά συστημική μορφή και “εκθέτει” ανεπανόρθωτα τους αγοραστές των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων που δεν διακρίνονται για τις γρήγορες κινήσεις τους.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η σημερινή αρνητικότητα εικόνα του Τραπεζικού κλάδου, κατέδειξε την κακή “ποιότητα” των αγοραστών των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Πήγασος επιβεβαιωμένα κλεισίματα του Δείκτη χαμηλότερα των 1750 μονάδων, ξαναβάζουν σε δοκιμασία το χαμηλό των 1664 μονάδων, που διατηρεί την άποψη για μείωση θέσεων και επαναγορές σε χαμηλότερα επίπεδα και υπενθυμίζει ότι η σημερινή ημέρα είναι η τελευταία που είχαν στην διάθεσή τους όσοι διατηρούσαν θέσεις πώλησης σε μετοχές (φυσικούς τίτλους) καθώς εκπνέει η προθεσμία επιστροφής τους (Τ+5) από την απόφαση για απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων στην Αγορά.

Μακάρι το νέο πτωτικό κύμα να σταματήσει στο προηγούμενο ενδοσυνεδριακό χαμηλό τρέχοντος έτους των 1664,10 μονάδων (συνεδρίαση 28/4), δηλώνει ανήσυχος ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust η αμέσως προηγούμενη εβδομάδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία από τις πλέον δραματικές στην ιστορία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Τη Δευτέρα και την Τρίτη οι τιμές μετοχών και ομολόγων κατρακυλούσαν ανεξέλεγκτα, την Τετάρτη είχαμε σταθεροποίηση, την Πέμπτη και την Παρασκευή υπήρξε άνοδος που σπάνια έχει καταγραφεί.

Αυτού του είδους διακυμάνσεις (που δείχνουν να συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα) απομακρύνουν όλο και περισσότερο τον Έλληνα επενδυτή από την Αγορά, στην οποία μένουν μόνον οι επαγγελματίες “τζογαδόροι”.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να απαγορέψει τις ανοικτές πωλήσεις μετοχών για δύο μήνες, με αποτέλεσμα να αναγκάσει τους “short sellers” να αγοράσουν τις μετοχές που είχαν πουλήσει ανοικτά.

Η ανάγκη για επιτάχυνση της ενεργοποίησης του μηχανισμού έφερε την Ελλάδα να αποδέχεται ένα τριετές πρόγραμμα προσαρμογής της οικονομίας, κάτι που αφενός θα στερήσει από κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνική επιχείρηση σημαντικά εισοδήματα, αλλά αφετέρου απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Χώρας.

Τα μέτρα που αναφέρονται στην δεύτερη υποχρεωτική έκτακτη εισφορά επί των εταιρικών κερδών, οπωσδήποτε θα αναγκάσουν τους αναλυτές των χρηματιστηριακών οίκων του εξωτερικού να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για την κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών. Αναλόγως των προβλέψεων – θετικές ή αρνητικές - το αποτέλεσμα αυτών των αναθεωρήσεων θα αποτυπωθεί στις τιμές των μετοχών τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, αφού εκτονωθούν οι πρώτες κερδοσκοπικές αντιδράσεις.

Επίσης αν επαληθευτεί η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ότι η ύφεση της Ελληνικής οικονομίας θα ανέλθει το 2010 στο ύψος του 4%, πράγμα που προέβλεπαν οι αναλυτές εδώ και αρκετές εβδομάδες, θα έχει αρνητική επίδραση και στην κερδοφορία αλλά και στις τιμές των μετοχών.

Επομένως, η αβεβαιότητα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο θα παραμείνει μέχρι να φανεί ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει και εφαρμόζει τα απαραίτητα μέτρα και ότι αυτά αποδίδουν τα αναμενόμενα, ώστε οι επενδυτές να ανακτήσουν την χαμένη εμπιστοσύνη τους στην Ελληνική οικονομία. Η βαρύτητα θα δοθεί στα διαρθρωτικά μέτρα που θα αναστηλώσουν την οικονομία και την ανάκαμψη. Και είναι πολλά που μπορεί να γίνουν σε αυτό τον τομέα.

Θετική εξέλιξη η απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται οποιονδήποτε τίτλο εκδίδει ή για τον οποίο εγγυάται το Ελληνικό δημόσιο, ανεξαρτήτως της βαθμολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας.

Ο αναλυτής της Guardian Trust συνεχίζει να δηλώνει ανήσυχος για τον Τραπεζικό κλάδο, καθώς σύμφωνα με την άποψή του το book value των Ελληνικών Τραπεζών δεν δείχνει εντυπωσιακά φθηνότερο των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών για να προκαλέσει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Έντονα πτωτική συνεδρίαση με νέα αύξηση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του FTSE με πολύ χειρότερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη αύξησαν τις υποτιμήσεις στο 1,75%, ενώ οι πωλήσεις συνεχίστηκαν και μετά τις 17.00 με αποτέλεσμα να καταγραφούν τα χαμηλά ημέρας και οι υποτιμήσεις να φθάσουν έως και το 3% (!)

Πωλήσεις, όχι μεγάλου όγκου, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15866, τιμή εκκαθάρισης 820,5) κινήθηκαν μεταξύ 808 και 895 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (70600 Eurobank, 32800 Εθνική, 50600 Πειραιώς, 31800 Alpha Bank, 75600 Κύπρου, 82100 MPB, 45300 MIG, 22100 Ταχ. Ταμιευτήριο, 19700 Βιοχάλκο, 16900 ΟΠΑΠ, 23800 ΟΤΕ, 18800 Intralot, 17200 Ελ. Πετρέλαια, 21400 Τιτάν, 30000 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8746), Alpha Bank (2749), Πειραιώς (2148), Eurobank (1697), ΟΤΕ (1278), Κύπρου (1148), MIG (1925), Μυτιληναίος (156), Ταχ. Ταμιευτήριο (1187), MPB (627), Ιντρακόμ (116), Αγροτική (230), ΟΠΑΠ (658), Motor Oil (281), Coca-Cola (215), ΔΕΗ (537), Ελ. Πετρέλαια (100), Τιτάν (135), ΕΧΑΕ (153), ΓΕΚ (647).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 4/5, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (14891166 τεμ.), Eurobank (8190229 τεμ.), Alpha Bank (6445926 τεμ.), Πειραιώς (8170802 τεμ.), Κύπρου (5781213 τεμ.), MIG (6969658τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v