Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέτρα … λιτότητας και στο Χ.Α.

Ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 20 συνεδριάσεων σημειώθηκε σήμερα στο ΧΑ. Ξανά στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων η ΕΤΕ, αφήνοντας στην δεύτερη θέση την Coca Cola. Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η Χώρα θα επιλύσει το πρόβλημα των δανειακών της αναγκών και από σήμερα αγοραστές και πωλητές … πήραν τα μέτρα τους.

Έτσι μετά τον πρώτο “ενθουσιασμό” που οδήγησε τον Δείκτη λίγο ψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1900 μονάδων και τον οποίο εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο οι εν δυνάμει πωλητές στέλνοντας τον τζίρο της πρώτης ώρας στα 53 εκατ. ευρώ, ο σκεπτικισμός και η επιφυλακτικότητα έδωσαν εκ νέου τα παρόν στο ταμπλό της Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα όχι μόνο ο τζίρος να μειώσει σημαντικά βηματισμό, αλλά η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και του μήνα να δώσει τη χαμηλότερη μικτή αξία συναλλαγών των τελευταίων 20 συνεδριάσεων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μέσω των δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Τράπεζα Κύπρου, Alpha Bank, MPB και πολύ κοντά σε αυτό η MIG.

Περισσότερο το “κόκκινο” χρώμα στον 20αρη, με τις μεγαλύτερες απώλειες για MIG (3,45%) και Alpha Bank (-3,11%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Coca-Cola , Eurobank, MPB, Τιτάνα, Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς, ενώ με μικρότερες, αλλά αξιοσημείωτες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Motor Oil.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Αγροτική Τράπεζα (+4,38%), ΔΕΗ (+2,44%) και Intralot (+1,23%).

Απλά θετική ημερήσια μεταβολή για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα και ΤΤ.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και έφθασε μέχρι τις 1903,35 μονάδες (10.46), όμως σταδιακά τα αρχικά κέρδη διαβρώθηκαν, χάθηκε και το θετικό πρόσημο και ο Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 1836,98 μονάδες (13.18) για να ανακάμψει σχετικά και εν μέσω διακυμάνσεων και αλλαγών προσήμου να κλείσει τελικά στις 1853,55 μονάδες με απώλειες 0,88%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος έφθασε τα 136 εκατ. από τα οποία τα 3,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Με πολλούς συναλλακτικά απόντες η τελική εικόνα, έδωσε 93 ανοδικές μετοχές έναντι 76 πτωτικών και 27 τίτλους με κέρδη από 5 έως 16,67%, όμως σε ελάχιστες περιπτώσεις τα κέρδη συνδυάστηκαν με πειστικές συναλλαγές.

Το 91% του τζίρου σε τίτλους του 20αρη, το 35% της μικτής αξίας συναλλαγών στον τίτλο της Εθνικής, ενώ μετά από αρκετές συνεδριάσεις η μετοχή της Εθνικής βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. αφήνοντας στην δεύτερη θέση την Coca-Cola.

Έτσι η πρώτη επτάδα διαμορφώνεται ως εξής: Εθνική Τράπεζα (7,54 δισ), Coca-Cola 3Ε (7,29 δισ), ΟΠΑΠ (4,89 δισ), ΟΤΕ (4,11 δισ), Eurobank (3,18 δισ), Alpha Bank (3,15 δισ), ΔΕΗ (2,92 δισ).

Με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, το Χ.Α. πρέπει να πάψει να ασχολείται με τα spreads και να ασχοληθεί με τα του οίκου του υποστηρίζουν πολλοί επαγγελματίες του χώρου που θεωρούν ότι η Αγορά απαλλαγμένη από την “ομηρία” των ομολόγων θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στα νέα μέτρα και τις επιπτώσεις τους στην πραγματική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη “επαφή” με τις διεθνείς Αγορές.

Για τους θετικά σκεπτόμενους η σημαντικότερη είδηση θεωρείται ότι είναι η απόφαση της ΕΚΤ να κάνει δεκτά τα ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου ανεξαρτήτως διαβάθμισης, καθώς κάτι τέτοιο θα συνεχίσει να εξασφαλίζει ρευστότητα στο Τραπεζικό σύστημα.

Αναπόφευκτη θεωρείται, από πολλούς αναλυτές, η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, καθώς οι κοινωνικές ενστάσεις - εντάσεις και η διαφοροποίηση παγιωμένων αντιλήψεων και πρακτικών θα οδηγήσουν σε συγκλίσεις, συνεργασίες, αλλά και αντιπαραθέσεις.

Με ενδιαφέρον αναμένονται, οι πρώτες αντιδράσεις των Αγορών και τα σχόλια-εκθέσεις διεθνών οίκων, που θα αποτελέσουν “ασφαλή” ένδειξη για τις διαθέσεις-προθέσεις των διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Η Αγορά δεν “άκουσε” αναπτυξιακά μέτρα, αλλά αντίθετα “είδε” την έκτακτη εισφορά από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις να γίνεται … μόνιμη και να επαληθεύει το ρητό ότι “στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερο του προσωρινού”.

Ενδεικτική η ρήση παλαιού χρηματιστή ότι “οι κερδοφόρες εταιρείες για το 2010 θα αποτελούν συλλεκτικό είδος” και αρκετοί (αν όχι οι περισσότεροι) εκτιμούν πως όσα αποτελέσματα δεν “κάηκαν” στο 2009, θα γίνουν “παρανάλωμα του πυρός” το 2010 (!)

Ούτε λόγος βέβαια για το ποιες εισηγμένες θα τολμήσουν να προχωρήσουν και σε διανομή μερίσματος.

Σύμφωνα με τους ίδιους η απόφαση για έκτακτη εισφορά (η δεύτερη μέσα σε έξι μήνες), είναι αντικίνητρο από τη στιγμή που η Κυβέρνηση θέλει να προσελκύσει επενδύσεις για να ανακόψει την βαθιά ύφεση στην οποία εισέρχεται η Ελληνική οικονομία.

Συμπερασματικά η Κυβέρνηση σε μία κίνηση εντυπωσιασμού (βάλλουμε και κατά του κεφαλαίου και όχι μόνο κατά των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων), ουσιαστικά δεν θα εισπράξει τίποτα, ενώ από την άλλη αποψίλωσε ακόμα περισσότερες τις ήδη χαμηλές προσδοκίες που υπήρχαν στο Χ.Α.

Η Χώρα είναι αδύνατο να ανασάνει και κινδυνεύει να διαλυθεί κοινωνικά αν συνεχίσει να εξυπηρετεί χρέος άνω των 300 δισεκατομμυρίων το οποίο ακόμη και αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις θα συνεχίσει να αυξάνεται, τονίζουν οι “νουνεχείς” που επιμένουν στον ρόλο θεατή και “λάτρεις” της αυξημένης ρευστότητας.

Συμπερασματικά κάθε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη τάση δείχνει εξαιρετικά επισφαλής, καθώς άλλοι παράγοντες της Αγοράς εκτιμούν ότι θα συνεχιστούν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις, δείχνοντας σαν παράδειγμα τον τίτλο της Εθνικής που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ άλλοι αφήνουν να εννοηθεί ότι ο πειρασμός καταγραφής κερδών στον Τραπεζικό κλάδο μεγαλώνει επικίνδυνα, καθώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο στον Τραπεζικό κλάδο δεν δικαιολογούν μεγάλες μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, τουλάχιστον πριν αρχίσουν να φαίνονται κάποια σημάδια εξισορρόπησης στην οικονομία.

Στο μόνο που φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου είναι η εικόνα “σεληνιακού τοπίου” που θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν μεσαία και πολύ περισσότερο μικρή κεφαλαιοποίηση, με την κατηγορία “ειδικών χαρακτηριστικών” να αυξάνει κάθε εβδομάδα τον “πληθυσμό” της (!).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η ανακοίνωση των νέων μέτρων από την κυβέρνηση και έγκριση της οικονομικής βοήθειας ύψους €110 δισ. από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης έδειξαν σαν να έχουν προεξοφληθεί από τις Αγορές, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Πλέον το ενδιαφέρον των ξένων κυρίως επενδυτών μεταφέρεται στις κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλούν τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, στην ταχύτητα εκτέλεσης των μέτρων αυτών, στα δημοσιονομικά στοιχεία που τακτικά θα ανακοινώνονται (ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η επικύρωση αυτών από τη Eurostat) και βέβαια στον τρόπο και χρόνο εκταμίευσης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, εκτιμά ο αναλυτής της Solidus Sec.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής, ότι τη στιγμή που η Ελλάδα ενδέχεται να εξέλθει από το προσκήνιο της αρνητικής δημοσιότητας, η πιθανή αντικατάστασή της από άλλες Χώρες-μέλη της Ευρωζώνης ή/και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να διατηρήσει τις πιέσεις στους Ελληνικούς τίτλους. Κρίσιμο θα είναι το δεύτερο 10ήμερο του Μαΐου, λόγω της λήξης 10ετούς κρατικού ομολόγου ύψους €8.09 δισ. και της έκθεσης προόδου του ΠΣΑ, σημειώνει ο αναλυτής της Solidus.

Τα μέτρα που συνοδεύουν την βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε και του Δ.Ν.Τ αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης. Η βοήθεια των 10 δισ ευρώ προς τις Ελληνικές Τράπεζες και η ένταση των υφεσιακών μέτρων που προκαλούν οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου αναμένεται να δημιουργήσουν αντίρροπες δυνάμεις αξιολόγησης στην Αγορά.
 
Πιθανότερο σενάριο είναι να εισέλθει η Αγορά σε σταθεροποιητική πορεία καθώς η έντονη άνοδος των τελευταίων συνεδριάσεων ενδεχομένως να δώσει κάποιο δείγμα “κόπωσης” στον κλάδο “κλειδί” της Ελληνικής Αγοράς.

Το πρώτο επίπεδο αντίστασης τοποθετείται στις 1.900 μονάδες όπου και θα μειώναμε μερικώς θέσεις σε μια λογική επαναγορών σε χαμηλότερα επίπεδα, λέει ο κ. Χατζηδάκης και συνεχίζει “σημαντικές πληροφορίες αναμένουμε να αντλήσουμε από την εξέλιξη των συναλλαγών σε όγκους και κατανομές συναλλακτικής δραστηριότητας καθώς η Αγορά βαδίζει σε κομβικά επίπεδα τιμών στα οποία ακόμα η ανοδική αντίδραση από τις 1660 μονάδες διατηρεί τον διορθωτικό της χαρακτήρα. Ωστόσο δεν παραγνωρίζουμε την σημασία των εξελίξεων και των αλλαγών που μπορούν να επιφέρουν στο πως αντιλαμβάνονται οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές την εγχώρια Αγορά”.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, που εντοπίζει ηρεμία μετά τον αρχικό ενθουσιασμό και προσπάθεια “δεύτερης ανάγνωσης” των νέων μέτρων, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις πιθανότατα θα δείξουν την “ποιότητα” των πρόσφατων αγοραστών και αν η ανοδική αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά “επιχορηγήθηκε” σε σημαντικό βαθμό από “short covering”.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Περίπου σταθεροποιητική συνεδρίαση με σημαντική μείωση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του FTSE καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,74%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10974, τιμή εκκαθάρισης 895,04) κινήθηκαν μεταξύ 883 και 922 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (19900 Coca-Cola, 171400 Eurobank, 101900 Εθνική, 108200 Πειραιώς, 17800 Αγροτική, 23000 Alpha Bank, 303600 Κύπρου, 356900 MPB, 58000 MIG, 18900 Ταχ. Ταμιευτήριο, 19500 Βιοχάλκο, 16900 Τιτάν, 68500 ΟΠΑΠ, 15000 ΟΤΕ, 12400 Motor Oil, 28900 Intralot, 8800 Σιδενόρ, 9300 Μυτιληναίος, 14500 Ελλάκτωρ, 43700 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3847), Alpha Bank (2234), Πειραιώς (1050), Eurobank (920), ΟΤΕ (690), Κύπρου (149), MIG (910), Μυτιληναίος (173), Ταχ. Ταμιευτήριο (367), MPB (682), Ιντρακόμ (119), Αγροτική (252), ΟΠΑΠ (222), Motor Oil (125), Coca-Cola (145), ΔΕΗ (314), Σιδενόρ (115).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 3/5, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (15408205 τεμ.), Eurobank (8356626 τεμ.), Alpha Bank (6454981 τεμ.), Πειραιώς (8263985 τεμ.), Κύπρου (5482527 τεμ.), MIG (6993052 τεμ.).

Σύμφωνα με το Αρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η Jupiter Asset Management, γνωστοποιεί, ότι την 30η Απριλίου 2010, κατείχε καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας Εθνική Τράπεζα ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. σε ποσοστό ισοδύναμο του - 0,17% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1.035.000 μετοχές της εκδότριας (σε σύνολο έκδοσης 607.042.000 μετοχών)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v