Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μονοπώλιο... πωλητών στις τράπεζες

Εντείνονται οι τραπεζικές πιέσεις στο ΧΑ με την Εθνική να υποχωρεί στα 11,1 ευρώ καταγράφοντας πτώση άνω του 10%, λόγω των πολλών και αντικρουόμενων φημών για τις τράπεζες. Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ τα περί αναδιάρθρωσης χρέους.

Είναι στραβό το… κλήμα, διευρύνεται και η διόρθωση στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Παραμένουν οι πιέσεις- πωλήσεις στις τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη να χάνει έως 5,6% καθώς η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί κατά 6,6% στα 11,60 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές.

Σημαντικές απώλειες για το σύνολο των τραπεζών, που παρασύρουν χαμηλότερα τις υπόλοιπες του FTSE 20 και γενικότερα τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Αρνητικά επιδρά η φημολογία για την αναδιάρθρωση του χρέους, μετά την πρόσληψη της Lazard ως επενδυτικού συμβούλου της κυβέρνησης, παρά τις διαψεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο υπογραμμίζει πως δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωσης χρέους.

Στα 5,58 ευρώ η μετοχή της Eurobank (-5,6%), στα 5,23 ευρώ (-6,3% ) η Τράπεζα Πειραιώς, χωρίς να…υστερούν οι λοιπές του κλάδου.

Σημειωτέον, πως ο νέος κύκλος πίεσης στις ελληνικές τράπεζες παρατηρείται σε μία φάση, που η Merrill Lynch συστήνει αγορά για τέσσερεις ομίλους (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς) βάζοντας τον πήχη για την Εθνική στα 24 ευρώ. Από πλευράς συναλλαγών στην Εθνική έχουν πραγματοποιηθεί 28 εκατ. ευρώ σε σχέση με μάλλον μέτριο τζίρο των 74 εκατ. ευρώ (στις 13:35).

Στα 19,87 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, που μετά τη νέα υποχώρηση της Εθνικής φαίνεται να "παίρνει και πάλι κεφάλι" στον σχετικό πίνακα αποτιμήσεων, με χρηματιστηριακή αξία 7,3 δισ. ευρώ έναντι 7,2 δισ. ευρώ του τραπεζικού ομίλου.

Το αρνητικό κλίμα επιτείνεται από νέες φήμες για τον τραπεζικό κλάδο, που αντί να ηρεμεί (μετά και τις τελευταίες στηρίξεις της ΕΚΤ) εμφανίζεται και πάλι αδύναμος.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ενδεικτική την υποβάθμιση αξιολογήσεων της Πειραιώς Βουλγαρία από την Moody’s για το γενικότερο κλίμα, που διαμορφώνεται για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Ευρώπης, τις αγορές των Βαλκανίων. Θα πρέπει να θεωρείται φυσιολογική συνέπεια της εξασθένισης των επιχειρήσεων η απώλεια μεριδίων, η διεύρυνση των αρνητικών αποτελεσμάτων, η υποχώρηση της κατανάλωσης.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών έχει διαμορφωθεί θεαματικά στο 1 προς 4 με 115-120 μετοχές να υποχωρούν σημαντικά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v