Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή ανάσα για τη "μουδιασμένη" Σοφοκλέους

΄΄Μουδιασμένο΄΄ το ΧΑ, με τα spreads να κινούνται σταθεροποιητικά. Προσπάθεια να…διεγερθούν τα αντανακλαστικά της αγοράς με βασικούς δείκτες, μετοχές υψηλότερα. Στο ναδίρ η αποτίμηση των ΄΄ασημικών του Δημοσίου΄΄.

Σταθεροποιούνται κάπως τα spreads σε Ελλάδα και Ισπανία, Πορτογαλία μικρή ΄΄ανάσα΄΄ παίρνει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε μία προσπάθεια να συμμαζευτεί- όσο γίνεται- η κατάσταση, να εκτονωθεί- όσο αυτό είναι δυνατό- η πίεση και στην αγορά, τις επιχειρήσεις καταβάλλεται- από την αρχή της συνεδρίασης- αγώνας να κρατηθούν βασικοί δείκτες, μετοχές.

Βέβαια σταθερά χαμηλότερα των 1.700 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, που αντιδρά έως 1.6% στις 1.690 μονάδες, με τον FΤ 20 στις 825-830 μονάδες και τις τράπεζες περίπου 2,4% υψηλότερα με την Εθνική Τράπεζα στα 11 ευρώ.

Απόλυτα δικαιολογημένο, φυσιολογικό (και ανθρώπινο να θέλετε ) το ΄΄μούδιασμα΄΄ που επικρατεί στα χρηματιστηριακά γραφεία, τους επιχειρηματίες στο σύνολο των ανθρώπων της αγοράς και της παραγωγής.

Οι συναλλαγές μετριότατες, καθώς δεν ξεπερνούσαν τα 18 εκατ. ευρώ (στις 10.55) με την Εθνική στα 11,05 ευρώ (3,9%) καθώς η μετοχή έχει υποστεί απώλειες 28,5% από τα προ 30ημέρου 14,90 ευρώ.

Στα 5,10 ευρώ η Eurobank υπολείπεται ελάχιστα (περίπου 3,6% ) από τα χαμηλά έτους των 4,92 ευρώ. Σε χαμηλότερες τιμές η Alpha Bank παρά την αρχική αντίδραση των 5,15 ευρώ, σε χαμηλές τιμές στα 4,93 ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς.
 
Από τις μετοχές του 20άρη αυτή, που θα πρέπει να προβληματίζει περισσότερο τις τελευταίες συνεδριάσεις είναι του ΟΠΑΠ σε νέα χαμηλά επίπεδα και κοντά στα 13,4-13,5 ευρώ έχοντας ΄΄χάσει΄΄ από εχθές το προηγούμενο χαμηλό των 14,14 ευρώ.

Στα 12,30 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, στα 8,05 (!) του ΟΤΕ δηλαδή κάτω και από τον προηγούμενο πυθμένα των 8,46 ευρώ με την τιμή να έχει γράψει νέο πυθμένα εχθές στα 7,96 ευρώ. Υπολογίζοντας την αποτίμηση των τριών μη τραπεζικών ομίλων του 20άρη- όπου το Δημόσιο ελέγχει ακόμη μερίδια που δυνητικά ενδιαφέρουν τους ξένους- θα βλέπαμε σε ποια επίπεδα απαξίωσης έχουν περιέλθει ΄΄βασικές υποδομές΄΄ της χώρας.

Συγκεκριμένα με αποτίμηση 2,8-2,9 δις. ευρώ η ΔΕΗ η συμμετοχή του Δημοσίου κοστολογείται στα 1,4-1,45 δις. ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ με κεφαλαιοποίηση 3,9 δις. ευρώ (!!!) δίνει περί τα 780 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, εάν υποθέσουμε πως το 20% που ελέγχεται ακόμη καταλήγει στα χέρια των γερμανών.

Ωστόσο οι στιγμές, οι ώρες και η εν γένει κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή, απρόβλεπτη που πρακτικά σημαίνει, ότι οι κρατούντες θα πρέπει να σκέφτονται…δεύτερη και…τρίτη φορά πριν ενεργήσουν σε θέματα που μπορεί να θεωρηθούν ευαίσθητα.

Κάτι στο οποίο αναφέρονται πλέον ανοιχτά και τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ, που αναφέρονται στην…προιστορία των Ελλήνων και το απρόβλεπτο του χαρακτήρα τους (sic). Για να δούμε, καθώς είναι φανερό πως απαιτούνται λεπτότατοι, προσεκτικότατοι χειρισμοί από όλους και περισσότερο από τους κρατούντες…

Χαμηλότερα στα 17,66 ευρώ η μετοχή της 3Ε, που τις τελευταίες εβδομάδες έχει αποφέρει σημαντικές υπεραξίες και αρκετοί ΄΄μπαίνουν στον πειρασμό΄΄ να κατοχυρώσουν κάποιες θέσεις τους.

Στα 0,28 ευρώ η μετοχή της Alapis με συναλλαγές 2,3 εκατ. τεμαχίων, στα 3,90 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 19,22 ευρώ ο Τιτάνας (με 4,2%), που μετά την 3Ε αρχίζει να αναδεικνύεται σε συγκριτικά αξιόπιστη δύναμη του 20άρη.

Στα 1,5 δισ. ευρώ η αποτίμηση της τσιμεντοβιομηχανίας πλησιάζει τα 1,6 δισ. ευρώ της Πειραιώς, που υποχωρεί έως 0,8% στα 4,86 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώνεται στο 3 προς 1 με 75 τίτλους να αντιδρούν υψηλότερα. Στα 0,40 ευρώ η Τεχνική Ολυμπιακή, στα 0,53 ευρώ η Sprider, στα 0,68 ευρώ η Lavipharm. Όμως από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η προσπάθεια αντίδρασης της Frigoglass που φτάνει και πάλι τα 10,20 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της κυμαίνεται στα 410 εκατ. ευρώ.

Περίπου την ίδια ώρα η μερική εκτόνωση της πίεσης στις αγορές ομολόγων Ισπανίας και Πορτογαλίας συνέβαλε στη μερική εξισορρόπηση των δύο χρηματιστηρίων της Ιβηρικής.

Και στην ισχνή προσπάθεια αντίδρασης του ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v