Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διευρύνουν την επίθεσή τους οι «αγορές»

Οι «αγορές» στοχοθετούν τα επόμενα θύματα τους ρίχνοντας το ευρώ. Η Ελλάδα, αδύναμος μοχλός της Ευρωζώνης, «ματώνει» πολλαπλώς με τον κόσμο να προσβλέπει στην εκδήλωση αντανακλαστικών αντάξιων της κρίσιμης κατάστασης.

Τι να πεις τέτοιες ώρες και τι να γράψεις ένα τόσο ζοφερό και γκρίζο πρωινό…
Μόνο να συνευχηθείς για να αναπτυχθούν «αντανακλαστικά, αντάξια της κρίσιμης κατάστασης, που διέρχεται η χώρα, καλούνται να επιστρατεύσουν, έστω και την ύστατη στιγμή, κυβέρνηση και κόμματα, προκειμένου να αποτρέψουν την κοινωνική αναστάτωση και την ίδια στιγμή, τον υπαρκτό, ακόμη, κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας» από την κεντρική θέση του euro2day «ώρα μηδέν για την Ελλάδα».

Η χθεσινή ημέρα άφησε πολλαπλά τραύματα και πληγές, με το Χρηματιστήριο να πιέζεται έως 3,9% χαμηλότερα στις 1.662 μονάδες, τον FTSE 20 στις 811 και τις τράπεζες να πληρώνουν για πολλοστή φορά τις συνέπειες με τον κλαδικό δείκτη να διορθώνει στις 1.683 μονάδες.

Απώλειες, που παραπέμπουν σε «ξεφόρτωμα» στον ΟΠΑΠ, που μετά την επισημοποίηση της θέσης του οικονομικού επιτελείου για την επιβολή δεύτερης έκτακτης εισφοράς –σε διάστημα 6μηνου- εγκαταλείπεται και από ξένους και από εγχώριους παίκτες.

Ούτως ή άλλως η τεχνική απεικόνιση της μετοχής ήταν εδώ και μέρες προβληματική, ανησυχητική (όπως αναφέραμε σχετικά) παραπέμποντας σε άμεσο «σπάσιμο» μετά την διάσπαση της περιοχής των 15,4-15,2 ευρώ.

Για δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις η μετοχή του Οργανισμού υποχωρεί σαν να μην υπάρχει…αύριο, χάνοντας 6,4% στις 4/5 και 7,4% εχθές με πολύ υψηλές, μάλιστα, συναλλαγές.

Αδειασμα και σε άλλες μετοχές- μη τραπεζικές- του FTSE 20 και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενδεικτικές του γενικότερου κλίματος που επικρατεί όχι μόνο στην Αθήνα αλλά στις περισσότερες πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού νότου και τις Βρυξέλλες.

Οι μόνοι, οι οποίοι δεν φαίνεται να…χολοσκούν από όλον αυτόν τον γενικότερο χαμό θα πρέπει να είναι οι «αγορές», όλο αυτό το Σύστημα, που είναι ξεκάθαρο ότι έχει ποντάρει σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, στοιχηματίζει σε περαιτέρω αποδυνάμωση του ευρώ, την ανάπτυξη πιο φυγόκεντρων δυνάμεων στην Ευρωζώνη.

Η υποχώρηση του ευρώ, η νέα αντίδραση της τιμής του χρυσού «αποτυπώνει» την αβεβαιότητα που επικρατεί στην ΕΕ και τους ευρωπαίους. Σαν πιόνι, σαν αδύναμος μοχλός αυτής της Ενωσης η Ελλάδα «ματώνει» πολλαπλώς, σαν πειραματόζωο των «αγορών», «ματώνει» εδώ και μήνες.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η διεύρυνση των spreads σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία δεν αφήνει- τουλάχιστον σε αυτή την φάση- πολλές προσδοκίες για κάτι καλύτερο. Με τον FTSE 20 να υποχωρεί χωρίς αντιστάσεις προς τα χαμηλά των 750 μονάδων το λιγότερο που θα μπορούσε να «ζητά» η συγκυρία είναι η έστω και στο και πέντε συνεννόηση του πολιτικού συστήματος.

Και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος το ΧΑ μπορεί να γλίτωσε τα χειρότερα- παραμένει εξαιρετικά αδύναμο σε πτωτική τροχιά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v