Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Διχασμένη εικόνα στο ταμπλό του ΧΑ

Σε “επιχορήγηση” τραπεζών του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως ΕΤΕ, ΑΤΕ και ΤΤ προχώρησαν οι αγοραστές, ενώ αντίθετα οι Πειραιώς, Alpha, Eurobank αφέθηκαν να κλείσουν με αρνητικό πρόσημο.

Αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης, ή προσδοκίες για deal?

Το νέο χαμηλό 14 μηνών που έδωσε ο Γενικός Δείκτης στην συνεδρίαση της Τετάρτης, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ενεργοποίησε εν μέρει κάποια βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια που προσπάθησαν να δώσουν την εντύπωση ότι το Χ.Α. δεν είναι μία Αγορά “παραδομένη” στις διαθέσεις των εν δυνάμει πωλητών.

Μάλιστα από κάποια χρηματιστηριακά γραφεία υπήρξαν πληροφορίες ότι στην πλευρά των αγοραστών εμφανίστηκαν και ξένα χαρτοφυλάκια που τοποθετήθηκαν, με άγνωστο όμως ορίζοντα επένδυσης.

Όμως ακόμα και αυτή η προσπάθεια της “τελευταίας στιγμής”, μόνο εύκολη δεν αποδείχθηκε (έστω και αν περιορίστηκε σε αυστηρά Δεικτοβαρείς τίτλους), καθώς η ψυχολογία της Αγοράς παραμένει στο ναδίρ και τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους και εξόδου της Χώρας από το ευρώ συνεχίζουν να αναπαράγονται από διεθνείς οίκους και αναλυτές.

Έτσι λίγο μετά τις 16.15 και ενώ οι δηλώσεις Τρισέ δεν φάνηκαν να υποστηρίζουν την ψυχολογία των αγοραστών και ο Δείκτης “έβλεπε” νέα χαμηλά ημέρας επιστρέφοντας σε αρνητικό πρόσημο, εμφανίστηκε έντονη φημολογία που έκανε τον γύρο της Αγοράς και η οποία ανέφερε ότι είναι κυριολεκτικά “προ των πυλών” σημαντικό Τραπεζικό deal.

Στο ταμπλό του FTSE οι τίτλοι με θετικό πρόσημο ήταν τελικά περισσότεροι, με τα μεγαλύτερα κέρδη να καταγράφονται για Βιοχάλκο (+12,38%) και Αγροτική (+8,4%) που έκλεισαν και στο υψηλό ημέρας.

Κέρδη μεγαλύτερα του 7% για Ελλάκτωρα (έκλεισε στο υψηλό ημέρας) και Ελ. Πετρέλαια, του 5% για Μυτιληναίο (έκλεισε στο υψηλό ημέρας), Τιτάνα, Ταχ. Ταμιευτήριο και ΔΕΗ (έκλεισε στο υψηλό ημέρας) και του 4% για τον ΟΤΕ.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Intralot, Motor Oil, MPB, MIG και Εθνική.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για ΟΠΑΠ (-3,98%) και Coca-Cola (-3,89% στον απόηχο επιβολής φόρου και στα μη αλκοολούχα ποτά).

Απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Πειραιώς και Alpha Bank, αρνητική ημερήσια μεταβολή για την Eurobank και αμετάβλητος ο τίτλος της Κύπρου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 52 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1701,74 (12.19) και χαμηλό τις 1651,67 μονάδες (16.18), άλλαξε έξι φορές πρόσημο και έκλεισε στις 1678,42 μονάδες με κέρδη 0,98%, ενώ ο τζίρος σαφώς μικρότερος έφθασε τα 190 εκατ. από τα οποία τα 9,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 92 ανοδικές μετοχές έναντι 76 πτωτικών, 26 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 12,38%, αλλά και 24 μετοχές με απώλειες από 5 έως 40% (η επιστροφή της ΝΕΛ στο ταμπλό, με ελεύθερο για τρεις συνεδριάσεις όριο διαπραγμάτευσης).

Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι οι αγοραστές “επιχορήγησαν” μετοχές Τραπεζών του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως Εθνική, Αγροτική και Ταχ. Ταμιευτήριο, ενώ αντίθετα οι μεγαλύτερες ιδιωτικές Τράπεζες (Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank) αφέθηκαν να κλείσουν με αρνητικό πρόσημο.

Ευνόητο είναι πως αν οι προσδοκίες των αγοραστών του τελευταίου ημιώρου δεν επαληθευτούν το συντομότερο δυνατόν, αυτοί θα προσχωρήσουν γρήγορα στην πλευρά των πωλητών και η κατάσταση στο ταμπλό θα δυσκολέψει περισσότερο.

Από την άλλη η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης υποστηρίζει ότι βασανιστικά η Σοφοκλέους πλησιάζει προς το τελευταίο στάδιο ενός μεγάλου πτωτικού κύματος, κινείται σε υπερπουλημένες περιοχές και πρέπει να δώσει ανοδική αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, αν θέλει να πείσει ότι διαθέτει τα στοιχειώδη αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης.

Όμως ακόμα και αυτό το σενάριο έχει ένα ζητούμενο και δεν είναι άλλο από την “χορηγία” του διεθνούς κλίματος, το οποίο κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνει όλο και περισσότερο το “sell in May and go away”.

Μάλιστα ιδιαίτερα προβληματική δείχνει η τεχνική εικόνα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με τον S&P 500 να χάνει εύκολα τις στηρίξεις στις 1170 – 1167 μονάδες και αν διασπάσει καθοδικά τις 1150 μονάδες η πτώση θα πάρει αυτοτροφοδοτούμενη τάση.

Εδώ ίσως αξίζουν προσοχής τα πρόσφατα στοιχεία του Thomson Reuters, σύμφωνα με τα οποία περισσότερα από 260 δισ ευρώ έχουν χάσει οι μετοχικοί τίτλοι των δεικτών FTSE 100, DAX, CAC 40, μετά τις 15 Απριλίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., τεράστιο δείχνει πλέον το πρόβλημα στα χαρτοφυλάκια που έχουν τοποθετηθεί στην μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς επί καθημερινής βάσεως και για πολλούς τίτλους έχουν παύσει να διοχετεύονται εντολές αγοράς, ακόμα και στο -10%.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η μη περαιτέρω υποχώρηση του τίτλου, όμως από την άλλη οι εγκλωβισμοί που δημιουργούνται είναι σημαντικότατοι.

Στην αβεβαιότητα για τις δημοσιονομικές εξελίξεις και στις ανησυχίες για τις προοπτικές των Τραπεζών ενόψει περαιτέρω κλιμάκωσης της ύφεσης στην Ελληνική οικονομία, προστίθεται τώρα και η επίδραση από την αρνητική εικόνα των διεθνών Αγορών, οι οποίες μπαίνουν σε φάση διόρθωσης, λένε αρκετοί αναλυτές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αν συνεχιστεί η συνεχώς αυξανόμενη κινδυνολογία για τα χρέη των Κρατών και την πιθανή “κρίση δανεισμού”.

Το Χ.Α. θα εξακολουθεί να έχει να αντιμετωπίσει το βαρύ κλίμα στο εσωτερικό της Χώρας αλλά και την άτακτη φυγή των διεθνών “παικτών”, που εκτιμούν ότι η Χώρα εκτός από την άσχημη δημοσιονομική της κατάσταση, έχει να αντιμετωπίσει και την κοινωνική αναταραχή.

Όλο αυτό το “σκηνικό” που έχει δημιουργηθεί με επίκεντρο την Ελλάδα είναι πια σαφές πως, βραχυπρόθεσμα, έχει στόχο το ευρώ. Ας μην ξεχνάμε πως οι μεγάλες Αμερικανικές επενδυτικές Τράπεζες, με προεξέχουσα την Goldman Sachs συστήνουν στους επενδυτές να αποφεύγουν το ευρώ, προβλέποντας πως η ισοτιμία άμεσα θα διολισθήσει στα 1,24 δολάρια.

Βέβαια στην συνέχεια κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα ακολουθήσει η καταβαράθρωση του “ισχυρού” δολαρίου, που στην παρούσα φάση δείχνει σαν “ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο”.

Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο πως “έμπειροι” στις Αγορές ισοτιμιών, συστήνουν ανεπιφύλακτα τοποθετήσεις σε δολάριο Αυστραλίας, Καναδά και κυρίως σε Νορβηγική κορώνα (!)

Όμως και οι ημερήσιες ειδήσεις δεν έδειξαν να βοηθούν την ψυχολογία των αγοραστών, καθώς με το υψηλότερο επιτόκιο από το Μάιο του 2008 δανείστηκε η Ισπανία στη σημερινή δημοπρασία πενταετών ομολόγων. Το Ισπανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι πούλησε χρεόγραφα ύψους 2,345 δισ. ευρώ σε μια δημοπρασία με μέσο επιτόκιο 3,532%, έναντι αρχικού στόχου 3 δισ. Σε ανάλογη έκδοση ομολόγων ίδιας διάρκειας τον προηγούμενο Μάρτιο η απόδοση ήταν 2,82%.

Το ευρώ κατρακύλησε χαμηλότερα από τα 1,27 δολάρια, επίπεδα που είχε να τα “δει” από τις 11/3/2009.

Συμπερασματικά η εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, δείχνει έντονο προβληματισμό, που φθάνει στα όρια εντυπωσιακής κρίσης, στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό.

Δεν είναι μόνο οι εύκολες διασπάσεις βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων στηρίξεων. Είναι πολύ περισσότερο η περικοπή ζημιών και αποχώρηση υπομονετικών και συντηρητικών χαρτοφυλακίων που δεν “αντέχουν” να βλέπουν Δεικτοβαρείς τίτλους να “συμπεριφέρονται” σαν μετοχές της άκρας Περιφέρειας, αλλά και τις αποτιμήσεις αρκετών εταιρειών να συντρίβονται επί καθημερινής βάσεως, επειδή έχουν την “ατυχία” να ανήκουν στην μικρή κεφαλαιοποίηση (!)

Μάλιστα οι πλέον απαισιόδοξοι θεωρούν σχεδόν μονόδρομο την κίνηση του Δείκτη προς τα χαμηλά Μαρτίου 2003, τονίζοντας ότι βραχυπρόθεσμα δεν φαίνονται οι καταλύτες που θα μπορούσαν να αλλάξουν την τάση αποχώρησης από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αν δεν αλλάξει εντυπωσιακά προς το θετικότερο η εικόνα των διεθνών Αγορών.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι δηλώσεις Τρισέ δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έδρασαν υποστηρικτικά στην καταρρακωμένη ψυχολογία των επενδυτών, τονίζει ο Βασίλης Βλασταράκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. οι σημερινές δηλώσεις Τρισέ έδωσαν ένα ακόμα αβαντάζ στους κερδοσκόπους και στους εν δυνάμει πωλητές, καθώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε με αοριστολογίες, δεν δεσμεύτηκε ότι θα αγοράσει Ελληνικά ομόλογα και φάνηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης.

Αν δεν υπάρξουν ειδήσεις από Eurogroup και ΕΚΤ που θα τονώσουν την ψυχολογία της Αγοράς, θεωρείται βέβαιο ότι το Χ.Α. θα κινηθεί και σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η Σοφοκλέους μπορεί να κινείται σε υπερπουλημένη περιοχή, όμως για να αντιδράσει πειστικά χρειάζεται “θεσμικά στηρίγματα” και σημαντικές θετικές ειδήσεις.

Μέχρι τότε το εύκολο κέρδος των “short” θα συνεχίζεται, καθώς σύμφωνα με τον αναλυτή της Beta, στο χρηματιστηριακό ταμπλό δεν υπάρχει “το αντίπαλο δέος” που θα τους προβληματίσει.

Σε αρνητικό κλίμα εντός και εκτός της Αγοράς διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση καθώς τα τραγικά γεγονότα επιβάρυναν περαιτέρω την επενδυτική ψυχολογία, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης. Η χθεσινή καταγραφή νεότερων φετινών χαμηλών και η έντονη εικόνα προσφοράς στον Τραπεζικό κλάδο εκτιμάται ότι περιγράφει πλήρως το βαθμό δυσκολίας σταθεροποίησης που έχει ο Γενικός Δείκτης. Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έχει πολύ αυξημένες πιθανότητες προσέγγισης των χαμηλών της δεκαετίας, την περιοχή δηλαδή μεταξύ 1.450 και 1.500 μονάδων. Οι σχετικά μεγάλες απώλειες ωστόσο, ενδέχεται να προσελκύσουν βραχυπρόθεσμα κεφάλαια. Η απουσία εγχώριων καταλυτών και ειδικών νέων εκτιμάται ότι καθιστά κάθε ανοδική απόπειρα περιορισμένου βεληνεκούς και ως εκ τούτου η τακτική κάθε τοποθέτησης θα πρέπει να συνοδεύεται από άμεσες ενέργειες περικοπής ζημιών.

“Θα επιλέγαμε να κινηθούμε αμιγώς βραχυπρόθεσμα με τοποθετήσεις στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας ο οποίος εμφανίζει και το υψηλότερο εύρος διακύμανσης. Από την άλλη πλευρά ενδεχόμενη άνοδος της Αγοράς με χαμηλό συναλλακτικό όγκο θα μας έβρισκε πωλητές σε μια λογική διατήρησης υψηλής ρευστότητας στα χαρτοφυλάκια” λέει ο αναλυτής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι τα “flows” κατά την σημερινή συνεδρίαση και στον τίτλο της Εθνικής, ήταν με την πλευρά των αγοραστών και αυτό ίσως ενισχύει τα σενάρια για πιθανό Τραπεζικό deal.

Δανεισμός Τίτλων -Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας που έκλεισε με θετικό πρόσημο, ενώ οι συναλλαγές διατηρήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Τα Σ.Μ.Ε. του FTSE απέδωσαν σαφώς καλύτερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη γυρίζοντας σε υπερτιμήσεις 0,25%.

Μικτές οι κινήσεις, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 25377, τιμή εκκαθάρισης 815,14) κινήθηκαν μεταξύ 790 και 823 μονάδων.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (35700 Eurobank, 43900 Εθνική, 6700 Alpha Bank, 29800 Κύπρου, 32900 MPB, 126600 MIG, 11600 ΟΤΕ, 11900 Coca-Cola, 6500 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7119), Alpha Bank (2970), Πειραιώς (891), Eurobank (1313), ΟΤΕ (677), Κύπρου (457), MIG (343), Μυτιληναίος (418), Ταχ. Ταμιευτήριο (109), MPB (326), Αγροτική (156), ΟΠΑΠ (781), Motor Oil (376), Coca-Cola (117), ΔΕΗ (467), Ελ. Πετρέλαια (393), Τιτάν (199), Intralot (203), Βιοχάλκο (237).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 6/5, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (14815566 τεμ.), Eurobank (8330329 τεμ.), Alpha Bank (6010626 τεμ.), Πειραιώς (8258802 τεμ.), Κύπρου (5295513 τεμ.), MIG (7025958 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v