Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νευρική κρίση οι αγορές (!)

Δραματική η πρώτη εβδομάδα του Μαϊου για το ΧΑ, με τις τράπεζες να χάνουν 16,3% και τον ΓΔ 12,8%, να κλείνει σε νέο χαμηλό έτους. "Βουτιά" 6,2% για ΕΤΕ. Πρώτη σε κεφαλαιοποίηση και πάλι η Coca Cola.

Έως και δραματική αποδείχθηκε η πρώτη εβδομάδα του Μαϊου που αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 12,81% και από τον Τραπεζικό δείκτη 16,32%, αυξάνοντας τις απώλειες από την αρχή του χρόνου για τον πρώτο στο -25,76% και για τον δεύτερο στο -38,32%.

Για όσους ασχολούνται με στατιστικά η εβδομάδα που μόλις έληξε είναι η χειρότερη σε απώλειες Γενικού Δείκτη των τελευταίων 19 μηνών, με την αμέσως χειρότερη να εντοπίζεται στην εβδομάδα 17-24/10/2008 όταν ο Γενικός Δείκτης είχε σημειώσει εβδομαδιαίες απώλειες 18,37%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέο χαμηλό τρέχοντος έτους και σε νέο χαμηλό 15 μηνών και ο Τραπεζικός δείκτης σε νέο χαμηλό τρέχοντος έτους και σε νέο χαμηλό 13 μηνών.

Το 92% του τζίρου στον 20αρη, το 33% της μικτής αξίας συναλλαγών στην μετοχή της Εθνικής που μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, χάνοντας εκ νέου την πρώτη θέση στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α. από την Coca-Cola, αφού η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής διαμορφώθηκε στα 6,29 δισ και της Coca-Cola στα 6,4 δισ.

Τρεις οι διασωθέντες από το ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (+1,79%), Coca-Cola (+1,16%), MIG (+0,76%).

Με απώλειες μεγαλύτερες του 6% οι Εθνική, Τιτάν και Motor Oil, του 5% οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Ελ. Πετρέλαια και του 3% οι Μυτιληναίος, MPB, Ταχ. Ταμιευτήριο και Eurobank (με ανεκτέλεστο προς πώληση 408858 τεμ.)

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE, όπου ξεχωρίζει το ανεκτέλεστο προς πώληση των 506601 τεμ. για την Alpha Bank (-1,42%).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, εν μέσω διακυμάνσεων και σε ένα εύρος περίπου 50 μονάδων, “είδε” το χαμηλό ημέρας των 1621,46 στις 16.58 και τελικά έκλεισε στις 1630,47 μονάδες με απώλειες 2,86%, ενώ ο τζίρος (ο μικρότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων) ξεπέρασε τα 171 εκατ. από τα οποία τα 4,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Μόνο αναφορά επιτρέπει η τελική εικόνα με 30 ανοδικές μετοχές έναντι 141 πτωτικών και 32 τίτλοι με απώλειες από 7 έως 16,67%.

Μία λάθος πληκτρολόγηση από διαχειριστή, ή κάποιο λάθος του προγράμματος των computers αυτών των ίδιων των Χρηματιστηρίων, του NYSE + Nasdaq. (την υπόθεση ερευνά η SEC με πρώτη απόφαση την ακύρωση όλων των πράξεων που έγιναν με μεταβλητότητα μεγαλύτερη του 60% οποιασδήποτε μετοχής, στο διάστημα 21,40 – 22.00 ώρα Ελλάδος), ήταν αρκετά να επιβαρύνουν το ήδη βαρύ χθεσινό κλίμα στην Wall Street και να δώσουν την μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή υποχώρηση για τον Dow Jones των τελευταίων 23 ετών.

Ο εν λόγω Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί έως και 998,5 μονάδες, εν μέσω γενικευμένου “sell off”, υποχώρηση που δεν είχε παρατηρηθεί ούτε σε συνεδριάσεις μετά το χτύπημα των δίδυμων πύργων και παραπέμπει στο 1987 (“Black Monday”).

Την ίδια ώρα το ευρώ “χτυπούσε” νέα χαμηλά 14 μηνών έναντι του δολαρίου και η στερλίνα νέα χαμηλά 13 μηνών έναντι του Αμερικανικού νομίσματος (η εικόνα της αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω, καθώς οι πρόσφατες εκλογές δεν ανέδειξαν αυτοδύναμη Κυβέρνηση, κάτι που είχε να συμβεί από τις εκλογές του 1974).

Αντίθετα ο χρυσός βρέθηκε να διαλύει το ψυχολογικό φράγμα των 1200 δολαρίων και να επιτυγχάνει νέο ιστορικό ρεκόρ, όσον αφορά την αποτίμησή του σε Ευρώ, Στερλίνες και Ελβετικό Φράγκο.

Η χθεσινή εικόνα των Αγορών και ανεξαρτήτως του πιθανού λάθους στην Wall Street, κατέδειξε ότι βρίσκονται στα όρια νευρικής κρίσης και η ψυχολογία της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας ισορροπεί σε οριακά σημεία και δεν απέχει πολύ από το να δημιουργήσει “συνωστισμό στην θύρα εξόδου” των Αγορών.

Άλλωστε και η τεχνική εικόνα του δείκτη “σηματωρού” S&P 500 δεν δείχνει να είναι με το μέρος των αισιόδοξων.

Ο εν λόγω δείκτης διέσπασε με χαρακτηριστική ευκολία την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 1150 μονάδων και τάρα πολλά θα “παιχτούν” στο ψυχολογικό όριο των 1100 μονάδων. Επίσης ίσως πρέπει να σημειωθεί ότι από τα πρόσφατα υψηλά και με βάση το χθεσινό κλείσιμο σημειώνει απώλειες 7,32%. Αν οι απώλειες ξεπεράσουν το 10%, θα ενεργοποιηθούν κινήσεις “stop loss” από χαρτοφυλάκια που χαρακτηρίζονται από τα γρήγορα αντανακλαστικά τους, ενώ αν οι απώλειες ξεπεράσουν το 15% η πτώση θα πάρει συστημική μορφή.

Όλο και περισσότεροι διεθνείς αναλυτές θεωρούν ότι υπάρχουν φόβοι για ένα πτωτικό "ντόμινο" με αφετηρία το Ελληνικό πρόβλημα και για παγκοσμιοποίηση των ανησυχιών και της κρίσης δανεισμού.

Τα ξημερώματα -ώρα Ελλάδος- ο Λευκός Οίκος διά του εκπροσώπου Τύπου έσπευσε να ανακοινώσει ότι “παρακολουθούμε στενά την κατάσταση”. Παράλληλα ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Αυστραλίας προειδοποίησε για παγκόσμια μετάδοση της κρίσης καλώντας σε δραστικά μέτρα τους Ευρωπαίους. Εν τω μεταξύ η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε σήμερα να χορηγήσει επιπλέον 22 δισ. δολ. στο χρηματοοικονομικό σύστημα φοβούμενη για τις συνέπειες των σεναρίων περί ντόμινο.

Επιστρέφοντας στο “εγχώριο πρόβλημα” όλα τα σενάρια (ακόμα και τα πλέον απίθανα) δείχνουν να είναι “επάνω στο τραπέζι”, καθώς όπως τονίζουν αναλυτές μπορεί να υπάρχει Κυβερνητική βούληση για προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει σαφές σχέδιο ούτε συναίνεση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Όσον αφορά το Χ.Α. και την βραχυπρόθεσμη πορεία του, κάθε πρόβλεψη δείχνει παρακινδυνευμένη, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων στις ημερήσιες συναλλαγές είναι traders που αλλάζουν διαθέσεις ανάλογα με το γενικότερο κλίμα.

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί τίτλοι διαπραγματεύονται σε θεωρητικά υπερπουλημένα επίπεδα, οι συντηρητικοί και μεσοπρόθεσμοι επενδυτές προτιμούν να διατηρούν ρευστότητα εκτός Χ.Α., περιμένοντας κάποιους πιο ξεκάθαρους καταλύτες για να επανεξετάσουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Ακόμα και στους τίτλους που απαρτίζουν τον 20αρη τα στοιχεία δείχνουν σημαντικό ξεπούλημα, όχι από τα πρόσφατα υψηλά του Οκτωβρίου 2009, αλλά ακόμα και από τις αρχές του έτους.

Έτσι με βάση τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και σημεία αναφορά το χθεσινό κλείσιμο και το κλείσιμο της 31/12/2009 με θετικό πρόσημο διασώζονται μόνο οι Coca-Cola (+8,2%) και Ελ. Πετρέλαια (+3,1%).

Αντίθετα για τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους οι απώλειες έχουν ως εξής: Eurobank (-36,8%), Motor Oil (-22%), MIG (-42,7%), MPB (-24,9%), Intralot (-25,9%), Alpha Bank (-39,8%), ΟΠΑΠ (-16,8%), Πειραιώς (-40,9%), Μυτιληναίος (-19,3%), Κύπρου (-22,9%), Εθνική (-39%), Ελλάκτωρ (-38,1%), Αγροτική (-33,5%), Τιτάν (-4%), ΟΤΕ (-19,3%), Ταχ. Ταμιευτήριο (-24%), Βιοχάλκο (-13,1%) και ΔΕΗ (-1%).

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι παρά τις πιέσεις που έχουν προηγηθεί, ο Γενικός Δείκτης και σήμερα δεν μπόρεσε να έλθει σε “επαφή” με το θετικό πρόσημο, επηρεαζόμενος από το αρνητικό διεθνές κλίμα, ενώ τα νέα από το μέτωπο ανεργίας στις ΗΠΑ (Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 9,9% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι το ποσοστό των ανέργων επί του εργατικού δυναμικού στην Αμερικανική αγορά θα παραμείνει στο 9,7% όσο και στην μέτρηση του Μαρτίου) “όπλισαν” με ένα ακόμα άλλοθι τους εν δυνάμει πωλητές.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Διατήρηση της μεταβλητότητας προβλέπει ο Κώστας Βέργος που αναρωτιέται “ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις των πρόσφατων κινητοποιήσεων”

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ η έντονη λαϊκή κατακραυγή, καθώς εκλείπει το σκέλος εντόπισης-καταγραφής και περικοπής των σπαταλών στο δημόσιο, εν μέσω εφαρμογής μεγάλων περικοπών σε μισθούς δημοσίου, δικαιώματα εργαζομένων ιδιωτικού τομέα και συντάξεις, και απελευθέρωσης αγορών ελεύθερων επαγγελματιών αυξάνει το αίσθημα ατιμωρησίας.

Το πρόγραμμα αν και επιτρέπει στη Χώρα να γλιτώσει τα χειρότερα, δείχνει άδικο, δείχνει διαιωνισμό στις σπατάλες, κάτι που αυξάνει τους πολιτικούς κινδύνους σε βάθος χρόνου. Ήταν εξαιρετικά σαφές στις περικοπές δικαιωμάτων αδύναμων, ασαφές ή ανύπαρκτο στις περικοπές σπαταλών του Κράτους και σχεδόν ανύπαρκτο σε αναπτυξιακά μέτρα (που είναι η τροφή ανάπτυξης και μελλοντικής είσπραξης φόρων).

Βραχυπρόθεσμα, οι χρηματιστηριακές αξίες θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται από μεγάλη μεταβλητότητα και ίσως ρευστοποιήσεις μέχρι η Κυβέρνηση να παραλάβει τα 10 δισ, που άμεσα χρειαζόμαστε, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εν τω μεταξύ, τα αποτελέσματα των εταιρειών, άμεσα Τραπεζών, πιθανώς αρνητικά και ενδεχόμενες υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας από ξένους οίκους θα εντείνουν την μεταβλητότητα.

Πάντως, από τα μέσα καλοκαιριού, όταν τα θετικά δημοσιονομικά στατιστικά και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις βελτίωσης αποπληρωμής των κρατικών δανείων, και ανόδου των εταιρικών κερδών, οι χρηματιστηριακές αξίες στην Ελλάδα ίσως υπεραποδόσουν άλλων χρηματιστηρίων. Στα πλαίσια αυτά αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση προς τις 1600 μονάδες, επίπεδα στα οποία θα επιτραπεί κίνηση προς τις 1780 μονάδων σε πρώτη φάση, ενδεχομένως με αφορμή τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ελλάδος που βγαίνουν την ερχόμενη Τετάρτη, και σε ενδεχόμενο διάσπασης των 1780 μονάδων στις 2150 μονάδες στη συνέχεια.

Οι συστημικές παρενέργειες της απότομης διόρθωσης της Wall Street δεν μπορούσαν να μην επηρεάσουν το κλίμα της σημερινής συνεδρίασης στο Χ.Α. τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης. Οι 1630 μονάδες αποτελούν το ημερήσιο βραχυπρόθεσμο όριο στήριξης της Αγοράς όπου και θα επιλέγαμε να κινηθούμε στην λογική γρήγορων κινήσεων με πρώτη προτίμηση την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και δευτερευόντως (προτεινόμενο επίπεδο αγορών € 10,4) την μετοχή της Alpha Bank (€ 4,79).
 
Εκτιμούμε ότι η πίεση που ασκείται στην Αγορά λόγω των σφοδρών υποτιμήσεων που παρατηρούνται βραχυπρόθεσμα σε μετοχές έχει αυξημένες πιθανότητες διόρθωσης σε μια λογική αποφόρτισης του έντονου πωλησιακού σκηνικού. Από την άλλη πλευρά διατηρούμε την τακτική υψηλών διαθεσίμων στο τέλος της ημέρας κλείνοντας άμεσα θέσεις που έχουν καθαρά βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα.

Η αύξηση της μεταβλητότητας στο εξωτερικό θα εντείνει την νευρικότητα και είναι απίθανο να υπάρξει κάποια θετική διαφοροποίηση σε ένα κλίμα που θα φορτίζεται από αρνητικά πρόσημα στις ξένες Αγορές.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Πήγασος συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 1630 μονάδων θα οδηγήσουν τον Δείκτη στην ζώνη 1500 – 1450, όμως αν δεν επιδεινωθεί σημαντικά το διεθνές κλίμα, οι πιθανότητες σημαντικής περαιτέρω υποχώρησης δείχνουν να μειώνονται.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση που συνδυάστηκε με σημαντική μείωση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του FTSE απέδωσαν υποδεέστερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη γυρίζοντας σε υποτιμήσεις 0,85%.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14832, τιμή εκκαθάρισης 780,55) κινήθηκαν μεταξύ 773,75 και 807 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (43400 Eurobank, 22500 Εθνική, 15700 Alpha Bank, 27200 Κύπρου, 98100 MPB, 41900 MIG, 10200 ΟΤΕ, 5200 Coca-Cola, 18100 ΔΕΗ, 10700 Intralot, 6800 Ελ. Πετρέλαια, 19200 Πειραιώς, 12800 Βιοχάλκο, 30800 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6519), Alpha Bank (2082), Πειραιώς (905), Eurobank (1283), ΟΤΕ (476), Κύπρου (341), MIG (340), Μυτιληναίος (368), Ταχ. Ταμιευτήριο (173), Αγροτική (429), ΟΠΑΠ (1043), Coca-Cola (405), ΔΕΗ (445), Ελ. Πετρέλαια (186), Intralot (131), Βιοχάλκο (165), Ιντρακόμ (123), Ελλάκτωρ (139).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 7/5, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (14762766 τεμ.), Eurobank (8294829 τεμ.), Alpha Bank (6017326 τεμ.), Πειραιώς (8008052 τεμ.), Κύπρου (5955313 τεμ.), MIG (7115658 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 12,00 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v