Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βουλιάζει" το ΧΑ μετά το νέο υψηλό στα spreads

Σε νέα υψηλά εκτινάχθηκε το spread, φθάνοντας στις 473 μ.β. στέλνοντας μέχρι και 3% χαμηλότερα το ΧΑ, στην ευρύτερη ζώνη των 1950. Βαρίδι οι τράπεζες, όπου συνεχίζονται οι πωλήσεις των ξένων.

Σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο εκτινάσσονται τα spreads, επιβαρύνοντας τόσο τα ασφάλιστρα κινδύνου όσο και το ΧΑ.

Μέχρι το 4,68% έφθασε η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, εντείνοντας έτσι τις πιέσεις κυρίως σε τραπεζικές μετοχές, αλλά και τίτλους εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Όλα αυτά μια ημέρα πριν την έκδοση των νέων εντόκων και όπως όλα δείχνουν προς την τελική ευθεία για την υποβολή αίτησης προσφυγής της χώρας στον μηχανισμό βοήθειας.

Σχεδόν 3% υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, στις 1935 μονάδες, με τον FTSE 20 πλέον εντός της ευρύτερης περιοχής των 950 μονάδων.

Με… βαρίδι τις τράπεζες, την Εθνική Τράπεζα σταθερά στα 12,7-12,8 ευρώ (-3,8%), σημαντικές πιέσεις σε Τράπεζα Πειραιώς στα 5,93 ευρώ (-4,2%), την Eurobank στα 6,04 ευρώ (-4,1%) και τις Alpha Bank, Τραπεζα Κυπρου στα 6,19 ευρώ και 4,58 ευρώ αντίστοιχα.

Οι μη τραπεζικές μετοχές διαμορφώνονται της ΔΕΗ στα 13,04 ευρώ, του ΟΤΕ στα 8,52 ευρώ και του ΟΠΑΠ στα 16,8 ευρώ.

Όλα αυτά στις 13:40, με την αξία των συναλλαγών σε μετριότατα επίπεδα, στα 65 εκατ. ευρώ, με τους πωλητές-αγοραστές να «συμφωνούν» σε χαμηλές τιμές.

Συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά από τον 20άρη παρατηρείται στις μετοχές των Coca Cola και Intalot, με απώλειες μικρότερες του 1%, την Motor Oil στα 10,03 ευρώ, τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 8,03 ευρώ και τον Μυτιληναίο στα 4,98 ευρώ.

Βραχυπρόθεσμα, σήμερα-αύριο, δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάτι που θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις ρευστοποιήσεις-πίεση σε τραπεζικές μετοχές, καθώς κυρίως οι ξένοι θεωρούν πως το μείζον πρόβλημα παραμένει στον κλάδο.

Οι πωλήσεις τους θα συνεχίζονται, όσο παραμένουν επιφυλακτικοί και δύσπιστοι για την πραγματική οικονομική κατάσταση του κλάδου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v