Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ολα στο... τραπέζι εν όψει εορτών

Όλα στο τραπέζι για τις επόμενες έξι και... μισή συνεδριάσεις ξεκινώντας από σήμερα. Οι βασικοί δείκτες περιμένουν το κατάλληλο έναυσμα και οι 1.058-1.071 μονάδες μένει να φανεί εάν είναι στήριξη ή σημείο καθόδου.

Σχεδόν 500 μονάδες χαμηλότερα από την κορυφή του Οκτωβρίου διαμορφώνεται ο FTSE 20, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη συνέχεια.

Από αυτή την άποψη η… έννοια της συνέχειας ενδέχεται να χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση, καθώς οι εκτιμήσεις των αναλυτών διίστανται.

Αρκετοί είναι αυτοί, οι οποίοι θεωρούν τις τιμές χαμηλότερα των 1.100 μονάδων για τον FTSE 20 ικανά σημεία στήριξης και αναφοράς προσβλέποντας στην προοπτική μίας ανοδικής αντίδρασης.

Πολλοί θεωρούν, πως ο 20άρης θα συνεχίσει να πιέζεται, θα έχει ακόμη μία οξεία διόρθωση υποχωρώντας σε χαμηλότερα επίπεδα απ΄όπου θα ήταν πιθανή μία αντίδραση τον Ιανουάριο.

Και οι δύο προσεγγίσεις είναι λογικές, λογικοφανείς και τεχνικά τεκμηριωμένες. Ωστόσο, παράμετροι όπως αυτοί που αναφέρει σε σχετικό άρθρο της η Ελενα Λάσκαρη εκτιμάται, ότι θα κάνουν την διαφορά τις επόμενες εβδομάδες. Είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Εμείς θεωρούμε τρεις παραμέτρους κρίσιμες για τη συνέχεια και εκτιμούμε πως πολλά θα κριθούν από την ταχύτητα και την πειστικότητα με την οποία θα κινηθεί το οικονομικό επιτελείο.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 2.168 και τον FTSE 20 στις 1.107 μονάδες οι τελευταίες συνεδριάσεις «έδειξαν» τι εννοούν οι ξένοι όταν λένε πως «οι αγορές θέλουν…αίμα» Θέλουν πέραν της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τους καλύτερους όρους δανεισμού, και νέες… δουλειές, τουλάχιστον έτσι όπως αποτυπώνεται στο κυνήγι της προεξόφλησης σε Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Όμως οι ξένοι απαιτούν να μπουν στο τραπέζι και τα υπόλοιπα… ασημικά του Δημοσίου, συμπεριλαμβανόμενου του ενδεχόμενου ολοκληρωτικής ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ (σύμφωνα με την πρόταση της Goldman Sachs, που εμείς οι ιθαγενείς μαθαίνουμε μέσω Λονδίνου είτε μέσω Βρυξελλών).

Κατά συνέπεια το…ποντάρισμα έχει δύο χρόνους. Τον πρώτο που αφορά στο κλείσιμο της χρήσης και του περιθωρίου διακύμανσης των δεικτών στις συνεδριάσεις που απομένουν. Τον δεύτερο, που φθάνει μέχρι τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, την προοπτική ενός January Effect, διεθνώς που θα επηρέαζε και το ΧΑ. Και βεβαίως της εκτίμησης διορατικών παικτών, αναλυτών πως οι αγορές και το ΧΑ έχουν να «δουν» χαμηλότερες τιμές μέσα στον Μάρτιο-Απρίλιο.

Πάμε μακριά όμως και προσώρας θα πρέπει να μείνουμε στη μόχλευση της ΑΤΕ στα 1,89 ευρώ, του ΤΤ στα 4,44 της κινητικότητας, που παρουσιάζουν μετοχές όπως ΔΕΗ στα 13,69 ευρώ και δευτερευόντως τίτλων όπως ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.α.

Το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι παραμένει ανοιχτό και για τις επόμενες συνεδριάσεις (ίσως μέχρι και τις 8 ή 15 Ιανουαρίου) θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Αυτό, που θα έχει ως βάση και στήριξη τα χαμηλά των 1.058-1.071 μονάδων για τον 20άρη. Αλλά και αυτού, που θα πρέπει σε ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση των 1.050-1.020 μονάδων να μας οδηγεί άμεσα εκτός παιδιάς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v