Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλειδί η υποβάθμιση και το triple witching

Επτά και μία έμειναν για φέτος, με τη σημερινή συνεδρίαση και λόγω του triple witching να έχει ιδιαίτερη σημασία. Κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης το πώς θα υποδεχθεί η αγορά τα απόνερα της υποβάθμισης από την S&P.

Ομολογουμένως χλιαρή η "μπούφλα" της S&P, όπως αναφέρεται εύγλωττα σε σχετικό θέμα του euro2day. Δεδομένης της συγκυρίας θα πρέπει να θεωρηθεί…κατόρθωμα το ότι βασικοί δείκτες διαμορφώθηκαν εντός των πλαισίων διακύμανσης, διαφυλάσσοντας τις στηρίξεις και αφήνοντας τα…ρέστα τους για τις 7 και 1 συνεδριάσεις, που απομένουν για εφέτος.

Κατ΄αρχήν θα πρέπει να υπάρξει ορθολογική διαχείριση της σημερινής συνεδρίασης, λόγω λήξης τριπλής σειράς παράγωγων προιόντων (triple witching) Δεκεμβρίου, τέταρτου και τελευταίου για το 2009.

Κατά την εκτίμηση μερίδας αναλυτών "ο FTSE 20 διορθώνει αρχικά το τμήμα 1312-1059. Σε αυτό το διάστημα έχει ήδη μία αντίδραση στο εύρος των 1059-1171. Και η τελευταία τιμή είναι το σημαντικό σημείο αυτής της χρονικότητας".

Από τις 1.126 μονάδες ξεκινά ο 20άρης και από τις 2.195 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τις τράπεζες να έχουν υποχωρήσει χθες τελικά κατά 1,4% (2.648) με χαμηλό ημέρας στις 2.578,9 μονάδες. Ενδεικτικά η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με χαμηλό ημέρας στα 17,35 διαμορφώθηκε τελικά στα 18,15 ευρώ.

Αντίστοιχα για την Alpha Bank η χαμηλή τιμή σημειώθηκε στα 8,14 ευρώ και η τελική στα 8,25 ευρώ. Για την Eurobank στα 7,60 ευρώ και 7,82 ευρώ τελικά. Ανάλογες κινήσεις παρατηρήθηκαν για τις υπόλοιπες τραπεζικές. Επίσης για ΔΕΗ στα 13,25 ευρώ, για ΟΤΕ στα 10,58 ευρώ, ενώ χαμηλότερα κατά 2,2% διαμορφώθηκε ο αδύναμος-τεχνικά- ΟΠΑΠ.

Με θετική απόκλιση διαμορφώνεται η τελική τιμή δύο συνεδριάσεων για τις μετοχές των Αγροτικής Τράπεζας- Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που μετά την ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών σε κλειστή εκδήλωση τραπεζιτών στο Λονδίνο συνεχίζουν να παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει τελευταία και η μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας, μετά μάλιστα τα τελευταία πακέτα, καθώς παραμένουν άγνωστες οι βουλές των γάλλων μεγαλομετόχων με όλα τα ενδεχόμενα να θεωρούνται ανοιχτά στην αγορά.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι τράπεζες παραμένουν στο προσκήνιο, μετά και την υποβάθμιση των Eurobank και Alpha Bank από την Standard & Poor's, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς. Λογικά σε κάποιο ποσοστό οι συνέπειες αυτής αλλά και των υπόλοιπων υποβαθμίσεων, υποτιμήσεων θα πρέπει να έχουν ήδη συμπεριληφθεί-αφομοιωθεί στην κατά 30% και πλέον διόρθωση του κλάδου από τα υψηλά του Οκτωβρίου.

Εχοντας αναφέρει, πως ορισμένοι ξένοι που ξεκίνησαν διακριτικά μεν σταθερά δε την κατοχύρωση θέσεων τους από τα επίπεδα των 4.000 μονάδων για τον κλαδικό τραπεζικό δείκτη λογικά θα πρέπει να γνώριζαν "κάποιες λεπτομέρειες παραπάνω" περιμένουμε την περαιτέρω στάση τους.

Σε αυτήν την διόρθωση από τις κορυφές των 4.033,4.023 και 4.013 μονάδων στις 15-16 και 20 Οκτωβρίου έχει εξαϋλωθεί σχεδόν η τρέχουσα αποτίμηση της Εθνικής, έχουν αλλάξει χέρια σχεδόν το 50% του μ.κ της Εθνικής (σε απόλυτο αριθμό μετοχών) έχει "γυρίσει" μισό χρόνο ο κλάδος (οι πέντε μεγαλύτεροι όμιλοι) με τους ξένους να παραμένουν πωλητές, κυρίως τους εγχώριους αγοραστές και το ισοζύγιο εκροών-εισροών ακόμη σε βάρος των εισροών.

Σε αυτή την μεγάλη για τα δεδομένα του κλάδου αναδιάταξη δυνάμεων, θέσεων και κεφαλαίων σε κάποιο βαθμό έχει ενσωματωθεί και ίσως προεξοφληθεί η ομοβροντία των υποβαθμίσεων και μέρος των συνεπειών τους. Και αυτό είτε σε αυτή τη φάση είτε σε ευθετότερη θα αποτυπωθεί και χρηματιστηριακά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v